Connect with us
Publicitate

Eveniment

Din nou forme severe de COVID-19 în nordul României. Două cazuri la ATI în Botoșani. 20 de cazuri înregistrate și la Suceava

Publicat

Doi pacienţi diagnosticaţi cu o formă severă a COVID-19 sunt internaţi pe Secţia de anestezie şi terapie intensivă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) “Mavromati” din Botoşani, a declarat, luni, pentru AGERPRES, managerul interimar al unităţii medicale, medicul Monica Adăscăliţei.

Potrivit sursei citate, alţi opt pacienţi, care au forme mai uşoare ale bolii, sunt internaţi pe Secţia de boli infecţioase a SJU Botoşani.

Managerul celui mai mare spital din Botoşani consideră că apariţia noilor cazuri de COVID-19 survine pe fondul creşterii numărului de cazuri de infecţii respiratorii, specifice sezonului de toamnă.

“Este o perioadă a infecţiilor respiratorii. E perioada de toamnă, perioadă în care în general cazurile de infecţie respiratorii cresc, din punct de vedere numeric”, a mai afirmat medicul Monica Adăscăliţei.

De asemenea și la Suceava au fost înregistrate 20 de cazuri dar deocamdată nu au fost anunțate măsuri la Spitalul Județean.

Singurul spital din România care a luat până acum o măsură a fost Spitalului Județean Buzău. Vizitele au fost interzise în patru secții ale din cauza îmbolnăvirilor de COVID. Conducerea unității medicale a luat această decizie după ce opt pacienți au fost confirmați pozitiv.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Dosar penal pentru un tânăr cu tupeu din comuna Cristești

Publicat

Joi, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au oprit pentru control pe Calea Națională, un autoturism condus de un tânăr, de 22 de ani, din comuna Cristești.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Oaspeți din Republica Moldova la Primăria Botoșani

Publicat

Membrii delegației din Bălți – Republica Moldova, participanți la Expediția de cercetare organizată în cadrul Proiectului “Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți”, au ajuns astăzi la Primăria Botoșani. Oaspeții s-au întâlnit în sala de ședințe a deliberativului local cu primarul Cosmin Andrei,   viceprimarul Liviu Toma și Raluca Bălășcu, managerul de proiect.

Oficialii le-au adresat urări de bun venit, salutând în același timp modul în care se derulează acest proiect transfrontalier.

Oaspeții din Republica Moldova s-au declarat încântați de întâlnirea cu oficialii și de activitățile incluse în această expediție de cercetare, dar și în proiectul derulat de Primăria Botoșani, în parteneriat cu Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți și Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” Bălți.

Am redescoperit Botoșaniul. Este un oraș frumos, merită aceste investiții pentru că deja îl vedem peste ani. Chiar în cadrul acestui proiect vor fi realizate lucruri frumoase și așteptăm să facem și noi fotografii pe banca Veronicăi Micle și a lui Mihai Eminescu, care urmează a fi realizate. Am aflat lucruri interesante despre Memorialul Ipotești. M-a impresionat și primăria unde dumneavoastră vă desfășurați activitatea și faceți lucruri frumoase. Pentru mine primăria este o descoperire pentru că și-a păstrat identitatea și această frumusețe de epocă. Felicitări. Eu am rămas foarte surprinsă și copiii la fel. Vă mulțumim pentru această oportunitate”, a declarat profesorul Angela Burdeniuc.

Daniela Rabei-Dubeț – director educativ în cadrul Liceului Teoretic „Mihai Eminescu” Bălți, a reamintit faptul că a fost în Primăria Botoșani și în aprilie 2022, la conferința de lansare a proiectului care „apropie oameni, destine și orașe”. „Eu sunt prima data manager de proiect și este o onoare, pe cât de frumoasă, pe atât responsabilă, pentru că în spate avem echipe, avem destine și vrem să ne onorăm obligațiunile, pentru acești copii, pentru viitorul lor și pentru identitatea unei națiuni. Este bine să apreciem ceea ce facem și vreau să mulțumesc astăzi echipelor de implementare a proiectului”, a spus Daniela Rabei-Dubeț.

Astăzi oaspeții din Bălți au vizitat și alte obiective din Municipiul Botoșani. Tot astăzi, ei vor participa la Concertul Filarmonicii Botoșani, organizat la Liveni, în cadrul Festivalului Internațional “George Enescu”.

Proiectul „Eminescu: o cultură, o rută, în zona transfrontalieră Botoșani – Bălți” este finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014 – 2020, Instrumentul European de Vecinătate.

Acest proiect urmărește creșterea atractivității turistice a municipiilor Botoșani și Bălți, cu un nou traseu cultural turistic comun, ce creează o imagine turistică unică și diferențiază regiunile țintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice și milenare: artă, personalități, evenimente culturale locale, punând în valoare moștenirea culturală comună româno-moldovenească.

 

Citeste mai mult

Administratie

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură Botoșani: „Clarificări importante cu privire la controlul prin monitorizare”

Publicat

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023.

Astfel, Regulamentul (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului privind finanțarea, gestionarea şi monitorizarea politicii agricole comune în ceea ce priveşte sistemul integrat de administrare și control, prevede la art. 70 obligația statelor membre de a institui și utiliza un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor ce trebuie să fie operațional începând cu 1 ianuarie 2023.

Totodată, art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

 • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
 • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
 • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Acesta reprezintă o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, a angajamentelor sau a obligațiilor care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau a altor date cu valoare cel puțin echivalentă și este utilizat pentru observarea, urmărirea şi evaluarea activităților şi practicilor agricole desfășurate pe parcelele care fac obiectul intervențiilor bazate pe suprafață astfel încât să se ajungă la o concluzie cu privire la eligibilitatea sprijinului solicitat.

Printr-un algoritm de inteligență artificială dezvoltat pe baza unei serii cronologice de imagini provenite de la sateliții Sentinel 1 și 2, în combinație cu informațiile conținute în declarațiile fermierilor, se identifică:

 • categoria de folosință a terenului,
 • tipul culturii agricole,
 • stadiul lucrărilor minime efectuate: arat/însămânțat,
 • data de răsărire,
 • cosit/pășunat, recoltat,
 • suprafețe incendiate,
 • suprafețe inundate,
 • suprafețe care nu au utilizare agricolă în interiorul parcelelor de referință, etc.

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț verde, fiind confirmate în procent de 95,2% din punct de vedere al categoriei de folosință, al culturii și al suprafeței solicitate și vor putea fi gestionate în control administrativ în vederea determinării și efectuării plăților.

 

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și vor face obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul.

 

Această acțiune are ca scop clarificarea neconformităților identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor, tocmai pentru a veni în sprijinul fermierilor astfel încât cererile să fie gestionate în mod corespunzător în control administrativ, respectiv pentru a putea fi autorizate la plata în avans, începând cu 16 octombrie 2023.

Citeste mai mult

Administratie

Primăria comunei Mihai Eminescu: „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Publicat

„PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”

Numele beneficiarului: Comuna MIHAI EMINESCU

Apel de proiecte gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României și din fonduri naționale, Componenta C15: FONDUL LOCAL, Investiția I.9 – Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru unitatile de invatamant și I.11 – Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare, titlu apel: PNRR/2022/C15/ I9; PNRR/2022/C15/ I 11; Educatie reforma 4

Numele proiectului de investiție: „ Dotarea cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale a unitatilor de invatamant preuniversitar si a unitatilor conexe, in comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani”

Cod proiect: F-PNRR-DOTARI 2023-1620 /18.08.2023

Contract de finanțare nr. 10394/18.08.2023

Durata proiectului: 27 de luni; Data de începere: 18.08.2023; Data finalizare: 31.12.2024

Investiția permite achiziționarea de echipamente TIC (Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor) si mobilier scolar, respectiv materiale didactice specifice laboratoarelor, ce contribuie la îmbunătățirea unitatilor de invatamant preuniversitar din Comuna Mihai Eminescu, judetul Botosani.

Obiectivele generale urmărite:

 • Obiectivul proiectului este acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, fiind implementat de catre UEFISCDI in numele si pentru Ministerul Educatiei – Urmatoarea Generatie UE.
 • Proiect finantat prin PNRR Componenta C15 Dotari, Investitia I.9 Asigurarea echipamentelor si resurselor tehnologice digitale pentru uniitatile de invatamant si I.11 Asigurarea dotarilor pentru salile de clasa preuniversitare si laboratoarele /atelierele scolare.
 • Creșterea performantei elevilor / prescolarilor prin personalizarea si modernizarea unitatilor de invatamant si a abordarii unui proces de predare – invatare – evaluare la nivelul acestora, asigurand un spatiu stimulativ /creativ pentru furnizarea unei educatii de calitate.
 • Cresterea gradului de activitate a profesorilor si de invatare a copiilor in cadrul orelor de curs; asigurarea unui climat civilizat, curat si sigur pentru toti elevii din scolile si gradinitele comunei.
 • Compensarea decalajelor intre mediul rural si cel urban prin dotarea cu echipamente IT (table intgeractive, laptop-uri, multifunctionale, camere videoconferinta, routere, sisteme sunet), precum si dotarea cu mobilier (scaune, catedre, banci, dulapuri,cuiere, etc) a salilor de clasa si a laboratoarelor de informatica/cabinet psihopedagogic/sala de sport.

 

Valoare totală proiect 1.580.155,66 lei

Valoarea nerambursabilă finanțată din PNRR : 1.262.012,66 lei

 

Detalii suplimentare se pot obține de la: Gireada Dumitru – Verginel – Primar, Bagiu Marius – Cristian – Manager de proiect, telefon: 0231512183, e-mail: registratura@comunamihaieminescu.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

 

„PNRR. Finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerație UE”

https://mfe.gov.ro/pnrr/        https://www.facebook.com/PNRROficial/

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending