Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, dr. Florin Roşu, a declarat vineri că pacienţii, în vârstă de 65 şi 73 de ani, au beneficiat încă de la internare de tratamentul specific.
În prezent, unul dintre pacienţi este externat, celălalt fiind încă internat şi este în stare bună.
Reprezentanţii DSP Iaşi au declarat că diagnosticul celor doi pacienţi a fost stabilit la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj, unde au fost trimise spre analiză probele de sânge.
„În data de 23 august s-au primit rezultatele care confirmă prezenţa infecţiei cu virusul West Nile. În urma confirmării celor două cazuri, DSP Iaşi a solicitat primăriilor din Iaşi şi Paşcani intensificarea măsurilor de dezinsecţie împotriva ţânţarilor, întrucât aceştia pot fi transmiţători ai virusului West Nile. Totodată, medicilor de familie li s-a cerut să direcţioneze toţi pacienţii cu simptomatologie specifică acestei boli către Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi. Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor i s-a solicitat informaţii cu privire la circulaţia virusului West Nile la animale şi păsări”, se menţionează într-un comunicat de presă transmis de DSP Iaşi.
De asemenea, DSP recomandă evitarea expunerii la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, utilizarea de insecticide în locuinţă şi în jurul ferestrelor, utilizarea plaselor de protecţie la ferestre. AGERPRES
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Programul „Casa Verde Plus”, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), a anunțat condițiile de eligibilitate pentru cei care doresc să obțină finanțare. Prin acest program, orice persoană poate beneficia de până la 40.000 de lei, respectiv 120 lei/mp, pentru lucrări de renovare sau izolare a locuințelor.
Potrivit informațiilor publicate de Fanatik, se pot înscrie cetățenii români sau ai statelor membre ale Uniunii Europene care au domiciliul stabil în România. De asemenea, sunt eligibile și persoanele fizice care dețin o autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau care au preluat legal o astfel de autorizație.
Cine poate beneficia de acest program
Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.
Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.
Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.
Firmele pot primi până la 500.000 de lei
”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.
Publicitate
În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.
Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.
După mai multe termene amânate, magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat marți, 29 aprilie 2025, în dosarul în care primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei, a fost judecat pentru divulgarea de informații confidențiale în scopuri personale.
Edilul a fost găsit vinovat și a primit o pedeapsă de un an de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani.
Decizia instanței nu îl afectează, însă, din punct de vedere administrativ: Cosmin Andrei nu își pierde funcția de primar și nici nu este împiedicat legal să candideze pentru un nou mandat.
Conform hotărârii Tribunalului Botoșani, primarul a fost condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la acestea, faptă prevăzută de articolul 12, alineatul 1, litera b din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.
Pe durata termenului de supraveghere de doi ani, edilul va trebui să respecte o serie de obligații impuse de instanță, printre care prezentarea periodică la Serviciul de Probațiune Botoșani, primirea vizitelor consilierului de probațiune, anunțarea oricărei schimbări de locuință sau a deplasărilor mai lungi de cinci zile, comunicarea schimbării locului de muncă, dar și furnizarea de informații privind mijloacele de existență.
Instanța a revocat, totodată, măsura controlului judiciar impusă anterior în cauză și a dispus ca primarul să achite suma de 1.364,28 lei, reprezentând cheltuieli judiciare.
Publicitate
Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Primăria Municipiului Botoșani, în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu” Botoșani, a anunțat astăzi că în zilele viitoare se va desfășura cea de a doua ediție a proiectului cultural „Turneu în cartierul tău”. Manifestarea va avea loc în zilele de 3 și 4 mai 2025.
Proiectul, inițiat pentru a aduce muzica mai aproape de comunitate, își propune să transforme parcurile orașului în scene în aer liber, oferind acces gratuit tuturor cetățenilor la concerte susținute de Orchestra de suflători a Filarmonicii „George Enescu” Botoșani, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Alături de orchestră vor evolua grupul pop-opera 4 Tenori – format din Nicolae Ilincăi, Filip Aurelian Mihai, Claudiu Chereji și Bronislaw Babias-Anton –, precum și soprana Miruna Dascălu, invitată special pentru concertul de duminică.
Programul evenimentului este următorul:
Sâmbătă, 3 mai 2025
Ora 12:00 – Parcul „Junior”
Ora 16:00 – Parcul Tineretului
Ora 19:00 – Parcul Curcubeului – Primăverii
Duminică, 4 mai 2025
Ora 11:00 – Parcul „Mihai Eminescu” – foișor
Programul muzical va include piese de promenadă, arii celebre și melodii din repertoriul național și internațional. Fiecare concert va avea o durată de aproximativ 50 de minute.
Publicitate
„Ne dorim ca muzica să ajungă în mijlocul comunității, în locuri familiare botoșănenilor, pentru a crea momente de bucurie și apartenență. Invităm toți cetățenii să participe și să se bucure de aceste evenimente culturale în aer liber”, a explicat Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani.
Oameni din trei sate s-au adunat cu mic cu mare la Biserica „Sfântul Antonie cel Mare” din municipiul Botoșani, pentru a aduce un ultim omagiu celui care fost păstor de mii de suflete, părintele Emil Stroișteanu, fost protopop și duhovnic peste cinci decenii.
Marți, cea mai grea zi pentru familia părintelui ,care a trecut la cele veșnice în Vinerea Luminată și pentru toți cei care l-au cunoscut, a început de când s-a prins a se lumina de ziuă cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, unde un sobor de preoți a înălțat rugăciuni către Hristos pentru părintele Emil, cerând lui Dumnezeu să îi așeze sufletul în Lumină, în Împărăția în care nu este nici întristare și nici suspin. Slujba de înmormântare de după Liturghie a fost oficiată de aproape 30 de preoți.
Un cuvânt de mângâiere l-a adus și cel care a stat în fruntea soborului numeros, părintele Marian Timofte, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, din partea al ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care din binecuvântate pricini nu a putut participa la ceremonia solemnă. După parcursul specific slujbei de înmormântare a unui preot, reprezentantul Mitropoliei a avut un cuvânt de învățătură emoționant, menit să alunge tristețea membrilor familiei și a fiilor duhovnicești, pe care părintele Emil Stroișteanu, i-a ținut strânși ca într-un mănunchi de flori vii.
Ca duhovnic peste 50 de ani și protopop, circa opt ani, părintele Emil Stroișteanu a fost un suflet care a dăruit zâmbete tăcute, a oferit ajutor fără să aștepte nimic în schimb și a lăsat în urmă un exemplu profund de omenie și credință în inimile celor pe care i-a păstorit. Pentru mulți dintre foștii săi enoriași, părintele Emil a fost mai mult decât un slujitor al altarului. A fost o parte din copilăria lor, din formarea lor ca oameni. Cu răbdare, cu blândețe și cu o credință neclintită, i-a învățat pe toți să iubească biserica, să se respecte unii pe alții, să fie buni și să nu uite niciodată puterea unei vorbe bune sau a unui gest simplu, dar sincer.
Un moment emoționant a fost cel în care toată suflarea prezentă în biserică și în jurul lăcașului de cult a intonat „Hristos a înviat”, cântare care este specifică doar înmormântării preoților. Momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui a fost scos din biserică a dat frâu liber lacrimilor celor prezenți. Familia și fiii săi duhovnicești l-au petrecut tăcuți și copleșiți de durere.
După ce a înconjurat biserica, cortegiul s-a îndreptat către cimitirul Bisericii din Cătămărăști Vale.
Părintele Emil Stroișteanu s-a născut la Blândești, la 22 martie, din părinții Constantin și Maria, o familie binecuvântată de Dumnezeu cu 5 copii. A urmat școala primară și gimnaziul în Sulița, apoi cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, după care Facultatea de Teologie la București. Pe 3 noiembrie 1974 s-a căsătorit cu domnișoara Alexandrina, din Lunca, comuna Vânători, Neamț, punând împreună temelia unei familii binecuvântate de Dumnezeu cu cinci copii.
Publicitate
În anul următor, a fost chemat la Sfânta și Marea Taină a preoției, fiind numit la vremea respectivă, în martie 1975 , preot paroh la Burlești, unde a slujit 7 ani și jumătate, până în septembrie 1982, când părintele Emil s-a transferat la Trușești, unde a slujit până în luna august 2003, vreme de 21 de ani. În perioada în care a fost paroh la Trușești, părintele Emil a fost chemat de actualul patriarh Daniel, pe atunci mitropolit, să gestioneze și calitatea de protopop al Protopopiatului nou-înființat Trușești, care a avut o existență de opt ani de zile. În anul 2003, părintele Emil s-a transferat în Parohia Cătămărăști-Vale, unde a slujit până la pensionare. Din anul 2020, a slujit la Biserica Sfântul Antonie din municipiul Botoșani, ultima slujbă fiind săvârșită în noaptea de Înviere. În Săptămâna Luminată a trecut la Domnului, lăsând în urmă lacrimi și amintiri frumoase, dar și exemplul său de bunătate și altruism.
Părintele Emil nu a zidit doar biserici din piatră și lemn, ci a clădit biserici vii în sufletele celor care l-au cunoscut. A știut să adune în jurul său oameni de toate vârstele, călăuzindu-i cu înțelepciune, rugăciune sinceră și o prezență caldă, mereu purtătoare de speranță.
Astăzi, când părintele Emil nu mai este printre noi, durerea absenței sale se simte profund. Nu a fost doar preotul unei comunități, ci prieten, povățuitor și adevărat părinte spiritual. Tuturor le va lipsi glasul său blând, binecuvântările rostite cu smerenie și lumina discretă, dar puternică, pe care o aducea oriunde mergea, dar și stilul său carismatic. „Mereu slujea cu zâmbetul pe buze”, a spus părintele Eugen Vornicu, fost coleg de seminar cu părintele Emil, care a rostit cu lacrimi cuvântul din Sfânta Evanghelie la slujba de prohodire.
Și totuși, dincolo de lacrimi, părintele Emil rămâne viu în amintirea și inimile celor pe care i-a păstorit. Trăiește prin rugăciunile pe care le-a împărtășit, prin îndemnurile la bunătate și prin fiecare faptă bună săvârșită de cei care, inspirându-se din exemplul său, îi păstrează vie amintirea.
Părintele Emil Stroișteanu a fost înmormântat în cimitirul din curtea Bisericii din Cătămărăști Vale, acolo unde a ridicat mâinile către cer la Sfânta Liturghie, de mii de ori, invocând Duhul Sfânt. Locul de veci este la doi pași de altarul bisericii, unde a slujit vreme îndelungată.