Connect with us

Eveniment

Dilemă: Se spală sau nu se spală sâmbătă, dacă e sărbătoarea Sfântului Gheorghe? Ce spune Hotărârea Sfântului Sinod

Publicat

Publicitate

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Însă anul acesta, slujba de Sf. Gheorghe se va săvârși luni, 25 aprilie 2022, fiindcă pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului.

Această modificare a stârnit controverse în mediul online și în cugetul fiecărei gospodine. „Se spală sau nu se spală dacă este sărbătoare sâmbătă. Răspunsul reiese din Hotărârea sfântului sinod: „Pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare”

Motivul acestei schimbări îl găsim în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin public pentru fiecare zi din an. Răsfoind paginile Tipicului, la capitolul 45 ne este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare: „Dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în zilele de luni, marți, miercuri sau joi, atunci se cântă toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”. Înțelegem astfel, că hramul oricărui sfânt, fiind un moment de bucurie duhovnicească, nu se integrează în specificul Săptămânii Patimilor, care este o perioadă de post aspru, de meditație și intensă pregătire și primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Urmărim din nou calendarul, vedem că sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu coincide nici cu Duminica Floriilor, ci a fost amânată pentru Luni, în Săptămâna Luminată, fiind consemnată și următoarea informație: „Slujba Sfântului mare mucenic Gheorghe se săvârșește astăzi, potrivit hotărârii Sfântului Sinod”. Într-adevăr, în acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului mucenic Gheorghe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să nu fie săvârșită în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în a doua zi de Paști.

Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în Duminica Floriilor, anul acesta, are loc Procesiune de Florii organizată în majoritatea parohiilor din țară. În cadrul acestei procesiuni, preoții și credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim. Luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşti, slujba Sfântului Gheorghe este unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 24 aprilie, după „A doua Înviere”, o slujbă specială care are ca punct central citirea pasajului din Sfânta Evanghelie cu lipsa apostolului Toma la arătarea Domnului după Înviere. Acestea fiind precizate, concluzionăm următoarele: pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare.Hotărârea Sfântului Sinod pentru sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Însă anul acesta, slujba de Sf. Gheorghe se va săvârși luni, 25 aprilie 2022, fiindcă pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului. Motivul acestei schimbări îl găsim în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin public pentru fiecare zi din an.

Răsfoind paginile Tipicului, la capitolul 45 ne este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare: „Dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în zilele de luni, marți, miercuri sau joi, atunci se cântă toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”. Înțelegem astfel, că hramul oricărui sfânt, fiind un moment de bucurie duhovnicească, nu se integrează în specificul Săptămânii Patimilor, care este o perioadă de post aspru, de meditație și intensă pregătire și primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.

Urmărim din nou calendarul, vedem că sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu coincide nici cu Duminica Floriilor, ci a fost amânată pentru Luni, în Săptămâna Luminată, fiind consemnată și următoarea informație: „Slujba Sfântului mare mucenic Gheorghe se săvârșește astăzi, potrivit hotărârii Sfântului Sinod”. Într-adevăr, în acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului mucenic Gheorghe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să nu fie săvârșită în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în a doua zi de Paști. Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în Duminica Floriilor, anul acesta, are loc Procesiune de Florii organizată în majoritatea parohiilor din țară. În cadrul acestei procesiuni, preoții și credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim.

Publicitate

Luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşti, slujba Sfântului Gheorghe este unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 24 aprilie, după „A doua Înviere”, o slujbă specială care are ca punct central citirea pasajului din Sfânta Evanghelie cu lipsa apostolului Toma la arătarea Domnului după Înviere. Acestea fiind precizate, concluzionăm următoarele: pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu

Publicat

Publicitate
Pompierii botoșăneni au pierdut un OM, un COLEG, un COMANDANT – colonel (r) Ilie Bălăceanu.
Pe tot parcursul carierei militare, acesta a fost un adevărat model pentru pompieri, apreciat, în egală măsură, de toți cei care l-au cunoscut.
Colonel (r) Ilie Bălăceanu a fost comandantul Grupului de Pompieri „Nicolae Iorga „al Judeţului Botoșani, în perioada 17.07.1985 – 15.11.1995.
„Ne este greu să vorbim la timpul trecut despre acest om de o aleasă ţinută morală, care a slujit, cu dragoste şi devotament, Arma Pompierilor.
 Tot ce putem face este să păstrăm în suflet amintirea sa și să ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să îi dea odihnă veșnică.
Transmitem sincere condoleanțe familiei și putere pentru a depăși aceste clipe grele.
Trupul neînsuflețit al col ( r ) Ilie Bălăceanu va fi depus mâine, începând cu ora 12:00, la capela Bisericii Militare din municipiul Botoșani”, au transmis pompierii.
Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 06 aprilie a.c., începând cu ora 12.00.

Citeste mai mult

Eveniment

ITM Botoșani: Sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care vor să muncească în România

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani împreună cu Inspectoratul General pentru Imigrări Botoșani a organizat în zilele de 02 și 03 aprilie 2025, de la ora 12, la sediul Inspectoratului Teritorial de Muncă Botoșani, o sesiune de informare a angajatorilor care au străini angajați și a străinilor care doresc să desfășoare activități lucrative în România. În cadrul acesteia, s-au discutat despre prevederile legale privind încadrarea în muncă și detaşarea străinilor pe teritoriul României, precum și despre ultimele modificări legislative din domeniile Relațiilor de muncă și Securității și sănătății în muncă. Aceste activități s-au desfășurat în cadrul planului comun de acțiune dintre IGI și Inspecția Muncii.

Obiectivele acestei întâlniri au fost:

– comunicarea condițiilor în care pot fi prestate activitățile lucrative pe teritoriul național și de a prezenta drepturile și obligațiile ce le revin în calitate de angajatori/angajați, respectiv prevederile legale referitoare la legislația muncii ;

– prevenirea și combaterea muncii nedeclarate a străinilor, prin informarea cu privire la condițiile în care angajatorii români pot angaja cu contract individual de muncă cetățeni străini și regimul juridic aplicabil acestora pe teritoriul țării noastre ;

– informarea angajatorilor referitor la trecerea de la Revisal la REGES-ONLINE; angajatorilor li s-a adus la cunoștință prevederile Hotărârii nr. 295/2025 privind Registrul general de evidență a salariaților, respectiv care sunt obligațiile pe care le au în legătură cu tranziția la REGES-ONLINE;

– informarea angajatorilor referitor la măsurile interne pe care trebuie să le aibă în vedere la revenirea fizică a salariaților la locul de muncă; importanța adoptării de către angajatori a unor măsuri interne pentru adaptarea salariaților la activitatea prestată în cadru organizațional ;

Publicitate

– informarea angajatorilor referitor la prevederile Legii nr. 367/2022 privind dialogul social ;

– informarea angajatorilor  cu privire la riscurile psihosociale la locurile de muncă, consecințele aferente pentru sănătatea psihică și fizică și măsurile de prevenire necesare ;

Au avut loc dezbateri care au vizat cele mai importante și de interes teme din sfera domeniilor de activitate ale instituțiilor participante. Reprezentanții celor 8 societăți participante, prezenți la această întâlnire, au avut posibilitatea de a-și lămuri neclaritățile, de a-și prezenta problemele cu care se confruntă în aplicarea legislației muncii.

Dialogul constructiv dintre părțile participante a fost susținut din partea ITM Botoșani de către d-na Daniela Petronela Lozneanu- Inspector-șef, d-na Alina Pahone – Inspector-șef adjunct Relații de Muncă, d-l Dan Moldovanu – Inspector-șef adjunct Securitate și Sănătate în Muncă, precum și reprezentantul din cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări al județului Botoșani- d-l Ioan Ioanașciuc- Șeful Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani .

Sesiunea de întrebări și răspunsuri a captat atenția participanților, care au prezentat interes în ceea ce privește aplicarea ultimelor modificări legislative și obținerea documentelor necesare de la IGI, precum și diferite spețe din domeniile Relațiilor de muncă și Securitate și sănătate în muncă.

Atât reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă, cât și reprezentantul IGI Botoșani, și-au arătat disponibilitatea de a oferi sprijin angajatorilor pentru aplicarea corectă a prevederilor legale și pentru soluționarea cât mai rapidă a solicitărilor venite din partea acestora.

Citeste mai mult

Eveniment

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații. PROIECT

Publicat

Publicitate

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor. O propunere legislativă menită să simplifice procesul de obținere a permisului de conducere a fost înregistrată recent la Senat, scrie alba24.ro.

Proiectul propune eliminarea susținerii repetate a examenului teoretic pentru persoanele care solicită obținerea unui permis de conducere dintr-o categorie superioară, dacă dețin deja un permis dintr-o categorie inferioară apropiată.

O propunere legislativă pentru completarea Ordonanței de urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere pe 2 aprilie.

Potrivit inițiatorilor, un grup de parlamentari de la USR, PSD și minorități, proiectul legislativ umăreşte să accesibilizeze procesul de obţinere a permisului de conducere, prin eliminarea obligativităţii susţinerii repetate a probei teoretice pentru persoanele care au deja un permis dintr-o categorie apropiată.

Permisul auto va putea fi obținut mai ușor
Astfel, candidaţii care au promovat examenul teoretic pentru o categorie inferioară (de exemplu, A1 – A2 – A sau B1 – B) nu vor mai trebui să parcurgă din nou această etapă atunci când doresc să obţină permisul pentru o categorie superioară.

„Această măsură urmăreşte simplificarea procedurilor administrative, reducerea timpului necesar obţinerii permisului şi eliminarea unor bariere birocratice inutile.

Publicitate

Finalitatea urmărită de prezentul proiect de lege este optimizarea utilizării resurselor autorităţilor competente prin reducerea volumului de muncă aferent administrării examenelor
teoretice, dar şi creşterea eficienţei procesului de obţinere a permisului de conducere fără a compromite siguranţa rutieră”, au explicat inițiatorii.

Susținerea repetată a examenului teoretic, eliminată în anumite situații
Potrivit proiectului, persoanele care deţin permis de conducere categoria B1, obţinut la vârsta de 16 ani sau 17 ani, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice la obţinerea permisului de conducere categoria B, fiind necesară doar promovarea probei practice şi îndeplinirea celorlalte condiţii prevăzute de lege.

De asemenea, persoanele care au obţinut permisul de conducere pentru categoria A1 şi solicită obţinerea categoriei A2 sau A, vor fi exceptate de la susţinerea probei teoretice, fiind necesară doar promovarea probei practice și îndeplinirea celorlalte conditii prevăzute de lege.

Situația actuală

Confom legislaţiei actuale, vârsta minimă pentru obţinerea permiselor de conducere pentru categoriile AM, A1, A2 şi A sau B1, B este stabilită progresiv, ceea ce asigură un parcurs logic de învăţare şi acumulare a experienţei. Proba teoretică aferentă acestor categorii este identică ca structură, incluzând acelaşi număr de întrebări şi aceleaşi domenii de examinare, în
confomitate cu prevederile Ordinului Ministerului Afacerilor Interne nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, cu modificările şi
completările ulterioare.

Mai exact, confom prevederilor art.10, alin. (2) din ordinul menţionat mai sus:

(2) Proba teoretică cuprinde un număr diferenţiat de întrebări particularizate pentru fiecare categorie, criteriile de promovabilitate fiind următoarele:

a) pentru categoriile AM, A1 , A2 şi A, testul cuprinde 20 întrebări, timpul de soluţionare fiind de 20 minute. Se declară <admis> candidatul care răspunde corect la cel puţin 17 întrebări;

b) pentru categoriile B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, testul cuprinde 26 de întrebări, timpul de soluţionare fiind de 30 de minute. Pentru a promova examenul teoretic, candidatul trebuie să răspundă corect la cel puţin 22 de întrebări;

Cu toate acestea, în prezent, persoanele care doresc să obţină un permis de conducere pentru o categorie superioară sunt obligate să susţină din nou examenul teoretic, chiar dacă au
promovat anterior această probă pentru o categorie similară.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Se anunță vânt puternic în județul Botoșani. Anunțul făcut de meteorologi

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o atenționare tip cod galben de intensificări ale vântului, valabilă în județul Botoșani de mâine, 05 aprilie a.c., ora 15:00, până pe 6 aprilie a.c., ora 03:00. Potrivit acestora, vântul va prezenta intensificări cu viteze de 50-70 km/h.

 

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

 

✔️ fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

✔️ nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;

Publicitate

✔️ parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

✔️ îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

✔️ nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Reamintim faptul că, în condiții de vânt puternic, folosirea focului deschis în gospodării este foarte periculoasă, fiind interzisă. Vântul poate propaga focul, într-un timp foarte scurt, la locuințe, anexe gospodărești, păduri, rețele de electricitate etc.

 

Pentru a preveni incendiile, nu trebuie aruncate resturi de țigară sau bețe de chibrit aproape de căpițele de fân sau de locurile în care sunt depozitate furaje, lemne de foc, substanțe inflamabile sau alte materiale combustibile și nici pe terenuri cu vegetație uscată.

 

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending