Connect with us
Publicitate

Eveniment

Decizie în Parlament: Boboteaza – Sărbătoarea Botezului Domnului și Sfântul Ioan, zile libere pentru români

Publicat

Publicitate

Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a dat, marţi, raport favorabil proiectului iniţiat de PSD care prevede ca zilele de 6 şi 7 ianuarie, Sărbătoarea Botezului Domnului (Boboteaza) şi Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, să fie declarate zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, relatează alba24.ro.

Dezbaterile pe subiect au fost foarte aprinse. S-a opus în mod special Raluca Turcan, care a inistat că un angajator plăteşte în medie un salariat cu 327 lei pe zi, iar angajatorii nu-și permit să susțină noi zile libere.

Plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional, urmează să dezbată şi să voteze acest proiect. Actul normativ a fost anterior adoptat de Senat.

Publicitate

Proiectul de lege, iniţiat de 62 deputaţi PSD, în frunte cu Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi liderul grupului Alfred Simonis, prevede completarea în acest sens a alin. (1) al art. 139 din Legea nr.53/2003 – Codul muncii.

Potrivit proiectului, zilele de 6 şi 7 ianuarie vor fi adăugate celorlalte zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Zilele libere în România, prevăzute în codul muncii

În prezent, în Codul Muncii, sunt prevăzute ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează:

Publicitate
  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;
  • Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai – Ziua Internaţională a Muncii;
  • 1 iunie – Ziua Copilului; prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
  • 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
  • 1 decembrie – Ziua Naţională;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.

Controverse pe subiect

La dezbaterile din comisie, deputatul PNL Raluca Turcan a afirmat că nu susţine această iniţiativă, menţionând că un angajator plăteşte în medie un salariat cu 327 lei pe zi, conform datelor din martie 2022.

„Eu vorbesc de cât îl costă pe un angajator să plătească un salariu pentru un angajat pe o zi nelucrătoare. La stat plătesc oamenii, pentru că statul plăteşte din buzunarele cetăţenilor.

Însă, în mediul privat, plăteşte angajatorul, scoate din buzunar pentru o zi liberă plăteşte el pentru angajat.

Publicitate

Acestea sunt costurile. Eu nu pot să susţin această iniţiativă legislativă şi nici o altă iniţiativă legislativă care prevede noi zile libere”, a adăugat Turcan.

Ea a spus că ţara este, în momentul de faţă, susţinută de ceea ce produce mediul privat.

„Să vedem şi partea cealaltă a problemei – angajaţii români care, de regulă, nu prea au zile libere şi se întâmplă cum este anul acesta ca, din cele 13 zile, vreo şapte să fie sâmbătă sau duminică.

Publicitate

Sau vreţi să scoatem şi sâmbetele şi duminicile din calendarul muncii?”, a replicat deputatul PSD Adrian Solomon, preşedintele comisiei.

El a adăugat că multe companii dau liber în aceste zile, în vacanţa copiilor, şi recuperează ulterior.

„Sunt zile libere care pică duminica, prima zi de Rusalii şi prima zi de Paşte, iar liderul de grup PNL a iniţiat o lege, pe care am amânat-o acum, dar pe care o să o dezbatem la un moment dat ca acele zile să se reporteze în prima zi următoare”, a afirmat Solomon.

Deputatul USR Cristian Seidler a susţinut, la rândul său, că înainte de a adoptat un asemenea proiect trebuie văzut impactul măsurii de a da două zile libere asupra pieţei muncii.

„Legiferarea după ureche mi se pare periculoasă în domeniul pieţei muncii. În lipsa unui asemenea studiu de impact, eu nu pot să susţin un asemenea proiect”, a adăugat Seidler.

Guvernul nu se opune

Reprezentantul Ministerului Muncii a precizat că Guvernul nu se opune la această iniţiativă legislativă, lăsând la latitudinea Parlamentului.

Comisia a dat un raport favorabil asupra acestui proiect, cu majoritate de voturi „pentru” şi două „împotrivă”.

Iniţiatorii au arătat, în expunerea de motive a proiectului, că „Sărbătoarea Botezului Domnului (Epifania) sau Boboteaza, aşa cum mai este numită în termeni populari, este unică şi prin aceea că, în această zi, cea mai mare parte a credincioşilor ortodocşi sunt prezenţi la biserică pentru a primi Agheasmă Mare”.

„În tradiţia ortodoxă, Sfinţirea cea Mare a apei sau Agheasma Mare este o rânduială liturgică săvârşită doar de Bobotează”, precizează aceştia.

Ei au menţionat că aceste zile trebuie să fie libere „pentru a asigura la modul concret libertatea de religie garantată la articolul 18 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, la articolul 10 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene, la articolul 9 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, la articolul 29 din Constituţia României, precum şi de Legea 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor”.

Conform iniţiatorilor actului normativ, în multe state europene ortodoxe sau catolice, precum Austria, Cipru, Croaţia, Finlanda, Grecia, Italia, Polonia, Rusia, Slovacia, Spania ori Suedia, ziua de 6 ianuarie a fost inclusă ca sărbătoare legală, zi nelucrătoare, tocmai pentru importanţa ei religioasă.

„Strâns legată de sărbătoarea Botezului Domnului este cinstirea celui care a săvârşit Botezul Domnului, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, în ziua de 7 ianuarie, în fiecare an”, au arătat ei, menţionând că dată fiind importanţa religioasă şi această zi trebuie declarată ca sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Sursă: AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Botoșani: 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon instalate și tot atâtea locuințe sigure

Publicat

Publicitate

Pompierii militari și voluntari au istalat toate cele 500 de detectoare de fum și monoxid de carbon, în mai puțin de două săptămâni de la demararea campaniei „Detector pentru viață” în județul Botoșani. Activitățile s-au derulat în Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia, fiind vizate casele persoanelor în vârstă, cu dizabilități sau din medii sociale defavorizate, familiilor cu mulți copii, unde încălzirea locuințelor se face cu sobe sau alte mijloace similare.

Mulți dintre beneficiari au afirmat că, în trecut, au avut de suferit din cauza sobelor defecte care le-au umplut casele cu fum, în timp ce dormeau. Toți au înțeles că astfel de dispozitive, care semnalează imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon în spațiile în care sunt amplasate, le pot salva viața.

Activitatea s-a desfășurat cu sprijinul primăriilor și Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență din Albești, Brăești, Coțușca, Cristești, Frumușica, Havârna, Hudești, Lunca, Românești, Suharău, Știubieni, Trușești, Ungureni, Vorona, Ștefănești și Hilișeu-Horia.

Publicitate

Pe lângă instalarea detectoarelor, pompierii au instruit familiile beneficiare cu privire la modul de utilizare și întrebuințare a acestor dispozitive. La fiecare casă, au lăsat și materiale informative din campanile naționale – „Împreună pentru siguranță”, care au ca obiectiv reducerea numărului de victime generate de incendiile de locuințe în rândul persoanelor vârstnice, precum și materialele din cadrul celorlalte campanii, respectiv – RISC – „Renunță, Improvizațiile sunt Catastrofale”, „Ai grijă la cea mai mare grijă – Siguranța copilului tău”, „Stop incendiilor de vegetație uscată”, Îndepărtează pericolele! Protejează-i pe cei dragi!” și „Un cămin sigur pentru copilul tău”.

Vă reamintim faptul că, Departamentul pentru Situații de Urgență și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență derulează, în 20 de județe printre care și Botoșani, campania „Detector pentru viață”, pentru a evidenția importanța montării unor astfel de dispozitive cu rol de avertizare, care să semnaleze imediat apariția unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Fiți responsabili și instalați detectoare de fum, monoxid de carbon și de gaze în locuințe! În caz de pericol, acestea vor declanșa alarma în timp util și, în acest fel, veți putea reacționa la momentul potrivit.

Publicitate

Atenție! Detectoarele nu alertează în mod automat autoritățile, nu este interconectat cu sisteme de stingere a incendiilor – rolul lui este doar de avertizare a ocupanților construcției de izbucnirea unui incendiu sau prezența monoxidului de carbon.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

FOTO: Drumul Județean 296 Botoșani-Cișmea-intersecție Costești este în plin proces de asfaltare

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani, prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, continuă lucrările de reparații și întreținere a rețelei de drumuri județene din județul Botoșani.

Unul dintre cele mai importante sectoare de drum, aflat în aceste momente în plin proces de asfaltare, este drumul județean DJ 296 Botoșani-Cișmea-intersecție Costești, acolo unde sunt executate lucrări de reparații prin turnare a unui covor asfaltic într-un strat pe o lungime de aproximativ 2,5 kilometri. În prealabil, pe acest drum s-a executat și un strat de egalizare peste care s-a așternut un strat de geotextil.

Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani, împreună cu senatorul Lucian Trufin, consilierul județean Gabriel Galan și directorul Direcției Județene de Drumuri și Poduri, Cătălin Gheorghian, au efectuat o vizită pe acest sector de drum pentru a verifica ritmul și calitatea lucrărilor.

Publicitate

„Lucrările se desfășoară într-un ritm susținut, lucru care mă mulțumește și îmi dă speranțe că în cel mai scurt timp circulația se va putea relua în condiții normale și cu un grad de siguranță sporit. DJ 296 Botoșani – Cișmea – intersecție Costești este un drum cu trafic destul de intens, iar refacerea lui a reprezentat unul dintre punctele prioritare ale Planului de reparații și întreținere a infrastructurii rutiere județene. Ne dorim ca toate lucrările pe care le executăm pe drumurile pe care le avem în administrare să presupună termene de execuție cât mai scurte, pentru ca disconfortul creat cetățenilor să fie cât mai redus”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele Consiliului Județean Botoșani

Lucrările sunt executate din bugetul propriu al Consiliului Județean Botoșani și fac parte din Planul anual de reparații și întreținere a drumurilor județene.

„Investițiile în drumuri trebuie să fie o prioritate pentru orice administrație județeană, iar echipa de conducere a Consiliului Județean Botoșani a avut întotdeauna printre obiectivele sale principale rezolvarea a cât mai multe din problemele care afectează viabilitatea drumurilor județene. Am depus toate eforturile pentru a interveni cu lucrări pe cât mai multe sectoare de drum pentru că toți locuitorii județului au nevoie de drumuri bune. Ne vom menține acest stil de lucru și vom continua să alocăm resursele necesare pentru ca rețeaua de drumuri județene să poată susține procesul de dezvoltare a județului nostru”, a precizat Doina Federovici, președinte al Consiliului Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Programul casieriilor NOVA APASERV în perioada sărbătorilor pascale

Publicat

Publicitate

Nova Apaserv Botoșani a anunțat că în perioada pascală și în minivacanța decisă de guvernanți casieriile vor funcționa după un program modificat.

PROGRAM  SPECIAL CASIERII SĂRBĂTORILE DE PAȘTI 2024

Perioada 01-07 Mai 2024

Publicitate
 

Casieria

Miercuri

01.05.2024

Joi

Publicitate

02.05.2024

Vineri

03.05.2024

 

Sambata

Publicitate

04.05.2024

 

Duminica

05.05.2024

Luni

Publicitate

06.05.2024

 

Marti

07.05.2024

 

 Bulevard Botosani 08.00-12.00 Program normal 08.00-12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Primaverii Botosani Inchis Program normal Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Uvertura Mall 10.00-14.00 Program normal 10.00-14.00 Inchis Inchis Inchis Inchis
1 Decembrie Botosani Inchis Program normal Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
A.I.Cuza Dorohoi 08.00-12.00 Program normal 08.00 -12.00 Inchis Inchis Inchis 08.00 – 16.00
Casieria Darabani Inchis Program normal Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Saveni Inchis Program normal Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis
Casieria Bucecea Inchis Program normal Inchis Inchis Inchis Inchis Inchis

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Casa de Pensii Botoșani, legat de banii pensionarilor: Au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei

Publicat

Publicitate

Potrivit unui comunicat oficial al Casei Județene de Pensii Botoșani, marți 30 aprilie 2024, au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoșani.

„Anunţ pentru pensionarii Casei Judeţene de Pensii Botoşani care își încasează pensia prin cont bancar: marți 30 aprilie 2024, au fost operate și validate transferurile prin intermediul Trezoreriei Botoşani, astfel că,❗️ JOI 2 MAI❗, după orele 16, vor fi alimentate conturile de către bănci”, este anunțul oficial al casei de Pensii Botoșani.

Anul acesta, banii au fost virați mai devreme în contextul sărbătorilor pascale.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending