Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dezastrul sanitar din Botoșani. Patru comune fără medici de familie și alte zeci cu doctori în prag de pensionare

Publicat

Publicitate

Mai multe comune din județul Botoșani sunt într-o criză fără precedent de medici de familie, din cauza reticenței doctorilor față de mediul rural. Astfel, comunități sătești întregi au rămas fără asistență medicală, iar sătenii fac zeci de kilometri pentru un simplu consult, scrie ADEVĂRUL.

Multe sate din Botoșani sunt pline de bătrâni bolnavi

Județul Botoșani se află literalmente la capătul României, fiind cea mai nordică regine a țării. Un teritoriu aproape în întregime rural, marginalizat și lăsat să lupte cu sărăcia, depopularea și lipsa perspectivelor.

Publicitate

Poate cea mai grea situație o reprezintă lipsa tot mai acută a serviciilor medicale în satele îndepărtate sau comunele mai izolate. Pentru a primi asistență medicală consistentă, mii de localnici sunt nevoiți să străbată zeci de kilometri. Unii, din cauza sărăciei și a bătrâneții, sunt condamnați să moară cu zile, fără analize, consultații și medicamente. Din cauza condițiilor de trai precare din aceste comunități, medicii nu se înghesuie să vină să ofere asistență medicală.

„Ne rugăm zilnic la Dumnezeu să vină un doctor, că ne dăm duhul”

Comuna Adășeni, situată la aproximativ 60 de kilometri de municipiul Botoșani, într-un colț uitat de câmpie, este una dintre comunitățile sărace, fără medic de familie. Comuna are doar 1.200 de suflete, în două sate, majoritatea populației, aproximativ 70% fiind formată din persoane trecute de 70 de ani, majoritatea cu boli cronice. Medic de familie nu există în comună de mai bine de zece ani.

Publicitate

„A fost un doctor, a avut casă aici. Nici nu mai știm când a fost asta, poate acum 10 ani sau mai bine. A plecat. Nu știm de ce. Noi credem că din cauza sărăciei de aici, numai moșnegi. De atunci nu a mai venit nimeni”, spune un sătean.

Oamenii sunt disperați, fiindcă pentru o rețetă trebuie să străbată zece kilometri până în comuna vecină, iar pentru niște analize banale sau o simplă consultație de specialitate, 60 de kilometri până la Botoșani.

„Nu avem mașini, suntem amărâți. Cei mai mulți au pensie de 1.200 de lei, din aceea de CAP. Pleci de la șase dimineața, cu autobuzul și stai toată ziua la Botoșani. Mori cu zile, că nici bani de o plăcintă nu ai acolo la oraș”, adaugă săteanul din Adășeni, relatează ADEVĂRUL.

Publicitate

Tanti Aurica spune că sunt oameni care se lasă păgubași.

„Eu cu soțul adunăm 2.200 de lei pensie. Numai 500 de lei sunt medicamentele, plus transportul. Omul meu este bolnav și nu pot să-l duc cu autobuzul. Trebuie mașină. Costă 200 de lei, domnule!”, mărturisește femeia.

Singura speranță a oamenilor este venirea unui medic de familie în comună. Mulți însă sunt alungați de izolare și infrastructura precară, mai ales drumul care leagă Adășeni de restul lumii, plin de gropi.

Publicitate

„Cine să vină aici? Sfarmă mașina pe drum! Ne rugăm zilnic la Dumnezeu să vină un doctor, că ne dăm duhul aicea”, spune o altă săteancă.

Dispensar medical cu lacătul pe ușă de opt ani
Autoritățile locale recunosc că au o problemă gravă privind asistența medicală în comună.

„Merg la Avrămeni, Mitoc, Săveni, Botoșani. Dar se descurcă greu din cauza pensiilor mici. Trebuie să plătească mereu pe cineva să-i ducă, fiindcă transport la noi nu este, în afară de un microbuz dimineața la 7 și unul seara la 6, la întoarcere”, spune Laurențiu Ciaicovschi, viceprimarul din Adășeni.

Pentru a rezolva problema, în urmă cu opt ani, autoritățile locale din Adășeni au investit, din bugetul local, peste 1.5 milioane de lei pentru a construi de la zero un dispensar medical, dotat cu tot ce trebuie. De atunci și până astăzi a rămas tot cu lacătul pe ușă.

„Nu a venit niciun medic. Nu funcționează pentru că nu vin medici”, adaugă viceprimarul.

Singura mângâiere a oamenilor din comună este un asistent medical comunitar care face tot ce poate pentru a-i ajuta pe vârstnici.

„Este o criză de medici de familie”
Reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Botoșani spun că este o adevărată criză de medici de familie. Sunt multe comune ai căror medici de familie sunt în prag de pensionare și nu vine nimeni să le ia locul.

„Este o criză a medicilor de familie, și pe viitor criza se va adânci. Din cei 141 de medici aflați în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate mai multe de jumătate sunt trecuți de 60 de ani. Se pensionează. Sunt patru comune fără medic de familie. Tânăra generație de medici nu-și dorește să profeseze în această specialitate, medicina de familie”, a precizat Alina Mustiață, director CAS Botoșani.

În plus, spitalele din zonele rurale suferă cumplit la capitolul personal, cum este cazul spitalului din Darabani, cel mai nordic oraș din România, unde anul trecut spitalul s-a închis după ce medicul a plecat în concediu de odihnă.

Sursă: ADEVĂRUL

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: O femeie de 36 de ani a a ajuns la spital, după un accident pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

O persoană a fost rănită în urma unui accident rutier produs pe strada Petru Rareș din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ. Aceștia au constatat că nu erau persoane încarcerate. O femeie, în vârstă de 36 de ani, a fost preluată de echipajul medical și transportată la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateriile autovehiculelor.

Publicitate

Pentru a preveni astfel de evenimente, recomandăm conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pui de bufniță salvat de jandarmii botoșăneni

Publicat

Publicitate

Prin grija jandarmilor botoșăneni, un pui de bufniță a ajuns pe mâini bune, la un cabinet veterinar din municipiul Botoșani, care a acceptat să îi îngrijească rănile produse, cel mai probabil, în urma unei căzături din cuib.
O persoană a găsit ieri dimineață puiul pe Aleea Unirii și, din dragoste pentru viețuitoarele sălbatice, a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a solicitat sprijinul autorităților.
Cu siguranță, în urma tratamentului primit de la medicul veterinar, puiul se va însănătoși și va continua să zboare după lăsarea întunericului, în căutarea hranei, așa cum îi dictează instinctele de vânător nocturn.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șefii structurilor MAI din județ, băgați în ședință de prefectul de Botoșani

Publicat

Publicitate

La întălnirea de lucru au participat Comisar șef Costîn Tudor – Împuternicit șef al IPJ Botoșani, colonel Dan Decebal Muraru – Inspector Șef al ISU Botoșani, Colonel Cristian Boariu – Inspector şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Botoşani și Comisar șef Marian Grigoriu – șef Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani.

În cadrul ședinței au fost trecute în revistă evenimentele publice cu participare numeroasă organizate în următoarea perioadă.

În această săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, în cooperare cu efective de poliție și pompieri, va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările publice cu participare numeroasă, cele mai de amploare fiind Festivalul ,”Satule, mândră grădină” în orașul Bucecea  pe 21 mai și Festivalul ”Floare albastră” la Ipotești în perioada 25-26 mai.

Publicitate

Totodată, structurile Ministerului Afacerilor Interne, potrivit competențelor instituționale, vor dispune măsurile necesare în vederea prevenirii faptelor antisociale de natură penală și contravențională la mai multe manifestări cultural-artistice, respectiv Ziua comunei Coșula, Balul satului la Hudești, Întâlnirea Fiilor Satului Ionășeni.

De asemenea, efectivele de jandarmerie și poliție vor acționa pentru prevenirea consumului și comercializării ilicite de substanțe cu efect psihoactiv, conform prevederilor Legii nr.143/2000.

Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă: ”Ne dorim ca efectivele de ordine publică să aibă o prezență vizibilă și activă în teren pentru a putea interveni rapid în cazul producerii unor evenimente nedorite și pentru a descuraja comiterea unor fapte ilegale. Totodată, în perioada campaniei electorale, aferentă alegerilor europarlamentare și locale din 9 iunie, efectivele MAI sunt mobilizate pentru luarea tuturor măsurilor necesare prevenirii incidentelor electorale.”

Publicitate

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/sedinta-operativa-cu-sefii-structurilor-judetene-ale-mai-20-mai-2024/

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Proiectil perforant descoperit la un centru de colectare a fierului vechi din Botoșani

Publicat

Publicitate

Un proiectil perforant a fost descoperit, astăzi, la un centru de colectare a fierului vechi din municipiul Botoșani. Un angajat a observat obiectul pe rampa de sortare a deșeurilor feroase. Acesta și-a dat seama că ar putea să fie muniție neexplodată și a cerut ajutorul autorităților.

La caz s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani Botoșani. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că este vorba despre un proiectil perforant, calibru 88 mm, în perfectă stare de funcționare. Acesta a fost ridicat, transportat și depozitat în siguranţă, în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrus.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

Publicitate

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending