Connect with us
Publicitate

Eveniment

Doar trei cazuri de COVID în Botoşani, în ultimele 24 de ore

Publicat

Potrivit informaţiilor oferite de oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, la nivelul judeţului Botoşani s-au înregistrat doar trei cazuri de noi  îmbolnăviri de COVID, în ultimele 24 de ore.

Două persoane care s-au infectat sunt din Şendriceni şi una din Avrămeni. La nivelul municipiului Botoşani nu a fost semnalat niciun caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

Rata de infectare la nivelul judeţului Botoşani este de 0,41 la mia de locuitori, în timp ce în municipiul-reşedinţă indicele este 0,72 la mia de locuitori

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO: Slujbă arhierească în bisericuța din satul Ceir, Todireni. ÎPS Teofan: „Marea noastră orbire este că nu ne vedem păcatele”

Publicat

Duminică, în bisericuța din cătunul Ceir, comuna Todireni, care are ca ocrotitoare spirituală pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, a fost emoție și bucurie divină, lăcașul de cult dovedindu-se neîncăpător pentru creștinii care au participat la slujba memorabilă oficiată de ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul însuși a mărturisit că îl încearcă un sentiment de emoție, la amintirea vremurilor în care slujea în Oltenia în bisericuțe mici care au slava lor.

Contextul emoționantului popas duhovnicesc a fost prilejuit de binecuvântarea lucrărilor care s-au făcut la casa parohială, pe parcursul a trei ani, între 2020-2023. Construcția  o înlocuiește pe cea veche, demolată după cea fost aproape distrusă de inundațiile din anul 2019. Preotul paroh Ciprian Onu a fost cel care a coordonat lucrările de construire a casei parohiale și, în acest răstimp, nu o dată a pus reverenda în cui și alături de preoteasa sa au dat o mână de ajutor. Noua casa parohială a fost realizată prin jertfa enoriașilor parohiei, prin susținerea primarului comunei Todireni, Petru Toma, dar și cu sprijinul donatorilor și binefăcătorilor.

„De multă vreme nu am mai slujit în așa biserică micuță, de sat…Am slujit de multe ori în tinerețea mea în bisericuțe mici. Și au bisericile mari splendoarea lor, au bisericile mici slava lor, toate pe gândul lui Dumnezeu aducându-i Lui slavă, laudă și cinste. Am înțeles din partea părintelui că prin strădanii deloc ușoare s-a zidit și s-a aranjat așa cum se cuvine sau se află spre aranjare a casei parohiale a bisericii din acest cătun.

Sper să fie de folos preotului, doamnei preotese, care a lucrat mult cu mâinile ei și ale lui la cele ale preotului la această casă. Și să fie și spre binele credincioșilor din sat. Este minunat de bine ca în parohii să locuiască preotul cât mai mult. Este un semn de binecuvântare, de stabilitate, de nădejde, în general satele ca acesta se golesc de credincioși și ar fi bine ca preotul să fie ultimul care să părăsească localitatea. De fapt, să n-o părăsească, pentru că nădăjduim că poate vremurile se vor întoarce spre mai bine și vor mai fi oameni, vor mai fi copii, vor mai fi zămisliri în familiile noastre creștine” , a spus ÎPS Teofan.

 

Parohia Sfânta Cuvioasă Parascheva- Ceir a luat fiinţă în anul 1945 la solicitarea refugiaților din Bucovina care s-au stabilit aici pe meleaguri botoșănene.
Construcția bisericii a început în anul 1945 şi s-a finalizat în anul 1958. Biserica este construită din furci, iar de-a lungul timpului a fost restaurată și modificată. În anul 1974 s-a adăugat construcției și un turn clopotniță, s-a acoperit cu tablă, tot atunci a fost tencuită pe interior și exterior iar tavanul bisericii a fost înfrumusețat cu câteva picturi. În ultimii ani, biserica a avut parte de un amplu proces de renovare.

Jertfa părintelui paroh Ciprian Onu și a preotesei sale a fost încununată, duminică, cu bucurie prin săvârșirea Sfintei și Dumnezeieștii Liturghii. Alături de ÎPS Teofan, au slujit părintele Timofte Marian – vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, părintele Protopop Petru Fercal, părintele Partenie Apostoaie  de la Parohia Vovidenia – Botoșani, părintele Gheorghe Grigoraș  de la Parohia Rosetti – Botoșani, părintele Constantin Aioanei de la Fălticeni și părintele paroh Ciprian Onu .

Frumusețea slujbei a fost completată de răspunsurile la strană care au fost oferite de membrii de Corului „Sfântul Ioan Botezătorul” Botoșani, alături de Georgiana și Geanina Pricop,  două tinere din parohia Ceir.

La slujbă au participat președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici și deputatul Alexandra Huțu,dar și primarul comunei Todireni, Petru Toma.

La finalul slujbei, ÎPS Teofan a ținut un emoționant cuvânt de învățătură, dezvoltând și explicând pericopa evanghelică a duminicii de ieri, de la Sfântul Evanghelist Matei, care evocă cazul unui orb, care prin binecuvântarea dumnezeiască a primit vederea. Ierarhul a îndemnat pe cei prezenți să caute la suferința aproapelui, la nevoile celui de lângă noi.

„Noi vedem că ceilalți sunt păcătoși. Dar nu mă văd pe mine că sunt păcătos. Adică ochii sufletului și ai inimii nu văd și nu simt acest mare adevăr și anume că suntem oameni care am săvârșit păcate. Se spune în Pateric că era un călugăr și avea un săculeț mic pe care îl purta în față și un sac mare pe care îl purta în spate și se plimba prin mănăstire. Și a fost întrebat ce înseamnă sacul mic și ce înseamnă sacul mare. Păcatele mari sunt în spatele meu și nu le văd, iar păcatele mici sunt ale oamenilor din jurul meu și numai pe acelea le văd. Marea noastră orbire este că nu ne vedem păcatele. În al doilea rând nu-l vedem pe omul de lângă noi, adică nu vedem problemele lui, suferința lui. Ne gândim tot timpul la noi înșine. Văzându-l pe celălalt de fapt ne facem nouă un mare bine pentru că acela care îl vede pe sărac, în ziua cea rea îl va izbăvi pe el Domnul. Ziua cea rea înseamnă boala, suferința și dușmanii. Se cuvine să-I cerem lui Dumnezeu ochi să ne vedem propriile păcate, în al doilea rând să ne dăruiască ochi să-l vedem pe cel de lângă noi, așa cum este el cu bine și ai puțin bune. Se cuvine să avem ochi să vedem prezența lui Dumnezeu peste tot”, a spus în cuvântul său ÎPS Teofan.

Părintele paroh, susținut de preoteasa sa și de cei trei copilași superbi, a ținut să mulțumească tuturor pentru implicare și pentru prezență, dar înainte de toate Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva pentru toate realizările de până acum.

„Nu ne rămâne rămâne în această zi decât să mulțumim Bunului Dumnezeu, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfintei Maicii noastre Parascheva, ocrotitoarea acestui sfânt lăcaș . Ne rugăm la Dumnezeu ca să putem să ducem mai departe misiunea și lucrarea aceasta duhovnicească, fără a uita și de cea gospodărească. Zicem așa : Mare ești, Doamne, și minunate sunt lucrurile Tale și niciun cuvânt nu este de ajuns pentru lauda minunilor Tale. Mulțumim și bunilor noștri enoriași care ne-au sprijinit, mulțumim și celor pe care i-am uitat din neștiință sau uitare, care ne-au ajutat la această lucrare a casei parohiale și a bisericii”, a spus și părintele Onu.

Cu toții au participat la final la o agapă frățească.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2023: Sfânta Mare Muceniţă Varvara, ocrotitoarea familiei. Rugăciune grabnic ajutătoare

Publicat

Sfânta Varvara a trăit în vremea împăratului Maximian (286-305), în cetatea Heliopolis (Egipt), fiind fiica unui dregător păgân cu numele Dioscor, care o ţinea sub pază, într-un turn înalt, din pricina marii ei frumuseţi trupeşti. Aceasta credea în Hristos şi n-a vrut să-şi ascundă credinţa de tatăl ei.

Odată, când acesta a poruncit să se facă două ferestre la o baie pe care o zidea, fericita Varvara a cerut să se facă trei ferestre, în numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh. La auzul acestor cuvinte, tatăl ei s-a repezit să o omoare cu sabia, dar ea, fugind, a plecat şi s-a ascuns în munţi. Alergând după ea, tatăl ei a găsit-o în munţi, şi, luând-o de cosiţe, a dus-o şi a dat-o în seama stăpânitorului ţării aceleia, pe nume Martinian, înaintea căruia ea a mărturisit pe Hristos. Şi, ocărând idolii, fericita a fost bătută cumplit, tăiată pe trup fără milă, arsă la coaste, lovită cu toiege, dezbrăcată şi purtată prin cetate, dar a fost păzită în chip minunat de Dumnezeu.

Pentru aceasta, mişcată la suflet de pătimirea Sfintei, o tânără pe nume Iuliana s-a înfăţişat înaintea judecătorului, mărturisind că este creştină, şi a fost şi ea supusă la chinuri. În cele din urmă s-a dat asupra celor două Sfinte Muceniţe hotărârea de a fi ucise cu sabia. Dioscor, tatăl Sfintei Varvara, a fost atât de împietrit de diavolul, încât, văzând chinurile cele multe ale fiicei sale, nu l-a durut nicidecum inima, ci, fără ruşine, el însuşi i-a fost ucigaş. Şi, cu o mână a luat pe fiica sa, iar cu cealaltă ţinea sabia, şi a dus-o pe ea la locul cel de tăiere, care era aşezat pe un munte, afară din cetate. Şi a fost dusă de un ostaş şi Sfânta Iuliana; iar când mergeau pe cale, Sfânta Varvara se ruga, zicând: „Dumnezeule, Cel fără de început, Care ai întins cerul ca un cort şi pământul l-ai întemeiat pe ape, Cel ce faci să răsară soarele peste cei buni şi peste cei nedrepţi, Tu, şi acum, auzi-mă pe mine roaba Ta, care mă rog Ţie. Ascultă-mă, Împărate, şi dă harul Tău oricărui om care mă va pomeni pe mine şi pătimirile mele. Să nu se apropie de unul ca acela boală năprasnică, şi moarte neaşteptată să nu-l răpească pe el. Pentru că Tu, Doamne, ştii, că trup şi sânge suntem şi lucrul preacuratelor Tale mâini”. Şi astfel rugându-se Sfânta, s-a auzit glas din cer chemând-o împreună cu Iuliana întru cele de sus şi făgăduindu-i a-i împlini cele cerute. Şi mergeau amândouă Sfintele Muceniţe, Varvara şi Iuliana, spre moarte cu mare bucurie, dorind a se dezlega mai degrabă de trup şi a merge la Dumnezeu Cel în Treime.

Şi fiind ucise, sfintele lor suflete au mers către Hristos, Mirele lor. Iar pe Dioscor l-a ajuns năprasnica pedeapsă a lui Dumnezeu, că, după ce a ucis-o pe fiica sa Varvara, a fost lovit de un trăsnet pe când se cobora din munte şi a murit. Şi era în cetatea aceea un bărbat credincios, cu numele Galenţian. Acesta, luând cinstitele moaşte ale Sfintelor Muceniţe, le-a dus în cetate şi le-a îngropat cu cinste, şi, mai apoi, a zidit peste ele o biserică, în care se făceau multe vindecări şi minuni.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 3 decembrie 2023

Publicat

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 3 decembrie 2023, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, dar și o tragere suplimentară pentru toate categoriile, de Moș Nicolae.

Numerele extrase, 3 decembrie 2023:

Loto 6 din 49: 16, 35, 46, 29, 36, 24

Loto 6 din 49, tragerea suplimentară: 4, 7, 44, 2, 46, 45

Loto 5 din 40: 37, 27, 19, 1, 25, 30

Loto 5 din 40, tragerea suplimentară: 2, 27, 11, 8, 21, 18

Joker: 4, 12, 14, 19, 29, +6

Joker, tragerea suplimentară: 3, 12, 18, 27, 33, +12

Noroc Plus: 4 5 4 8 3 7

Super Noroc: 1 1 9 8 4 7

Noroc: 4 0 9 1 3 5 7

Citeste mai mult

Eveniment

De ce te doare capul de la alcool: Sunt mai multe explicații posibile. În timp, organismul dezvoltă toleranță

Publicat

De ce te doare capul de la alcool: Durerea de cap cauzată de consumul de alcool poate fi rezultatul mai multor factori. Alcoolul are efect diuretic, ceea ce înseamnă că îți face să urinezi mai des, conducând la deshidratare, scrie alba24.ro.

Deshidratarea poate duce la dureri de cap. Pentru a contracara acest lucru, este recomandat să consumi apă între băuturi alcoolice.

Dilatarea vaselor de sânge

Alcoolul poate duce la dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate provoca dureri de cap.

Aceasta este o reacție a sistemului vascular la prezența alcoolului în sânge.

De ce te doare capul de la alcool: Toxicitate

Alcoolul este o substanță toxică pentru organism și poate provoca inflamații, inclusiv în creier, ceea ce poate contribui la durerea de cap.

Tensiune arterială

Consumul excesiv de alcool poate influența tensiunea arterială, iar aceasta poate fi legată de durerile de cap.

Ingrediente

overlay-cleverAnumite băuturi alcoolice pot conține substanțe chimice, aditivi sau alte ingrediente care pot contribui la durerile de cap.

Sensibilitate individuală

Persoanele au diferite niveluri de toleranță la alcool și pot reacționa diferit. Unii oameni pot fi mai susceptibili la dureri de cap legate de consumul de alcool.

Este important să consumi alcool cu moderație și să fii atent la modul în care organismul tău reacționează.

Dacă experimentezi dureri de cap severe sau persistente după consumul de alcool, este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist medical pentru a exclude posibilele probleme de sănătate sau pentru a primi sfaturi personalizate.

Cum se dezvoltă toleranța: de ce în timp, nu îți mai este rău?

Toleranța la alcool este un fenomen în care organismul tău se adaptează la prezența regulată a alcoolului.

Asta poate duce la necesitatea consumului unei cantități mai mari de alcool pentru a obține aceleași efecte sau la faptul că începi să simți mai puține efecte negative, precum senzația de rău.

Mecanismele exacte ale toleranței la alcool nu sunt pe deplin înțelese, dar pot implica adaptări la nivelul sistemului nervos central și la nivel molecular în celulele cerebrale.

În timp, corpul poate deveni mai eficient în procesarea și metabolizarea alcoolului.

Este important să menționez că, în ciuda toleranței dezvoltate, consumul excesiv de alcool rămâne periculos și asociat cu riscuri semnificative pentru sănătate.

O persoană care dezvoltă toleranță poate fi expusă la riscul de a dezvolta dependența de alcool și de a suferi consecințe negative asupra sănătății fizice și mentale.

Dacă ai întrebări specifice sau îngrijorări legate de consumul de alcool, este întotdeauna recomandat să consulți un profesionist în domeniul sănătății pentru sfaturi personalizate și sprijin.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending