Connect with us

Eveniment

Din martie 2022 infractorii pot fi monitorizați și cu brățări electronice! Primele 1000 de dispozitive devin funcționale

Publicat

Publicitate

Începând din acest an, respectiv din luna martie, aproape o mie de brăţări electronice pentru agresori vor fi funcţionale în trei judeţe şi în Capitală, iar restul până la 15.000 vor fi active în următorii patru ani, relatează alba24.ro, care o citează pe Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse Gabriela Firea.

Este pentru prima dată în România infractorii vor fi monitorizați și supravegheați cu ajutorul brățărilor electronice, prin GPS. În prima fază, vor fi instalate aproape 1.000 de astfel de dispozitive, care vor ajută polițiștii, să monitorizeze mișcările agresorilor, prin GPS, informează News.ro.

Modul de funcționare este destul de simplu, aceste aparate electronice vor transmite prin GPS secundă de secundă locul în care se află persoana supravegheată.

Agresorii supravegheati cu ajutorul brațărilor electronice

În cazul unui ordin de protecție, dacă persoana supravegheată trece de limita impusă de autorități, atunci aparatul va emite în mod automat o alertă către secția de poliție, astfel încât oamenii legii să poată interveni în cel mai scurt timp.

Folosirea brățărilor electronice în cazul unor inculpați și al unor condamnați, precum și în cazurile de violență domesticăa fost reglementată printr-o lege adoptată în mai 2021.  Legea prevede cum sunt folosite brățările electronice, cine este organul de supraveghere, dar și înființarea unei infrastructuri naționale în care monitorizarea să poată funcționa.

Publicitate

Primele 1000 de brațări electronice funcționale din martie 2022

Primele astfel de dispozitive vor fi instalate în București și în alte trei județe care urmează să fie decise de autorități.

De altfel, aceste achiziții de brățări electronice, primele, sunt făcute la aproape un an de când avem o lege de monitorizare a agresorilor prin intermediul acestor brățări electroncie.

„Cum funcţionează aceste brăţări electronice? Poliţiştii vor putea să-i monitorizeze în timp real pe agresorii cu ordin de protecţie. Vor şti la ce distanţă se află faţă de victimă şi dacă depăşesc limita impusă de autorităţi.

Cei care au de gând să încalce acest ordin de protecţie vor fi opriţi la timp, înainte să ajungă din nou la violenţe.

În şedinţa de Guvern de astăzi, au fost aprobate sumele necesare pentru achiziţia acestor brăţări şi pentru dezvoltarea întregului sistem de care se ocupă Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei Române”, a mai scris Firea.

Brățări electronice: Ce prevede legea

Potrivit legii adoptate în mai 2021, monitorizarea electronică se va aplica, în primă fază, în sistem pilot, începând cu data de 1 martie 2022 și până cel mai târziu la data de 31 decembrie 2025.

Legea stabilește că monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul brățării electronice, dar și a dispozitivelor fixe.

Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz.

Dispozitivele fixe se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. Sunt tratate în lege nu doar dispozitivele pentru agresor, ci și cele pentru persoana protejată, în cazul violențelor domestice.

Brățara electronică: În ce situații poate fi folosită

Sistemele și dispozitivele electronice de monitorizare se vor aplica în proceduri judiciare și în executarea pedepselor penale:

  • în cazul măsurii controlului judiciar/controlului judiciar pe cauțiune (în cazul inculpaților);
  • în cazul măsurii arestului la domiciliu (tot în cazul inculpaților);
  • în aplicarea ordinului provizoriu de protecție și a ordinului de protecție care se dau pe legislația privind combaterea violenței de familie;
  • în aplicarea ordinului european de protecție;
  • în cazul executării pedepselor penale în afara închisorii.

Notă: Reglementarea nu se va aplica procedurilor judiciare ce privesc persoane condamnate aflate în supravegherea serviciului de probațiune.

Brățara Electronică: Cine se va ocupa de supraveghere?

Potrivit legii, nu se vor înființa entități separate. Astfel, Poliția Română va avea responsabilități în acest sens în primele patru situații de mai sus, iar Administrația Națională a Penitenciarelor și unitățile subordonate acesteia, în ultima situație enumerată – executarea pedepselor penale în afara închisorii.

Fiecare dintre cei supravegheați va avea un dosar electronic, potrivit legii apărute marți. Iar organul de supraveghere va avea dreptul să facă oricând verificări, inopinat sau la sesizare. Dreptul de a pătrunde în locuință al operatorului de supraveghere fără acordul celui supravegheat este consemnat în aceeași lege.

De asemenea, este tratat în noul act normativ inclusiv aspectul protecției datelor personale (pentru că vorbim, desigur, de o prelucrare de date personale prin aceste măsuri de supraveghere).

Brățara electronică: tipuri de alerte

Mai departe, sistemul de monitorizare va putea primi mai multe tipuri de alerte, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului:

  • alerta de apropiere (față de persoana protejată, victima violenței domestice, care deține și ea un dispozitiv de supraveghere);
  • alerte de defecțiune;
  • alerta de părăsire a imobilului;
  • alerta de depășire a perimetrului dat.

Desigur, același document tratează procedurile în cazul fiecărui tip de alertă și cărora alerte li se acordă prioritate de către organele de supraveghere și de ordine publică.

Legea mai stabilește crearea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME). Fără acest tip de sistem dispozitivele electronice nu pot funcționa

Legea menționează că operaționalizarea SIME se va face, cel mai târziu, la data de 1 martie 2022.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: Mirosul de nesuportat și poluarea gravă a râului Dresleuca au pus comisarii Gărzii de Mediu în acțiune. Ce au descoperit

Publicat

Publicitate
Ca urmare a acțiunilor de inspecție și control în vederea soluționării sesizării privind disconfortul olfactiv și poluarea râului Dresleuca și a rezultatele analizelor efectuate pe probele de control prelevate în data de 03.02.2025, din râul Dresleuca din secțiunile amonte și aval de stațiile de epurare precum și din efluentul SE Cătămărăști și SE Manolești, transmise de SGA Botoșani, comisarii de mediu au constatat depășirea indicatorului de calitate a apei.
Este vorba de  valoare înregistrată a azotului amoniac care a fost de 19.9 mg /l (Efluent stație epurare Cătămărăști), 25,5 mg /l (Efluent stație epurare Manolești), valoare maximă admisă 3 mg/l, precum și urme de deversare ape uzate neepurate în zona bazinului de intrare în Stația de Epurare Cătămărăști Deal și pe traseul de colectare ape uzate (canal colector afectat de alunecări de teren).
Prin actul de control s-au stabilit în sarcina operatorului economic măsuri pentru remedierea neconformităților constatate și s-a aplicat sancțiune, conform prevederilor legale, pentru nerespectarea obligaţiei persoanelor juridice să nu deverseze în apele de suprafaţă sau subterane ape uzate, fecaloid menajere, conf OUG 195/2005 art.96, alin. 2 punct 33., în valoare de 30.000 lei.
SGA Botoșani a dispus operatorului economic măsuri imediate pentru ameliorarea calității apei râului, respectiv: asigurarea unui debit de diluție pe râul Dresleuca din conducta de apă brută de la Stația de Tratare Cătamaraști-Deal și îndepărtarea/curățarea suprafeței apei râului Dresleuca de spuma/rezidurile provenite de la fermentarea nămolului sau evacuări anterioare.
Comunicat de presă

Citeste mai mult

Eveniment

Noua Casă 2025. Bugetul a fost tăiat la jumătate, în 2024 românii nu s-au înghesuit să ia credite prin program

Publicat

Publicitate

Buget tăiat la jumătate pentru programul „Noua Casă”. Statul a alocat doar 500 de milioane de lei în acest an, faţă de un miliard, anul trecut.

În cadrul programului, avansul minim este de 5% pentru locuințele sub 70.000 de euro. Garanția este oferită de stat, iar în cazul în care un client nu își achită ratele, banca poate solicita statului plata garanției, dacă întârzierea depășește 90 de zile.

Principalul dezavantaj al acestui program îl constituie faptul că beneficiarii nu pot opta pentru o dobândă fixă. Dacă ceri o refinanțarea creditului, vei fi exclus automat din Programul Noua Casă.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

„Cutia Bebelușului”, un ajutor de care au beneficiat mai multe mame din Botoșani și copilașii lor

Publicat

Publicitate

Maratonul de voluntariat Cutia Bebelușului, inițiat de Asociația SAMAS, a reunit astăzi la Suceava 100 de voluntari. În câteva ore, aceștia au reușit să echipeze 100 de Cutii ale Bebelușului, care vor ajunge la mamele înscrise în program.

Maratonul este conceput ca o serie de acțiuni de voluntariat, o provocare adresată comunităților de a participa la efortul de a duce Cutia Bebelușului la mamele și bebelușii lor care au nevoie de sprijin. Inspirat de succesul modelului din Finlanda, dar adaptat la specificul local, programul Cutia Bebelușului a fost introdus pentru prima dată în România de către Asociația SAMAS, în anul 2018. Programul are ca scop reducerea mortalității infantile și constă în: sprijin material pentru familiile vulnerabile, creșterea numărului de vizite la medic în perioada sarcinii și după naștere, informare despre soluțiile terapeutice în situații de risc, despre măsurile corecte de îngrijire a bebelușilor, prezentarea beneficiilor alăptării și ale unei alimentații corecte, promovarea activității personalului medical în comunitate.

Cutia Bebelușului conține peste 60 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață: haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice și consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, forfecuță de unghii pentru copii, inclusiv jucării și cărți pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranță pentru bebeluș în primele 3 luni de viață, când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.

În județul Suceava, programul se derulează pentru al doilea an consecutiv. Până acum, au fost înregistrate 577 de solicitări; 389 de cutii au ajuns deja la mamele și bebelușii beneficiari. Asociația SAMAS este prezentă cu programul Cutia Bebelușului în 74 de comunități din județ.

‘Suntem foarte bucuroși că intervenția noastră în comunitățile din Suceava a adunat atât de mulți oameni implicați alături de noi. Majoritatea celor care au participat azi ca voluntari sunt partenerii noștri din teren, asistenții medicali comunitari, care cunosc cel mai bine realitatea din familiile vulnerabile și utilitatea programului nostru, care le-a adus pe mame mai aproape de actul medical și le-a oferit informația necesară în sarcină și în perioada de creștere a copilului mic. Și, la fel de important, le-a arătat acestor mame vulnerabile că nu sunt singure’, a declarat Sînziana Ioniță-Ciurez, director executiv Asociația SAMAS.

Programul Cutia Bebelușului, derulat de Asociația SAMAS și finanțat de Fundația OMV Petrom, a ajuns până acum la 5.300 de mame și nou-născuții lor în comunități din 10 județe din România. Parteneriatul strategic cu Direcția de Sănătate Publică din județele Neamț, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Constanța, Dolj, Gorj, Mehedinți și Suceava face posibilă implicarea a peste 450 cadre medicale, asistenți medicali comunitari, care duc în casele familiilor înscrise Cutia Bebelușului. Aceasta este oferită părinților împreună cu obiecte esențiale în primele 3 luni de viață ale bebelușului și cu informații importante despre siguranța și îngrijirea celui mic.

Publicitate

Mesajul Maratonului de voluntariat Cutia Bebelușului de la Suceava este unul despre generozitate și implicare.

‘A fost o bucurie să ne întâlnim astăzi, noi cei implicați în programul Cutia Bebelușului derulat de Asociația SAMAS în județul Suceava, și să echipăm cutiile care ajung direct la mamele vulnerabile și bebelușii lor. Este impresionant să știi că poți contribui și în nume personal la o astfel de cauză nobilă. În cei 2 ani de când sunt implicată în program, am distribuit personal 100 de Cutii ale Bebelușului, împreună cu cursul de alăptare și cel de puericultură, și văd chiar eu cum acest program schimbă în bine viața familiilor vulnerabile. Mamelor nici nu le vine să creadă că beneficiază gratuit de Cutia Bebelușului și de întreg programul’, spune Georgiana Alexandra Vasian, asistent medical comunitar în orașul Dolhasca, din 2023 în programul Cutia Bebelușului.

Citeste mai mult

Eveniment

Programele Start Up Nation și Femeia Antreprenor vor continua și în 2025. Care sunt condițiile pregătite de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul va continua programele Start Up Nation și Femeia Antreprenor. Precizările au fost făcute de ministrul Finanțelor, Tánczos Barna, după aprobarea bugetului de stat pe 2025, informează alba24.ro.

Prin cele două programe  vor fi acordate granturi anuale.

”Am stabilit cu domnul ministru Ivan că vom continua programele din Ministerul Economiei; Start-Up Nation o să fie un program anual.

Anul acesta am asigurat credite de angajament pentru contractare şi în momentul în care încep plăţile, vor avea şi banii pentru a face plăţi.

Chiar astăzi am vorbit despre Femeia Antreprenor şi anul acesta încep contractările şi au chiar bani în a doua parte a anului să înceapă să facă plăţile. Deci, pe economie, vom avea nevoie de câte un un imbold, un catalizator, acolo, în domeniile care generează de cele mai multe ori sau cele mai mari deficite comerciale”, a declarat ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.

Start-Up Nation în 2025

Publicitate

Programul are prevăzut un buget de peste 346 de milioane de lei în prima variantă a bugetului de stat din 2025, potrivit termene.ro. Sprijinul financiar este de maximum 50.000 de euro pe beneficiar.

Femeia Antreprenor în 2025

Banii alocați „Programului național multianual pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în rândul femeilor manager din sectorul IMM” sunt de 220 de milioane de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending