Connect with us

Eveniment

Diana Șoșoacă: „Voi candida la Președinția României. Am adunat aproape toate semnăturile”

Publicat

Publicitate

Președintele S.O.S. România, Diana Șoșoacă, a declarat luni că va candida la alegerile prezidențiale și că a strâns aproape toate semnăturile necesare pentru a-și depune candidatura.

‘Voi continua, la noi se strâng semnături, am adunat aproape toate semnăturile, voi candida la Președinția României, iar dacă CCR mai îndrăznește, mai ales acum la schimbările care sunt la nivel mondial, să îmi interzică să candidez, vor avea exact cea ce merită și ei, și Ciolacu, și Simion, și toți cei care se perindă din partea sistemului și încearcă să prostească, să manipuleze opinia publică’, a spus Șoșoacă la Palatul Parlamentului.

Ea le-a mulțumit colegilor săi din partid ‘că rezistă la toate amenințările și șantajele’.

‘Acum ați înțeles ce face Puterea și ce a fost și cu cei șase trădători care stau pe aici pe la baruri că nu îi primește nimeni pe nicăieri. Trădătorii sunt trădători pentru toți, chiar și pentru cei care îi plătesc, așa că în acest moment dacă vreți schimbare, nu aveți decât partidul S.O.S. România și pe Dumnezeu cu care suntem’, a menționat Șoșoacă. AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Programul Rabla 2025: AFM a publicat modelul cererii de finanțare. Înscrierea se va face online, direct de către solicitanți

Publicat

Publicitate

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a publicat modelul oficial al cererii de finanțare pentru Programul „Rabla” 2025, destinat persoanelor fizice care doresc să-și înlocuiască autovehiculele vechi și poluante cu unele noi, mai puțin nocive pentru mediu.

O noutate importantă a ediției din acest an este faptul că persoanele fizice nu vor mai depinde de intermediari pentru înscriere, ci vor putea accesa direct aplicația informatică a programului.

„De anul acesta, în premieră, persoanele fizice se vor înscrie direct în aplicația informatică pentru Rabla Auto. Consider că este esențial ca viitorii beneficiari să fie familiarizați cu modul de completare a cererii, pentru ca procesul de înscriere să decurgă rapid și fără dificultăți”, a transmis președintele AFM, Florin Bănică, într-un comunicat.

Prin această măsură, autoritățile speră să reducă timpii de procesare și să faciliteze accesul rapid și transparent la finanțare. Publicarea modelului de cerere vine ca un prim pas în pregătirea lansării sesiunii de înscriere, așteptată în perioada următoare.

Modelul demo aferent cererii de finanțare poate fi accesat AICI. Cererea de finanțare DEMO persoane fizice Rabla Auto 2025 poate fi deschisă utilizând un calculator sau laptop cu Adobe Acrobat Reader instalat.

Reprezentanții AFM precizează că parcurgerea și completarea cererii de finanțare, în această etapă, nu constituie înscrierea oficială în program.

Publicitate

Instituția organizează sesiune de înscriere a persoanelor juridice de drept privat în cadrul programului „Rabla” 2025, în perioada 29 mai, ora 10:00 – 27 noiembrie 2025, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului.

Lansarea sesiunilor pentru Unitățile Administrativ-Teritoriale (UAT) și pentru persoane fizice urmează să fie comunicate în perioada următoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Sancțiuni pentru mâncat semințe și mizerie în municipiul Botoșani: Amenzi de peste 4.500 de lei

Publicat

Publicitate

În perioada 19–21 mai, Poliția Locală Botoșani a aplicat 12 sancțiuni contravenționale în baza HCL nr. 44/2025 pentru fapte ce țin de nerespectarea regulilor de curățenie și gospodărire urbană. Au fost vizate persoane care au aruncat ambalaje pe jos, au deteriorat mobilier urban sau au comercializat produse pe domeniul public fără autorizație.

Cea mai gravă situație a fost înregistrată pe strada I.C. Brătianu, unde proprietarii unui imobil au fost amendați cu 4.500 de lei pentru că nu au întreținut curățenia și nu au igienizat terenul aferent, provocând disconfort vecinilor.

Polițiștii locali reamintesc cetățenilor că sunt obligați, conform legii, să mențină în stare corespunzătoare clădirile și terenurile deținute. Nerespectarea acestor reguli atrage sancțiuni de până la 2.500 lei, în funcție de gravitate și tipul proprietarului (fizic sau juridic).

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de inundații pe râurile mici din Botoșani: Pompierii puși în alertă de Sitna și Jijia

Publicat

Publicitate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o avertizare de Cod galben de inundații pentru județul Botoșani, valabilă în cursul zilei de astăzi, în intervalul orar 17:45 – 24:00. Potrivit specialiștilor, vizate sunt râurile mici din bazinele hidrografice ale Jijiei – afluenții aferenți sectorului aflat aval de confluența cu râul Sitna.

Conform prognozelor, în aceste zone se pot înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, fiind posibile viituri rapide care pot provoca inundații locale. Totodată, există riscul ca nivelurile unor râuri să depășească cotele de atenție, în urma creșterii debitelor.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani a anunțat că a activat toate măsurile necesare pentru prevenirea și gestionarea operativă a posibilelor situații de urgență. Evoluția fenomenelor hidrologice este atent monitorizată, atât din Centrul Operațional al instituției, cât și prin structurile din teritoriu, respectiv serviciile voluntare pentru situații de urgență.

Pompierii din toate subunitățile ISU Botoșani sunt în stare de pregătire, gata să intervină rapid pentru protejarea populației și limitarea efectelor fenomenelor periculoase.

Recomandarea autorităților este ca cetățenii din zonele vizate să fie vigilenți și să respecte eventualele indicații venite din partea autorităților locale sau a personalului de intervenție.

ISU a anunțat cu această ocazie și o serie de reguli de comportare și acțiune la inundații:

Publicitate

1. Când inundațiile vă surprind acasă, dacă aveți timp, luați următoarele măsuri pentru protejarea bunurilor:

– aduceți în casă unele lucruri sau puneți-le culcate la pământ într-un loc sigur (mobilă de curte, unelte de grădina sau alte obiecte care se pot muta și care pot fi suflate de vânt sau luate de apă);

– blocați ferestrele, astfel încât acestea să nu fie sparte de vânt, de apă, de obiecte care plutesc, sau de aluviuni;

– evacuați animalele și bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte cunoscute;

– încuiați ușile casei și ferestrele dupa ce inchideți apa, gazul și instalațiile electrice.

2. Dacă inundatia este iminentă, procedați astfel:

– mutați obiectele care se pot mișca în partea cea mai de sus a casei, deconectati aparatele electrice și, împreună cu întreaga familie, părăsiți locuința și deplasați-vă spre locul de refugiu dinainte stabilit (etaje superioare, acoperișuri, înălțimi sau alte locuri dominante) care nu pot fi acoperite de nivelul cotelor maxime ale apelor;

– în cazul în care sunteti surprins în afara locuinței (pe străzi, în școli, în parcuri, gări, autogări, magazine, alte locuri) este necesar să respectați cu strictețe comunicările primite și să vă îndreptați spre locurile de refugiu cele mai apropiate.

3. Dacă se ordonă evacuarea, respectați următoarele reguli:

– respectati ordinea de evacuare stabilită: copii, bătrâni, bolnavi din zonele cele mai periclitate;

– înainte de părăsirea locuinței întrerupeți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, energie electrică și închideti ferestrele;

– scoateți animalele din gospodărie (grajduri, adăposturi) și dirijați-le către locurile care oferă protecție;

– la părăsirea locuinței luați documentele personale, o rezervă de alimente, apă, trusă sanitară, un mijloc de iluminat, un aparat de radio, iar pe timp friguros și îmbrăcăminte mai groasă;

– după sosirea la locul de refugiu, comportați-vă calm, ocupaț locurile stabilite, protejați și supravegheați copiii, respectați măsurile stabilite.

4. La reîntoarcerea acasă respectați următoarele:

– nu intrați în locuință în cazul în care aceasta a fost avariată sau a devenit insalubră;

– nu atingeți firele electrice;

– nu consumați apa direct de la sursă, ci numai după ce a fost fiartă;

– consumați alimente numai după ce au fost curățate, fierte și, după caz, controlate de organele sanitare;

– nu folosiți instalațiile de alimentare cu apă, gaze, electricitate, fără aprobarea organelor de specialitate;

– acordați ajutor victimelor surprinse de inundații;

– executați lucrări de înlăturare a urmărilor inundației, degajarea malului, curățirea locuinței și mobilierului, dezinfectarea încăperilor, repararea avariilor.

Reguli și măsuri ce trebuie îndeplinite preventiv pentru diminuarea efectelor produse de inundatii:

* curățarea, adâncirea sau realizarea șanturilor de preluare a apelor pluviale;

* drenarea și asigurarea curgerii apei către șanturile de captare, astfel încât în gospodării aceasta să nu mai băltească;

* regularizarea unor pârâie, curățirea lor, a canalelor și tuburilor colectoare, a vâlcelelor pentru a asigura preluarea eventualilor torenți formați;

* crearea de bazine de rezervă pentru captarea viiturilor;

* deținatorilor de construcții situate pe direcția viiturilor de pe versanți li se recomandă realizarea unor canale de captare și dirijare a apei;

* curățarea pilonilor de susținere a podurilor, punților și podețelor de materialele aduse de viituri, pentru a se evita formarea unor adevărate baraje ce pot afecta împrejurimile sau chiar rezistența acestora;

* achiziționarea de saci pentru a putea fi umpluți cu nisip în scopul protejării împotriva pătrunderii apei sau a întăririi malurilor și digurilor;

* executarea unor lucrari de drenare a apei rezultate din precipitatii în zonele afectate de alunecări de teren pentru a împiedica pătrunderea acesteia prin crăpăturile formate în scopul prevenirii reactivării acestora;

* întreținerea unor lucrări de îmbunătățiri funciare, protejari de maluri și diguri;

* achizitionarea, la nivelul fiecarei localitati, a unor motopompe, acestea fiind necesare evacuarii apei din clădirile instituțiilor și populatiei din zone respective, pentru că în situații majore forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență nu sunt suficiente.

Citeste mai mult

Administratie

Continuă lucrările de construcție a A7, Ploiești – Pașcani

Publicat

Publicitate
Până la finalul lunii iunie trebuie deschisă circulația și pe lotul 2 al Autostrăzii Ploiești – Buzău, parte a A7, între localitățile Mizil și Pietroasele (28,35 km).
Până atunci, constructorul bulgar (Trace) care face parte din Asocierea Coni-Trace (româno-bulgară) trebuie să rezolve toate problemele tehnice identificate în șantier.
După deschiderea circulației și pe acest lot, se va putea circula de la București la Pietroasele pe autostradă (aproximativ 110 km).
În luna iunie se vor finaliza și lucrările la podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău, care va face posibilă circulația continuă pe autostradă între localitățile Buzău și Focșani.
Asocierea de constructori turci (Nurol – Makyol) va asigura descărcări provizorii în DN2, astfel încât podul de la Vadu Pașii peste râul Buzău să poată fi folosit înainte de finalizarea întregului lot 3 (Pietroasele – Municipiul Buzău) în luna noiembrie 2025.
Practic, până la sfârșitul anului 2025, se va putea circula pe 268 km din cei 319 km ai autostrăzii A7, construită integral prin PNRR.
În cursul anului 2026 vor fi finalizați și ultimii 51 de kilometri din A7, care vor asigura conexiunea cu autostrada A8 în localitatea Pașcani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending