Connect with us

Eveniment

Deținătorii de câini din rase cu potențial agresiv și rasa ogar, din Darabani și Botoșani, verificați de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor cu sprijinul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au desfășurat activități de informare și prevenire pe linia protecției animalelor și pentru prevenirea și combaterea faptelor care aduc atingere fondului cinegetic la deținătorii de câini din rase cu potențial agresiv și rasa ogar, din Darabani și Botoșani.

 

Astfel, au fost verificate opt stâni, ai căror proprietari dețin câini din rasa ogar, aceștia fiind instruiți cu privire la obligațiile pe care le au, precum și sancțiunile pe care le riscă dacă nu respectă prevederile legale.

 

Totodată au fost verificate 33 de exemplare canine, iar în urma neregulilor constatate proprietarii acestora au fost avertizați să se conformeze legislației în vigoare privind protecția animalelor.

 

Publicitate

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor derulează în permanență activități specifice pentru creșterea gradului de conștientizare în rândul populației, cu privire la necesitatea respectării unor reguli care să asigure un mediu sănătos pentru toate animalele.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cod PORTOCALIU de ploi abundente în Botoșani! Avertizare meteo prelungită până joi dimineață

Publicat

Publicitate

Județul Botoșani a fost plasat sub incidența unui nou cod portocaliu de ploi abundente, emis de Administrația Națională de Meteorologie și valabil până joi, 29 mai, ora 03:00.

Potrivit meteorologilor, județul este vizat de cantități semnificative de precipitații, care pot ajunge la 50-70 l/mp, iar izolat chiar peste 80 l/mp, existând riscul de inundații locale, viituri și alunecări de teren.

Pe lângă cantitățile mari de apă, zona Moldovei, inclusiv Botoșaniul, se confruntă și cu intensificări ale vântului, pentru care este în vigoare un cod galben până miercuri dimineață. Rafalele pot atinge 60 km/h în zonele joase și chiar 90 km/h în zona montană a Carpaților Orientali.

În aceste condiții, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași avertizează asupra riscurilor crescute în special pe drumurile județene și naționale afectate frecvent de scurgeri de pe versanți sau colmatări ale rigolelor. În ultimele ore, echipele DRDP au fost mobilizate pentru monitorizarea traficului și degajarea carosabilului în zonele unde au fost semnalate acumulări de apă sau material aluvionar.

Totodată, autoritățile locale din județul Botoșani au anunțat că sunt implicate activ pentru curățarea șanțurilor, rigolelor și podețelor, care, potrivit DRDP, sunt adesea blocate de resturi vegetale, pietriș și alte materiale transportate de viituri. În lipsa acestor măsuri preventive, există riscul afectării infrastructurii rutiere și al întreruperii temporare a circulației.

La rândul lor, Prefectura și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” au anunțat că  monitorizează îndeaproape evoluția fenomenelor meteo periculoase și recomandă cetățenilor prudență sporită în trafic și evitarea deplasărilor în zonele afectate de viituri sau scurgeri de pe versanți.

Publicitate

Reprezentanții autorităților atrag atenția că situația rămâne una în dinamică, iar fenomenele severe pot crea probleme mai ales în zonele rurale unde rețeaua de scurgere a apei este insuficientă sau deteriorată.

Citeste mai mult

Eveniment

27 mai – Ziua celor care țin vie speranța: Medicii și salvatorii de urgență

Publicat

Publicitate

Din cele 365 de zile ale anului, una este dedicată, an de an, celor care, clipă de clipă, sunt la datorie pentru a salva vieți: ziua de 27 mai – Ziua Internațională a Medicinei de Urgență.

Este ziua în care aducem recunoștință tuturor medicilor, asistenților, ambulanțierilor, paramedicilor și dispecerilor care compun sistemul național de urgență. O zi în care ne oprim din goana cotidiană pentru a-i omagia pe cei care, indiferent de oră sau zi, răspund „prezent” atunci când viața unui om atârnă de un fir de păr. Și o fac conștienți că, atunci când vine vorba de sănătate, timpul nu are răbdare!

„Este un bun prilej să recunoaștem eforturile uriașe și sacrificiile enorme pe care le fac în fiecare zi. Poate că uneori nu le vedem fețele din spatele echipamentului, dar știm că acolo, sub vizieră sau mască, bate o inimă dedicată complet binelui celorlalți. Ceea ce fac ei nu este doar o profesie, ci un legământ cu viața. Vă mulțumim pentru fiecare secundă petrecută în slujba celorlalți, pentru nopțile nedormite, pentru momentele în care puneți datoria mai presus de tot”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Aceasta a subliniat și investițiile realizate sau demarate în medicina de urgență locală, în perioada în care a exercitat funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani.

„Sunt investiții importante, precum modernizarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență «Mavromati», construirea heliportului medical din Botoșani sau demararea proiectului de reabilitare și modernizare a sediului SMURD Botoșani. Cu sprijinul Ministerului Sănătății, au fost deschise două substații de ambulanță la Lunca și Ripiceni, care au dus la scăderea timpului de intervenție al echipajelor de urgență. De asemenea, Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean «Mavromati», Compartimentul de Primiri Urgențe de la Secția de Pediatrie și Compartimentul de Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Dorohoi au fost incluse în proiectul național de implementare a sistemului de telemedicină”, a mai spus senatorul social-democrat.

La Dorohoi, autoritățile locale au atras fondurile necesare pentru reabilitarea și modernizarea Spitalului Municipal, inclusiv a Compartimentului de Primiri Urgențe. Acesta a intrat în procesul de acreditare, iar imediat după ce va obține acreditarea, se impune ca Ministerul Sănătății să urgenteze procedurile administrative necesare pentru preluarea finanțării cheltuielilor de personal, precum și a celor pentru medicamente și materiale sanitare, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1706/2007.

Publicitate

„Nu vorbim despre un moft, ci despre o necesitate obiectivă: această unitate deservește peste 200.000 de locuitori din jumătatea de nord a județului Botoșani, în mare parte din mediul rural, unde accesul la servicii medicale este adesea limitat și unde activează foarte puțini medici de familie”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Stop vânzărilor duble de apartamente! Noi reguli pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicat

Publicitate

Promisiunile de vânzare-cumpărare vor fi înregistrate în cartea funciară, ceea ce va împiedica dezvoltatorii imobiliari să vândă mai multe apartamente decât cele construite.

 
„Am dat un raport de adoptare pentru legea care dispune reglementări clare pentru dezvoltatorii imobiliari, astfel încât sa nu mai avem situații în care cetățenii de buna credință, să nu mai rămână și fără bani și fără imobile.

Am introdus promisiunea de vânzare/cumpărare în cartea funciară, astfel încât să nu mai poți vinde 60 de apartamente deși sunt construite doar jumătate.

Avansul este strict reglementat pe faze de execuție, poate fi folosit doar cu “bun de plată”, de la dirigintele de șantier, iar banii nu pot fi utilizați decât strict pentru construcția respectivă.

Proiectul pe care l-am inițiat, alături de alți colegi, intră la plen, nu l-am ținut la sertar! Schimbarea în bine vine și din Parlament”, a scris marți deputatul Florin Roman, pe pagina de Facebook.

Reglementări pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicitate

Propunerea legislativă pentru completarea art. 22 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii a fost adoptată de Senat pe 14 aprilie, iar în prezent se află la Camera Deputaților pentru dezbatere.

Potrivit unor amendamente aduse proiectului, până la data intrării în vigoare a prevederilor art. 26 alin. (9)-(11) din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, notarea în cartea funciară autorizaţiei de construire pentru unitățile individuale bunuri viitoare din cadrul condominiilor viitoare, se face în mod separat pentru fiecare unitate individuală viitoare menționată în autorizația de construire și documentația aferentă acesteia.

Notarea în cartea funciară a promisiunii având ca obiect un bun viitor (unitate individuală) nu va afecta dreptul dezvoltatorului de a efectua orice demersuri administrative, operaţiuni juridice sau cadastrale cu privire la finalizarea proiectului, fără a fi necesar acordul prealabil al promitentului cumpărător, cu excepţia situatiei în care se modifică suprafaţa totală sau amplasamentul unităţii ce face obiectul promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare.

Promisiunile de vânzare având ca object unitătile individuale din cadrul condomjniului viitor sau locuințele individuale viitoare, se încheie numaj în forma autentică, după notarea autorizației de construire în cartea funciară şi după obţinerea în prealabil a extrasului de carte funciară pentru unitatea individuală viitoare sau, după caz, pentru locuința individual viitoare. Extrasul de carte funciară solicitat de notarul public pentru încheierea promisiunilor având ca object unitătile individuale din cadrul condominiului bun viitor se eliberează din cartea funciară a terenului şi cuprinde atât mentiunile corespunzătoare poziţiei la care s-a notat autorizaţia respectivă, cât şi înscrierile care privesc această notare.

Operaţiunea de preapartamentare a construcţiei de tip condominiu bun viitor în unităti individuate bunuri viitoare se va face în baza actului autentic de preapartamentare, întocmit potrivit documentaţiei cadastrale de preapartamentare recepţionată de oficiul teritorial. Documentația cadastrală de preapartamentare se întocmeşte de persoana fizică sau juridică autorizată pentru executarea lucrărilor de specialitate, pe baza autorizației de construire și a documentației aferente acesteia.

Prin operaţiunea de preapartamentare se deschid cartea funciară a construcției bun viitor de tip condominiu şi cărţi funciare individuale pentru toate unitătile individuale bunuri viitoare prevăzute în autorizaţia de construire şi documentația aferentă acesteia. În titlul cărtii funciare şi în cuprinsul descrierii imobilului din partea I a cărţii funciare se face menţiunea unitătile individuale și condominiul sunt bunuri viitoare. În situaţia în care, până la realizarea operaţiunii de apartamentare se modifică numărul unităților individuale cuprinse în autorizația de construire inițială și documentația aferentă acesteia, se face o actualizare a tuturor cărţilor funciare, pe baza unui act autentic de preapartamentare, întocmit în temeiul actului administrativ emis în condiţiile legii şi a unei noi documentaţii cadastrale de preapartamentare.

Modificările condominiului care nu afectează unitătile individuale componente se fac fără acordul promitenților cumpărători, cu excepția situației în care unitatea individuală care face obiectul unei promisiuni de vânzare/promisiuni de cumpărare/promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare se modifică în urma obținerii unei nou act administrativ emis în condițiile legii.

Avansul pentru o locuință, limitat în funcție de stadiul construcției

De asemenea, sumele achitate de cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/promisiunii bilaterale de vânzare — cumpărare se depun într-un cont bancar deschis pe numele dezvoltatorului imobiliar, în orice monedă și pot fi cheltuite de acesta numai în scopul dezvoltării imobiliare.

Procentul maxim din preţul total pe care dezvoltatorul îl poate solicita ca avans este limitat în funcţie de stadiul construcţiei după cum urmează:

15% la încheierea promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare,
25% la finalizarea structurii de rezistenţă,
25% la finalizarea lucrărilor de instalații.
Utilizarea sumelor achitate de către cumpărător ca avans în cadrul promisiunii de vânzare/promisiunii de cumpărare/ promisiunii bilaterale de vânzare-cumpărare în alte scopuri decât cele prevăzute în proiectul de construcţie este interzisă și va sancționa cu amendă în cuantum de 1% din cifra de afaceri înregistrată în anul anterior a dezvoltatorului, dacă fapta nu constituie infracţiune în conditiile legii.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Meta anunță: Fotografiile și postările de pe Instagram și Facebook vor fi folosite pentru antrenarea inteligenței artificiale. Află cum poți refuza

Publicat

Publicitate

Începând cu 27 mai 2025, Meta – compania care deține Facebook și Instagram – va folosi fotografiile și postările publice ale utilizatorilor pentru a antrena algoritmii săi de inteligență artificială.

Decizia a fost anunțată ca parte a eforturilor lui Mark Zuckerberg de a alinia compania cu noile tendințe tehnologice, în contextul ambițiilor sale legate de proiectul „metavers”, anunță ioplus.nl.

Ce date sunt colectate?

Meta precizează că sunt folosite:

  • fotografiile postate public
  • mesajele și conținutul public
  • etichetele și mențiunile (tag-uri), chiar și atunci când utilizatorul nu a postat el însuși acel conținut

Este important de menționat că mesajele private și conținutul minorilor sub 18 ani nu sunt incluse în acest proces, conform companiei.

Consimțământ implicit și opțiuni pentru utilizatori

Publicitate

Meta susține că această practică nu încalcă legislația europeană privind protecția datelor, invocând faptul că utilizatorii pot dezactiva colectarea datelor, dacă doresc.

Dacă nu se acționează în mod explicit pentru dezactivare, se consideră că utilizatorii și-au dat consimțământul automat.

Cum se poate dezactiva folosirea datelor?

  • Accesați „Setări și confidențialitate” (din meniul ce apare după un click pe poza de profil).
  • Intrați în „Centrul de confidențialitate”.
  • Căutați mesajul care începe cu: „Îmbunătățim mereu AI la Meta.”
  • Derulați și dați click pentru a dezactiva colectarea.
  • Introduceți adresa de email asociată contului.
  • Veți primi un email de confirmare.

Această decizie vine după ce proiectul „metavers”, lansat în 2021, nu a avut impactul scontat. Zuckerberg își redirecționează acum atenția spre inteligența artificială, folosind volumul imens de date de pe rețelele sociale ca resursă pentru antrenarea unor modele AI performante.

Ce trebuie să rețină utilizatorii:

  • Datele publice sunt deja folosite dacă nu s-a exprimat dezacordul.
  • Postările vechi și imaginile cu tag pot fi incluse în procesul AI.
  • Există o metodă de opt-out, dar trebuie activată manual.

Această mișcare a stârnit deja reacții în rândul specialiștilor în confidențialitate și utilizatorilor preocupați de securitatea datelor personale.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending