Connect with us

Eveniment

Dezlegare la pește de Buna Vestire, în 25 martie. Recomandările șefului ANPC: la ce trebuie să fim atenți când cumpăram pește

Publicat

Publicitate

Pe 25 martie, românii sărbătoresc Buna Vestire, ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că îl va naște pe Hristos. Conform tradiției, pentru masa de sărbătoarea Bunei Vestiri, românii cumpără pește și preparate din pește. În această zi Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește pentru toți cei care țin Postul Paștelui.

Ce trebuie să avem în vedere când mergem să cumpărăm pește sau preparate din pește pentru masa de Buna Vestire. Inspectorii ANPC atrag atenția asupra locului din care achiziționăm pește, și spun că în fiecare an, în urma controalelor, sunt descoperite foarte multe nereguli despre care consumatorii nu știu.

Potrivit şefului ANPC, cei care vor să cumpere pește trebuie să fie foarte atenți la aspectul exterior al produsului, astfel încât să se asigure că acesta arată proaspăt.

„Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţă lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, cu aspect de vechi; Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte pentru care aveţi îndoieli privind gradul de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare”, a scris pe Facebook Paul Anghel.

Șeful ANPC le-a mai recomandat românilor să fie atenți la modul de etichetare a peştelui şi a produselor din pește şi să nu cumpere produse preambalate neetichetate sau pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale, data limita de consum ori dacă această dată este modificată sau depăşită.

La care trebuie să fie atenți cumpărătorii

Românii ar trebui să ceară şi să păstreze bonul de casă atunci când cumpără peşte şi produse din peşte, pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doresc să reclame calitatea produsului.

Publicitate

„Produsele alimentare congelate trebuie comercializate numai în stare congelată, iar la decongelare trebuie să prezinte gustul şi mirosul nemodificate, caracteristice sortimentelor respective. Avertizez asupra faptului că este interzis ca produsele alimentare congelate să se recongeleze, acestea trebuie prelucrate imediat ce au fost decongelate.

Nu achiziţionaţi produsele la care constataţi existenţa aglomerărilor de produs sub forma unor blocuri sau prezenţa gheţii în ambalaj şi acordaţi o atenţie deosebită când cumpăraţi produsele alimentare congelate, asupra modului de prezentare a ambalajului”, a mai avertizat Paul Anghel.

Șeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor a mai recomandat, înainte de Buna Vestire, să nu fie cumpărate produse cu ambalajul murdar, degradat, ne-etanş, ce nu asigură salubritatea produsului.

Marcată în Calendarul Ortodox 2023 pe 25 martie, Buna Vestire este praznicul în amintirea zilei în care Sfântul Arhanghel Gavriil i-a vestit Fecioarei Maria că îl va naşte pe Iisus Hristos. Aceasta este una dintre cele două zile din Postul Paștelui în care există dezlegare la pește. Cealaltă zi cu dezlegare la pește este Duminica Floriilor, pe 9 aprilie.

Cei mai scumpi pești din România

Cele mai cumpărate specii de pește sunt crapul și macroul, pentru că au cele mai mici prețuri. La polul opus se regăsesc bibanul sălbatic, dorada și tonul roșu.

Nu este atât de simplu nici când ne aflăm în fața tarabei cu pește: să fie scump sau ieftin? să fie de apă dulce sau de apă sărată, de pradă sau de crescătorie, slab sau gras?

În acest context, în afară de caracterul religios al zilei, trebuie să fim atenți la câteva aspecte importante care ne pun sănătatea în pericol.

 Atenție la proveniența peștelui

Primul criteriu de care ar fi bine să țineți cont atunci când alegeți ce peste să puneți pe masă este proveniență. Mai exact, între un peste de crescătorie și unul sălbatic este de preferat să îl alegeți pe cel crescut în natură scrie Digi24.

Peștii crescuți industrial, în crescătorii, primesc hrană a cărei origine este controversată. De aceea, specialiștii îi recomandă pe cei crescuți în mediul lor natural. Atâta timp cât hrana lor este de calitate bună, așa va fi și carnea!

Somonul sălbatic, de exemplu, are o carne roz că urmare a alimentației sale bazate pe crustacee. Cel de crescătorie însă, pentru că este hrănit cu mâncare făcută în laborator, primește suplimente care îi „colorează” carnea.

Atenție la peștii de ocean!

Din cauza poluării, carnea peștilor de ocean poate conține cantități mari de mercur. Primele care trebuie să se ferească de acest metal sunt femeile însărcinate și cele care alăptează, pentru că el poate afecta sistemul nervos al bebelușilor. Deși aproape toate speciile de peste care cresc în oceane au și mercur, cantitatea poate fi mai mică sau mai mare, în funcție de fiecare specie.

Peștii mari trăiesc mult, de aceea acumulează mai mult din acest metal greu. De asemenea, carnea peștilor prădători, care au ca hrană alți pești mai mici și ei infectați cu mercur, poate atinge cote alarmante din acest metal greu. Ar fi de evitat așadar carnea de rechin, ton sau macroul mare. La polul opus se află peștii mici cum sunt sardinele, heringul sau anșoa.

Și peștii care cresc în râuri montane cu apă curată și hrană sănătoasă vin cu o mulțime de nutrienți. În această categorie intră de exemplu păstrăvul sălbatic. Cu cât apă este mai curată, cu atât peste este mai sănătos.

În ceea ce privește consumul de pește din crescătorie, trebuie să ne asigurăm că acestea respectă toate autorizațiile. În caz contrar riscăm să punem pe masă o carne plină de antibiotice, pentru că în aceste bazine se dezvoltă foarte ușor bacteriile și astfel peștii se îmbolnăvesc mult mai des.

Pește proaspăt, congelat, în conservat sau afumat?

Următoarea întrebare: care e mai bun? Peștele proaspăt, congelat, cel în conservat sau afumat? Cel proaspăt își păstrează maximul de nutrienți, urmat de cel congelat.

Iar dintre un pește în conservă și unul afumat, mai sănătoasă ar putea fi prima alegere, deoarece peștele afumat vine la pachet cu o serie de compuși toxici. Iar numeroase studii leagă consumul de carne afumată de apariția cancerelor gastrice.

În plus, în urmă afumării se pierde mare parte din conținutul de acizi grași omega 3. Aceștia ajută la bună funcționare a sistemului cardio-vascular. Peștii cu un conținut ridicat de omega 3 sunt sardinele, heringul, codul sau somonul.

Nu în ultimul rând contează și felul în care este gătit peștele. Prăjirea sau afumarea distrug din nutrienți, în timp ce peștii gătiți la cuptor sau la aburi își păstrează cât mai mult din proprietăți.

Cum îți dai seama că peștele este stricat

Pentru ca peştele şi produsele din peşte să nu prezinte un pericol pentru sănătate, consumatorii sunt sfătuiţi să fie atenţi la aspectul produsului pentru a vedea cât este de proaspăt şi să nu cumpere produsul dacă are suprafaţă mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai, produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi, semne de alterare (ex: ochii retractaţi în orbite sau cu aspectu tulbure, burta moale, branhii închise la culoare, miros modificat).

Nereguli la piața de pește descoperite în anii trecuți

Iată câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANPC în locurile unde se comercializează pește și produse din pește:

A fost descoperit crap proaspăt care prezenta semne vizibil de alterare (ochii retractați în orbite și burta moale)

– scrumbie sărată, în vid, cu lichid in ambalaj, datorită devidării, produsul având consistenta moale si miros nespecific

-macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitarii incorecte;

-chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheață prezentă mușchiul cu o consistență flască, burta moale umflată – amestecat cu chefal care era proaspăt și fără deficiențe.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Gest de omenie la Dorohoi: Un jandarm aflat în timpul liber a salvat un bărbat căzut pe trecerea de pietoni

Publicat

Publicitate

Sâmbătă seară, în jurul orei 17:30, un moment obișnuit de trafic pe Bulevardul Victoriei din Dorohoi s-a transformat într-o intervenție contracronometru. Sergentul major Mario Strungariu, jandarm în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, se afla în mașina personală când a oprit la o trecere de pietoni pentru a permite unui bărbat să traverseze.
În câteva secunde însă, scena s-a schimbat dramatic. Pietonul s-a dezechilibrat brusc și a căzut pe spate, lovindu-se violent cu capul de asfalt. Impactul a fost puternic, iar bărbatul a rămas în stare de semiconștiență.
Fără să stea pe gânduri, Mario a coborât imediat din mașină și a sunat la 112, cerând intervenția de urgență a unei ambulanțe. În tot acest timp, l-a așezat pe bărbat în poziție de siguranță și l-a supravegheat permanent, pregătit să ofere detalii echipajului medical.
La sosirea ambulanței, jandarmul a sprijinit personalul medical pentru ridicarea și transportarea victimei, astfel încât aceasta să poată ajunge cât mai repede la spital pentru investigații.
Gestul său nu este întâmplător. Mario a absolvit Școala Militară de Subofițeri Jandarmi Fălticeni în urmă cu doar un an și jumătate, iar acum activează la Detașamentul de Jandarmi Dorohoi. Profesionalismul și reflexele formate în școală și în misiunile zilnice și-au spus din plin cuvântul.
Impresionant este și faptul că, la mai puțin de o oră după intervenția de salvare, Mario a intrat în serviciul de seară, în cadrul unei misiuni de pază și protecție la obiective din municipiu. Un exemplu de dedicare, responsabilitate și omenie.
O întâmplare care arată, încă o dată, că salvarea unei vieți nu ține de program, ci de oameni care aleg să fie acolo când cineva are nevoie.

Citeste mai mult

Educație

Bucurie la Albești și Tudor Vladimirescu: Profesorii și elevii au transformat Ziua Națională într-o adevărată sărbătoare

Publicat

Publicitate

În comuna Albești, Ziua Națională a României a fost trăită cu emoție, culoare și multă mândrie. Profesorii din Albești și Tudor Vladimirescu, alături de zecile de copii din cele două școli, au reușit să transforme sfârșitul acestei săptămâni într-o adevărată sărbătoare dedicată țării.

În sălile de clasă decorate cu tricolor și simboluri naționale, elevii au urcat pe scenă cu poezii, cântece patriotice și momente artistice pregătite cu grijă în ultimele zile. Fiecare vers rostit și fiecare melodie cântată a adus un plus de emoție, iar aplauzele au răsunat îndelung, semn al bucuriei și al implicării.

Profesorii au fost sufletul acestor activități, organizând spectacolele cu grijă și dedicare. „Ne dorim ca elevii noștri să simtă această zi, să înțeleagă ce înseamnă identitatea națională și respectul pentru istorie”, a mărturisit unul dintre cadrele didactice, directorul Școalii Gimnaziale Nr 1 Albești – Botoșani, profesor Anca Mutuzac.

Cei mici au purtat costume populare, panglici tricolore și au cântat din tot sufletul, transformând atmosfera într-una de sărbătoare autentic românească. Pentru mulți dintre ei, a fost ocazia perfectă de a-și demonstra talentul și de a arăta cât de frumos pot vorbi și cânta despre România.

În unele clase, copiii au pregătit chiar și mici expoziții cu desene și colaje dedicate zilei de 1 Decembrie, iar implicarea lor a adus un plus de culoare întregului eveniment. Părinții și bunicii care au participat au privit cu emoție evoluțiile celor mici și i-au încurajat la fiecare pas.

Ziua Națională a României a devenit, astfel, în școlile din Albești, nu doar o dată în calendar, ci un moment de comunitate, mândrie și bucurie. O zi în care tricolorul a fluturat în mâinile copiilor, iar tradițiile au fost celebrate cu respect și entuziasm.

Publicitate

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Școala Gimnazială Nr. 1 Albești:

Iată și câteva imagini surprinse cu această ocazie la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești:

Citeste mai mult

Eveniment

„S-a furat poarta!” Tradiția românească care a făcut ravagii noaptea trecută în multe comune din Botoșani

Publicat

Publicitate

Noaptea trecută, mai multe comune din județele din nordul și centrul țării au fost „vizitate” de tineri puși pe șotii, care au ținut în viață una dintre cele mai vechi tradiții românești: furatul porților. Odată cu seara de Sfântul Andrei și începutul iernii, obiceiul a revenit în forță, iar oamenii s-au trezit dimineața fără poarta din fața casei.

În unele localități, proprietarii au reacționat pe rețelele sociale, cerându-le hoților de ocazie să returneze porțile cât mai repede. „Persoana care mi-a furat poarta să mi-o aducă înapoi, altfel fac plângere la poliție cu dovada video de pe camerele de înregistrare”, a scris un localnic nemulțumit.

Tradiția spune că porțile se fură în special din gospodăriile unde locuiesc fete de măritat, pentru a face haz, a testa vigilența familiei și, uneori, pentru a transmite un mesaj subtil pretendenților. Chiar dacă în trecut totul se rezolva prin râsete și glume, vremurile s-au schimbat.

Tot mai multe gospodării sunt dotate cu camere de supraveghere, iar tinerii care păstrează tradiția ajung acum înregistrări clare pe video. „Avem imagini cu tot ce s-a întâmplat. Sperăm că le vor aduce înapoi, că altfel chiar trebuie să facem plângere”, spun alți localnici care s-au trezit fără poartă la prima oră a dimineții.

În unele sate, furarea porților s-a transformat într-un fel de competiție. Cine adună cele mai multe porți într-o noapte, le afișează apoi în mijlocul satului sau pe uliță, spre amuzamentul comunității. În altele, tradiția este pe cale de dispariție, fiind privită cu reticență, mai ales de cei care sunt nevoiți să-și recupereze porțile cu zeci de kilograme în spate.

Polițiștii atenționează că, deși tradiția este veche și bine cunoscută, atunci când proprietarii depun plângere, fapta este cercetată ca atare, iar „șotii” pot deveni rapid dosare penale.

Publicitate

Chiar și așa, tradiția nu dă semne că ar dispărea prea curând. În această dimineață, în multe comune, oamenii încă își caută porțile prin vecini sau așteaptă ca făptașii să le lase înapoi noaptea, discret, fără explicații.

Citeste mai mult

Eveniment

S-a îmbătat și etilotestul: Șofer din Coțușca, prins cu 1,31 mg/l alcool în aerul expirat

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Darabani au scos din trafic un șofer care se afla la volan într-o stare avansată de ebrietate, punând în pericol siguranța tuturor participanților la trafic. Incidentul s-a petrecut în dimineața zilei de 29 noiembrie 2025, în comuna Coțușca, acolo unde echipajele de patrulare efectuau verificări de rutină.

În timpul controlului, polițiștii au observat imediat că bărbatul aflat la volan, un localnic de 55 de ani, emana halenă alcoolică, motiv pentru care au decis testarea acestuia cu aparatul etilotest. Rezultatul afișat a fost unul îngrijorător: 1,31 mg/l alcool pur în aerul expirat, valoare care depășește de peste șase ori limita legală.

Pentru continuarea procedurilor, șoferul a fost condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge pentru stabilirea exactă a alcoolemiei. Polițiștii transmit că, în baza rezultatului, vor fi dispuse măsurile legale necesare.

Echipajele atrag atenția, din nou, asupra pericolului uriaș pe care îl reprezintă conducerea sub influența alcoolului. În astfel de situații, nu doar șoferul își pune viața în pericol, ci și pe a celorlalți participanți la trafic.

Cercetările continuă sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului, faptă care se pedepsește cu închisoare sau amendă penală, în funcție de circumstanțe și de alcoolemia stabilită prin analize.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending