Connect with us
Publicitate

Actualitate

DNSC și ING Bank, atenționare asupra unui nou atac cibernetic. Cum acționează hoții cibernetici

Publicat

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și ING Bank au lansat un avertisment pentru toți utilizatorii de carduri, asupra unei noi campanii de phishing. Aceasta vizează platformele de rezervări online la hoteluri şi alte unităţi de cazare.

De asemenea, DNSC atenționează asupra mesajelor false de oportunități de investiții și îmbogățire rapidă.

Cum încearcă atacatorii să fure datele prin campania de phishing

„În primă etapă, atacatorii încearcă să obţină acces la contul proprietarilor de pe platformele online de rezervări.

În acest sens, ei pot trimite un e-mail de la un potenţial „client” în care inserează un link fraudulos, cu scopul de a convinge potenţialele victime să îşi introducă datele personale pe acel site controlat de atacatori.

Miza fraudatorilor este de a prelua controlul asupra contului.

Ulterior, ei extrag datele celor care au efectuat rezervări, precum numele acestora, detaliile rezervării dar şi metode de plată.

Atacatorii folosesc datele furate pentru a trimite mesaje, în numele proprietarilor, prin care le cer clienţilor să îşi introducă datele bancare pentru confirmarea rezervării sau validarea cardului.

În caz contrar, sunt ameninţaţi cu anularea rezervării.

Pagina falsă, care imită site-ul oficial, poate conţine deja datele lor personale.

Dacă îşi inserează datele cardului, victimele le vor furniza, de fapt, atacatorilor”, explică specialiştii DNSC, într-un comunicat de presă.

Cu ocazia săptămânii internaţionale pentru combaterea fraudelor (12-18 noiembrie), experţii în securitate cibernetică subliniază cât de important este să fim vigilenţi şi pregătiţi pentru a ne feri de înşelătoriile din mediul online.

Oportunităţi false de investiţii şi îmbogăţire rapidă

Potrivit DNSC, o schemă frecvent utilizată de către atacatorii cibernetici este legată de oportunităţi false de investiţii şi îmbogăţire rapidă.

Infractorii din online creează pagini de phishing cu scopul de a manipula victimele pentru a le transfera sume în portofelul virtual deţinut de aceştia, pe diverse platforme de investiţii.

Mai mult, sub pretextul instalării aplicaţiei de investiţii, fraudatorii încearcă să obţină controlul total asupra dispozitivului şi solicită instalarea unor aplicaţii (de tip Anydesk) care le permite să acceseze dispozitivul de la distanţă, de oriunde, împreună cu toate informaţiile acestuia (aplicaţii instalate, mesaje, documente).

„Oportunităţile de investiţii” sunt distribuite de către fraudatori prin reclame afişate în mediul online, pe platforme de socializare sau anunţuri în motoare de căutare.

Pentru a fi mai credibili, atacatorii furnizează şi dovezi false ale unor alţi clienţi care s-au „îmbogăţit” datorită schemelor lor.

Totodată, pentru a nu ridica suspiciuni, aceştia le propun iniţial investiţii de sume mici, dar, ulterior, aceste sume devin tot mai mari.

„În trecut, greşelile gramaticale şi exprimările neadecvate reprezentau indicii ale campaniilor de phishing.

Odată cu apariţia platformelor de inteligenţă artificială ce traduc sau pregătesc texte pe baza unor cerinţe, tentativele de fraudă devin tot mai greu de detectat”, notează sursa citată.

Recomandări pentru prevenirea fraudelor din mediul online

  • fiţi suspicioşi dacă primiţi mesaje sau e-mailuri alarmante care încearcă să vă convingă să executaţi o acţiune în grabă: „rezervarea dumneavoastră va fi anulată în 24 de ore”, „contul dumneavoastră va fi suspendat”
  • nu accesaţi niciodată linkuri sau ataşamente provenite din surse necunoscute, dacă mesajul este neaşteptat sau dacă suspectaţi că este ceva în neregulă
  • nu instalaţi aplicaţii la solicitarea unor presupuşi agenţi de investiţii, prin care să le oferiţi control la dispozitivul utilizat, la telefonul mobil sau computer
  • dacă aveţi nevoie de ajutor în efectuarea unei operaţiuni, contactaţi banca
  • folosiţi instrumente, disponibile gratis online, pentru a determina cât de sigur este să faceţi shopping de pe un site (scamadviser.com), dacă este sigur să accesaţi un link sau un ataşament (virustotal.com) sau dacă vreunul dintre conturile online a fost compromis de atacatori (haveibeenpwned.com)
  • nu vă autentificaţi niciodată în aplicaţia de internet banking folosind un link primit pe SMS sau e-mail şi nu accesaţi linkuri promovate, ci folosiţi doar aplicaţia instalată pe mobil sau tastaţi adresa URL a aplicaţiei într-o nouă pagina web.

Pentru a recunoaşte tentativele de fraudă online şi a nu le cădea victimă, informaţi-vă constant despre acestea din surse de încredere, precum site-ul DNSC şi secţiunea de securitate de pe site-ul ING Bank.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Șofer din Ungureni, reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice

Publicat

Un bărbat din Botoşani a fost reţinut după ce a fost prins de două ori în aceeaşi zi conducând sub influenţa băuturilor alcoolice, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, bărbatul în vârstă de 51 de ani, din comuna Ungureni, a fost oprit, miercuri, în trafic, pe raza municipiului Botoşani de poliţişti.

“Prima constatare a fost în jurul orelor 19.30, când i s-a reţinut permisul pentru conducere sub influenţa alcoolului, iar cea de-a doua constatare a fost în jurul orelor 21.30, când a fost depistat din nou sub influenţa alcoolului la volan şi de această dată i s-a întocmit dosar penal şi pentru conducere fără permis”, a afirmat oficialul IPJ.

Bărbatul este acum cercetat pentru conducere sub influenţa alcoolului şi conducere fără permis. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Conducerea Spitalului „Mavromati” a desfăcut contractul de muncă doctoriței responsabile de moartea Alexandrei Ivanov

Publicat

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani a dispus desfacerea contractului de muncă al medicului Mariana Pitrop de pe Secţia de obstretică şi ginecologie, considerată responsabilă de moartea Alexandrei Ivanov, o tânără de 25 de ani care ajunsese la Maternitate pentru a naşte.

Decizia a fost luată în baza unei propuneri venite din partea Comisiei de disciplină a Spitalului Judeţean pe motiv că medicul nu şi-ar îndeplinit atribuţiile de serviciu.

“În urmă cu două luni, Comisia de disciplină a Spitalului Judeţean a început o anchetă legată de decesul Alexandrei Ivanov. În această comisie de disciplină au fost anchetaţi personalul medical care a desfăşurat activitatea medicală în data de 18 august 2023, iar în urma raportului de cercetare disciplinară, ne referim aici doar activitatea administrativă a personalului medical care a avut activitate în garda din 18 august 2023, s-au făcut propuneri pentru cele trei persoane, respectiv infirmieră, asistentă şi medicul de gardă. În ceea ce priveşte doamna infirmieră nu s-a luat nicio măsură din punct de vedere administrativ, în ceea ce priveşte asistenta din garda de 18 august a primit sancţiune cu diminuarea salariului pe o perioadă de trei luni, iar în ceea ce priveşte medicul de gardă din 18 august, propunerea Comisiei de disciplină a fost desfacerea contractului individual de muncă”, a declarat managerul spitalului, medicul Monica Adăscăliţei.

Medicul Mariana Pitrop este cercetată penal şi pentru ucidere din culpă, ancheta în cazul morţii Alexandrei Ivanov fiind desfăşurată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Alexandra Ivanov a murit la aproape nouă ore după ce a fost internată în Maternitatea din Botoşani. Ea era însărcinată în luna a treia şi a ajuns la spital cu ambulanţa după ce a acuzat dureri şi hemoragie. După ce a fost supusă unui set de analize şi a fost perfuzată, cadrele medicale au ignorat-o toată noaptea. Dimineaţa, starea ei de sănătate s-a înrăutăţi considerabil, decedând în Secţia de anestezie – terapie intensivă. Tânăra de 25 de ani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, a arătat un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

IPJ: Numărul de accidente rutiere soldate cu victime omenești, în municipiul Botoșani, în ultimii 5 ani de zile este în scădere

Publicat

Numărul de accidente rutiere soldate cu victime omenești, pe raza municipiul Botoșani, în ultimii 5 ani de zile este în scădere. În municipiul Botoșani, în perioada 2019 până în prezent s-au produs 76 de accidente rutiere grave soldate cu 10 decese și 68 de persoane rănite grav. Totodată, în perioada analizată s-au produs un număr de 364 de accidente ușoare soldate cu rănirea ușoară a peste 380 de persoane.

 

Total accidente grave în ultimii 5 ani:

2019 – 26 accidente – 4 decese și 24 rănite grav

2020 – 16 accidente – 3 decese și 13 rănite grav

2021 – 12 accidente – 1 deces și 11 rănite grav

2022 – 11 accidente  – 2 decese și 9 răniți grav

2023 –11 accidente – 0 decese, 11 răniți grav

 

Total accidente ușoare în ultimii 5 ani:

2019 – 84 accidente

2020 – 80 accidente

2021 – 69 accidente

2022 – 61 accidente

2023 – 70 accidente

 

De remarcat este faptul că în comparație cu 2019, numărul de accidente rutiere grave s-a redus cu 60%, iar scădere se înregistrează și în cazul accidentelor ușoare.

Astfel, deși numărul accidentelor rutiere soldate cu victime omenești este în scădere, numărul posesorilor de permis de conducere și a autovehiculelor înmatriculate care circulă pe drumurile publice este anual în creștere și dorim să atragem atenția asupra unor situații de nerespectare a normelor legale de către conducătorii auto implicați în accidente de circulație pe care polițiștii rutieri le constată, anual, într-un număr tot mai mare.

 

Dacă am vorbit de accidente rutiere, trebuie să vorbim și despre obligațiile legale pe care un conducător auto le are în cazul în care este implicat într-un accident de circulație, fie el cu victime omenești sau doar cu pagube materiale.

 

Pentru a înțelege mai bine aceste obligații legale, pornim prin a explica termenul de ”accident de circulație” prevăzut de legislația în vigoare și astfel, prevederile art. 75 din OUG 195/2002Rep. Definesc accidentul de circulație ca fiind ”evenimentul care întrunește cumulative următoarele condiții:

  1. a) s-a produspe un drum deschis circulației publice ori și-a avut oridinea într-un asemenea loc
  2. b) a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale.
  3. c) în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare”.

 

În ceea ce privește obligațiile pe care legiutorul le-a stabilit conducătorilor auto implicați în accidente, acestea sunt diferite în funcție de urmările acestuia.

Citeste mai mult

Cultura

Expoziția Taberei de fotografie IPOTEȘTI: „Căutându-l pe Eminescu”

Publicat

Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din presa vremii, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut.

Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora. Pornind de la acest concept, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, a organizat în 2016, prima ediție a Taberei de Fotografie, intitulată Căutându-l pe Eminescu. Zeci de trasee, sute de fotografii, workshopuri, ateliere, pe parcursul edițiilor desfășurate, au păstrat continuitatea acestui proiect.

În perioada decembrie 2023 – ianuarie 2024 Memorialul Ipoteşti vă invită să vizualizaţi o selecție din materialul fotografic realizat de participanții la Tabăra de fotografie IPOTEȘTI. Căutându-l pe Eminescu, desfășurată în perioada 20-23 octombrie 2022. Fotografiile au fost realizate în urma tururilor și sesiunilor foto propuse în această ediție la: Ipotești, Capela Calimachi din Stâncești, Lacul cu nuferi din pădurea Baisa, Mănăstirea Agafton, bisericile de lemn din Cervicești, Hilișeu-Horia, Bălușeni, Bănești, Brăiești, Mănăstirea Vorona, Sihăstria Voronei, biserica din Bălinești, Mănăstirea Coșula și Botoșani.

Fotografiile au fost făcute de membri ai Clubului Foto VARADIUM din Oradea: Florica Bacter, Raul GHIMAN, Dan GRIGA, Ovidiu ILISIE, Csaba KARAKO, Constantin Lazăr, Iuliana PAȘCA, Doru PETRUȚIU, Marian PLAINO, Ovi D. POP, Adela RUSU, Mariana Scubli, Eduard SUCIU, Rebeca SUTAC, Sandor SZABO, Szabolcs Vincze.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending