Connect with us

Eveniment

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Care este suma totală

Publicat

Publicitate

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări, în baza polițelor RCA, au crescut cu 38%. Suma totală este de peste 4,7 miliarde lei, potrivit Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), relatează alba24.ro.

Acestei valori i se adaugă și despăgubirile plătite de FGA – Fondul de Garantare a Asiguraților (în creștere cu circa 48%), precum și rezervele constituite de asigurători conform legislației. Astfel, în final, valoarea totală pentru asigurările RCA atinge nivelul de circa 7,9 miliarde lei.

Practic, în medie, din fiecare 10 lei încasați din primele RCA, aproape 8 lei se duc doar pentru acoperirea daunelor rezultate din accidentele rutiere și a rezervelor aferente.

Pe lângă toate acestea, companiile de asigurări mai trebuie să acopere taxe și contribuții (inclusiv către FGA) – cerințe legale necesare desfășurării activității, cheltuieli cu distribuția polițelor, de administrare și nu numai.

Despăgubirile plătite de companiile de asigurări. Frecventa accidentelor rutiere
UNSAR precizează că îngrijorătoare este și evoluția frecvenței accidentelor rutiere, notează Agerpres. Astfel, în aceeași perioadă a anului trecut, numărul dosarelor de daună RCA a crescut cu 30%, depășind cifra de 426.190. Acest fapt reflectă, încă o dată, frecvența ridicată a producerii accidentelor în România.

”În acest context, industria de asigurări subliniază importanța intensificării acțiunilor de educație și prevenție rutieră și salută adoptarea de către Camera Deputaților a proiectului de lege care instituie Săptămâna Națională a Siguranței Rutiere. Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere.

Publicitate

Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

O altă măsură importantă este ajustarea corespunzătoare a Legii 132/2017 privind RCA, în beneficiul persoanelor păgubite și al deținătorilor de mașini care să asigure un plus de stabilitate pieței de asigurări – mai ales că prețul poliței RCA este influențat semnificativ de costul cu despăgubirile plătite”, potrivit UNSAR.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Ceremonie emoționantă în Parohia Dămideni. Părintele protopop de Săveni l-a învestit pe noul paroh, un ucenic al Sihăstriei Neamț

Publicat

Publicitate

Într-o atmosferă de sărbătoare și bucurie duhovnicească, Parohia cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Dămideni, comuna Românești, județul Botoșani, și-a primit recent noul păstor sufletesc. Pr. Sebastian-Constantin Chifan, un tânăr teolog format în duhul smereniei și al iubirii de Dumnezeu, a fost hirotonit preot și a preluat cârma spirituală a comunității, promițând să fie un ghid credincios pe drumul către mântuire. Au participat la eveniment unic și membrii comunităților Ilișeni și Rânghileşti-Deal, arondate parohiei-mamă, Dămideni.

Un ucenic al Sihăstriei Neamț

Pr. Sebastian-Constantin Chifan nu este doar un teolog, ci și un ucenic al Mănăstirii Sihăstria Neamț, unde și-a petrecut aproape 10 ani învățând tainele vieții monahale și ale slujirii creștine autentice. Sub îndrumarea duhovnicilor înțelepți și harismatici ai acestei mănăstiri de renume, el a fost modelat nu doar ca teolog, ci și ca om al rugăciunii și al ascultării. „Acești ani m-au învățat ce înseamnă să fii aproape de Dumnezeu, să pui pe primul loc iubirea față de aproapele și să împlinești voia Lui în orice clipă,” mărturisește tânărul preot.

Un început promițător la Dămideni

Hirotonia sa ca preot al parohiei din Dămideni a fost un moment emoționant pentru întreaga comunitate. „Ne-am rugat mult să primim un preot care să fie aproape de noi și de nevoile noastre sufletești, iar Dumnezeu ne-a ascultat,” spun enoriașii.

Pr. Sebastian își propune să consolideze legătura credincioșilor cu biserica și să promoveze valorile autentice ale Ortodoxiei: rugăciunea, iubirea, solidaritatea și munca în comunitate. „Vreau să fiu nu doar un slujitor al altarului, ci și un prieten al oamenilor, să le ofer sprijinul de care au nevoie în viața lor de zi cu zi,” a declarat el.

Publicitate

Planuri îndrăznețe

Deși este abia la începutul activității sale preoțești, pr. Sebastian are planuri îndrăznețe pentru parohia sa. Printre prioritățile sale se numără: consolidarea programelor catehetice pentru copii și tineri, pentru a-i apropia mai mult de valorile creștine, organizarea de activități caritabile, destinate sprijinirii celor nevoiași din localitate, restaurarea bisericii și a patrimoniului parohial, pentru a asigura continuitatea tradiției ortodoxe în această zonă.

„Deși Biserica aceasta este atât de frumoasă și maiestuoasă, există multe lipsuri ce trebuie acoperite pentru bună desfășurare a lucrurilor, printre care enumerăm: rezolvarea problemei privind încălzirea și instalația de încălzire, instalarea în Sf. Altar a unui spălător(chiuvete) pentru slujitori, realizarea unor piese de mobilier și achiziționarea unor obiecte pentru cult”, a spus părintele Sebastian.

La finalul Sfintei Liturghii, a urmat momentul intens așteptat de credincioșii din zonă, învestirea părintelui de către pr. protopop Constantin Macuc de la protoieria Săveni. Ceremonia a fost încununată de o slujbă care a adus lacrimi în ochii celor prezenți, parastasul de obște pentru ctitori, eroi și Pr. Andrei Berbeci, fostul paroh al comunității.

Un exemplu de dedicare și credință

Părintele Andrei Berbeci, care a trecut în veșnicie la vârsta de 37 de ani, a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Dămideni, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani de mitropolitul Teofan, în anul 2021. Era un foarte bun administrator și în trei ani a refăcut interiorul, dar și exteriorul, bisericii din Rânghilești. Nu o dată a lăsat reverenda în cui și a muncit cot la cot cu gospodarii satului la înfrumusețarea bisericii. La Dămideni, a strâns în jurul său copiii și a făcut cateheză în cel mai atractiv mod, astfel încât cu toții îl iubeau și umpleau biserica din sat la sfintele slujbe.

Din voia lui Dumnezeu și pentru a șterge lacrimile creștinilor din Dămideni, a fost rânduit ca nou paroh tânărul preot Sebastian-Constantin Chifan care reprezintă o rază de speranță pentru parohia amintită. Cu o educație solidă și o formare spirituală profundă, el este pregătit să își dedice viața comunității pe care o slujește, punând în practică valorile pe care le-a învățat în anii de ucenicie la Mănăstirea Sihăstria Neamț.

În localitatea Dămideni, credincioșii privesc cu încredere spre viitor, știind că au în preotul lor un sprijin de nădejde și un adevărat slujitor al lui Dumnezeu.

 

Citeste mai mult

Educație

Rezultate remarcabile obținute de elevii care au reprezentat județul Botoșani la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele V-VIII

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani felicită elevii care au reprezentat județul nostru la Olimpiada Națională de Matematică pentru clasele V-VIII, desfășurată în această săptămână, la Buzău.

Grădinariu Petru Mihai, elev în cl. a  VI-a la  Școala Gimnazială Nr. 7 Botoșani, pregătit de doamna profesoară Guriță Magda, a obținut Medalie de bronz.

Marișcu Ioana Amelia, elevă în cl. a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihail Kogălniceanu” Dorohoi, pregătită de domnul profesor Șalabină Daniel, a obținut Mențiune de onoare.

Din lotul județului Botoșani au mai făcut parte Lozneanu Clara Maria, elevă în cl. a VII-a la  Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi și Baltă Ianis, elev în cl. a V-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Botoșani, care au obținut punctaje foarte bune.

Elevii au fost însoțiți la Buzău de doamna profesoară Apetria Gabriela de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Dorohoi.

Tinerii noștri matematicieni au demonstrat că dețin cunoștințe solide, pasiune pentru această disciplină, dar și spirit competitiv. Prin rezultatele obținute, ei sunt o sursă de mândrie pentru întreaga comunitate educațională din Botoșani.

Publicitate

„Felicităm elevii și cadrele didactice care i-au pregătit și însoțit, pentru profesionalismul și implicarea constantă în formarea excelenței școlare. De asemenea, transmitem recunoștință familiilor care sprijină cu răbdare și încredere parcursul educațional al acestor copii. Inspectoratul Școlar Județean Botoșani va continua să sprijine performanța și să promoveze elevii talentați, care duc mai departe tradiția excelenței în educație a județ.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Mucenic Terentie și cei împreună cu dânsul

Publicat

Publicitate

Sfinţii Mucenici Terentie, Pompei, African, Maxim şi Dima erau africani la origine şi au trăit în anii domniei lui Deciu (249-251) şi a lui Fortunian dregătorul din Africa stăpânită de romani. Îndată după urcarea pe tron, Deciu a interzis creştinismul şi oricine era bănuit că se închină Dumnezeului creştinilor, trebuia să se lepede de Hristos şi să aducă jertfe idolilor.

Dacă cineva s-ar fi împotrivit, era întemniţat şi chinuit până la moarte. Văzând acestea, dreptcredincioşii Terentie, Pompei şi toţi cei împreună cu ei, 40 fiind toţi, s-au unit şi au stat împotrivă bărbăteşte, mărturisind cu mult curaj pe Hristos Iisus Domnul. Ei şi-au adus aminte de cuvintele

Mântuitorului Care îi învăţa pe ucenici zicându-le: „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheenă” (Matei 10, 28). Deci, stând înaintea lui Fortunian, tinerii aceştia propovăduiau puterea lui Hristos şi neputinţa idolilor care erau cinstiţi de păgâni.

Pentru aceasta, au fost cumplit chinuiţi, iar unora dintre ei le-au fost aduse soţiile, care îi implorau să se despartă de credinţa în Domnul Iisus. Sfinţii însă au rămas neclintiţi, şi pentru aceasta, din porunca dregătorului, după multe zile de întemniţare şi bătăi, li s-au tăiat capetele, primind astfel cununa muceniciei.

Citeste mai mult

Eveniment

Noi materii pentru elevii din România. De când vor avea la şcoală ore de „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”

Publicat

Publicitate

Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Daniel David, a emis un ordin prin care sunt aprobate noi programe şcolare pentru discipline opţionale incluse în oferta educaţională naţională, valabile în anul şcolar 2025–2026, informează playtech.ro.

Materii noi în şcolile din România

Printre aceste discipline se regăsesc „Educaţie Nutriţională”, „Armonie şi expresie corporală” şi „Aventură cunoaşterii Universului”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial al României pe data de 9 aprilie 2025 şi a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

Conform Ordinului nr. 3595/2025 emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, au fost aprobate şapte discipline opţionale destinate învăţământului preuniversitar, adresate nivelurilor de clasă pregătitoare, învăţământ primar şi gimnazial. Acestea sunt:

  • „Educaţie prin minibaschet”, destinată claselor a III-a şi a IV-a din ciclul primar, introdusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului, din oferta şcolii;
  • „Armonie şi expresie corporală”, pentru clasele V–VIII din învăţământul gimnazial, disponibilă ca disciplină opţională la decizia elevului;
  • „Viitorii olimpioni”, destinată clasei a IV-a din învăţământul primar, propusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului;
  • „Muzică şi dans”, pentru clasele a V-a şi a VI-a din învăţământul gimnazial, disponibilă ca opţional din oferta şcolii;
  • „Minihandbal – mişcare, joc şi fair-play”, adresată claselor a III-a şi a IV-a din ciclul primar, introdusă ca disciplină opţională în cadrul curriculumului la decizia elevului;
  • „Educaţie nutriţională”, pentru clasa pregătitoare şi clasele I şi a II-a din învăţământul primar, disponibilă ca disciplină opţională la alegerea elevului, din oferta unităţii de învăţământ;
  • „Aventura cunoaşterii Universului”, destinată claselor a V-a şi a VII-a din gimnaziu, propusă ca opţional integrat în cadrul curriculumului la decizia elevului.

Când intră în vigoare noul regulament

Conform prevederilor ordinului, aceste programe şcolare urmează să fie implementate începând cu anul şcolar 2025–2026.

De asemenea, documentul prevede că Direcţia Generală pentru Echitate şi Performanţă în Învăţământul Preuniversitar, împreună cu Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie, inspectoratele şcolare judeţene şi unităţile de învăţământ, sunt responsabile pentru punerea în aplicare a dispoziţiilor prezentului ordin.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending