Connect with us
Publicitate

Eveniment

Din martie 2022 infractorii pot fi monitorizați și cu brățări electronice! Primele 1000 de dispozitive devin funcționale

Publicat

Publicitate

Începând din acest an, respectiv din luna martie, aproape o mie de brăţări electronice pentru agresori vor fi funcţionale în trei judeţe şi în Capitală, iar restul până la 15.000 vor fi active în următorii patru ani, relatează alba24.ro, care o citează pe Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse Gabriela Firea.

Este pentru prima dată în România infractorii vor fi monitorizați și supravegheați cu ajutorul brățărilor electronice, prin GPS. În prima fază, vor fi instalate aproape 1.000 de astfel de dispozitive, care vor ajută polițiștii, să monitorizeze mișcările agresorilor, prin GPS, informează News.ro.

Modul de funcționare este destul de simplu, aceste aparate electronice vor transmite prin GPS secundă de secundă locul în care se află persoana supravegheată.

Agresorii supravegheati cu ajutorul brațărilor electronice

În cazul unui ordin de protecție, dacă persoana supravegheată trece de limita impusă de autorități, atunci aparatul va emite în mod automat o alertă către secția de poliție, astfel încât oamenii legii să poată interveni în cel mai scurt timp.

Folosirea brățărilor electronice în cazul unor inculpați și al unor condamnați, precum și în cazurile de violență domesticăa fost reglementată printr-o lege adoptată în mai 2021.  Legea prevede cum sunt folosite brățările electronice, cine este organul de supraveghere, dar și înființarea unei infrastructuri naționale în care monitorizarea să poată funcționa.

Publicitate

Primele 1000 de brațări electronice funcționale din martie 2022

Primele astfel de dispozitive vor fi instalate în București și în alte trei județe care urmează să fie decise de autorități.

De altfel, aceste achiziții de brățări electronice, primele, sunt făcute la aproape un an de când avem o lege de monitorizare a agresorilor prin intermediul acestor brățări electroncie.

Publicitate

„Cum funcţionează aceste brăţări electronice? Poliţiştii vor putea să-i monitorizeze în timp real pe agresorii cu ordin de protecţie. Vor şti la ce distanţă se află faţă de victimă şi dacă depăşesc limita impusă de autorităţi.

Cei care au de gând să încalce acest ordin de protecţie vor fi opriţi la timp, înainte să ajungă din nou la violenţe.

În şedinţa de Guvern de astăzi, au fost aprobate sumele necesare pentru achiziţia acestor brăţări şi pentru dezvoltarea întregului sistem de care se ocupă Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române”, a mai scris Firea.

Brățări electronice: Ce prevede legea

Potrivit legii adoptate în mai 2021, monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022 și până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.

Legea stabilește că monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul brățării electronice, dar și a dispozitivelor fixe.

Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz.

Dispozitivele fixe se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. Sunt tratate în lege nu doar dispozitivele pentru agresor, ci și cele pentru persoana protejată, în cazul violențelor domestice.

Brățara electronică: În ce situații poate fi folosită

Sistemele și dispozitivele electronice de monitorizare se vor aplica în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale:

  • în cazul măsurii controlului judiciar/controlului judiciar pe cauțiune (în cazul inculpaților);
  • în cazul măsurii arestului la domiciliu (tot în cazul inculpaților);
  • în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție care se dau pe legislația privind combaterea violenței de familie;
  • în aplicarea ordinului european de protecție;
  • în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.

Notă: Reglementarea nu se va aplica procedurilor judiciare ce privesc persoane condamnate aflate în supravegherea serviciului de probațiune.

Brățara Electronică: Cine se va ocupa de supraveghere?

Potrivit legii, nu se vor înființa entități separate. Astfel, Poliția Română va avea responsabilități în acest sens în primele patru situații de mai sus, iar Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acesteia, în ultima situație enumerată – executarea pedepselor penale în afara închisorii.

Fiecare dintre cei supravegheați va avea un dosar electronic, potrivit legii apărute marți. Iar organul de supraveghere va avea dreptul să facă oricând verificări, inopinat sau la sesizare. Dreptul de a pătrunde în locuință al operatorului de supraveghere fără acordul celui supravegheat este consemnat în aceeași lege.

De asemenea, este tratat în noul act normativ inclusiv aspectul protecției datelor personale (pentru că vorbim, desigur, de o prelucrare de date personale prin aceste măsuri de supraveghere).

Brățara electronică: tipuri de alerte

Mai departe, sistemul de monitorizare va putea primi mai multe tipuri de alerte, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului:

  • alerta de apropiere (față de persoana protejată, victima violenței domestice, care deține și ea un dispozitiv de supraveghere);
  • alerte de defecțiune;
  • alerta de părăsire a imobilului;
  • alerta de depășire a perimetrului dat.

Desigur, același document tratează procedurile în cazul fiecărui tip de alertă și cărora alerte li se acordă prioritate de către organele de supraveghere și de ordine publică.

Legea mai stabilește crearea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Fără acest tip de sistem dispozitivele electronice nu pot funcționa

Legea menționează că operaționalizarea SIME se va face, cel mai târziu, la data de 1 martie 2022.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu, City Gallery Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 14 septembrie – 8 octombrie 2024 expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu (1954-2022), o figură marcantă a artei plastice românești contemporane. Evenimentul, organizat de City Gallery Botoșani, oferă publicului șansa de a explora un univers artistic fabulos, în care natura și imaginația se împletesc în creațiile unice ale artistului.

„Bestiariumˮ aduce în prim-plan două dintre temele recurente ale operei lui Corneliu Dumitriu: caii și păsările. Lucrările expuse prezintă aceste creaturi nu doar ca elemente ale lumii naturale, ci și ca simboluri ale libertății, forței și misterului. Caii sunt reprezentați în ipostaze dramatice și dinamice, întruchipând puterea și mișcarea continuă. Păsările simbolizează înălțarea, zborul și căderea, motive esențiale în viziunea artistică a lui Corneliu Dumitriu. Întreaga expoziție creează o atmosferă magnifică, unde elementele se împletesc într-o serie de narațiuni vizuale profunde despre viață, mișcare și echilibrul natural. „Bestiariumˮ este a doua expoziție dintr-o serie de cinci care explorează preocupări constante din opera artistului, după „Florileˮ, prezentată în 2023.

Corneliu Dumitriu a fost un artist remarcabil, cu o carieră întinsă pe aproape cinci decenii. A organizat peste 40 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup în Europa și Statele Unite. Lucrările sale au fost expuse la Frankfurt, New York, Veneția, București, Iași, Piatra-Neamț. Corneliu Dumitriu a fost laureat al multor premii importante, inclusiv Marele Premiu pentru Pictură al Galeriei „Avanpost”, Premiul Fundației „Lascăr Viorel” la Bienala Națională de Pictură, Premiul al III-lea la Concursul Național de Artă Plastică „Voronețiana”, Premiul I la Concursul Republican de Pictură, Premiul I „Studio ʼ 87” și Marele Premiu „Studio ʼ88”.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. Prezintă: prof. univ. dr. Corneliu Iațu.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Transport gratuit la spectacolul „Acasă la Enescu”, asigurat de Consiliul Județean

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani este și în acest an, prin intermediul Muzeului Județean, partenerul Filarmonicii „George Enescu” pentru spectacolul „Acasă la Enescu”, care va avea loc vineri, 13 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Memorială „George Enescu” Liveni.

Și în acest an, Consiliul Județean Botoșani pune la dispoziția iubitorilor muzicii clasice care doresc să meargă la spectacol două microbuze. Acestea vor pleca la ora 16:30 din parcarea din fața Palatului Administrativ, sediul Consiliului Județean aflat în reabilitare.
În programul concertului „Acasă la Enescu” figurează lucrările: „Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11” (George Enescu); „Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1” (Carl Maria von Weber); „Farandole” din suita „Arleziană nr. 2” (Georges Bizet); „Șase dansuri românești” – varianta pentru orchestră de coarde (Béla Bartók); „Adagio” din baletul „Spartacus” (Aram Haciaturian) și „Trei dansuri românești” (Theodor Rogalski).
La pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar solist va fi clarinetistul Petru Pane.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu candidează pentru Senat. Critici dure la adresa parlamentarilor „trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele organizației AUR Botoșani, a anunțat că va candida pentru funcția de senator al României, din dorința de servi interesele județului Botoșani pe deplin implicat.

 

„Organizația AUR din Botoșani și conducerea centrală a partidului îmi oferă sprijinul deplin să candidez pentru ocuparea funcției de senator al României. Încrederea cu care sunt învestit mă onorează și mă obligă să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care le au colegii mei din partea unui om politic atipic pentru scena în care a intrat, să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care botoșănenii le au din partea unui reprezentant în Parlament”, a declarat Cătălin Silegeanu.

 

El a criticat dur felul în care politicienii din partidele tradiționale au acționat de-a lungul timpului, acuzându-i de lipsă de implicare și de îndepărtare de la nevoile reale ale cetățenilor.

 

Publicitate

„În ultimele decenii, partidele tradiționale s-au obișnuit să promoveze oameni care nu s-au remarcat decât prin experiența de a toca banii cetățenilor. În Senat și Camera Deputaților, din Botoșani au plecat numeroși aleși care fie au căpușat funcții pe baza carnetului de partid, fie și-au burdușit portofoliul cu diplome cumpărate, fie au trăit pur și simplu într-un anonimat din perspectiva contribuției în comunitate. Mulți, prea mulți membri PNL și PSD au plecat la București doar pentru avantaje și statut, dar au pozat pe Facebook în mari militanți pentru dezvoltare. Prea mulți au fost campioni la chiul, dar au încercat să păcălească electoratul cu trei declarații politice în patru ani și o semnătură aruncată pe inițiativele altora. Nici USR-iștii nu s-au lăsat mai prejos și au răsplătit votul botoșănenilor cu un deputat care nu a vorbit din tribună decât la depunerea jurământului”, a arătat liderul AUR.

 

Silegeanu a subliniat că este nevoie de o schimbare fundamentală în modul în care sunt selectați și percepuți parlamentarii și a atras atenția că locurile din Parlament nu trebuie să fie o recompensă pentru susținătorii de partid.

Publicitate

 

„Partidele trebuie să înțeleagă că locurile din Parlament nu sunt o alternativă pentru lipitorii de afișe care nu au încăput în instituțiile doldora deja de politruci. Senatorii și deputații nu sunt trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe, ca apoi să fluture rapoarte de activitate copy-paste și să numească asta o servire a interesului public. Liderii politici din Botoșani trebuie să priceapă, odată pentru totdeauna, că multe dintre nevoile stringente ale județului au fost năbușite tocmai din pasivitatea, incompetența și dezinteresul celor pe care i-au propulsat în centrul deciziilor”, a transmis ferm Cătălin Silegeanu.

 

În cadrul campaniei sale, candidatul AUR a promis că va pune accent pe consultările publice și pe prezentarea unor inițiative legislative care să răspundă nevoilor cetățenilor din județul Botoșani.

 

„Intru în această cursă cu hotărâre și speranță, pregătit să tratez cu onoare demnitatea pe care cetățenii o acordă. Așa cum am procedat la alegerile locale, voi prezenta public inițiative de care întreaga societate are nevoie, dar și proiecte care apasă zone sensibile din județul Botoșani. Consultările publice vor fi esențiale pentru stivuirea programului cu care voi pleca la București, dar și pentru agenda celor patru ani în care voi colabora cu toate instituțiile implicate în problemele cetățenilor”, a afirmat prim-vicepreședintele filialei AUR.

 

Cătălin Silegeanu a afirmat că va aduce o schimbare semnificativă în modul în care se face politică și că își va respecta angajamentele față de botoșăneni.

 

„Sunt pregătit să le amintesc parlamentarilor de duzină care este rostul acestora în societate și de ce se cheltuie bani pentru alegerea lor. Dacă botoșănenii mă vor considera potrivit și demn de poziția de senator, cu ajutorul lui Dumnezeu, mă voi ocupa personal ca nimeni să nu mai trateze această răspundere ca pe o sinecură”, a conchis candidatul AUR pentru Senat.

Citeste mai mult

Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu a aprobat fonduri suplimentare pentru investițiile primarilor din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a aprobat, miercuri, o hotărâre de guvern prin care a alocat 7,56 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor publice inițiate de autoritățile locale din România.  Din această sumă, 2,56 miliarde lei vor fi distribuite în principal către autoritățile publice locale pentru achitarea facturilor constructorilor în proiectele din Programul „Anghel Saligny” (1,66 miliarde lei), dar și pentru proiectele din PNDL I și II și în PNRR. De remarcat că în județul Botoșani sunt în desfășurare nu mai puțin de 127 de proiecte de investiții prin Programul „Anghel Saligny”, care vor putea beneficia de fondurile alocate de Guvernul Ciolacu. Restul de 5 miliarde lei au fost transferate pentru investițiile desfășurate prin Programul National de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIS), derulat de Compania Națională de Investiții.

Această decizie a premierului Marcel Ciolacu reprezintă o veste foarte bună pentru mulți primari din județul Botoșani, care au muncit și au început investiții pentru creșterea nivelului de trai din comunitățile lor. Așa cum am mai spus anterior, în această guvernare, PSD a câștigat și atributul de «partid al investițiilor»”, a declarat președintele executiv al PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi.

Cu această ocazie, social-democratul a respins afirmația susținută de liberali, că „dreapta” face investiții, iar PSD cheltuie banii pe „creșterea pensiilor”. „Acum se vede că această marotă nu stă în picioare. Datele oficiale ne arată că premierul Marcel Ciolacu a făcut investiții mult mai mari decât toți prim-miniștrii liberali care l-au precedat: cu 50% mai mult decât Ciucă, de două ori mai mult decât Cîțu-USR și de trei ori mai mult decât Orban. Deci e adevărat că PSD a crescut pensiile, dar a făcut și cele mai mari investiții. Unii liberali, precum fostul premier Vasile Cîțu, au înghețat pensiile, dar nici nu au prea făcut investiții”, a arătat Marius Budăi.

Datele Ministerului Finanțelor Publice privind cheltuielile cu investițiile pe primul semestru, arată următoarea situație:

  • S1 2024 – Guvernul Ciolacu = 46,3 mld. lei.
  • S1 2023 – Guvernul Ciucă = 32,8 mld. lei
  • S1 2022 – Guvernul Ciucă = 21,01 mld. lei
  • S1 2021 – Guvernul Cîțu-USR = 21,35 mld. lei
  • S1 2020 – Guvernul Orban = 16,12 mld. lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending