Connect with us

Eveniment

Deficit de locuri de muncă în țările UE. Propunere inedită a Comisiei Europene: Platformă pentru muncitori din statele terțe

Publicat

Publicitate

Deficit de locuri de muncă în țările UE: 42 de sectoare din uniune înregistrează deficit de forţă de muncă, arată datele oficiale ale Comisiei Europene.

În fiecare domeniu lipsesc milioane de angajați. Spre exemplu, în domeniul tehnologiei informațiilor ar mai fi nevoie la nivel european de încă 11 milioane.

Comisia Europeană a propus miercuri crearea unei platforme online unde să fie introduse ofertele de locuri de muncă în sectoarele cu deficit de forţă de muncă în statele UE pentru care pot fi angajaţi şi lucrători proveniţi din statele terţe.

Propunerea este inclusă într-un pachet de măsuri, în care mai regăsim, printre altele, şi o recomandare asupra recunoaşterii calificărilor cetăţenilor statelor terţe, potrivit Știrilor TVR.

Punctul de plecare al pachetului are în vedere acoperirea deficitară cu forţă de muncă în cazul multor sectoare.

Documentul a fost prezentat la o conferinţă de presă de vicepreşedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, şi de comisarul european pentru inovaţie, ştiinţă şi tehnologie, Iliana Ivanova,

Publicitate

De exemplu, afirmă Margaritis Schinas, UE va avea nevoie în anul 2030 de circa 20 de milioane de persoane care să lucreze în sectorul tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor, iar în prezent există în blocul comunitar numai 9 milioane de angajaţi în acest sector.

Aşadar „mai avem nevoie de alţi 11 milioane”.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a sesizat de asemenea că UE se află în concurenţă cu ţări precum SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă în atragerea de noi talente.

La rândul ei, comisarul Ylva Johansson a ţinut să menţioneze că aceste propuneri se înscriu de asemenea într-o „abordare globală a migraţiei” şi urmăresc crearea de „căi legale de intrare” în UE, mai ales că „vom avea nevoie de mai multă imigraţie a forţei de muncă”.

Deficit de locuri de muncă în țările UE
Comisia Europeană a identificat 42 de sectoare cu deficit de forţă de muncă în UE şi care vor fi incluse în proiectul de regulament ce va conţine propunerea privind noul portal şi celelalte măsuri din pachetul prezentat.

Participarea la acest sistem va fi voluntară pentru fiecare stat membru al UE.

Platforma online propusă acum va fi asemănătoare cu EURES, reţeaua de agenţii de forţă de muncă din UE pe care sunt înscrise în prezent peste 4 milioane de posturi vacante.

Ideea de bază este de a conecta persoanele din afara UE aflate în căutarea unui loc de muncă cu posturile pentru care nu există suficienţi solicitanţi din rândul cetăţenilor statelor membre.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Mafia concediilor medicale: Șeful CNAS dezvăluie cum „se înțeleg” medicii cu pacienții pentru zile libere pe fals

Publicat

Publicitate

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, spune că abuzurile în acordarea concediilor medicale nu sunt doar responsabilitatea medicilor, ci există o complicitate între doctori și pacienți.

Șeful CNAS a subliniat că un concediu medical nu este doar o simplă hârtie, ci are în spate sume importante de bani. Bugetul pentru concedii medicale se ridică la peste 5 miliarde de lei anual, echivalentul întregului buget alocat medicinei de familie în România din totalul de 77 de miliarde, scrie mediafax.ro.

„Există două părți în această încălcare a legislației – pacientul care solicită un concediu pe care nu îl merită și medicul care îl acordă”, a declarat președintele CNAS pentru Digi24.

Oficialul consideră că neregulile sunt cazuri izolate și de aceea controalele s-au desfășurat inițial doar la 200 de medici, identificați prin analiza sistemului informatic ca având comportamente prescriptive riscante. Din aceștia, peste 33% au fost găsiți cu nereguli.

Moldovan speră că pachetul de măsuri implementat va contribui la reconcilierea dintre medici și pacienți, precum și între doctori și sistemul sanitar, fără a afecta imaginea întregii profesii medicale.

Anterior, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a anunțat că unii medici au eliberat între 100-200 de concedii medicale într-o singură zi, iar după finalizarea raportului Corpului de control se va interveni legislativ.

sursa: mediafax.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Grindina a făcut prăpăd la Văculești și Stăuceni! COD PORTOCALIU de furtună, culturi distruse în câteva minute

Publicat

Publicitate

Grindina a făcut prăpăd în această seară, în mai multe localități din județul Botoșani, acoperind curțile și culturile cu un strat gros de gheață. Bucățile de gheață, de dimensiunea unor boabe de porumb, au distrus grădini, livezi și culturi agricole.

Localnicii spun că în doar câteva minute, totul a fost acoperit de gheață, iar pagubele sunt considerabile. Meteorologii au emis cod portocaliu de vijelii, grindină și averse torențiale pentru mai multe localități din județul Botoșani.

Ulterior, meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Publicitate

FOTO: Meteo Nord-Est

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Cod Roșu de instabilitate atmosferică!

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod roșu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:30.

Localitățile vizate sunt: Flămânzi, Frumușica, Albești, Trușești, Ștefănești, Bălușeni, Lunca, Copălău, Călărași, Gorbănești, Hlipiceni, Coșula, Todireni, Prăjeni, Sulița, Stăuceni, Santa Mare, Unțeni, Durnești, Blândești, Românești și Răuseni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula peste 40 l/mp, grindină de medii și posibil mari dimensiuni (2…5 cm), vijelie puternică de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Eveniment

Haltere: Maia Delia Andrei (CS Botoșani) a cucerit trei medalii de aur la Europenele Under-15 și Under-17

Publicat

Publicitate

Sportivele române au cucerit, vineri, nu mai puțin de șapte medalii la Campionatele Europene de haltere Under-15 și Under-17 de la Madrid, dintre care trei de aur, trei de argint și una de bronz.

Maia Delia Andrei (CS Botoșani), componentă a Centrului Național Olimpic de Pregătire a Junioarelor, a cucerit trei medalii de aur la cat. 48 kg, Under-15, cu 67 kg la smuls, 85 kg la aruncat și 152 kg la total.


La cat. 53 kg, Under-17, Alexia Diana Șipoș (CSM Onești) a câștigat trei medalii de argint, cu 79 kg la smuls, 98 kg la aruncat și 177 kg la total.


La aceeași categorie, Adelina Maria Lorinț (CSM Bistrița) a obținut o medalie de bronz la total, cu 158 kg. La smuls, ea a ocupat locul al patrulea, cu 70 kg, iar la aruncat, tot patru, cu 88 kg.

Publicitate

Bilanțul delegației României este până acum de 11 medalii, dintre care cinci de aur, trei de argint, trei de bronz. Celelalte medalii au fost obținute de Lucian Florin Cambei la cat. 56 kg, Under-17, aur la smuls și total, bronz la aruncat, și una de bronz cucerită de Florin Ispilante, la cat. 56 kg, Under-15, la aruncat.
AGERPRES

* Sursa fotografiilor: Federatia Romana de Haltere – Romanian Weightlifting Federation / Facebook.com

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending