Connect with us

Eveniment

Doi bărbați din Corlăteni, fără permis, s-au ales cu dosar penal după ce polițiștii din Dorohoi i-au prins la volan

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public, din comuna Corlăteni, un autovehiculul condus de un bărbat, de 35 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deținea permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule, iar autovehiculul pe care îl conducea avea atașată o remorcă neînregistrată sau înmatriculată pentru a circula pe drumurile publice.

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis și conducere a unui autovehicul neînmatriculat.

 

Publicitate
  • Tot luni, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe drumul public din comuna Corlăteni, un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Cursuri de formare pentru profesori la PRAGA

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani este beneficiarul /coordonatorul de consorțiu din cadrul Proiectului de Acreditare Erasmus nr. de referință 2024-1-RO01-KA121-SCH-000209212, Program Erasmus+, Acțiunea cheie 1, Mobilități, Educație școlară (SCH), finanțat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, proiect în cadrul căruia și-a propus ca rezultate principale: asigurarea educației incluzive adaptată învățământului online și integrării mijloacelor TIC în activitatea didactică, sprijinirea schimbului și transferului de bune practici, consolidarea capacității școlilor partenere din mediul rural de a se angaja într-un proiect de cooperare europeană Erasmus+ sau eTwinning.

În acest scop, în anul III de implementare, 30 cadre didactice selectate din școlile din consorțiu au participat la cursuri de formare structurate pe tematica privind incluziunea, integrarea și utilizarea TIC la clasă, realizarea schimbului și transferului de bune practici și utilizarea metodelor didactice inovatoare.

În perioada 03-07.02.2025 s-a desfășurat la Praga, Republica Cehă, cursul de formare structurat Inclusive education din cadrul Proiectului Erasmus+ nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000209212, coordonat de Inspectoratul Școlar Județean Botoșani. În cadrul acestui proiect au fost implicate următoarele unități de învățământ din mediul rural:

  1. Școala Gimnazială Nr. 1 Blândești
  2. Școala Gimnazială „Dimitrie Pompeiu” Broscăuți
  3. Școala Gimnazială Nr. 1 Copălău
  4. Școala Gimnazială Nr. 1 Cristești
  5. Școala Gimnazială „Mihai Constantineanu” Dorobanți
  6. Școala Gimnazială Nr. 1 Dumeni
  7. Școala Gimnazială Nr. 1 Gorbănești
  8. Școala Gimnazială „Gheorghe Popovici” Lozna
  9. Școala Gimnazială Nr. 1 Mileanca

În cadrul celor 5 zile de formare, participanții au abordat pe parcursul a 10 module, teme diverse: educație incluzivă, comunicarea nonviolentă, tipuri de evaluare, metode de comunicare, dezvoltare psiho-socială, activități artistice, abordări transcurriculare în clasa incluzivă, adaptare curriculară și strategii inovatoare pentru integrarea elevilor cu cerințe educaționale speciale.

În fiecare zi de curs s-a lucrat pe grupe, s-au folosit metode moderne, jocuri didactice și s-a pus accent pe latura practică a învățării. Fiecare informație prezentată a fost pusă în aplicare în cadrul grupului de lucru, rezultând planșe, postere, precum și alte materiale create de cursanți. De asemenea, participanții au avut ocazia să descopere și aspecte culturale specifice capitalei Republicii Cehe.

„Felicit cadrele didactice participante la mobilități Erasmus, iar strategiile didactice inovatoare însușite vor contribui cu siguranță la îmbunătățirea procesului educațional din școlile noastre, inspirând atât colegii, cât și elevii!” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 50 de ani, din Darabani, trimis în judecată pentru omor, tentativă la omor calificat, și violare de domiciliu

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului C.R., în vârstă de 50 de ani, din orașul Darabani, jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor calificat”, „violare de domiciliu” și „omor”.

S-a reţinut următoarea situație de fapt:

În seara de 03.12.2024, aflându-se în locuința sa, pe fondul consumului de alcool, inculpatul a lovit în mod repetat cu obiecte contondente la nivelul capului persoana vătămată C.A., după care a înjunghiat-o cu un obiect tăietor-înțepător la nivelul abdomenului, cauzându-i leziuni care au condus la deces.

În data de 05.12.2024, în intervalul orar 00.00-01.00, inculpatul a pătruns fără drept în locuința persoanei vătămate C.V., în vârstă de 92 de ani, pe care a lovit-o cu obiecte contondente și tăietor-înțepătoare la nivelul capului și corpului, cauzându-i leziuni pentru vindecarea cărora a necesitat 28-30 de zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Ce poți să faci dacă ți-ai pierdut cartea de muncă. Poți ajunge în instanță pentru reconstituirea ei

Publicat

Publicitate

Ce poți să faci dacă ți-ai pierdut cartea de muncă: Până în 2011 când a fost eliminată, cartea de muncă era de fapt un carnet în care se regăseau o serie de documente: dovada tuturor locurilor de muncă unde cineva a fost angajat, salariile pe care le-a avut, dar și vechimea pe care a acumulat-o. La începutul anului 2011, cărțile de muncă au fost eliminate și de atunci vechimea în muncă este înregistrată digital, relatează alba24.ro.

Dacă ți-ai pierdut cartea de muncă, există câțiva pași pe care îi poți urma pentru a obține un duplicat sau un document echivalent care să ateste vechimea în muncă:

Verifică dacă ai o copie

Înainte de a solicita un duplicat, verifică dacă ai o copie a cărții de muncă sau contracte de muncă care pot dovedi vechimea ta.

 

Solicită un extras din arhive

Publicitate

Dacă ai lucrat înainte de 2011 (anul în care cărțile de muncă au fost eliminate), datele tale sunt păstrate în arhivele Casei Județene de Pensii sau la fostul angajator.

Pentru a obține un extras privind vechimea în muncă, trebuie să:

  • Depui o cerere la Casa Județeană de Pensii din județul în care ai domiciliul.
  • Anexezi o copie a cărții de identitate și eventual alte documente justificative.
  • Plătești o eventuală taxă de arhivare (dacă este necesară).

Contactează fostul angajator sau arhivele private

Dacă angajatorul există încă, poți solicita un adeverință de vechime.

Dacă firma s-a desființat, documentele pot fi arhivate la o firmă specializată. Poți verifica acest aspect la Registrul Comerțului sau Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Verifică Registrul Electronic de Evidență a Salariaților (REVISAL)

Pentru contractele încheiate după 2011, angajatorii sunt obligați să înregistreze datele în REVISAL, gestionat de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM).

Poți solicita un extras REVISAL care să ateste perioada de muncă la fiecare angajator.

Obține o adeverință de vechime pentru pensie

Dacă ai nevoie de vechimea în muncă pentru calculul pensiei, poți solicita Casei de Pensii o adeverință de vechime bazată pe contribuțiile plătite.

Ce poți să faci dacă ți-ai pierdut cartea de muncă: poți ajunge în instanță pentru reconstituirea ei

Reconstituirea cărții de muncă nu este obligatorie, dacă există alte metode de a dovedi vechimea în muncă. Totuși, dacă e necesară, implică adresarea către instanța de judecată, potrivit Știrile ProTV.

Mai exact, dacă vrei reconstituirea cărții de muncă, trebuie să te adresezi unui avocat specializat în dreptul muncii.

Trebuie să pui la dispoziție probe, pentru ca avocatul să obțină o hotărâre judecătorească prin care să se reinventariere toate locurile unde ai muncit astfel încât să poți constitui dosarul de pensie și să ți se recunoască vechimea în muncă.

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să declari cartea de muncă pierdută, furată sau deteriorată la Monitorul Oficial.

Abia după ce ți se publică anunțul te poți adresa instanței de judecată pentru a începe procedura de reconstituire a cărții de muncă.

Totodată, trebuie să te adresezi tuturor angajatorilor pentru care ai lucrat de-a lungul timpului.

Dacă o companie la care ai lucrat nu mai există, trebuie să apelezi la Arhivele Naționale, unde există copii ale tuturor documentelor firmelor.

Dacă firma a dat faliment, arhivele ar putea fi la un executor judiciar, caz în care trebuie să iei legătura cu acesta.

Acest lucru era valabil înainte de 1 septembrie 2024. Legea nr.360/2023 am intrat în vigoare anul trecut și elimină obligația de reconstituire a Cărții de muncă pierdute sau distruse.

De reținut: Noua lege a pensiilor prevede eliminarea obligației de reconstituire a Cărții de muncă pierdute sau distruse.

Citeste mai mult

Eveniment

O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.

Pompierii de la Puntele de Lucru Darabani și Flămânzi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Suharău și Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

La Suharău, incendiul a fost generat de un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile. La Flămânzi, evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending