Connect with us

Eveniment

DOCUMENT Ce pregătește guvernul pentru bugetari: salarii înghețate, achizițiile de mașini și formarea profesională, interzise

Publicat

Publicitate

Guvernul vrea să reducă serios cheltuielile bugetarilor și are în lucru un proiect de ordonanță de urgentă prin care sunt prevăzute măsuri de economisire atât la instituțiile bugetare cât și la companiile de stat.

În document sunt prevăzute pe lângă înghețarea salariilor si a cheltuielilor din instituțiile publice și companiile de stat și alte măsuri cum ar fi interzicerea participării la cursuri de formare profesională și interzicerea achizițiilor de mașini, birotică și mobilier, precum și alte măsuri de austeritate.

Documentul integral poate fi văzut aici:Proiect OUG economii buget

Un proiect de ordonanță de urgență ce vizează măsurile prin care Guvernul Ciucă vrea să facă economii la buget a fost publicat în exclusivitate de G4Media

Bugetul de stat se confruntă cu o lipsă de venituri de 4,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.

În acest context, proiectul de ordonanță prevede măsuri de economisire ce vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.

Printre acestea se numără înghețarea cheltuielilor de personal și de funcționare la nivelul din 2022, interzicerea achiziționării de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, precum și oprirea angajărilor la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.

Publicitate

De asemenea, persoanele care dețin un titlu științific de doctor vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar această indemnizație nu va fi luată în calcul la determinarea limitelor sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

În plus, instituțiile vor pierde fondurile necheltuite în primul trimestru, iar cursurile de formare profesională vor fi interzise în anul 2023.

De asemenea, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

În document sunt prevăzute următoarele măsuri:

Salariile personalului, înghețate la nivelul anului 2022

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.

Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022

Interzis la cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică

Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății

– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.

– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.

Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru

Cursurile de formare profesională și team-building-urile sunt interzise

O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiune a polițiștilor pentru prevenirea accidentelor rutiere, la Flămânzi. 70 de șoferi sancționați pentru abateri rutiere

Publicat

Publicitate

Marți, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai Poliției Orașului Flămânzi au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 100 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 74 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 44.000 de lei.  50 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute opt permise de conducere, în vederea suspendării exercitării acestui drept.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 21 de ani, din Hudești, băgat după gratii pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au identificat un tânăr, de 21 de ani, din comuna Hudești, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Darabani, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

Acesta a fost condamnat de 9 luni și o amendă penală de 4.500 de lei pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul cu număr fals de înmatriculare.

Tânărul a fost depistat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Valoarea voucherului la „Rabla Plus” ar trebui urma să crească în 2025. Anunțul făcut de Ministrul Mediului

Publicat

Publicitate

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, spune că valoarea voucherului la ”Rabla Plus” ar trebui urma să crească în 2025. Astfel, industria producătoare de mașini din România ar putea fi susținută, scrie alba24.ro.

Demnitarul spune că va lua o decizie împreună cu ministrul Finanțelor Publice și cu premierul, în acest sens.

”Scăderea valorii voucherului a fost una extrem de bruscă în anul 2024. Peste noapte a scăzut de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, ceea ce considerăm noi că a modificat și comportamentul posibililor beneficiari. Probabil că unii oameni așteptau cu nerăbdare noul voucher de 10.000 de euro și văzând că valoarea a scăzut la 5.000, e posibil ca aceștia să fi optat pentru un alt tip de autoturism, nu neapărat pentru un autoturism electric.

Am văzut asta uitându-ne pe tendința volumelor vândute în ceea ce privește autoturismele convenționale și tendința numărului de autoturisme electrice vândute. Eu cred, și nu e doar opinia mea, ci e rezultatul unei discuții pe care am purtat-o cu asociațiile importatorilor de autoturisme și cu asociațiile producătorilor de autoturisme din România, că valoarea acestui voucher ar trebui să crească în anul 2025.

Dacă va crește sau nu, decizia o voi lua cel mai probabil împreună cu ministrul Finanțelor Publice, împreună cu prim-ministrul, pentru că e și o decizie politică. Însă eu cred că va trebui să crească această valoare a voucherului, la fel cum mai cred că ar trebui să sprijinim într-un fel industria românească, industria producătoare de mașini”, a spus Fechet, pentru Agerpres.

Rabla Plus. În România se produc trei modele electrice

Potrivit demnitarului, faptul că în România se produc deja trei modele auto electrice este o inițiativă care ar trebui apreciată inclusiv de la nivel guvernamental.

Publicitate

”Începând de anul acesta avem un producător ce face trei modele electrice aici, în România, și cred eu că astfel de inițiative ar trebui apreciate inclusiv de la nivel guvernamental. Și unul dintre modurile în care poți face asta este legat de o bonificație specifică unui astfel de model fabricat în România, pentru că una e să aduci un autoturism câteva sute de kilometri sau zeci de kilometri și alta e să-l aduci de la 5.000 km depărtare pentru a-l pune pe piață în România sau în Europa. Nu vreau să creez niște așteptări în legătură cu niște lucruri care nu țin 100% de mine, însă eu sunt optimist și cred că vom găsi soluții să mărim valoarea acestuia”, a subliniat Mircea Fechet.

Cotă de piață de 32%

Conform datelor Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări (DGPCI), prelucrate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile (APIA), în 2024, la capitolul autoturisme ”electrificate”, respectiv cele electrice (100% și hibride plug-in), precum și cele full hybrid (care dispun și de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), cota de piață a ajuns la 32%, cu 22,8 puncte procentuale peste cota deținută de motoarele diesel.

În context, autoturismele full electrice aveau o cotă de 6,5% din piață, în 2024 față de anul 2023, când reprezentau 10,7%, în timp ce autoturismele plug-in hybrid dețineau o cotă de piață de 4,3%, în comparație cu 3,8%, cu un an în urmă.

La nivelul anului trecut, cele mai vândute autoturisme electrice au fost: Dacia Spring – cu 3.263 unități, în scădere cu 52,5% față de anul 2023, Tesla Model 3 (cu 1.679 de unități, +64,3%) și Tesla Model Y (846 de unități, -59,3%).

În categoria autoturismelor Plug-in, top 3 modele este ocupat de: Ford Kuga (593 de unități, -17,6% față de anul 2023), Toyota RAV4 (cu 500 de unități, +29,9%) și Hyundai Tucson (483 de unități, +27,4%).

Autoturismele hibride, fără reîncărcare din surse externe, au pe primul loc, în 2024, modelul Toyota Corolla, cu 3.281 de unități (creștere de 52,3% față de anul 2023), iar apoi Toyota RAV4 (cu 2.361 de unități, +56,5%) și Toyota Yaris Cross (2.361 de unități, +20,7%).

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Accident evitat în curba buclucașă de la Flămânzi, sub ochii polițiștilor care filau

Publicat

Publicitate

Marți, polițiști din cadrul Serviciului Rutier, împreună cu cei ai Poliției Orașului Flămânzi au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

Un accident rutier a fost evitat în ultima clipă de către un conducător auto, după ce un alt șofer s-a angajat în efectuarea neregulamentară a unei manevre de depășire. Momentul a fost surprins pe drumul național D.N. 28B,  de polițiștii care supravegheau traficul rutier.

 

Publicitate

Acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 1.800 de lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru următoarele 60 zile.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending