Guvernul vrea să reducă serios cheltuielile bugetarilor și are în lucru un proiect de ordonanță de urgentă prin care sunt prevăzute măsuri de economisire atât la instituțiile bugetare cât și la companiile de stat.
În document sunt prevăzute pe lângă înghețarea salariilor si a cheltuielilor din instituțiile publice și companiile de stat și alte măsuri cum ar fi interzicerea participării la cursuri de formare profesională și interzicerea achizițiilor de mașini, birotică și mobilier, precum și alte măsuri de austeritate.
Un proiect de ordonanță de urgență ce vizează măsurile prin care Guvernul Ciucă vrea să facă economii la buget a fost publicat în exclusivitate de G4Media
Bugetul de stat se confruntă cu o lipsă de venituri de 4,7 miliarde de lei în primele trei luni ale anului, iar diferența proiectată pentru întregul an este de 20 miliarde de lei.
În acest context, proiectul de ordonanță prevede măsuri de economisire ce vizează atât instituțiile bugetare, cât și companiile cu capital de stat.
Printre acestea se numără înghețarea cheltuielilor de personal și de funcționare la nivelul din 2022, interzicerea achiziționării de autoturisme, mobilier și aparatură birotică, precum și oprirea angajărilor la instituțiile publice centrale și locale și în firmele de stat.
De asemenea, persoanele care dețin un titlu științific de doctor vor beneficia de o indemnizație lunară de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dar această indemnizație nu va fi luată în calcul la determinarea limitelor sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor.
În plus, instituțiile vor pierde fondurile necheltuite în primul trimestru, iar cursurile de formare profesională vor fi interzise în anul 2023.
De asemenea, angajații din cadrul autorităților și instituțiilor publice vor putea exercita concomitent cel mult două mandate de membru al consiliului de administrație și/ sau de membru al consiliului de supraveghere în întreprinderi publice al căror sediu se află pe teritoriul României.
În document sunt prevăzute următoarele măsuri:
Salariile personalului, înghețate la nivelul anului 2022
Conducătorii autorităților și instituțiilor publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, au obligația de a dispune măsurile necesare, astfel încât cheltuielile de personal efectuate în anul 2023, să nu depășească nivelul plăților din anul 2022 exclusiv sumele aferente titlurilor executorii având ca obiect acordarea unor drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, majorate cu 5%.
Cheltuielile de funcționare ale instituțiilor și companiilor de stat îngheață la nivelul din 2022
Interzis la cumpărarea, preluarea în leasing sau închirierea de autoturisme, mobilier și aparatură birotică
Sunt interzise angajările la instituții publice centrale și locale și în firmele de stat
În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din:
a) instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare;
b) instituțiile publice locale, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.
E interzis cumulul pensie-salariu la stat, cu excepția educației și sănătății
– Prevederile prezentului articol nu se aplică persoanelor care ocupă funcții didactice de predare din unitățile de învățământ și funcții de specialitate medico-sanitară din unitățile sanitare.
– Prevederile prezentului articol se aplică în mod corespunzător și beneficiarilor de pensii de serviciu și pensii militare stabilite prin legi speciale.
Condiții suplimentare pentru angajații la stat care iau sporuri pentru că au doctorat:
”(1) Personalul care deţine titlul ştiinţific de doctor beneficiază de o indemnizaţie lunară pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, dacă îşi desfăşoară activitatea în domeniul pentru care deţine titlul și dacă are prevăzute în fișa postului un set de atribuții obiective și cuantificabile care să permită verificarea lunară a modului în care activitatea acestuia este valorificată în mod suplimentar.
Cuantumul salarial al acestei indemnizaţii nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensaţiilor, primelor, premiilor şi indemnizaţiilor prevăzută la art. 25.”
Instituțiile pierd fondurile necheltuite în primul trimestru
Cursurile de formare profesională și team-building-urile sunt interzise
O persoană poate fi membru în maximum două consilii de administrație