Connect with us

Actualitate

Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz. Decizia radicală ce nu mai suportă amânare

Publicat

Uniunea Europeană este tot mai decisă să pună capăt erei centralelor termice pe gaz, astfel că acestea vor dispărea treptat din „peisaj”. Germania, una dintre marile puteri economice europene, va interzice instalarea unor asemenea centrale începând de anul viitor, în timp ce în România o lege similară se află pe ultima sută de metri pentru a fi abrobată de Parlament.

Dispar centralele de apartamente, instalațiile de încălzire pe gaz
Uniunea Europeană a pus „gând rău” de mai multă vreme centralelor termice individuale. Iar asta, cu toate că centralele pe gaz natural sunt utilizate pe scară largă astăzi în Europa pentru a furniza apă caldă și încălzirea spațiului în clădirile casnice, comerciale și industriale. Ele produc 38% din energia pentru încălzirea spațiului UE în locuințe.

Germania vrea să interzică din 2024 instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei din această țară.

„De zece ani nu s-a făcut nimic”, a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este „urgentă” accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire, scrie Le Figaro, citată de Rador.

Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască politica.

Decizia radicală ce nu mai suportă amânare
Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. „Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială”, a spus el.

O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a mai subliniat acesta. Acestea includ și dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă. Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară.

Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045.

La nivel european, 65 de milioane de locuințe sunt încălzire cu centrale termice pe gaze naturale, din care circa 3 milioane sunt în România.

În țara noastră, deși legea care vrea să interzică folosirea acestor centrale în România se află pe ultima sută de metri, prevederile ei nu se vor aplica decât de la jumătatea anului. În plus, cel puțin așa cum stau lucrurile acum, măsura de interzicere va viza doar locuințele noi, adică cele care urmează să fie construite în momentul în care va apărea actul normativ.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea, vara trecută, că apartamentele noi vor trebui să aibă centrală comună ori să fie conectate la rețelele centralizate de încălzire ale orașelor.

Interzicerea centralelor individuale nu va afecta, prin urmare, blocurile care au deja centrale de apartament, blocurile aflate în construcție sau pe cele care au primit autorizație de construcție, dar nu au început construcția efectivă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Economie

Proiect: Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare

Publicat

Un proiect de lege depus în Parlament arată că firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizații de funcționare. Autorizația de funcționare va fi emisă fără termen de valabilitate.

Firmele nu vor mai fi obligate să ceară anual eliberarea unor noi autorizaţii de funcţionare, potrivit unui proiect de lege iniţiat de senatorul USR Claudiu Mureşan.

Autorizaţia de funcţionare va fi emisă fără termen de valabilitate, astfel că o cerere de reautorizare nu va fi necesară dacă în activitatea firmelor nu apar modificări care să afecteze autorizaţia existentă, iar documentele deja depuse sunt în termenul de valabilitate.

„Antreprenorii şi firmele mici sunt îngropaţi sub teancuri de hârtii şi avize.

Faptul că nu vor mai avea în sarcină şi obligaţia reînnoirii anuale a acordului/autorizaţiei de funcţionare e un ajutor mic, dar îi scuteşte să mai facă – în fiecare an – încă un dosar, încă un drum la primărie.

În acelaşi timp, funcţionarii publici cu atribuţii în emiterea autorizaţiilor/acordurilor de funcţionare vor fi degrevaţi de operaţiuni repetitive şi vor putea să se concentreze pe alte chestiuni importante pentru comunităţi”, declară Claudiu Mureşan.

Proiectul prevede ca obligaţia de a obţine un nou acord de funcţionare să existe doar dacă documentele depuse expiră în termen de 30 de zile sau dacă apar modificări în activitatea desfăşurată.

Sursa: Mediafax

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii de la școlile din Botoșani s-au întâlnit cu mascații. Acțiunea s-a desfășurat în contextul Zilei Poliției Române

Publicat

În contextul Zilei Poliției Române, polițiștii botoșăneni au fost prezenți în mai multe unități de învățământ, din județ, pentru promovarea profesiei de polițist.

Astfel, în zilele de 22 și 23 martie 2023, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, împreună cu cei din cadrul structurilor de șiguranță școlară, acțiuni speciale, criminalistică și elevi ai școlilor de profil, au desfășurat activități de informare cu elevii mai multor unități școlare, din județul Boto.ani.

Elevilor le-au fost oferite informații cu privire la pașii pe care trebuie să-i urmeze pentru a deveni polițiști, care sunt condițiile ncesare pentru a se putea înscrie la școlile de profil, precum și principalele activități specifice acestei meserii

Polițiștii prezenți la activități au răspuns tuturor întrebărilor elevilor, legate de ce presupune activitatea unui om al legii.

Citeste mai mult

Eveniment

Identitate falsă cumpărată cu 250 de euro. Cum a vrut un bărbat să înșele vigilența vameșilor de la Stânca

Publicat

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca au descoperit asupra unui bărbat cu cetățenie R. Moldova o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care era falsă.

 

În data de 22 martie a.c., în jurul orei 15.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – I.T.P.F. Iași, s-a prezentat pentru a intra în România, pasager într-un autocar, un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 25 de ani.

La controlul de frontieră, a fost descoperită asupra bărbatului o carte de identitate cu însemnele autorităţilor române, care avea imprimate datele de identitate și fotografia tânărului.

Cu ocazia verificărilor specifice efectuate, polițiștii de frontieră au stabilit că documentul în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals.

Cu privire la cele constatate, bărbatul a declarat că a procurat documentul prin intermediul unor cunoştinţe, contra sumei de 250 de euro pentru a obţine un loc de muncă în Cehia.

Poliţiştii de frontieră efectuează cercetări în cauză sub aspectul săvârşirii infracţiunii de instigare la fals material în înscrisuri oficiale.

Citeste mai mult

Educație

Concurs național de informatică găzduit la Botoșani

Publicat

În perioada 24 – 26 martie 2023, municipiul Botoșani va fi gazda unui eveniment de anvergură, înscris în Calendarul concursurilor naționale școlare finanțate de către Ministerul Educației – Concursul Național de Informatică „Urmașii lui Moisil”, ce se va desfășura la Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani.

Organizat de Ministerul Educației, prin Inspectoratul Școlar Județean Botoșani, în parteneriat cu Societatea de Excelență și Performanță în Informatică, Consiliul Județean Botoșani și Colegiul Național ”A. T. Laurian” din Botoșani, concursul va reuni elevii care au obținut punctajele cele mai mari la Olimpiada de Informatică, din 18 judeţe ale ţării și din municipiul Bucureşti. În cadrul concursului vor concura și echipe din Republica Moldova.

Competiția a fost inițiată în anul 2001 de către Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi, în onoarea patronului liceului, academicianul Grigore C. Moisil (1906 – 1973), fondator de şcoală de informatică în România, personalitate recunoscută pe plan mondial pentru fundamentarea informaticii ca ştiinţă. A mai fost organizat la Botoșani în 2018 și 2019, la Colegiul Național ”Mihai Eminescu”, sub coordonarea regretatei profesoare, inspector școlar la acea vreme, Liliana Chira.

Concursul de Informatică “Urmaşii lui Moisil” se desfăşoară într-o singură zi (25 martie 2023) şi constă într-o probă practică pe o platformă de concurs dedicată, realizată în parteneriat cu Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică. Durata de desfășurare a probei practice este de trei ore și constă  în  rezolvarea  a  două  probleme  de  natură  algoritmică,  cu  ajutorul  calculatorului.

Festivitatea de deschidere va avea loc vineri, 24 martie 2023, ora 19.00, în Aula Magna a Colegiului Național ”A.T. Laurian”.

”Le urăm succes tuturor participanților și ne dorim ca zilele petrecute la Botoșani să fie stimulante și inspirate și să marcheze un schimb autentic de experiență. Pentru informații actualizate despre eveniment îi invităm pe cei interesați să acceseze site-ul: https://moisil.sepi.ro/”, este mesajul Danielei Nour, inspectorul școlar pentru informatică.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending