Connect with us
Publicitate

Eveniment

DOCUMENT Ce pregătește guvernul pentru bugetari: salarii înghețate, achizițiile de mașini și formarea profesională, interzise

Publicat

Publicitate

Guvernul vrea să reducă serios cheltuielile bugetarilor și are în lucru un proiect de ordonanță de urgentă prin care sunt prevăzute măsuri de economisire atât la instituțiile bugetare cât și la companiile de stat.

În document sunt prevăzute pe lângă înghețarea salariilor si a cheltuielilor din instituțiile publice și companiile de stat și alte măsuri cum ar fi interzicerea participării la cursuri de formare profesională și interzicerea achizițiilor de mașini, birotică și mobilier, precum și alte măsuri de austeritate.

Documentul integral poate fi văzut aici:Proiect OUG economii buget

Un proiect de ordonanță de urgență ce vizează măsurile prin care Guvernul Ciucă vrea să facă economii la buget a fost publicat în exclusivitate de G4Media

Publicitate

Bugetul de stat se confruntă cu o lipsă de venituri de 4,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.

În acest context, proiectul de ordonanță prevede măsuri de economisire ce vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.

Printre acestea se numără înghețarea cheltuielilor de personal și de funcționare la nivelul din 2022, interzicerea achiziționării de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, precum și oprirea angajărilor la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.

Publicitate

De asemenea, persoanele care dețin un titlu științific de doctor vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar această indemnizație nu va fi luată în calcul la determinarea limitelor sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.

În plus, instituțiile vor pierde fondurile necheltuite în primul trimestru, iar cursurile de formare profesională vor fi interzise în anul 2023.

De asemenea, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.

Publicitate

În document sunt prevăzute următoarele măsuri:

Salariile personalului, înghețate la nivelul anului 2022

Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.

Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022

Publicitate

Interzis la cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică

Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat

În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:

a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;

b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.

E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății

– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.

– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.

Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat:

”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.

Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”

Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru

Cursurile de formare profesională și team-building-urile sunt interzise

O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Tudora, prins beat la volan. Polițiștii l-au dus la spital pentru recoltarea de probe biologice de sânge

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 208I, în comuna Tudora, un autoturism condus de un tânăr, de 32 de ani, din aceeași localitate.

 

Întrucât acesta emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Dorohoian nervos! În toiul nopții a distrus ușa unei instituții din oraș. Polițiștii i-au făcut dosar penal

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 44 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

 

În urma probatoriului administrat, s-a stabilit faptul că acesta, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai, în jurul orei 03:00, s-ar fi deplasat la sediul unei instituții publice, din municipiul Dorohoi, si, folosindu-se de un obiect contondent, ar fi distrus ușa de acces în instituție, cauzând un prejudiciu de aproximativ 1.000 de lei.

Publicitate

 

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 51 de ani din Bălușeni, reținut pentru 24 de ore pentru nerespectarea ordinului de protecție

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din Botoșani au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat, de 51 de ani, din comuna Bălușeni, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de nerespectarea ordinului de protecție.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 1 mai a.c. a încălcat ordinul de protecție emis de Judecătoria Botoșani, prin care i se interzicea să se apropie de soția sa, la o distanță mai mică de 200 de metri.

Publicitate

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de încălcare a ordinului de protecție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending