Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Însă anul acesta, slujba de Sf. Gheorghe se va săvârși luni, 25 aprilie 2022, fiindcă pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului.
Această modificare a stârnit controverse în mediul online și în cugetul fiecărei gospodine. „Se spală sau nu se spală dacă este sărbătoare sâmbătă. Răspunsul reiese din Hotărârea sfântului sinod: „Pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare”
Motivul acestei schimbări îl găsim în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin public pentru fiecare zi din an. Răsfoind paginile Tipicului, la capitolul 45 ne este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare: „Dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în zilele de luni, marți, miercuri sau joi, atunci se cântă toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”. Înțelegem astfel, că hramul oricărui sfânt, fiind un moment de bucurie duhovnicească, nu se integrează în specificul Săptămânii Patimilor, care este o perioadă de post aspru, de meditație și intensă pregătire și primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Urmărim din nou calendarul, vedem că sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu coincide nici cu Duminica Floriilor, ci a fost amânată pentru Luni, în Săptămâna Luminată, fiind consemnată și următoarea informație: „Slujba Sfântului mare mucenic Gheorghe se săvârșește astăzi, potrivit hotărârii Sfântului Sinod”. Într-adevăr, în acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului mucenic Gheorghe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să nu fie săvârșită în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în a doua zi de Paști.
Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în Duminica Floriilor, anul acesta, are loc Procesiune de Florii organizată în majoritatea parohiilor din țară. În cadrul acestei procesiuni, preoții și credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim. Luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşti, slujba Sfântului Gheorghe este unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 24 aprilie, după „A doua Înviere”, o slujbă specială care are ca punct central citirea pasajului din Sfânta Evanghelie cu lipsa apostolului Toma la arătarea Domnului după Înviere. Acestea fiind precizate, concluzionăm următoarele: pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare.Hotărârea Sfântului Sinod pentru sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, este sărbătorit în fiecare an la data de 23 aprilie. Însă anul acesta, slujba de Sf. Gheorghe se va săvârși luni, 25 aprilie 2022, fiindcă pe 23 aprilie este ultima zi din Postul Paștelui și este zi aliturgică, iar pe 24 aprilie are loc slujba Învierii Domnului. Motivul acestei schimbări îl găsim în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, cartea care prezintă regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin public pentru fiecare zi din an.
Răsfoind paginile Tipicului, la capitolul 45 ne este prezentată rânduiala de slujbă a sfinților prăznuiți în Săptămâna Mare: „Dacă se va întâmpla hramul unui sfânt sau al unei sfinte în zilele de luni, marți, miercuri sau joi, atunci se cântă toată slujba seara şi dimineaţa, în Duminica Floriilor”. Înțelegem astfel, că hramul oricărui sfânt, fiind un moment de bucurie duhovnicească, nu se integrează în specificul Săptămânii Patimilor, care este o perioadă de post aspru, de meditație și intensă pregătire și primenire sufletească pentru sărbătoarea Învierii Domnului.
Urmărim din nou calendarul, vedem că sărbătoarea Sfântului Gheorghe nu coincide nici cu Duminica Floriilor, ci a fost amânată pentru Luni, în Săptămâna Luminată, fiind consemnată și următoarea informație: „Slujba Sfântului mare mucenic Gheorghe se săvârșește astăzi, potrivit hotărârii Sfântului Sinod”. Într-adevăr, în acest an, din motive pastorale, dar și pentru a da importanța cuvenită sărbătorii Sfântului mucenic Gheorghe, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca slujba Marelui Mucenic să nu fie săvârșită în Duminica Floriilor, așa cum prevede Tipicul, ci în a doua zi de Paști. Raționamentul acestei decizii stă și în faptul că, în Duminica Floriilor, anul acesta, are loc Procesiune de Florii organizată în majoritatea parohiilor din țară. În cadrul acestei procesiuni, preoții și credincioşii poartă în mâini ramuri de salcie sau finic şi flori, actualizând, astfel, drumul parcurs de Mântuitorul nostru Iisus Hristos din Betania spre Ierusalim.
Luni, 25 aprilie, a doua zi de Paşti, slujba Sfântului Gheorghe este unită cu cea specifică perioadei pascale. Vecernia Sfântului Gheorghe va fi săvârșită pe 24 aprilie, după „A doua Înviere”, o slujbă specială care are ca punct central citirea pasajului din Sfânta Evanghelie cu lipsa apostolului Toma la arătarea Domnului după Înviere. Acestea fiind precizate, concluzionăm următoarele: pentru suflet, ziua de 23 aprilie înseamnă rugăciune și meditație în Sfânta și Marea Sâmbătă, iar pentru treburile lumești este zi lucrătoare.
Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News