Connect with us

Actualitate

Din 10 ianuarie încep înscrierile la Colegiile naționale militare. ADMITERE 2022: Calendar și detalii pentru candidați

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 10 ianuarie, încep înscrierile pentru admiterea la colegii militare din țară așa că toți elevii de clasa a VIII-a interesați de carieră militară se pot înscrie. Data limită este 25 martie, relatează alba24.ro.

Potrivit MApN, în perioada 10 ianuarie-25 martie se fac înscrieri în vederea admiterii în colegiile naționale militare.

Criterii specifice de recrutare pentru colegii naționale militare

  • vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2022 (anul desfășurării concursului de admitere);
  • absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Cele 5 colegii naționale militare pentru care se organizează admitere în anul 2022

  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: 120 de locuri, pentru băieți și fete
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

Învățământul liceal militar este gratuit și are ca misiune pregătirea științifică și umanistă generală a elevilor prin studii de nivel liceal, pe filiera vocațională, în profilul militar, specializarea matematică-informatică.

CALENDAR admitere colegii militare 2022

Recrutare / înscrieri candidați

1. Recrutarea candidaţilor prin Centrele Militare Judeţene/Zonale – Birourile de Informare Recrutare, existente în fiecare reşedinţă de judeţ (10 ianuarie – 25 martie; termen completare dosare înscriere – 23 mai).

Pentru mai multe informații, consiliere şi înscriere, în vederea participării la selecție, unul dintre părinți sau tutorele trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparține candidatul cu domiciliul, fie telefonic, fie deplasându-se la sediul biroului.

Publicitate

Dosarul de candidat se întocmește de către biroul informare-recrutare pentru candidatul care domiciliază pe rasa județului aflat în responsabilitatea centrului militar.

În cererea de înscriere, fiecare candidat completează opțiunile pentru colegiile naționale militare, în ordinea preferințelor. Un candidat poate avea cel puțin o opțiune și cel mult cinci. Adică poate opta la înscriere pentru toate cele 5 colegii militare, în ordinea preferințelor.

Doar în perioada în care dosarele de înscriere sunt la centrele de recrutare se pot face modificări în opțiuni. După ce sunt introduse în aplicația informatică, această posibilitate este exclusă.

2. Selecţia aptitudinală la Centrele Zonale de Selecţie si Orientare, conform planificării:

– testare psihologică;

– testare aptitudini fizice;

– interviu de evaluare şi orientare.

Doar candidaţii declaraţi „ADMIS” la selecţia aptitudinală de la Centrele Zonale de Selecţie şi Orientare participă la:

ETAPA I:

  • 23 mai 2022 – primirea de către CNM a dosarelor de candidat de la Birourile informare-recrutare la care au fost arondați aceștia, în funcție de județul de domiciliu
  • 26 mai 2022 – prezentarea candidaţilor la colegiul unde au fost repartizați pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor
  • 27 mai 2022 – susţinerea probei de verificare a cunoştinţelor

Proba scrisă durează 3 ore, constă din susţinerea unei probe de verificare a cunoştinţelor la disciplinele:

– Matematică (10 itemi Algebră+10 itemi Geometrie) şi

– Limba şi literatura română (10 itemi),

conform programelor şcolare valabile pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Corectarea lucrării se realizează imediat după încheierea probei, în prezenţa candidatului, de către 2 membri evaluatori din comisia de admitere, asistaţi de alţi doi candidaţi din aceeaşi sală, ca martori. Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la evaluarea ultimei lucrări, iar rezultatele se comunică în aceeaşi zi. Nota obţinută este finală şi nu poate fi modificată ulterior.

Sunt declaraţi „ADMIS” candidaţii care au obţinut la testul grilă cel puţin nota 6,00.

Candidaţii declaraţi „RESPINS” participă la evaluarea naţională şi repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

  • 27 mai 2022 – afişarea rezultatelor probei de verificare a cunoştinţelor

ETAPA II:

  • 3 iunie 2022 – transmiterea în format electronic, către comisia județeană, a opțiunilor și notelor candidaților admiși la proba de verificare a cunoștințelor, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
  • 30 iunie 2022 – transmiterea de către comisiile judeţene/ municipiului Bucureşti către colegiile naţionale militare, a bazei de date judeţene cuprinzând mediile finale de admitere, prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
  • 30 iunie – 2 iulie 2022 – validarea de către părinţi şi candidaţi a corectitudinii datelor din fişa listată de înscriere (e-mail, online, fizic), corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din aplicaţia informatică centralizată
  • 4 iulie 2022 – repartizarea computerizată în învăţământul militar liceal şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ respectivă, prin tipărire din aplicaţia informatică centralizată
  • 4 iulie 2022 – afişarea rezultatelor preliminare
  • 4 – 5 iulie 2022 până la ora 16.00 – solicitarea, în scris, a opțiunilor de renunţare la locul obţinut (dacă este cazul) / confirmarea locului ocupat, prin completarea Cererii de înscriere în colegiu (e-mail, online)
  • 6 iulie 2022, între orele 8.00-12.00 – completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunţării  la locul obţinut, prin repartizarea manuală centralizată (dacă este cazul)
  • 6 iulie 2022 – transmiterea  listei candidaţilor declaraţi „ADMIS”, în format electronic, la Centrul Naţional de Admitere, prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
  • 6 iulie 2022, după ora 15.00 – afişarea rezultatelor finale

Până cel târziu la data de 15 august 2022 – Transmiterea dosarului candidatului, completat cu „Cererea de înscriere” şi „Fişa de echipare”, completată, prin grija comandantului colegiului unde elevul a susţinut proba de evaluare a cunoştinţelor, la colegiul unde acesta a fost declarat admis

Candidaţii care au fost declaraţi „Admis” la proba de verificare a cunoştinţelor de Limba şi literatura română şi Matematică şi au participat la evaluarea naţională sunt ierarhizaţi şi repartizaţi în colegiile naţionale militare, la data prevăzută în Calendarul admiterii, prin ADLIC, în funcţie de media finală de admitere şi opţiunile exprimate în fişa de înscriere specifică, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiile naţionale militare.

MEDIA FINALĂ DE ADMITERE se calculează astfel:

MFA=0,2 x MA+0,8 x NP

unde:

MFA= media finală de admitere

MA=media de admitere calculată potrivit formulei stabilite în anexa 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării  privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022, nr. 5457/2020

NP= nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba şi literatura română susţinut în colegiu

Candidaţii declaraţi „NEADMIS” participă la repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024

Publicat

Publicitate

Câți români și-au găsit loc de muncă în 2024. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a reușit să încadreze în muncă 183.849 de persoane în 2024. Instituția și-a prezentat, vineri, bilanțul, în prezența ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Au fost organizate 1.028 de programe de formare profesională pentru grupuri vulnerabile. S-a reușit angajarea a 45.942 de tineri sub 30 de ani.

De asemenea, 15.246 de tineri NEET (care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare) au beneficiat de subvenții pentru angajare, notează Mediafax.

Pentru șomerii de lungă durată au fost semnate 40.481 de acorduri de integrare.

„Piața forței de muncă are cea mai mare dinamică din istorie și este esențial să ne adaptăm la noile cerințe ale economiei”, a declarat ministrul Bucura-Oprescu.

Pentru perioada următoare, prioritățile ANOFM includ dezvoltarea de noi competențe pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă și modernizarea sistemelor informatice.

Publicitate

Ce face statul pentru a-i sprijini pe șomeri să se angajeze
Pentru integrarea pe piaţa muncii, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, înregistrate în baza de date a agenţiei teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază au domiciliul sau reşedinţa, beneficiază de pachete personalizate de măsuri active prevăzute de Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.

Persoanele care se angajează cu normă întreagă în perioada în care sunt înregistrate la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă pot beneficia de prime de încadrare.

Angajatorii care deţin locuri de muncă disponibile se pot adresa AJOFM Alba. Aceștia beneficiază de subvenţii la încadrarea în muncă pe durată nedeterminată a acestor persoane.

De asemenea, agențiile de muncă organizează cursuri de specializare în diferite meserii.

Periodic, AJOFM mediază întâlniri între firme și persoane interesate să se angajeze, prin intermediul burselor locurilor de muncă.

Citeste mai mult

Eveniment

Scandal într-un bar din Dorohoi. Tânăr de 24 de ani, reținut de polițiști

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 24 de ani, din municipiul Dorohoi, cercetat pentru comiterea infracțiunilor de tulburarea ordinii și liniștii publice, lovire sau alte violențe și distrugere.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 13 martie a.c. în timp ce se afla într-un local public, din municipiul Dorohoi, pe fondul unui conflict spontan, ar fi agresat fizic un tânăr de 33 de ani, iar altui tânăr de 35 de ani, i-ar fi distrus componente ale caroseriei autoturismului parcat în apropierea localului.

 

Acesta a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Bărbat de 38 de ani, din Ungureni, reținut după ce ar fi bătut mai mulți tineri, cărora le-a distrus și mașina

Publicat

Publicitate

Persoane reținute de polițiști pentru infracțiuni cu acte de violență

La data de 14 martie 2025, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinesti au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, față un bărbat de 38 de ani, din comuna Ungureni, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe, amenințare și distrugere.

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 13 martie a.c., pe fondul unor neînțelegeri mai vechi, ar fi agresat un tânăr de 32 de ani, iar pe alți doi tineri i-ar fi amenințat cu acte de violență.

De asemenea, acesta ar fi distrus componente ale caroseriei de la două autoturisme aparținând victimelor.

Bărbatul bănuit de comiterea faptelor a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Județul Botoșani a fost plasat sub COD GALBEN de vânt

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o avertizare tip cod galben de instensificări ale vântului, pentru județul Botoșani. Aceasta este valabilă de astăzi, de la ora 12:00, până mâine dimineață, la ora 02:00. Potrivit meteorologilor, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50…60 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

 

Publicitate

✔ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

 

✔ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

 

✔ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

 

✔ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

În condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul într-un timp foarte scurt la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc..

 

În situații de urgență, care vă pun în pericol viața sau bunurile, sunați la 112!

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending