Connect with us
Publicitate

Educație

Din 2024, atestat de informatică pentru elevii de liceu. Vor fi organizate probe la clasa a XII-a. Calendarul examenului

Publicat

Publicitate

Elevii din clasa a XII-a care urmează să absolve liceul în 2024, la specializarea matematică-informatică, au posibilitatea de a obține atestatul de informatică. Probele pentru acest atestat vor avea loc în luna mai, iar subiectele sunt în curs de elaborare în prezent, relatează alba24.ro.

Atestatul confirmă pregătirea de specialitate/ profesională dobândită de absolvenții de liceu, cursuri de zi.

Actul se eliberează absolvenților claselor de matematică-informatică și matematică-informatică, intensiv informatică.

Publicitate

Atestatul se obține după susținerea și promovarea de către candidați a unei probe de specialitate.

Eliberarea atestatului nu este condiționată de promovarea examenului de bacalaureat, potrivit metodologiei.

Competențe certificate prin atestatul de informatică

Competențele certificate în urma promovării examenului de atestare profesională sunt:

Publicitate

Pentru absolvenții claselor de matematică informatică, intensiv informatică:

  • realizarea design-ului și structurii produselor soft necesare implementării de: sisteme software, aplicații software, baze de date, pagini WEB. (software orientat client)
  • particularizarea, configurarea și modificarea aplicațiilor software, în scopul adaptării sistemelor informaționale ale clientului.

Pentru absolvenții claselor de matematică-informatică:

  • realizarea managementului site-urilor WEB, sistemelor de operare a calculatoarelor
  • furnizarea facilităților de procesare a datelor, inclusiv a serviciilor suport

Proba de specialitate – atestatul de informatică

Proba de specialitate constă în:

Publicitate

– probă practică: realizarea practică pe calculator a cerințelor din biletul extras în ziua probei.

Biletul va cuprinde trei subiecte:

  • un subiect privind Sistemele de Gestiune a Bazelor de Date
  • un subiect de Programare
  • un subiect vizând Sisteme de Operare sau abilități de tehnoredactare, calcul tabelar sau prezentări PowerPoint.

– proiect: prezentarea și motivarea teoretică a unui proiect (produs soft) realizat în timpul orelor de laborator, al ultimului an de studiu; produsele pot fi realizate și în echipă (2 – 3 elevi) în funcție de complexitatea proiectului.

Publicitate

Durata probei de specialitate trebuie să fie de maximum două ore, astfel:

  • proba practică – maximum 90 de minute/candidat. Membrii comisiei evaluează lucrările respective și acordă o notă fiecărui candidat, pentru fiecare subiect în parte
  • susținerea proiectului – maximum 30 de minute/candidat. Membrii comisiei pot adresa candidatului întrebări, fără a depăși acest timp.

Subiectele la proba practică – atestatul de informatică

Subiectele pentru proba practică se elaborează la nivelul județului/ municipiului București, în cadrul consiliului consultativ al disciplinei și sunt avizate de inspectorul de specialitate.

Modelele de subiecte se transmit către unitățile de învățământ de nivel liceal, până în 15 ianuarie.

Organizarea examenului – atestatul de informatică

Coordonarea examenului de atestare a competențelor profesionale pentru absolvenții claselor de matematică-informatică și matematică-informatică, intensiv informatică se asigură de Comisia Națională de Evaluare și Certificare care se constituie anual și funcționează în Ministerul Educației, Cercetării și Inovării.

În cazul promovării examenului de atestare a competențelor profesionale candidatul primește un atestat. Atestatul se eliberează de secretariatul liceului, în care a fost susținut examenul, după promovarea de către candidat a clasei a XII-a. Eliberarea atestatului nu este condiționată de promovarea examenului de bacalaureat.

Comisiile de examinare din unitățile de învățământ au următoarea componență:

  • a) preşedinte – directorul, directorul adjunct (fără drept de notare)
  • b) vicepreşedinte – metodist al ISJ/ISMB sau profesor de specialitate având cel puțin gradul II, din afara unității şcolare (fără drept de notare);
  • c) secretar – responsabilul catedrei de specialitate/comisiei metodice din unitatea şcolară respectivă (fără drept de notare);
  • d) membri – doi profesori de specialitate, de regulă din aceeaşi unitate şcolară în care învață elevii, cu drept de notare.
  • O comisie de examinare la nivelul unității de învățământ se constituie pentru un număr de maximum 90 de candidați (de regulă trei clase).

Comisiile de examinare din unitățile de învățământ au următoarele atribuții:

  • a) întocmesc graficul de acțiuni privind organizarea şi desfăşurarea probei şi îl afişează cu cel puțin două zile înainte de începerea acesteia;
  • b) pregătesc documentația tehnică, sălile, aparatele, echipamentele şi asigură condițiile normale de desfăşurare a probei;
  • c) stabilesc criteriile de evaluare pentru lucrările practice;
  • d) organizează şi efectuează examinarea, evaluarea şi notarea candidaților;
  • e) afişează rezultatele probelor în fiecare zi, la sfârşitul etapei;
  • f) înaintează Comisiei Județene/municipiului Bucureşti, în termen de trei zile de la încheierea examenului, un raport asupra modului de desfăşurare a examenului, care să conțină şi propuneri cu privire la optimizarea desfăşurării examenului pentru obținerea atestatului;
  • g) în cadrul comisiei de examinare preşedintele şi vicepreşedintele monitorizează examenul şi urmăresc respectarea metodologiei de examen.

Calendarul examenului

Examenul se desfăşoară în perioada 1 – 30 mai. Comisia de examen din fiecare unitate şcolară va elabora graficul propriu de desfăşurare a examenului de atestare a competențelor profesionale.

Se stabilește data pentru susținerea probelor, în cadrul unității de învățământ.

Perioada pentru înscrierea candidaților şi depunerea proiectelor: cu 10 zile înainte de data desfăşurării examenului.

Proba de specialitate se desfăşoară în afara orelor de curs. Proba de specialitate se susține în cabinete sau laboratoare de specialitate, în unitățile şcolare liceale.

Cum se evaluează candidații – atestatul de informatică

La proba practică, nota acordată de către fiecare evaluator va fi calculată ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la cele trei subiecte din biletul extras în ziua probei.

Nota finală pentru proba practică se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator.

Nota finală pentru proba practică trebuie să fie minim 6 (şase) pentru promovarea examenului.

La prezentarea şi motivarea proiectului fiecare evaluator va acorda câte o notă conform criteriilor stabilite de comisia de examinare. Nota finală pentru proiect se calculează ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator.

Nota finală pentru proiect trebuie să fie minim 7 (şapte) pentru promovarea examenului.

În situația în care diferența dintre notele acordate de membrii comisiei, la oricare dintre probe, este mai mare de un punct, vicepreşedintele va stabili nota finală, prin reevaluarea probei.

Media finală este media aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor finale pe fiecare probă. Examenul se consideră promovat dacă media finală este cel puțin 7 (șapte).

Nu se admit contestații la nici una dintre probe.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Zilele municipiului Botoșani 2024: Debut cu multă LUME, mici și bere în această seară la Botoșani

Publicat

Publicitate

La Botoșani au debutat în această seară manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Botoșani, organizate din nou în zona Cornișa, practic unul dintre cele mai mari parcuri de agrement din România.

Mii de oameni au ajuns încă înainte de ora 20 în acest perimetru dominat de distracție, mici și bere, mai ales în condițiile în care invitatul serii și cel care deschide cu adevărat acest festival este  îndrăgitul artist CARLA’S DREAMS.

Dacă inițial au urcat pe scenă DJ Radu, apoi ANDIA, CARLA’S DREAMS este așteptat să urce pe scenă de la ora 20.45.

Publicitate

Mâine, începând cu ara 19.00, pe scenă sunt așteptați SAB DJ și THE URS pentru ca de la ora 21.00 botoșănenii să se poată bucura de RICO SANCHEZ&GIPSY KINGS PARTY

Sâmbătă manifestările vor continua cu Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Battle, SAB DJ versus DJ AYA și marele ŞTEFAN BĂNICA, care va fi Live în Concert la Botoșani.

Duminică, când este și ultima zi a acestei manifestări pe scenă vor urca Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Radu și THE MOTANS, pentru ca întreaga manifestare să se termine într-un moment special de focuri de artificii.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou cutremur în zona Vrancea, la Buzău. A avut magnitudinea de 3,9 grade

Publicat

Publicitate

Un nou cutremur cu magnitudinea 3,9, s-a produs joi seara, la ora 17:57, în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează agerpres.ro.

Seismul a avut loc la adâncimea de 143,6 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 58 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov şi 81 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 13 seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi VREMEA până la finalul lunii mai 2024. Variații mari de temperatură și fenomene meteo EXTREME

Publicat

Publicitate

După un început mai răcoros, lunii mai 2024, practic ultima lună de primăvară va avea o revenire la temperaturi mai ridicate. De asemenea, va continua trendul de lună caldă din ultimii ani.

Din punct de vedere al precipitațiilor, va fi mai degrabă o lună mai secetoasă, comparativ cu normalul perioadei. Vești proaste pentru agricultura românească, care se bazează mult pe ploile din mai și iunie, scrie prognozemeteo.ro.

Temperaturile revin la valori peste 20 de grade și apropiate de 30 de grade, în jurul datei de 18 mai.

Publicitate

Fenomene meteo severe

Vremea în luna mai poate trece de la accente de vară autentică, caniculară chiar, la vreme furtunoasă, cu fenomene severe. Pe crestele montane poate apărea chiar fenomenul de viscol.

Se va manifesta un regim de presiune ridicată în intervalul 13-19 mai. Acesta va continua și în săptămâna 20-26 mai, în special în zona Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. Restul țării va fi sub un regim de presiune normală.

 Temperaturi

Luna mai a început cu temperaturi chiar sub normalul perioadei. Media primelor 8 zile a fost de 15 grade, cu 0,5 grade sub media multianuală 2000-2023, care este de 15,5 grade.

Publicitate

În săptămâna 13-19 mai, vor fi temperaturi normale în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea. Abateri ușor pozitive vor fi în restul țării (+0,5 …+1 grad).

Intervalul 20-26 mai vine cu vreme mai caldă la nivelul întregii țări. Ultimele zile din mai (27-30 mai) vor fi cu temperatură peste medie. Doar în Crișana și Maramureș, temperaturile vor fi cele normale pentru această perioasă.

Precipitații

Luna mai, alături de luna iunie, reprezintă cele mai importante luni din an în ceea ce privește cantitățile de precipitații. Acestea reprezintă practic rezerva principală de apă atât pentru culturile care se pregătesc de ultimele faze înainte de recoltat, cât și pentru culturile de porumb, floarea soarelui, scrie sursa citată.

Publicitate

Din datele multianuale, cele mai mici cantități de precipitații din luna mai, sub 50 de l/mp le regăsim în Dobrogea, estul extrem al Câmpiei române și sudul Moldovei.

În Câmpia Română, Câmpia de Vest, Podișul Moldovei și vestul Transilvaniei se ajunge la valori peste 50 de l/mp, chiar spre 75 de l/mp.

În cea mai mare parte a Transilvaniei, Maramureș, Podișul Sucevei, zonele subcarpatice și zonele montane vorbim de precipitații care ar trebui să ajungă la valori de la 75 spre 125 de l/mp.

Publicitate

Cele mai ridicate valori de precipitații se regăsesc pe crestele Meridionali și nordul Carpaților Orientali depășim 150 de l/mp, potrivit ANM.

 Perioada cu deficit de ploi

Ultimele estimări ale modelului european ECMWF arată că doar în sudul extrem al Munteniei, al Dobrogei, mare parte din Oltenia și Banat vor fi precipitații apropiate de normal sau chiar excedentare.

Intervalul 13-19 mai vine cu deficit de ploi în întreaga țară.

În săptămâna 20-26 mai, precipitațiile par a se apropia de normal în mare parte din țară, cu excepția Moldovei, estului Munteniei și Dobrogei. Finalul lunii mai aduce tot un regim normal de precipitații.

Cantități estimate de modelul european (ECMWF):

  • 30-40 de l în sudul extrem al Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea
  • 50-60 de l/mp în Oltenia, Muntenia, nordul și centrul Moldovei, vestul Banatului și Crișanei
  • 70-90 de l/mp înzonele montane, subcarpatice, Transilvania și Maramureș
  • posibil peste 100 de l/mp, pe crestele montane.vv

Citeste mai mult

Eveniment

APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii măsurilor și intervențiilor gestionate în cadrul Campaniei 2024

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul județean Botoșani informează că începând de astăzi, 09 mai 2024, eliberează adeverințe pentru beneficiarii unor măsuri și intervenții implementate de APIA, respectiv pentru: Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică, DR-01 – Agro-mediu și climă pe pajiști permanente, DR-02 – Agro-mediu și climă pe terenuri arabile, DR-04 – Agricultură ecologică – conversie, DR-05 – Agricultură ecologică – menținerea certificării, DR-09 – Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană (ANC_ZM), DR – 10 – zone afectate de constrângeri naturale semnificative și DR-11 – Zone afectate de constrângeri naturale specifice.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea de plată pentru anul 2024, solicitând finanțare pentru măsurile și intervențiile indicate mai sus.

Prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru intervențiile și măsurile care fac obiectul convenției încheiate cu instituțiile bancare și nebancare, că s-a efectuat controlul administrativ sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii de plată a beneficiarului referitor la eligibilitatea pentru intervențiile și măsurile implementate de APIA prevăzute în Convenție.

Publicitate

Totodată, adeverința eliberată certifică faptul că beneficiarul nu face obiectul excluderilor de la plată și că îndeplinește condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA.

Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Publicitate

Reamintim fermierilor că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 pentru aprobarea condițiilor în care se vor încheia convențiile dintre instituțiile financiar-bancare și nebancare și APIA, în vederea finanțării de către acestea a activităților curente ale beneficiarilor plăților derulate de instituția noastră în baza adeverințelor eliberate, dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.

Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele APIA.

Publicitate

Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale.

           APIA, mereu alături de fermieri!

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending