Connect with us
Publicitate

Eveniment

Diferența dintre gripă, viroză și Covid. Un medic epidemiolog ne învață cum să le deosebim în acest an

Publicat

Publicitate

În acest sezon ne putem îmbolnăvi și de viroze respiratorii și ar trebui să știm care este diferența dintre cele două afecțiuni și cum ne putem da seama ce „ne-a lovit”. Gripa, spune specialistul, nu este o viroză oarecare. Este o viroză respiratorie, dar cu o afectare generală a organismului. „Unii autori o numesc chiar „Ucigașul tăcut”. Motivul? Diagnosticul de gripă nu apare pe certificatul de deces. Însă, în cazul persoanelor în vârstă, bolnave cronic sau cu diverse comorbidități, în special boli cardiace și boli respiratorii, gripa este cea care duce la destabilizarea bolii de fond, o complică, o agravează, iar acest lucru duce de multe ori la deces”, a explicat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, informează Adevărul

Dar care este, totuși, diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie? Căci ambele afecțiuni sunt cauzate de viruși. „Multe persoane le confundă pentru că simptomele sunt în linii mari cam aceleași. Însă există și diferențe majore. Ceea ce trebuie știut este faptul că la gripă febra este de 40 de grade, uneori chiar mai mare, cu debut brusc. În virozele respiratorii febra este mult mai mică, până în 38 de grade, și apare progresiv. Apoi, bolnavii de gripă au dureri de cap persistente, dureri musculare și articulare care apar constant. În virozele respiratorii aceste simptome apar mai rar și sunt tranzitorii. Dispar după una, două zile”, a explicat medicul. Însă asta nu este tot. „Starea de slăbiciune resimțită în gripă, starea de astenie este o regulă și urmează după infecția gripală, după forma acută a bolii. Vorbim despre o stare de oboseală care se poate întinde chiar și până la o lună de zile”, spune doctorul, relatează ADEVĂRUL.

Cât despre tuse, în cazul gripei aceasta este, de cele mai multe ori, seacă: „În gripă avem o tuse uscată, persistentă. Însă în perioada ei de evoluție acută se poate transforma în tuse productivă. În viroze însă tusea nu apare atât de des și este tranzitorie”. 

Publicitate

Să nu uităm apoi de frisoane, mai atrage atenția medicul: „Frisoanele în gripă sunt aproape constante. În viroze însă, pentru că bolnavul nu suferă de o febră foarte mare nu are nici frisoane”. 

Specialistul mai atinge un aspect: în cazul copiilor mici, printre simptomele gripei se numără și anumite simptome digestive. „Pot fi vărsături, diaree, dureri abdominale. Iar părinții este bine să urmărească aceste simptome, căci ele fac diferența între gripă și viroză”, explică acesta.

În ceea ce privește Covidul, lucrurile se complică puțin. Însă, chiar și așa, ne putem da seama, după simptome, dacă avem SARS-CoV-2 sau altă afecțiune.: „Ca să scăpăm de orice dubiu, dacă avem simptome de gripă, trebuie să ne testăm în primul rând împotriva Covidului. Dacă testul iese pozitiv la Covid, chiar avem Covid. Dacă testul este negativ, sigur avem gripă.  Îmbolnăvirile simultane cu virusul gripal comun și SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se poate face și o testare serologică la gripă”.

Publicitate

Însă, spune prof. dr. Emilian Popovici, interesantă este diferențierea care se poate face în cursul evoluției bolii: „Incubația virusului gripal este de până la două zile, pe când incubația SARS-CoV-2 este de la 2 până la 14 zile. Mai mult, la bolnavii de gripă simptomatologia este mult atenuată prin administrarea medicației, iar la bolnavii de Covid ar trebui să apară complicații respiratorii sau sistemice, acele coagulopatii pe care nu le prea întâlnim în gripă. Dar și sindromul inflamator multisistemic. Vasculită autoimună, de exemplu”. 

Și la complicațiile celor două boli ar trebui să fim atenți căci ele sunt diferite. În virozele respiratorii apar rar complicații: „Mă refer la persoanele fără alte boli asociate. În gripă însă, complicațiile sunt destul de frecvente: de exemplu pneumonia, care este inițial virală, dar care poate duce la o suprainfectare cu germeni precum Staphylococcus aureus,  Haemophilus influenzae sau haeptococii hemolitici. Când tusea devine din tuse uscată tuse productivă ne putem gândi la o infecție bacteriană”.

O altă complicație a gripei o reprezintă insuficiența respiratorie la persoanele cu astm bronșic, agravarea astmului bronșic, otita și sinuzita. Însă, virusul gripal, ca și în cazul SARS-CoV-2, poate afecta orice organ, informează Adevărul.

Publicitate

Să nu uităm complicațiile care pot apărea în cazul femeilor gravide care sunt predispuse infectiilor bacteriene sau fungice. Iar asta pentru că sistemul lor imun este supresat în mod fiziologic, din cauza sarcinii în sine, și este slăbit și din cauza virusului gripal. Și încă un aspect: inclusiv fătul poate fi afectat. În primul trimestru de sarcină femeia poate suferi un avort, iar în ultimul trimestru fătul poate suferi o afectare neurologică sau cardiacă. „Sunt o mie de motive ca să se ia măsuri de precauție împotriva gripei iar vaccinul este cea mai eficientă metodă să ne ținem departe de boală”, spune medicul.

În ce situație ne-am putea confrunta cu o pandemie de gripă

Ce tulpini ar putea circula anul acesta și care este riscul unei pandemii? „Nu se știe, nimeni nu poate prezice ce va fi. Însă, trebuie știut faptul că virusurile de tip A au în general o evoluție epidemică, și pot genera, în momentul în care se recombină, un virus nou și pandemii. Virusul gripal de tip A poate evolua epidemic dar la anumite intervale de timp când se produc recombinări fie între două virusuri A, fie între virusul A și un virus aviar, fie cum s-a întâmplat în anul 2009 când a fost o componentă de virus aviar, una de virus porcin și una de virus uman”, a mai explicat specialistul. Virusul de tip B, continuă medicul, evoluează și el epidemic, însă vorbim despre  epidemii regionale sau locale. Virusul de tip C dă cazuri de îmbolnăvire izolate, sporadice. În concluzie, nimeni nu poate anticipa apariția unei viitoare pandemii.

Vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja. Iar anul acesta, mai spune prof. dr. Emilian Popovici, vaccinul împotriva gripei este unul cu o componentă trivalentă. „Anul trecut a avut un vaccin cupatru componente: două virusuri A și două B. Anul acesta s-a remarcat că una dintre tulpinile B este inactivă și s-a renunțat la ea. Practic, acum vom găsi în farmacie vaccinuri cu trei componente: două virusuri A și doar un virus B”.

Sursa: Adevărul

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD Botoșani: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani – Suceava

Publicat

Publicitate

Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Roșcani – Suceava din Autostrada Moldova.

Pentru construirea celor 29 de kilometri s-au înscris în competiție aceiași ofertanți ca la primul lot, Pașcani – Roșcani: asocierea UBM – Tehnostrade – SA&PE, asocierea Danlin XXL – Intertranscom Impex și constructorul italian Webuild SPA.

Construirea Autostrăzii A7 este cel mai important proiect de mare infrastructură pentru Moldova și județul Botoșani. PSD este singurul partid care a avut determinarea de a scoate Moldova din izolare și care a dezvoltat cele mai importante proiecte de infrastructură rutieră: Autostrada A7 și Autostrada A8. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile, am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada Moldovei să devină cât mai repede realitate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Publicitate

Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrării. Contractul prevede construcția a trei noduri rutiere, printre care cel de la Roșcani, care va asigura descărcarea în DJ208C, Joldești – Vorona – Botoșani. Se va mai realiza un nod rutier la Dumbrăveni, intersecția cu DJ208B, Verești – Dumbrăveni, și unul care să asigure conexiunea cu Aeroportul Internațional Suceava și cu DN29, Botoșani – Suceava. De asemenea, se va construi un drum de legătură de 5,2 kilometri, între DN29 și Aeroportul Internațional Suceava. Tot în acest lot se va descărca și Drumul Expres Botoșani – Suceava, nodul urmând a fi realizat între Dumbrăveni și Salcea.

Președintele PSD Botoșani a subliniat că social-democrații vor fi garanții finalizării proiectelor de mare infrastructură, inclusiv a Drumului Expres Botoșani – Suceava, dacă vor fi în viitoarea guvernare. „Este pentru prima dată când o guvernare pune Moldova pe primul plan. PSD a demonstrat că este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră din Moldova. Aceasta este soluția pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate! Pentru siguranța continuării acestor proiecte care vor atrage investiții importante în județul nostru, pe 1 decembrie votați PSD la alegerile parlamentare, poziția 3 pe buletinul de vot”, a conchis Doina Federovici.

CMF11240017

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Echipa Bolojan pentru PNL în alegerile parlamentare din 1 decembrie

Publicat

Publicitate

Partidul Național Liberal are o nouă echipă la vârf. Alături de mine, Ilie Bolojan, se află primarul Clujului, Emil Boc, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, primarul sectorului 6, din București, Ciprian Ciucu și europarlamentarul și președinte al PNL Giurgiu, Dan Motreanu.

Credem în seriozitate și rezultate. Pentru România și pentru Partidul Național Liberal!

România este într-un moment greu și avem doar câteva zile să demonstrăm că nu vom lăsa lucrurile să degenereze, iar țara să o ia razna.

Publicitate

Principalul nostru argument este seriozitatea, bazată pe experiență. Știm administrație locală. Și vom demonstra că SE POATE și în administrația centrală.

Al doilea argument sunt rezultatele noastre.

Recunoaștem erorile făcute de PNL, cunoaștem problemele țării și ne angajăm să le rezolvăm. Nu vom fi populiști, vom fi tranșanți. Vom fi eficienți.

Publicitate

Nu ne-am bătut joc de comunitățile noastre, pe care le iubim – la Oradea, la Cluj-Napoca, în București sau Brașov, în Botoșani sau Giurgiu. Suntem în serviciul public și vă respectăm. Tot așa vom face pentru România, pe care o iubim.

Iată pe ce ne vom concentra, pe scurt:

  1. Eliminarea risipei;
  2. Reforma statului;
  3. Debirocratizare;
  4. Simplificare;
  5. Integritate;
  6. Impactul politicilor publice (sănătate, educație, justiție);
  7. Profesionalizare.
  8. Modernizare.

Fiți alături de noi, fiți alături de PNL pe 1 decembrie, la vot!

Publicitate

Ilie Bolojan și noua echipă liberală

CMF 11240002

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou AVARII pe rețeaua de apă: Trei scări de pe Primăverii și cinci de pe Aleea Cinema din municipiul Botoșani, fără apă

Publicat

Publicitate

Pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă din OL cu diametrul de 200 mm, de pe strada Curcubeului (Școala Gimnazială nr.13) din municipiul Botoșani, echipele S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani au fost nevoite să întrerupă furnizarea apei potabile, în data 26 noiembrie 2024.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii care locuiesc pe str. Primăverii nr. 24 (două, trei scări) și Aleea Cinema nr. 2 (aproximativ cinci scări).

Echipele de intervenție depun toate eforturile pentru remedierea problemei cât mai rapid posibil, iar, conform estimărilor, lucrările vor fi finalizate până mâine, 27 noiembrie 2024, ora 13:30.

Publicitate

“Ne cerem scuze față de abonații afectați și îi asigurăm că intervenția se va desfășura operativ, astfel încât disconfortul creat să fie cât mai redus”, a transmis noul director general al Nova Apaserv S.A. Botoșani, Alin – Cătălin Cirimpei.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune BLITZ la Flămânzi: Zeci de șoferi fără permis după ce au uitat să ridice piciorul de pe ACCEERAȚIE

Publicat

Publicitate

Zece șoferi au rămas fără permis în doar o oră, în urma unei acțiuni BLITZ la Flămânzi.

Polițiștii au organizat o acțiune fulger pentru prevenirea accidentelor rutiere cauzate de viteza excesivă, pe drumul județean DJ 281, în orașul Flămânzi. În doar o oră, între 13:00 și 14:00, zece conducători auto au rămas fără permis, echipajele de poliție fiind poziționate strategic, în cascadă.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate în cadrul acestei acțiuni a depășit 7.000 de lei.

Publicitate

„Reamintim că viteza excesivă reprezintă una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere grave. Conduceți prudent!”, a declarat Delia Nenișcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending