Connect with us
Publicitate

Eveniment

Diferența dintre gripă, viroză și Covid. Un medic epidemiolog ne învață cum să le deosebim în acest an

Publicat

Publicitate

În acest sezon ne putem îmbolnăvi și de viroze respiratorii și ar trebui să știm care este diferența dintre cele două afecțiuni și cum ne putem da seama ce „ne-a lovit”. Gripa, spune specialistul, nu este o viroză oarecare. Este o viroză respiratorie, dar cu o afectare generală a organismului. „Unii autori o numesc chiar „Ucigașul tăcut”. Motivul? Diagnosticul de gripă nu apare pe certificatul de deces. Însă, în cazul persoanelor în vârstă, bolnave cronic sau cu diverse comorbidități, în special boli cardiace și boli respiratorii, gripa este cea care duce la destabilizarea bolii de fond, o complică, o agravează, iar acest lucru duce de multe ori la deces”, a explicat Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, informează Adevărul

Dar care este, totuși, diferența dintre gripă și o simplă viroză respiratorie? Căci ambele afecțiuni sunt cauzate de viruși. „Multe persoane le confundă pentru că simptomele sunt în linii mari cam aceleași. Însă există și diferențe majore. Ceea ce trebuie știut este faptul că la gripă febra este de 40 de grade, uneori chiar mai mare, cu debut brusc. În virozele respiratorii febra este mult mai mică, până în 38 de grade, și apare progresiv. Apoi, bolnavii de gripă au dureri de cap persistente, dureri musculare și articulare care apar constant. În virozele respiratorii aceste simptome apar mai rar și sunt tranzitorii. Dispar după una, două zile”, a explicat medicul. Însă asta nu este tot. „Starea de slăbiciune resimțită în gripă, starea de astenie este o regulă și urmează după infecția gripală, după forma acută a bolii. Vorbim despre o stare de oboseală care se poate întinde chiar și până la o lună de zile”, spune doctorul, relatează ADEVĂRUL.

Cât despre tuse, în cazul gripei aceasta este, de cele mai multe ori, seacă: „În gripă avem o tuse uscată, persistentă. Însă în perioada ei de evoluție acută se poate transforma în tuse productivă. În viroze însă tusea nu apare atât de des și este tranzitorie”. 

Să nu uităm apoi de frisoane, mai atrage atenția medicul: „Frisoanele în gripă sunt aproape constante. În viroze însă, pentru că bolnavul nu suferă de o febră foarte mare nu are nici frisoane”. 

Specialistul mai atinge un aspect: în cazul copiilor mici, printre simptomele gripei se numără și anumite simptome digestive. „Pot fi vărsături, diaree, dureri abdominale. Iar părinții este bine să urmărească aceste simptome, căci ele fac diferența între gripă și viroză”, explică acesta.

În ceea ce privește Covidul, lucrurile se complică puțin. Însă, chiar și așa, ne putem da seama, după simptome, dacă avem SARS-CoV-2 sau altă afecțiune.: „Ca să scăpăm de orice dubiu, dacă avem simptome de gripă, trebuie să ne testăm în primul rând împotriva Covidului. Dacă testul iese pozitiv la Covid, chiar avem Covid. Dacă testul este negativ, sigur avem gripă.  Îmbolnăvirile simultane cu virusul gripal comun și SARS-CoV-2 sunt foarte rare. Se poate face și o testare serologică la gripă”.

Publicitate

Însă, spune prof. dr. Emilian Popovici, interesantă este diferențierea care se poate face în cursul evoluției bolii: „Incubația virusului gripal este de până la două zile, pe când incubația SARS-CoV-2 este de la 2 până la 14 zile. Mai mult, la bolnavii de gripă simptomatologia este mult atenuată prin administrarea medicației, iar la bolnavii de Covid ar trebui să apară complicații respiratorii sau sistemice, acele coagulopatii pe care nu le prea întâlnim în gripă. Dar și sindromul inflamator multisistemic. Vasculită autoimună, de exemplu”. 

Și la complicațiile celor două boli ar trebui să fim atenți căci ele sunt diferite. În virozele respiratorii apar rar complicații: „Mă refer la persoanele fără alte boli asociate. În gripă însă, complicațiile sunt destul de frecvente: de exemplu pneumonia, care este inițial virală, dar care poate duce la o suprainfectare cu germeni precum Staphylococcus aureus,  Haemophilus influenzae sau haeptococii hemolitici. Când tusea devine din tuse uscată tuse productivă ne putem gândi la o infecție bacteriană”.

O altă complicație a gripei o reprezintă insuficiența respiratorie la persoanele cu astm bronșic, agravarea astmului bronșic, otita și sinuzita. Însă, virusul gripal, ca și în cazul SARS-CoV-2, poate afecta orice organ, informează Adevărul.

Publicitate

Să nu uităm complicațiile care pot apărea în cazul femeilor gravide care sunt predispuse infectiilor bacteriene sau fungice. Iar asta pentru că sistemul lor imun este supresat în mod fiziologic, din cauza sarcinii în sine, și este slăbit și din cauza virusului gripal. Și încă un aspect: inclusiv fătul poate fi afectat. În primul trimestru de sarcină femeia poate suferi un avort, iar în ultimul trimestru fătul poate suferi o afectare neurologică sau cardiacă. „Sunt o mie de motive ca să se ia măsuri de precauție împotriva gripei iar vaccinul este cea mai eficientă metodă să ne ținem departe de boală”, spune medicul.

În ce situație ne-am putea confrunta cu o pandemie de gripă

Ce tulpini ar putea circula anul acesta și care este riscul unei pandemii? „Nu se știe, nimeni nu poate prezice ce va fi. Însă, trebuie știut faptul că virusurile de tip A au în general o evoluție epidemică, și pot genera, în momentul în care se recombină, un virus nou și pandemii. Virusul gripal de tip A poate evolua epidemic dar la anumite intervale de timp când se produc recombinări fie între două virusuri A, fie între virusul A și un virus aviar, fie cum s-a întâmplat în anul 2009 când a fost o componentă de virus aviar, una de virus porcin și una de virus uman”, a mai explicat specialistul. Virusul de tip B, continuă medicul, evoluează și el epidemic, însă vorbim despre  epidemii regionale sau locale. Virusul de tip C dă cazuri de îmbolnăvire izolate, sporadice. În concluzie, nimeni nu poate anticipa apariția unei viitoare pandemii.

Vaccinarea este singura modalitate de a ne proteja. Iar anul acesta, mai spune prof. dr. Emilian Popovici, vaccinul împotriva gripei este unul cu o componentă trivalentă. „Anul trecut a avut un vaccin cupatru componente: două virusuri A și două B. Anul acesta s-a remarcat că una dintre tulpinile B este inactivă și s-a renunțat la ea. Practic, acum vom găsi în farmacie vaccinuri cu trei componente: două virusuri A și doar un virus B”.

Sursa: Adevărul

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Ziua Porților Deschise”, în subunitățile de pompieri din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca

Publicat

Publicitate

Sâmbătă și duminică, între orele 10:00 – 14:00, subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Dorohoi, Săveni, Ștefănești, Trușești, Darabani, Flămânzi și Coțușca își vor deschide porțile pentru toți cei care își doresc să afle cu ce se ocupă salvatorii militari.

Botoșănenii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative și vor primi informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Activitățile se vor desfășura în aer liber, în funcție de situația operativă, la sediile:

▪️Detașamentului de Pompieri Dorohoi;

▪️Stației de Pompieri Săveni;

▪️Gărzii de Intervenție Ștefănești;

Publicitate

▪️Gărzii de Intervenție Trușești;

▪️Punctului de Lucru Darabani

▪️Punctului de Lucru Flămânzi

Publicitate

▪️Punctului de Lucru Coțușca.

În situația în care copiii vor fi însoțiți de cadre didactice, accesul se va realiza în mod organizat, pe baza unui tabel nominal al fiecărei clase în parte, întocmit în prealabil.

Evenimentul „Ziua Porților Deschise” va fi derulat de ISU Botoșani în contextul sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor. Vă reamintim că, pentru marcarea acestui moment, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență organizează, la nivel național, o serie de activități dedicate culturii de prevenire și celebrării comunităților, autorităților publice și organizațiilor neguvernamentale care fac eforturi pentru reducerea expunerii și vulnerabilității la dezastre a cetățenilor.

Activitățile sunt organizate sub egida Platformei Naționale pentru Reducerea Riscurilor de Dezastre (PNRRD), iar tema propusă pentru acest an de către Națiunile Unite este creșterea nivelului de conștientizare privind vulnerabilitatea la dezastre a copiilor și a tinerilor, precum și promovarea rolului pe care tânăra generație îl poate avea în creșterea rezilienței și, implicit, în dezvoltarea durabilă a comunităților.

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! Mai multe localități din Botoșani sunt învăluite în ceață. Este COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Cod galben de ceață până la ora 09:00 pentru mai multe localități din județul Botoșani.

 

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

 

Localitațiile vizate sunt : Hudești, Coțușca, Rădăuți-Prut, Păltiniș, Mileanca, Darabani, Viișoara, Concești și Mitoc.

 

Publicitate

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la  trafic!

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul, Episcopul Niceei – 11 octombrie

Sfântul Cuvios Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei († 850) s-a născut în Palestina din părinți creștini și a fost frate cu Sfântul Teodor “Scrisul”. Au învățat filosofia elină și Sfânta Scriptură, după care au intrat în Mănăstirea Sfântul Sava, unde au fost hirotoniți preoți. În urma luptei împotriva sfintelor icoane, cei doi frați au fost trimiși de patriarhul Ierusalimului la Constantinopol și l-au înfruntat pe împăratul Leon Armeanul (813-820) deoarece era iconoclast. Din cauza acestui fapt au fost întemnițați din anul 817 până în anul 842, adică în timpul împăraților Leon Armeanul, Mihai Gângavul (820-829) și Teofil (829-842). Acesta din urmă i-a supus pe cei doi frați supliciilor, iar Sfântului Teodor i-a scris cu fier înroșit pe frunte, de unde și numele de Teodor Scrisul. Pe urmă au fost exilați în Apameia (Siria), unde Sfântul Teodor a murit. Când împărăteasa Teodora (842-856) a restabilit cinstirea sfintelor icoane și i-a chemat din exil pe toți preoții și creștinii, s-a întors și Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul. Patriarhul Metodie l-a hirotonit mitropolit al Niceei (Asia Mică). În plus, ca Episcop, Sfântul Teofan s-a dovedit vrednic pastor al turmei lui Hristos. Apoi, după trecerea a aproape douăzeci si cinci de ani de la chinurile indurate pentru sfintele icoane în timpul domniei a trei împărați (Leon, Mihail si Teofil) si după ce a compus 145 de canoane, pe 11 octombrie 845, Sfântul Ierarh Teofan Mărturisitorul a trecut cu pace la bucuria velnici a Stăpânului Hristos, Căruia I se cuvine slava, cinstea si închinăciunea împreună cu Tatăl și cu Duhul Sfânt. Amin.

Citeste mai mult

Eveniment

Când intră pensiile pe card la Botoșani. Anunțul Casei Județene de Pensii

Publicat

Publicitate

Casa Județeană de Pensii Botoșani a făcut un anunț oficial adresat pensionarilor care își încasează pensia prin cont bancar. Potrivit reprezentanților instituției, joi, 10 octombrie, au fost realizate transferurile pensiilor prin intermediul Trezoreriei Botoșani. 

Astfel, pensionarii care își primesc pensia pe card sunt informați că banii vor fi disponibili în conturile lor în cursul după-amiezei zilei de vineri, 11 octombrie.

Când intră pensiile pe card în Botoșani

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: joi 10 octombrie 2024 au fost validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că, VINERI 11 OCTOMBRIE, în cursul după-amiezei, vor fi alimentate conturile de către bănci.

Salariații Casei Județene de Pensii Botoșani vă asigură de tot respectul lor și vă doresc o toamnă plină de zâmbet!”, au transmis reprezentanții Casei Județene de Pensii Botoșani.

Plata drepturilor de pensie în cont bancar

Potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), în vederea încasării pensiilor prin cont curent personal, pensionarii se adresează direct instituțiilor financiar-bancare, solicitând deschiderea contului.

Publicitate

Contul se deschide pe numele clientului beneficiar de drepturi bănesti sau a reprezentantului său legal, la solicitarea acestuia sau, după  caz, la cererea mandatarului desemnat de acesta  prin  procură  specială, emisă conform legii.

După deschiderea contului, persoana interesată trebuie să se adreseze casei teritoriale de pensii  de care aparține, cu o cerere însoțită de o copie a extrasului de cont.

Aceste acte pot fi transmise, prin poștă, în original, în regim de scrisoare recomandată cu confirmare de primire.

Publicitate

În prezent, CNPP derulează plăți prin următoarele bănci comerciale:

  • Alpha Bank;
  • ATE Bank;
  • Banca Transilvania;
  • BCR;
  • BRD;
  • CEC Bank;
  • Credit Europe Bank;
  • Creditcoop;
  • Eximbank (fostă Banca Românească);
  • First Bank;
  • Garanti Bank;
  • ING;
  • Salt Bank (fostă IDEA Bank);
  • Intesa Sanpaolo Bank;
  • Libra Bank;
  • OTP Bank;
  • Patria Bank;
  • Procredit Bank;
  • Raiffeisen Bank;
  • Unicredit Bank;
  • Vista Bank.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending