Connect with us

Eveniment

Diferența dintre gripă, viroză și Covid. Un medic epidemiolog ne învață cum să le deosebim în acest an

Publicat

Publicitate

În acest sezon ne putem îmbolnăvi și de viroze respiratorii și ar trebui să știm care este diferența dintre cele două afecțiuni și cum ne putem da seama ce „ne-a lovit”. Gripa, spune specialistul, nu este o viroză oarecare. Este o viroză respiratorie, dar cu o afectare generală a organismului. „Unii autori o numesc chiar „Ucigașul tăcut”. Motivul? Diagnosticul de gripă nu apare pe certificatul de deces. Însă, în cazul persoanelor în vârstă, bolnave cronic sau cu diverse comorbidități, în special boli cardiace și boli respiratorii, gripa este cea care duce la destabilizarea bolii de fond, o complică, o agravează, iar acest lucru duce de multe ori la deces”, a explicat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, informează Adevărul

Dar care este, totuși, diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie? Căci ambele afecțiuni sunt cauzate de viruși. „Multe persoane le confundă pentru că simptomele sunt în linii mari cam aceleași. Însă există și diferențe majore. Ceea ce trebuie știut este faptul că la gripă febra este de 40 de grade, uneori chiar mai mare, cu debut brusc. În virozele respiratorii febra este mult mai mică, până în 38 de grade, și apare progresiv. Apoi, bolnavii de gripă au dureri de cap persistente, dureri musculare și articulare care apar constant. În virozele respiratorii aceste simptome apar mai rar și sunt tranzitorii. Dispar după una, două zile”, a explicat medicul. Însă asta nu este tot. „Starea de slăbiciune resimțită în gripă, starea de astenie este o regulă și urmează după infecția gripală, după forma acută a bolii. Vorbim despre o stare de oboseală care se poate întinde chiar și până la o lună de zile”, spune doctorul, relatează ADEVĂRUL.

Cât despre tuse, în cazul gripei aceasta este, de cele mai multe ori, seacă: „În gripă avem o tuse uscată, persistentă. Însă în perioada ei de evoluție acută se poate transforma în tuse productivă. În viroze însă tusea nu apare atât de des și este tranzitorie”. 

Să nu uităm apoi de frisoane, mai atrage atenția medicul: „Frisoanele în gripă sunt aproape constante. În viroze însă, pentru că bolnavul nu suferă de o febră foarte mare nu are nici frisoane”. 

Specialistul mai atinge un aspect: în cazul copiilor mici, printre simptomele gripei se numără și anumite simptome digestive. „Pot fi vărsături, diaree, dureri abdominale. Iar părinții este bine să urmărească aceste simptome, căci ele fac diferența între gripă și viroză”, explică acesta.

În ceea ce privește Covidul, lucrurile se complică puțin. Însă, chiar și așa, ne putem da seama, după simptome, dacă avem SARS-CoV-2 sau altă afecțiune.: „Ca să scăpăm de orice dubiu, dacă avem simptome de gripă, trebuie să ne testăm în primul rând împotriva Covidului. Dacă testul iese pozitiv la Covid, chiar avem Covid. Dacă testul este negativ, sigur avem gripă.  Îmbolnăvirile simultane cu virusul gripal comun și SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se poate face și o testare serologică la gripă”.

Publicitate

Însă, spune prof. dr. Emilian Popovici, interesantă este diferențierea care se poate face în cursul evoluției bolii: „Incubația virusului gripal este de până la două zile, pe când incubația SARS-CoV-2 este de la 2 până la 14 zile. Mai mult, la bolnavii de gripă simptomatologia este mult atenuată prin administrarea medicației, iar la bolnavii de Covid ar trebui să apară complicații respiratorii sau sistemice, acele coagulopatii pe care nu le prea întâlnim în gripă. Dar și sindromul inflamator multisistemic. Vasculită autoimună, de exemplu”. 

Și la complicațiile celor două boli ar trebui să fim atenți căci ele sunt diferite. În virozele respiratorii apar rar complicații: „Mă refer la persoanele fără alte boli asociate. În gripă însă, complicațiile sunt destul de frecvente: de exemplu pneumonia, care este inițial virală, dar care poate duce la o suprainfectare cu germeni precum Staphylococcus aureus,  Haemophilus influenzae sau haeptococii hemolitici. Când tusea devine din tuse uscată tuse productivă ne putem gândi la o infecție bacteriană”.

O altă complicație a gripei o reprezintă insuficiența respiratorie la persoanele cu astm bronșic, agravarea astmului bronșic, otita și sinuzita. Însă, virusul gripal, ca și în cazul SARS-CoV-2, poate afecta orice organ, informează Adevărul.

Să nu uităm complicațiile care pot apărea în cazul femeilor gravide care sunt predispuse infectiilor bacteriene sau fungice. Iar asta pentru că sistemul lor imun este supresat în mod fiziologic, din cauza sarcinii în sine, și este slăbit și din cauza virusului gripal. Și încă un aspect: inclusiv fătul poate fi afectat. În primul trimestru de sarcină femeia poate suferi un avort, iar în ultimul trimestru fătul poate suferi o afectare neurologică sau cardiacă. „Sunt o mie de motive ca să se ia măsuri de precauție împotriva gripei iar vaccinul este cea mai eficientă metodă să ne ținem departe de boală”, spune medicul.

În ce situație ne-am putea confrunta cu o pandemie de gripă

Ce tulpini ar putea circula anul acesta și care este riscul unei pandemii? „Nu se știe, nimeni nu poate prezice ce va fi. Însă, trebuie știut faptul că virusurile de tip A au în general o evoluție epidemică, și pot genera, în momentul în care se recombină, un virus nou și pandemii. Virusul gripal de tip A poate evolua epidemic dar la anumite intervale de timp când se produc recombinări fie între două virusuri A, fie între virusul A și un virus aviar, fie cum s-a întâmplat în anul 2009 când a fost o componentă de virus aviar, una de virus porcin și una de virus uman”, a mai explicat specialistul. Virusul de tip B, continuă medicul, evoluează și el epidemic, însă vorbim despre  epidemii regionale sau locale. Virusul de tip C dă cazuri de îmbolnăvire izolate, sporadice. În concluzie, nimeni nu poate anticipa apariția unei viitoare pandemii.

Vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja. Iar anul acesta, mai spune prof. dr. Emilian Popovici, vaccinul împotriva gripei este unul cu o componentă trivalentă. „Anul trecut a avut un vaccin cupatru componente: două virusuri A și două B. Anul acesta s-a remarcat că una dintre tulpinile B este inactivă și s-a renunțat la ea. Practic, acum vom găsi în farmacie vaccinuri cu trei componente: două virusuri A și doar un virus B”.

Sursa: Adevărul

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Locuințe eficiente energetic în Botoșani: 64 de unități locative nZEB în construcție

Publicat

Publicitate

Primăria Municipiului Botoșani anunță că lucrările pentru construirea a 64 de locuințe nZEB (Near Zero Energy Building) pe amplasamentul fostului Obor sunt în plină desfășurare. Proiectul, în valoare de 29 de milioane de lei, urmărește dezvoltarea unei infrastructuri moderne, eficiente energetic și sustenabile pentru locuitorii orașului.
Locuințele, destinate tinerilor și specialiștilor sunt realizate conform celor mai noi standarde în domeniul eficienței energetice.
Stadiul și caracteristicile proiectului:
🏗 Lucrările sunt în desfășurare, iar termenul de finalizare este de 18 luni.
🔹 Eficiență energetică ridicată – Clădirile sunt proiectate conform standardului nZEB Plus, ceea ce presupune un consum minim de energie și o eficiență energetică cu peste 20% mai mare față de cerințele actuale.
🔹 Surse de energie regenerabilă – Vor fi integrate panouri solare, asigurând costuri reduse la întreținere și un impact ecologic scăzut.
🔹 Mobilitate electrică – Vor fi instalate 8 stații de încărcare pentru vehicule electrice, sprijinind tranziția către un transport mai puțin poluant.
🔹 Spații comunitare moderne – Proiectul include și un loc de joacă pentru copii, oferind un mediu sigur și prietenos pentru familii.
Proiectul este realizat de asocierea de firme ABC-CON International (lider de asociere), Bahm Construcții Civile și Industriale, General Construct și Arhitectures Projects Development-8, iar lucrările vor continua conform graficului stabilit.
Tot în aceeași zonă se construiește și o creșă modernă cu o capacitate de 40 de copii antepreșcolari, consolidând infrastructura educațională a orașului.
Botoșani investește în viitor!
Acest proiect face parte din angajamentul Primăriei Municipiului Botoșani pentru dezvoltare urbană durabilă, eficiență energetică și modernizare a infrastructurii. Prin investiții strategice, orașul se transformă într-o comunitate mai modernă, adaptată cerințelor actuale, oferind locuitorilor soluții inovatoare pentru un mediu mai verde și mai eficient energetic.

Citeste mai mult

Eveniment

Un asteroid ar putea lovi Pământul. Care este data estimată. Anunțul unui cercetător român

Publicat

Publicitate

Un cercetător român spune că un asteroid ar putea lovi Pământul pe 22 decembrie 2032. Din primele date, există riscul coliziunii cu Terra.

Este vorba despre cercetătorul român Claudiu Tănăselia. Acesta susține însă că verificările vor continua şi o nouă estimare privind traiectoria va fi prezentată în 2028.

Claudiu Tănăselia este cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentaţie Analitică. Acesta a anunţat pe Facebook faptul că un asteroid recent descoperit ar putea lovi Pământul.

„2024 YR4 este un asteroid descoperit recent, în 25 decembrie 2024 şi riscul să lovească Pământul în 22 decembrie 2032 este unul nenul (scor 3/10 pe scara Torino). Asta e vestea proastă”, a scris Claudiu Tănăselia, potrivit Mediafax.

Un asteroid ar putea lovi Pământul. Efecte

Cercetătorul mai susţine că un eventual impact nu va avea consecinţe globale.

Publicitate

„Vestea bună este că diametrul asteroidului este undeva între 50-100 metri, deci impactul său, dacă va avea loc, nu va avea consecinţe globale. Vestea proastă este că 2024 YR4 are un diametru mai mare decât asteroidul care a căzut la Chelyabinsk în 15 februarie 2013 (18-20 metri, foto), fiind comparabil cu obiectul care a cauzat efectele observate în Tunguska, în 1908. Sau cu cel care a cauzat craterul Barringer din Arizona”, a adăugat cercetătorul român.

Specialişti din întreaga lume vor continua să urmărească asteroidul. Date mai exacte vor fi cunoscute în următorii ani.

„În perioada următoare, după ce vor fi efectuate mai multe observaţii (acum că a intrat în colimatorul astronomilor), vom avea o mai bună estimare a traiectoriei sale, ceea ce ne va oferi o mai bună estimare a şanselor de impact şi data/ora acestui eveniment, dacă acesta va avea loc (însă cel mai probabil va trebui să aşteptăm până în 2028 pentru a avea predicţii mai exacte)”, a precizat Claudiu Tănăselia.

Sursa foto: dailygalaxy.com

Citeste mai mult

Eveniment

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani sărbătorește Ziua Mondială a Zonelor Umede

Publicat

Publicitate

Agenția pentru Protecția Mediului Botoșani organizează, în această perioadă, o serie de activități destinate conștientizării opiniei publice cu privire la importanța zonelor umede. Scopul acestor activități este de a marca Ziua Mondială a Zonelor Umede, sărbătorită  în fiecare an, la data de 2 februarie. Tema aleasă pentru acest an de Secretariatul Ramsar ,”Protejând zonele umede pentru viitorul nostru comun”, pune accent pe două concepte: unitatea noastră și viitorul nostru.

Aceste ecosisteme susțin viața și biodiversitatea, furnizează apă și hrană, oferă mijloace de trai, protejează împotriva fenomenelor meteorologice extreme și atenuează schimbările climatice.

Programul stabilit pentru marcarea acestui eveniment cuprinde: campanie de informare și conștientizare prin distribuire de materiale tematice în unitățile de învățământ, acțiune de informare cu tema „Zonele umede din județul Botoșani”, organizată în parteneriat cu Școala gimnazială nr. 8  Botoșani, expoziții tematice.

În județul Botoșani există 6 zone umede declarate situri Natura 2000, incluse în Rețeaua ecologică europeană NATURA 2000, și anume: Turbăria de la Dersca, Lacul Stânca-Costeşti, Iazurile de pe valea Ibănesei-Başeului-Podrigăi, Acumulările Rogojești-Bucecea, Iazul Mare-Stăuceni-Dracșani, Mlaștina Iezerul Dorohoi. Aici trăiesc specii de păsări ocrotite la nivel european cum ar fi: egreta mare, stârcul de noapte, chira de baltă, acvila mică, codalbul, cormoranul mic, nagâț, prigorie.

“Acest eveniment atrage atenția asupra multiplelor beneficii economice, sociale și culturale ale zonelor umede. Protejarea și conservarea lor este importantă având în vedere faptul că, în prezent, ne confruntăm cu un declin semnificativ al biodiversității la nivel mondial, iar zonele acvatice au o rată a dispariției de trei mai mare decât pădurile.”, au declarat reprezentanții APM Botoşani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației pregătește noi schimbări pentru elevi. Ce se va întâmpla cu lista de lecturi obligatorii

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației pregătește noi schimbări pentru elevi. Ministrul Daniel David spune că ar putea fi schimbată lista de lecturi obligatorii. Acesta a anunțat că ia în calcul o dezbatere pe acest subiect, pentru a vedea câte opere clasice ar trebui înlocuite cu texte contemporane, relatează alba24.ro.

”Trebuie să avem această dezbatere, cât e clasic și cât e contemporan, fiindcă la un moment dat, știți cum se spune, gustul se și formează citind. Pe de altă parte, nici nu poți să mergi numai cu variante clasice, rupte de aspectele contemporane”, a declarat ministrul, potrivit edupedu.ro.

David a precizat că noile planuri-cadru ar urma să fie adoptate în luna mai. Apoi ar trebui discutate conținuturile specifice, inclusiv listele de lecturi pentru elevi.

Programa de Bacalaureat la literatura română nu conține niciun autor din ultimii 50 de ani.

Iar la Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a din 2024, textele extrase au fost din Constantin Chiriță, născut în anul 1925 – „Cireșarii” (publicat în 1956) și din Cella Delavrancea, născută în 1887.

FOTO: arhivă

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending