Connect with us
Publicitate

Actualitate

Din 10 ianuarie încep înscrierile la Colegiile naționale militare. ADMITERE 2022: Calendar și detalii pentru candidați

Publicat

Publicitate

Începând de luni, 10 ianuarie, încep înscrierile pentru admiterea la colegii militare din țară așa că toți elevii de clasa a VIII-a interesați de carieră militară se pot înscrie. Data limită este 25 martie, relatează alba24.ro.

Potrivit MApN, în perioada 10 ianuarie-25 martie se fac înscrieri în vederea admiterii în colegiile naționale militare.

Criterii specifice de recrutare pentru colegii naționale militare

 • vârsta de cel mult 16 ani împliniți în anul 2022 (anul desfășurării concursului de admitere);
 • absolvenți ai învățământului secundar inferior sau gimnazial sau să facă dovada absolvirii acestuia până la data clasificării finale – ultima etapă a concursului de admitere.

Absolvenții clasei a VIII-a din serii anterioare, care au participat la procesul de admitere în anii precedenți și au fost înmatriculați într-o unitate de învățământ, în învățământul liceal sau profesional, nu se pot înscrie în vederea participării la procesul de recrutare, selecție și admitere în clasa a IX-a la învățământul liceal militar.

Publicitate

Cele 5 colegii naționale militare pentru care se organizează admitere în anul 2022

 • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia: 120 de locuri, pentru băieți și fete
 • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza
 • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc
 • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova
 • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța

Învățământul liceal militar este gratuit și are ca misiune pregătirea științifică și umanistă generală a elevilor prin studii de nivel liceal, pe filiera vocațională, în profilul militar, specializarea matematică-informatică.

CALENDAR admitere colegii militare 2022

Recrutare / înscrieri candidați

1. Recrutarea candidaţilor prin Centrele Militare Judeţene/Zonale – Birourile de Informare Recrutare, existente în fiecare reşedinţă de judeţ (10 ianuarie – 25 martie; termen completare dosare înscriere – 23 mai).

Pentru mai multe informații, consiliere şi înscriere, în vederea participării la selecție, unul dintre părinți sau tutorele trebuie să contacteze personalul biroului informare-recrutare din cadrul centrului militar de care aparține candidatul cu domiciliul, fie telefonic, fie deplasându-se la sediul biroului.

Publicitate

Dosarul de candidat se întocmește de către biroul informare-recrutare pentru candidatul care domiciliază pe rasa județului aflat în responsabilitatea centrului militar.

În cererea de înscriere, fiecare candidat completează opțiunile pentru colegiile naționale militare, în ordinea preferințelor. Un candidat poate avea cel puțin o opțiune și cel mult cinci. Adică poate opta la înscriere pentru toate cele 5 colegii militare, în ordinea preferințelor.

Publicitate

Doar în perioada în care dosarele de înscriere sunt la centrele de recrutare se pot face modificări în opțiuni. După ce sunt introduse în aplicația informatică, această posibilitate este exclusă.

2. Selecţia aptitudinală la Centrele Zonale de Selecţie si Orientare, conform planificării:

– testare psihologică;

Publicitate

– testare aptitudini fizice;

– interviu de evaluare şi orientare.

Doar candidaţii declaraţi „ADMIS” la selecţia aptitudinală de la Centrele Zonale de Selecţie şi Orientare participă la:

ETAPA I:

 • 23 mai 2022 – primirea de către CNM a dosarelor de candidat de la Birourile informare-recrutare la care au fost arondați aceștia, în funcție de județul de domiciliu
 • 26 mai 2022 – prezentarea candidaţilor la colegiul unde au fost repartizați pentru susținerea probei de verificare a cunoștințelor
 • 27 mai 2022 – susţinerea probei de verificare a cunoştinţelor

Proba scrisă durează 3 ore, constă din susţinerea unei probe de verificare a cunoştinţelor la disciplinele:

– Matematică (10 itemi Algebră+10 itemi Geometrie) şi

– Limba şi literatura română (10 itemi),

conform programelor şcolare valabile pentru Evaluarea naţională a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Corectarea lucrării se realizează imediat după încheierea probei, în prezenţa candidatului, de către 2 membri evaluatori din comisia de admitere, asistaţi de alţi doi candidaţi din aceeaşi sală, ca martori. Ultimii 3 candidaţi rămân în sală până la evaluarea ultimei lucrări, iar rezultatele se comunică în aceeaşi zi. Nota obţinută este finală şi nu poate fi modificată ulterior.

Sunt declaraţi „ADMIS” candidaţii care au obţinut la testul grilă cel puţin nota 6,00.

Candidaţii declaraţi „RESPINS” participă la evaluarea naţională şi repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

 • 27 mai 2022 – afişarea rezultatelor probei de verificare a cunoştinţelor

ETAPA II:

 • 3 iunie 2022 – transmiterea în format electronic, către comisia județeană, a opțiunilor și notelor candidaților admiși la proba de verificare a cunoștințelor, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată
 • 30 iunie 2022 – transmiterea de către comisiile judeţene/ municipiului Bucureşti către colegiile naţionale militare, a bazei de date judeţene cuprinzând mediile finale de admitere, prin confirmarea finalizării operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
 • 30 iunie – 2 iulie 2022 – validarea de către părinţi şi candidaţi a corectitudinii datelor din fişa listată de înscriere (e-mail, online, fizic), corectarea eventualelor greşeli în baza de date computerizată şi listarea fişelor corectate din aplicaţia informatică centralizată
 • 4 iulie 2022 – repartizarea computerizată în învăţământul militar liceal şi comunicarea rezultatelor în unitatea de învăţământ respectivă, prin tipărire din aplicaţia informatică centralizată
 • 4 iulie 2022 – afişarea rezultatelor preliminare
 • 4 – 5 iulie 2022 până la ora 16.00 – solicitarea, în scris, a opțiunilor de renunţare la locul obţinut (dacă este cazul) / confirmarea locului ocupat, prin completarea Cererii de înscriere în colegiu (e-mail, online)
 • 6 iulie 2022, între orele 8.00-12.00 – completarea locurilor rămase libere ca urmare a renunţării  la locul obţinut, prin repartizarea manuală centralizată (dacă este cazul)
 • 6 iulie 2022 – transmiterea  listei candidaţilor declaraţi „ADMIS”, în format electronic, la Centrul Naţional de Admitere, prin confirmarea încheierii operaţiunilor specifice în aplicaţia informatică centralizată
 • 6 iulie 2022, după ora 15.00 – afişarea rezultatelor finale

Până cel târziu la data de 15 august 2022 – Transmiterea dosarului candidatului, completat cu „Cererea de înscriere” şi „Fişa de echipare”, completată, prin grija comandantului colegiului unde elevul a susţinut proba de evaluare a cunoştinţelor, la colegiul unde acesta a fost declarat admis

Candidaţii care au fost declaraţi „Admis” la proba de verificare a cunoştinţelor de Limba şi literatura română şi Matematică şi au participat la evaluarea naţională sunt ierarhizaţi şi repartizaţi în colegiile naţionale militare, la data prevăzută în Calendarul admiterii, prin ADLIC, în funcţie de media finală de admitere şi opţiunile exprimate în fişa de înscriere specifică, în limita numărului de locuri aprobate pentru colegiile naţionale militare.

MEDIA FINALĂ DE ADMITERE se calculează astfel:

MFA=0,2 x MA+0,8 x NP

unde:

MFA= media finală de admitere

MA=media de admitere calculată potrivit formulei stabilite în anexa 2 la Ordinul ministrului educaţiei şi cercetării  privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2021-2022, nr. 5457/2020

NP= nota la proba de verificare a cunoştinţelor la disciplinele Matematică şi Limba şi literatura română susţinut în colegiu

Candidaţii declaraţi „NEADMIS” participă la repartizarea computerizată în instituţiile de învăţământ civile.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Comunele Dângeni și Durnești rămân două zile fără apă

Publicat

Publicitate

Operatorul botoșănean de apă a revenit la comunicatul anterior, privind avaria din zona localității Cucuteni, cu mențiunea că S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani restricționează furnizarea apei și către utilizatorii din localitățile aparținând comunelor Dângeni și Durnești, începând cu data de 22.05.2024 pentru o perioada de 48 de ore.

„Ne cerem scuze utilizatorilor pentru disconfortul creat prin această intervenție neprogramată!”, au transmis reprezentanții Nova Apaserv.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

22  mai 2024 – Ziua Internațională a Diversității Biologice

Publicat

Publicitate

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește pe data de 22 mai 2024, Ziua Internațională a Diversității Biologice.

În acest an, acest eveniment este dedicat adoptării Cadrului global de biodiversitate Kunming-Montreal, cunoscut și sub numele de Planul pentru biodiversitate, document care stabilește obiective și măsuri concrete pentru a opri pierderea diversității biologice până în anul 2050.

Astfel, tema Zilei Internaționale a Diversității Biologice este „Fii parte din Plan”. Acesta este un apel la acțiune pentru a încuraja guvernele, popoarele indigene și comunitățile locale, organizațiile neguvernamentale, parlamentarii, agenții economici și persoanele fizice să evidențieze modalitățile în care susțin implementarea Planului pentru biodiversitate. Fiecare are un rol de jucat și, prin urmare, poate fi #PartOfThePlan.

Publicitate

Pe măsură ce comunitatea internațională este chemată să-și reexamineze relația cu mediul înconjurător, un lucru este cert: în ciuda tuturor progreselor noastre tehnologice, suntem complet dependenți de ecosistemele sănătoase pentru apă, hrană, medicamente, haine, combustibil, adăpost și energie. Aceasta implică respectarea, protejarea și restaurarea bogăției noastre biologice.

În județul Botoșani, există o biodiversitate bogată, reprezentată de habitate naturale, specii de plante și animale sălbatice protejate, cu valoare ridicată de conservare, iar altele care pot fi exploatate, cu măsuri speciale de management. Dintre speciile de floră protejate amintim: papucul doamnei, laleaua pestriță, angelica, rușcuța de primăvară. Speciile de faună protejate sunt mai bine reprezentate și amintim dintre acestea: speciile de păsări răpitoare acvila de câmp, acvila țipătoare mare, șorecarul încălțat, codalbul, acvila mică, vânturelul de seară, speciile de carnivore strict protejate ca pisica sălbatică, specii de amfibieni și reptile – broasca țestoasă de apă, tritonul cu creastă și altele.

Speciile cele mai valoroase din punct de vedere conservativ le putem observa în ariile naturale protejate, care sunt eșantioane reprezentative pentru flora și fauna sălbatică a județului. Pe teritoriul județului Botoșani sunt declarate 16 arii naturale protejate de interes comunitar, având o suprafață de 494,4 km2, reprezentând cca 10% din suprafața județului.” a declarat directorul executiv al APM Botoșani, Eugen Mateciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Biserica „Eternitatea” din municipiul Botoșani și-a sărbătorit hramul

Publicat

Publicitate

Biserica „Eternitatea” din municipiul Botoșani, cum este cunoscută tuturor, și-a sărbătorit hramul în ziua Sfinților Constantin și Elena. Credincioșii au participat numeroși, din mai multe zone din oraș, la slujbele oficiate în cadrul lăcașului de cult. Sărbătoarea hramului a  început luni seară, cu Slujba Vecerniei cu Litie, după care  a doua zi, pe 21 mai, s-au oficiat Utrenia, Sfânta Liturghie și Slujba de pomenire a ctitorilor și a celor adormiți înmormântați în Cimitirul Eternitatea.

Luni seara, slujba Vecerniei cu Litie a a fost săvârșită de părintele protopop Petru Fercal împreună cu un sobor numeros de preoți din municipiul Botoșani și localitățile limitrofe. La strană au oferit răspunsurile duhovnicești mai mulți cântăreți din oraș, coordonați de Gabriel Corolea.

În cuvântul de învățătură pus la sufletul credincioșilor, părintele protopop Petru Fercal a vorbit despre importanța trăirii vieții în poruncile lui Dumnezeu, fără de care nu se poate face nimic. „ Cei care se îndoiesc să se gândească bine dacă nu cumva se află în război cu Dumnezeu. Și astăzi în societatea noastră, peste care trece tăvălugul acesta al modernismului, al îndepărtării de credință, se pune într-un mare pericol viața și viitorul omenirii”, a spus părintele protopop (VIDEO în articol).

Publicitate

După popasul duhovnicesc, gospodinele parohiei au oferit, potrivit tradiției, o felie de pască sau de cozonac tuturor participanților la slujbă, ca gest al dragostei și prețuiri.

 De la învestirea noului preot paroh, Vasile Burlacu, a reușit să însuflețească viața socială a parohiei pe care a preluat-o, antrenând în primul rând tinerii în activități care să le modeleze frumos sufletele, demonstrând prin acțiunile care s-au derulat că Biserica este Vie, nu din zid, ci din suflete și inimi iubitoare de Dumnezeu și de semeni.
Biserica Eternitatea a devenit ceea ce trebuia să fie, un loc unde se pot tămădui trupurile și sufletele, demonstrând tuturor că nu este strict o biserică de cimitir, ci un loc unde oamenii se pot întâlni cu Dumnezeu și în momentele de bucurie ale vieții nu numai în cele de întristare. Enoriașii au făcut front comun cu părintele Vasile Burlacu în hotărârea sa de a pune lucrurile în ordine și îl sprijină fără echivoc în toate acțiunile sale, lucru admirabil dacă avem în vedere că acești oameni care locuiesc în zonă au de împlinit o mare jertfă aducătoare de câștig duhovnicesc și anume îngrijirea cimitirului Eternitatea, a mormintelor uitate de ani de zile.

O activitate deosebită și ziditoare de suflet desfășoară și corul Bisericii Eternitatea, condus de Gabriel Corolea, acest psalt inimos care folosește orice prilej ca să antreneze tinerii parohiei în proiecte duhovnicești în care Dumnezeu este slăvit prin muzică.

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii au reușit să dea de urma celor doi copii din Botoșani, dați dispăruți după ce nu s-au mai întors de la școală

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni au reușit în timp record să dea de urma celor doi copii care fuseseră dați dispăruți de familie. Oamenii legii au cerut ajutor de la populație pentru găsirea a doi adolescenți de 13 ani, din locuri diferite , dispăruți la ore diferite, dar care au provocat disperare membrilor familiei după ce nu s-au mai întors acasă.

Băiatul 13 ani, din satul și comuna Dersca, a părăsit domiciliul ieri, în jurul orei 14.00, și nu și-a mai  contactat familia. Ailoaie Vlăduț Gabriel se deplasa cu o bicicletă de culoare gri. „Minorul a fost identificat în municipiul Dorohoi. Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au dat asigurări polițiștii în această dimineață, prin purtătorul de cuvânt al instituției.

În aceeași zi, dispăruse de la domiciliu BEJUJȘCĂ MARIA SABINA,  din satul Draxini, comuna Bălușeni, de 13 ani, care a plecat de dimineață la școală și   nu și-a contactat familia. „Minora a fost identificată în trenul Botoșani- București, fiind preluată de polițiști. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, au transmis polițiștii cu privire la acest caz.

Publicitate

Oamenii legii urmează să stabilească circumstanțele în care acești copii au ales să recurgă la acest gest care a pus pe jar comunitățile din care fac parte.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending