Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din 10 ianuarie încep înscrierile la Colegiile naționale militare. ADMITERE 2022: Calendar și detalii pentru candidați

Publicat

Începând de luni, 10 ianuarie, încep înscrierile pentru admiterea la colegii militare din țară așa că toți elevii de clasa a VIII-a interesați de carieră militară se pot înscrie. Data limită este 25 martie, relatează alba24.ro.

Potrivit MApN, în perioada 10 ianuarie-25 martie se fac înscrieri în vederea admiterii în colegiile naționale militare.

Criterii specifice de recrutare pentru colegii naționale militare

  • vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2022 (anul desfășurării concursului de admitere);
  • absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Cele 5 colegii naționale militare pentru care se organizează admitere în anul 2022

  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: 120 de locuri, pentru băieți și fete
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

Învățământul liceal militar este gratuit și are ca misiune pregătirea științifică și umanistă generală a elevilor prin studii de nivel liceal, pe filiera vocațională, în profilul militar, specializarea matematică-informatică.

CALENDAR admitere colegii militare 2022

Recrutare / înscrieri candidați

1. Recrutarea candidaţilor prin Centrele Militare Judeţene/Zonale – Birourile de Informare Recrutare, existente în fiecare reşedinţă de judeţ (10 ianuarie – 25 martie; termen completare dosare înscriere – 23 mai).

Pentru mai multe informații, consiliere şi înscriere, în vederea participării la selecție, unul dintre părinți sau tutorele trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparține candidatul cu domiciliul, fie telefonic, fie deplasându-se la sediul biroului.

Dosarul de candidat se întocmește de către biroul informare-recrutare pentru candidatul care domiciliază pe rasa județului aflat în responsabilitatea centrului militar.

În cererea de înscriere, fiecare candidat completează opțiunile pentru colegiile naționale militare, în ordinea preferințelor. Un candidat poate avea cel puțin o opțiune și cel mult cinci. Adică poate opta la înscriere pentru toate cele 5 colegii militare, în ordinea preferințelor.

Doar în perioada în care dosarele de înscriere sunt la centrele de recrutare se pot face modificări în opțiuni. După ce sunt introduse în aplicația informatică, această posibilitate este exclusă.

2. Selecţia aptitudinală la Centrele Zonale de Selecţie si Orientare, conform planificării:

– testare psihologică;

– testare aptitudini fizice;

– interviu de evaluare şi orientare.

Doar candidaţii declaraţi „ADMIS” la selecţia aptitudinală de la Centrele Zonale de Selecţie şi Orientare participă la:

ETAPA I:

  • 23 mai 2022 – primirea de către CNM a dosarelor de candidat de la Birourile informare-recrutare la care au fost arondați aceștia, în funcție de județul de domiciliu
  • 26 mai 2022 – prezentarea candidaţilor la colegiul unde au fost repartizați pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor
  • 27 mai 2022 – susţinerea probei de verificare a cunoştinţelor

Proba scrisă durează 3 ore, constă din susţinerea unei probe de verificare a cunoştinţelor la disciplinele:

– Matematică (10 itemi Algebră+10 itemi Geometrie) şi

– Limba şi literatura română (10 itemi),

conform programelor şcolare valabile pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Corectarea lucrării se realizează imediat după încheierea probei, în prezenţa candidatului, de către 2 membri evaluatori din comisia de admitere, asistaţi de alţi doi candidaţi din aceeaşi sală, ca martori. Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la evaluarea ultimei lucrări, iar rezultatele se comunică în aceeaşi zi. Nota obţinută este finală şi nu poate fi modificată ulterior.

Sunt declaraţi „ADMIS” candidaţii care au obţinut la testul grilă cel puţin nota 6,00.

Candidaţii declaraţi „RESPINS” participă la evaluarea naţională şi repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

  • 27 mai 2022 – afişarea rezultatelor probei de verificare a cunoştinţelor

ETAPA II:

  • 3 iunie 2022 – transmiterea în format electronic, către comisia județeană, a opțiunilor și notelor candidaților admiși la proba de verificare a cunoștințelor, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
  • 30 iunie 2022 – transmiterea de către comisiile judeţene/ municipiului Bucureşti către colegiile naţionale militare, a bazei de date judeţene cuprinzând mediile finale de admitere, prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
  • 30 iunie – 2 iulie 2022 – validarea de către părinţi şi candidaţi a corectitudinii datelor din fişa listată de înscriere (e-mail, online, fizic), corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din aplicaţia informatică centralizată
  • 4 iulie 2022 – repartizarea computerizată în învăţământul militar liceal şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ respectivă, prin tipărire din aplicaţia informatică centralizată
  • 4 iulie 2022 – afişarea rezultatelor preliminare
  • 4 – 5 iulie 2022 până la ora 16.00 – solicitarea, în scris, a opțiunilor de renunţare la locul obţinut (dacă este cazul) / confirmarea locului ocupat, prin completarea Cererii de înscriere în colegiu (e-mail, online)
  • 6 iulie 2022, între orele 8.00-12.00 – completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunţării  la locul obţinut, prin repartizarea manuală centralizată (dacă este cazul)
  • 6 iulie 2022 – transmiterea  listei candidaţilor declaraţi „ADMIS”, în format electronic, la Centrul Naţional de Admitere, prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
  • 6 iulie 2022, după ora 15.00 – afişarea rezultatelor finale

Până cel târziu la data de 15 august 2022 – Transmiterea dosarului candidatului, completat cu „Cererea de înscriere” şi „Fişa de echipare”, completată, prin grija comandantului colegiului unde elevul a susţinut proba de evaluare a cunoştinţelor, la colegiul unde acesta a fost declarat admis

Candidaţii care au fost declaraţi „Admis” la proba de verificare a cunoştinţelor de Limba şi literatura română şi Matematică şi au participat la evaluarea naţională sunt ierarhizaţi şi repartizaţi în colegiile naţionale militare, la data prevăzută în Calendarul admiterii, prin ADLIC, în funcţie de media finală de admitere şi opţiunile exprimate în fişa de înscriere specifică, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiile naţionale militare.

MEDIA FINALĂ DE ADMITERE se calculează astfel:

MFA=0,2 x MA+0,8 x NP

unde:

MFA= media finală de admitere

MA=media de admitere calculată potrivit formulei stabilite în anexa 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării  privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022, nr. 5457/2020

NP= nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba şi literatura română susţinut în colegiu

Candidaţii declaraţi „NEADMIS” participă la repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica Sfântul Ioan Botezătorul din municipiul Botoșani și-a cinstit ocrotitorul spiritual

Publicat

Zămislirea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul s-a petrecut cu șase luni înainte de Întruparea Domnului Hristos, Fiul lui Dumnezeu, la Buna Vestire din 25 martie. Acest eveniment este serbat în calendarul ortodox în data de 23 septembrie.

În Parohia „Sfântul Ioan” din municipiul Botoșani a fost prilej de bucurie, programul slujbelor rânduite având menirea de a cinstit această sărbătoare.

Numeroși credincioși au fost prezenți la slujba Vecerniei cu Litie care a fost oficiată de protopopul Petru Fercal, vineri seară, slujba fiind completată la strană de corul bisericii, care a țesut o atmosferă de lăcaș mănăstiresc, prin finețea interpretării la lumina lumânărilor.

La finalul slujbei, părintele protopop a binecuvântat, prin rugăciunea Litiei, pâinea, grâul, vinul și untdelemnul, elemente folosite în cultul divin public.

Sărbătoarea a continuat sâmbătă slujba Sfintei Liturghii, la care au participat zeci de credincioși.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Nu mai batem pe nimeni. FC Botoșani – UTA Arad 2 -2

Publicat

FC Botoșani a fost aproape de prima ei victorie din acest sezon, dar a fost egalată de UTA în minutul 7 al prelungirilor, scor final 2-2. FC Botoșani a condus-o pe UTA în două rânduri, a avut om în plus în ultimele 15 minute de joc, dar tot a fost egalată de arădeni, care au punctat prin Godberg Cooper în minutul 90+7. Cu punctul obținut astăzi, trupa lui Mircea Rednic a urcat peste Dinamo, pe care a coborât-o pe loc direct retrograbil, 15, notează gsp.ro.

Au marcat: Ed. Florescu ’30 (pen.); Ilicic ’52 / Carp ’48; ‘Cooper 90+7
În jur de 2.060 de spectatori au asistat la meci – număr oficial.
Meciul a fost întrerupt câteva minute, până în ’26, după ce unui spectator din galeria arădenilor i s-a făcut rău. Medicii au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor, apoi bărbatul a fost transportat la spital.
„Centralul” Vlad Băban a acordat penalty pentru gazde în minutul 29, pentru un henț comis de unul dintre stoperii oaspeților, Stolnik. Lovitura de pedeapsă a fost acordată după ce arbitrul a revăzut faza pe monitorul de la marginea terenului.

Sursa: gsp.ro

Citeste mai mult

Eveniment

DNA: Mita primită de președintele CJ Vaslui este de 10% din valoarea unui contract pentru reabilitarea unor drumuri din județ

Publicat

Procurorii DNA îl acuză pe Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, că a primit de un om de afaceri un procent de 10% din valoarea unui contract pentru reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județ, precizează DNA, într-un comunicat, în care anunță oficial că Buzatu a fost reținut pentru luare de mită.

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației caută profesori care să facă subiecte pentru examene. Calendar Evaluare Națională și Bacalaureat 2024

Publicat

Ministerul Educației face selecție pentru cadre didactice, în vederea elaborării subiectelor la examenele naționale. Apelul este lansat prin intermediul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE).

Este vorba despre un apel de selecție pentru cadre didactice, cu statut de colaboratori externi, pentru a completa grupurile de lucru pentru evaluările, examenele și concursurile naționale din anul școlar 2023-2024. Înscrierile se fac din 2 octombrie.

Cadrele didactice selectate participă la activități de proiectare a itemilor/ testelor/ variantelor de subiecte/ biletelor de examen/ fișierelor de lucru și a caietelor cadrului didactic/baremelor de evaluare și de notare, se arată în anunțul CNPEE.

Pot aplica profesorii care își desfășoară activitatea atât în mediul urban, cât și în cel rural, în unitățile de învăţământ preșcolar, primar, gimnazial, respectiv liceal, cu filierele teoretică, vocațională și tehnologică, și în unitățile de învăţământ care școlarizează elevi aparținând minorităților naționale, potrivit documentului citat de edupedu.ro.

Realizarea subiectelor de examene

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) realizează procesul de completare a grupurilor de lucru pe discipline în vederea pregătirii:

  • Raportului anual de evaluare a dezvoltării fizice, socio emoționale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare de la finalul clasei pregătitoare (PREG)
  • Evaluării competențelor fundamentale la finalul clasei a II-a (EN II)
  • Evaluării competențelor fundamentale dobândite în ciclul primar la finalul clasei a IV-a (EN IV)
  • Evaluării elevilor la finalul clasei a VI-a (EN VI)
  • Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII)

Vezi și Modele de subiecte și bareme Evaluare Națională

  • Examenului național de bacalaureat (BAC)

Vezi și Modele de subiecte și bareme Bacalaureat

  • Examenului național de definitivare în învăţământ (DEF)
  • Concursului național de ocupare a posturilor didactice/catedrelor vacante/rezervate din învăţământul preuniversitar (TIT).

Condiții de selecție

Selecția cadrelor didactice pentru completarea grupurilor de lucru pe discipline se face pe baza competenței și a experienței declarate, precum și pe baza disponibilități manifestate pentru implicarea în activitățile de pregătire a evaluărilor, a examenelor și a concursurilor naționale din anul școlar 2023-2024.

Condiții pentru cadrele didactice:

  • au desfășurat activități de predare-învățare-evaluare în învățământul preșcolar în ultimii trei ani școlari (pentru Definitivat, Titularizare), primar (pentru Evaluarea Națională pentru clasa a a II-a și a IV-a, Definitivat, Titularizare), în învăţământul gimnazial (pentru Evaluarea Națională clasa a VI-a, a VIII-a, Definitivat, Titularizare ), în învăţământul liceal (pentru BAC, Definitivat, Titularizare), respectiv desfășoară activități de predare-învățare-evaluare la clasa pregătitoare în anul școlar curent (Pregătitoare)
  • au abilități de operare pe calculator
  • au absolvit cursuri/ stagii/ programe de formare recunoscute prin credite profesionale transferabile, care vizează problematică specifică evaluării de proces/ prin examene, evaluării manualelor, curriculumului
  • au experiență în: activitatea de proiectare a itemilor; evaluarea proiectelor de manuale școlare; elaborarea de programe școlare prin participare în grupurile de lucru constituite în acest scop, la nivel național
  • au titlul științific de doctor sau au absolvit un masterat/un curs postuniversitar în domeniul disciplinei sau în domenii conexe celui pentru care aplică sau au gradul didactic I, II sau definitiv.

Nu pot participa la procesul de selecție cadrele didactice care au rude sau afini până la gradul IV care urmează a susline respectivele evaluări, examene sau concursuri naționale.

Calendarul și procesul de selecție a candidaților

Etapa I: perioada 2 – 12 octombrie 2023

Înscrierea candidaților se face prin intermediul aplicației dedicate cu respectarea instrucțiunilor și a ghidului de utilizare, disponibile în respectiva aplicație. Candidații se pot înscrie pentru proiectare de itemi și/sau pentru activitățile de traducere a subiectelor în limbile minorităților naționale.

Documente necesare:

  • CV actualizat, copie după diploma de licenţă/absolvire a liceului/colegiului pedagogic
  • copie după diploma certificatul/adeverința de absolvire a cursului/stagiului/programului de formare, conform cerințelor
  • copie după adeverința care atestă experiență în activitățile precizate

Aceste documente, scanate (alb-negru, rezoluție 250-300 dpi) și incluse într-un singur document (care să nu depășească dimensiunea de 50 MB).

Propunerile candidaților

Un test original la disciplina pentru care s-a înregistrat candidatura, în care se specifică tipul evaluării/examenului/concursului, însoţit de baremul de evaluare și de notare/caietul cadrului didactic. Testul trebuie proiectat integral, respectând structura care se regăsește în secțiunea Modele de subiecte.

sau

Un test ce cuprinde doi itemi obiectivi, doi itemi semiobiectivi și un item subiectiv, însoțit de baremul de evaluare și de notare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, tipul evaluării examenului/concursului și numele disciplinei, urmat de „_Propunere_Test”

Cadrele didactice interesate îşi pot depune candidatura pentru una sau mai multe dintre evaluările, examenele şi concursurile naționale pentru care CNPEE realizează procesul de constituire/completare a grupurilor de lucru pe discipline, situație în care propun un singur test.

Candidații care se înscriu pentru elaborarea PREG propun un format de raport de evaluare a dezvoltării fizice, socio emotionale, cognitive, a limbajului și a comunicării, precum și a dezvoltării capacităților și atitudinilor de învățare de la finalul clasei pregătitoare. Denumirea documentului salvat cuprinde: numele și prenumele candidatului, urmat de „_Propunere_Raport_PREG”.

Etapa a II-a: perioada 13 -18 octombrie 2023 – selecția candidaților.

Etapa a III-a: perioada 19 și 20 octombrie 2023 – anunțarea rezultatelor selecției. Sunt anunțați numai candidații selectați.

Activitatea grupurilor de lucru pe discipline este supusă monitorizării de către responsabilii coordonatorii de discipline. În situația în care profesorii selectați nu demonstrează competență și eficienta în activitatea desfășurată, aceștia pot fi înlocuiți pe parcursul anului școlar 2023-2024 cu alte cadre didactice care, în urma procedurii de selecție, au fost desemnate ca rezerve.

Vezi Lista disciplinelor

Calendar Evaluarea Națională clasa VIII-a 2024:

  • 11-14 iunie 2024: înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică – probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00-ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00-ora 12.00): depunerea contestațiilor
  • 4 -9 iulie 2024: soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

CALENDAR Bacalaureat 2024

Sesiunea iunie—iulie 2024

  • 3—7 iunie 2024 înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024 încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024 Afișarea rezultatelor finale

Sesiunea august 2024

  • 15—22 iulie 2024: înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
  • 8—9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 9 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 12 august 2024 Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 13—14 august 2024 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 19 august 2024 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 20 august 2024 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 21 august 2024 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 22 august 2024 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 26 august 2024 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor (orele 12.00—18.00)
  • 27—29 august 2024 Rezolvarea contestațiilor
  • 30 august 2024 Afișarea rezultatelor finale

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending