Connect with us
Publicitate

Eveniment

Demersuri făcute de Consiliul Județean Botoșani pentru modernizarea rețelei de drumuri naționale

Publicat

Publicitate

Modernizarea infrastructurii rutiere este o condiție esențială pentru dezvoltarea județului Botoșani și recuperarea decalajelor față de celelalte regiuni ale țării. Din acest motiv, conducerea executivă a Consiliului Județean a făcut demersuri la nivel guvernamental pentru a include Botoșaniul în planurile de dezvoltare și modernizare ale Ministerului Transporturilor și Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„În timp ce unii politicieni au desenat doar drumuri pe harta județului și, în prezent, din mersul mașinii, «monitorizează lucrările» din cadrul proiectelor pe care, de altfel, nu le-au susținut în Parlament, noi facem eforturi zi de zi pentru modernizarea infrastructurii rutiere a județului. Din păcate, s-au pierdut doi ani în perioada 2019-2020, când reprezentanții partidelor aflate atunci la putere nu au făcut nimic pentru Botoșani, ba mai mult au întârziat, cu cel puțin un an, punerea în execuție a modernizării drumurilor naționale Botoșani – Târgu Frumos și Botoșani – Ștefănești, a căror licitații erau în ultimele etape la finele anului 2019. Deși este foarte greu, vrem să recuperăm acest timp pierdut și, de la Consiliul Județean Botoșani, am făcut mai multe demersuri pentru modernizarea drumurilor naționale care fac parte din «familia» DN29. În urma acestora, am obținut fondurile necesare pentru realizarea de către Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași a expertizelor necesare demarării realizării documentațiilor tehnice pentru sectoarele de drum Botoșani – Dorohoi și Dorohoi – Suceava și avem promisiunea că, la rectificarea bugetară, vor fi prinse fondurile pentru expertizarea sectorului Botoșani – Săveni”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean.

Modernizarea sectorului Botoșani – Dorohoi va presupune, pe anumite porțiuni, lărgirea căii de rulare. „Pentru fluidizarea traficului, în cazul drumului Botoșani – Dorohoi, care este unul dintre cele mai circulate drumuri naționale din județ, se impune o lărgire a căii de rulare. Este vorba de trecerea la patru benzi pe cei trei kilometri de la ieșirea din Botoșani până la ieșirea din Cătămărești-Deal, dar și de realizarea de benzi suplimentare la ieșirea din Dorohoi și pe sectoarele unde structura terenului o permite. În discuțiile repetate pe care le-am purtat cu vicepremierul și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, directorul CNAIR, Cristian Pistol, și directorul DRDP Iași, Dănuț Pilă, am insistat pe abordarea unitară a acestor sectoare de drum, pentru că numai așa se va putea dezvolta întregul județ”, a spus președintele Consiliului Județean, Doina Federovici.

Publicitate

În perioada imediat următoare, directorul DRDP Iași va veni în județul Botoșani pentru a evalua starea drumurilor naționale pentru care Consiliul Județean a cerut demararea de urgență a procedurilor de modernizare și pentru a găsi cele mai bune soluții, astfel încât acestea să poată fi circulabile până la demararea lucrărilor.

De asemenea, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Transporturilor, s-a decis și modernizarea tronsonului dintre Silișcani și Drislea (km 18+500 – km 21+800) de pe DN29D, Botoșani – Ștefănești, care nu a putut fi prins inițial în proiect din cauza litigiului dintre autoritatea centrală și constructorul care făcuse stabilizarea. „În prima săptămână a lunii februarie au fost pe teren mai multe echipe care au realizat măsurătorile și expertizele necesare pentru ca și acest sector de drum să fie modernizat. Termenul de predare al acestor lucrări este sfârșitul acestei luni. Conducerea DRDP Iași a înțeles necesitatea modernizării integrale a DN29D și va face toate procedurile astfel încât tot drumul dintre Botoșani și Ștefănești să fie realizat unitar”, a mai declarat Doina Federovici.

Reamintim că la finalul lunii trecute, Consiliul Județean Botoșani în parteneriat cu Primăria municipiului Botoșani și Primăria și Consiliul Județean Suceava au preluat realizarea studiilor și documentațiilor tehnico-economice pentru drumul de mare viteză Suceava (A7) – Botoșani. În prezent, la Ministerul Transporturilor se lucrează la Studiul de favorabilitate pentru această investiție, pentru ca, pe baza lui, în această primăvară, autoritățile locale să poată declanșa licitația pentru documentațiile necesare realizării investiției. „Avem determinarea, știința și puterea de a rezolva probleme cu care s-a confruntat județul în trecut, fie că vorbim de drumuri de interes național sau județean. Eforturile noastre încep să dea roade, dar toți factorii politici trebuie să facă efort comun, pentru a maximiza șansele de dezvoltare a județului”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nu mai luptă pentru Botoșani, dar a câştigat derby-ul Moldovei. Cornel Șfaițer fericit după ce Poli Iaşi a câștigat în fața Oțelului

Publicat

Publicitate

Echipa lui Cornel Șfaițer, Poli Iaşi, a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat cu Oţelul Galaţi, după ce a fost condusă la pauză cu 1-0.

Poli Iaşi a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat acasă, cu Oţelul Galaţi. La partidă au asistat peste 4.700 de spectatori.

Galăţenii au deschis scorul în minutul 2, prin Maciel.

Publicitate

Scorul a rămas nemodificat până în minutul 71, când Tailson a egalat.

Ieşenii au marcat golul victoriei trei minute mai târziu prin Gheorghiţă.

Iașiul face 20 de puncte și urcă pe un nesperat loc 7 în clasament, în timp ce criza Oțelului se prelungește.

Publicitate

În runda următoare, a 16-a, prima a returului, Poli Iași va juca tot acasă, cu Sepsi Sf. Gheorghe, în timp ce Oțelul va primi replica FC Botoșani, echipa de la care a plecat în urmă cu ani de zile foarte supărat Cornel Șfaițer.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 3 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 3 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 3 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 8, 21, 19, 20, 42, 18

Publicitate

Loto 5/40: 37, 10, 27, 20, 16, 11

Joker: 41, 15, 18, 16, 7 + 2

Noroc: 2 6 9 2 6 8 3

Publicitate

Noroc Plus: 5 1 8 0 1 2

Super Noroc: 6 8 4 9 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școlile din Dorohoi, dotate cu mobilier nou cumpărat cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la  Dorohoi a anunțat că a semnat 2 contracte de furnizare mobilier şcolar în valoare totală de 2,423,560.87 lei inclusiv T.V.A., finanţate prin Planul Național de Redresare şi Reziliență de către Uniunea Europeană.

Administrația publică dorohoiană a explicat că, ca urmare a procedurii desfăşurate a fost desemnat câştigător S.C. MOBILIER DELAGRAVE S.R.L. DARABANI atât pentru lotul 1 – „Mobilier pentru sălile de clasă” (bănci, scaune, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi şi pentru materiale didactice) în valoare de 2.275.736,77 lei cu T.V.A., cât şi pentru lotul 2 – „Mobilier specific pentru laboratoare” în valoare de 147.824,10 lei cu T.V.A.

În baza unui calendar bine stabilit, toate unitățile de învăţământ beneficiare vor putea folosi noul mobilier la începutul lunii decembrie 2024”, a transmis primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu.

Publicitate

Mobilierul şcolar vine în completarea celorlalte dotări de care copiii dorohoieni beneficiază deja, respectiv echipamente digitale  (sisteme all-in-one, display-uri interactive, calculatoare, laptopuri, scanere, imprimante, camere foto și video) şi materiale didactice (filme didactice, dicţionare, culegeri, atlase, enciclopedii, cărţi, planşe educaţionale, jocuri educaţionale, benzi desenate, hărţi interactive, truse geometrice, kit-uri de experimente pentru elevi, microscoape, mulaje pentru biologie, instrumente muzicale).

Investiţia „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Dorohoi, județ Botoșani”, în valoare totală de 10.453.632,51 lei cu T.V.A., are ca scop creșterea calității actului educațional la standarde europene”, a mai adăugat administrația publică de la Dorohoi pe pagina de socilizare.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Mii de firme lăudate că și-au plătit la timp datoriile: ANAF a publicat “lista albă” pentru al treilea trimestru al anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenţie Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024, conform legislaţiei în vigoare, potrivit zf.ro, citat de mediafax.ro.

În “lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024.

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Publicitate

Obligaţiile fiscale pentru T3 2024 sunt aferente perioadei iulie – septembrie 2024.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

Publicitate

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Publicitate

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending