Connect with us

Eveniment

Decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”. „Bocitoarele vesele” vin la sfârșit de săptămână

Publicat

Publicitate

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani invită botoșănenii în acest sfârșit de săptămână la spectacolele „Bocitoarele vesele” după William Shakespeare și „Caragiale e de vină” de Matei Vișniec.

Luna decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”!

La spectacolele din luna decembrie, la cumpărarea unui bilet primești unul gratuit!

Sâmbătă, 9 decembrie, de la ora 18.00 iubitorii de teatru sunt invitați la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul Luna decembrie este luna cadourilor la Teatrul „Mihai Eminescu”după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Vasilachi. Scenografia este semnată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia și ilustrația muzicală sunt asigurate de Victoria Bucun.

Distribuția: Marius Rogojinschi, Cezar Amitroaei, Dana Bucătaru, Lidia Uja, Irina Mititelu, Gheorghe Frunză, Narcisa Vornicu, Crenola Muncaciu, Silvia Răileanu, Sorin Ciofu, Ella Nistor, Bogdan Muncaciu, Gina Pătraşcu Zamfirache, Ioan Creţescu, Cristina Gheorghe, Dragoş Radu, Lorena-Petronela Chiribuţă, Răzvan Amitroaei, Alexandra Vicol, Anastasia Șoptică, Volin Costin.

„Bocitoarele vesele”  este o realizare artistică totală, dar mai ales unicat în România. Este singurul spectacol în care tradiţiile arhaice şi geto-dacii reuşesc să intre în lumea lui Shakespeare. „Totul a pornit de la o idee din una din piesele lui Shakespeare. Eu am mai făcut încercări de a adapta texte din Shakespeare la legendele noastre, la folclorul nostru. Cunoscând trupa Teatrului „Mihai Eminescu“, mi-am dorit să aduc în prim-plan o echipă de fete care poate trece de la dramatic, de la tragic, aşa cum sunt bocitoarele, la o situaţie comică, plină de viaţă – de unde şi veselia din spectacol. Totul se construieşte pe ideea veşniciei. Liniile de dragoste din opera lui Shakespeare arată tocmai raporturile de dragoste veşnică dintre oameni. Spectacolul este construit cu ecouri care vin de la daci, cu îndeletnicirile lor, cu cântecele lor. Tot ceea ce am moştenit noi din folclor vine tocmai din măreţia acestui popor.”, a declarat regizorul Alexandru Vasilachi, managerul Teatrului „Mihai Eminescu”.

Publicitate

Durata spectacolului: 120 minute (cu pauză)

Duminică, 10 decembrie, de la ora 18.00 vă invităm la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la spectacolul „Caragiale e de vină” de Matei Vișniec, regizat de Vlad Trifaș. Scenografia spectacolului este semnată de Mihai Pastramagiu, coregrafia, Victoria Bucun, iar muzica originală și light-design-ul sunt create de Vlad Trifaș. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Dana Bucătaru, Lorena-Petronela Chiribuță, Sorin Ciofu, Volin Costin, Alexandru Dobynciuc, Gheorghe Frunză, Cristina Gheorghe, Bogdan Horga, Silvia Luca, Lenuș Moraru, Crenola Muncaciu, Gina Patrașcu-Zamfirache, Valentin Popa.

„În primul rând, cred ca este un exercițiu de redescoperire a poporului român. O observație fină a lui Neagu Djuvara este aceea că suntem probabil cel mai interesant și important amestec cultural, cel puțin din zona balcanică, amestec care nu a putut fi descoperit niciodată până în profunzime.

Spectacolul se numește „Caragiale e de vină”, dar nu știu dacă noi căutăm o vină neapărat. Bineînțeles că este în obiceiul nostru de a căuta o vină, de a da vina pe altcineva, dar nu știu dacă reușim să o și găsim. Cred că toți suntem de vină, așa cum o replică absolut superbă din textul domnului Matei Vișniec spune: „ne-am identificat cu personajele pe care le-am îndrăgit cel mai mult”. Caragiale a fost doar un fin observator al societății, deci e posibil ca această oglindă să funcționeze de minune în cazul nostru. Spectacolul își propune să ne facă să ne punem întrebarea reală „de ce suntem noi așa ca națiune”? Nu știu dacă este bine, nu știu dacă este rău, dar cu siguranță merită căutat de ce poporul român „este așa cum este”. (Vlad Trifaș)

Durata spectacolului: 1h 40′

Intrarea în sala de spectacol se va face la ora 17:45

 

Pret bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la:

🔘 CASA TINERETULUI, B-dul Mihai Eminescu nr. 48📞0231.510.970 și 0735.779.821▪️de marți până vineri: 12:00-16:00▪️sâmbătă și duminică: 16:00-18:00
🔘 Agenția teatrală din incinta cinematografului Unirea 📞 0722.557.556▪️de marți până vineri: 13:00-21:00 ▪ sâmbătă și duminică: 10:00-21:00

https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Majorare de 10% pentru o anumită categorie de profesori. Decizie la Înalta Curte

Publicat

Publicitate

Majorare de 10% pentru o anumită categorie de profesori: este vorba despre cadrele didactice din învățământul primar, plătite cu ora, scrie alba24.ro.  Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, că majorarea de 10%, prevăzută de articolul 8 din anexa I privind funcțiile bugetare din Învățământ, este inclusă în salariul de bază al profesorilor angajați în sistemul „plata cu ora”.

Este vorba despre o încheiere judecătorească emisă de Tribunalul Vaslui în cadrul unui litigiu de muncă între Uniunea Sindicală Didactică Vaslui și Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Procesul vizează drepturile salariale ale profesorilor din învățământul primar, angajați în regim „plata cu ora”. De asemenea, vizează și dreptul pentru sporul de dirigenție.

„Decizia nr. 37: Admite, în parte, sesizarea formulată de Tribunalul Vaslui – Secţia civilă, în dosarul nr. 160/89/2024, în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legii (…), stabileşte că:

Salariul de bază al cadrelor didactice – profesori pentru învăţământul primar – angajate în regim de plată cu ora include majorarea de 10% stabilită conform prevederilor legii, ca şi în cazul profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi prin contract individual de muncă cu normă întreagă.

Publicitate

Respinge, în rest, sesizarea, ca inadmisibilă.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 17 februarie 2025”, scrie în decizia instanţei, potrivit mediafax.ro.

Majorare de 10% pentru o anumită categorie de profesori

Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție se bazează pe un dosar inițiat la Vaslui, unde Tribunalul a cerut instanței supreme să stabilească dacă salariul de bază al profesorilor din învățământul primar, angajați în sistemul „plata cu ora”, trebuie majorat sau nu cu 10%.

De asemenea, Tribunalul Vaslui a cerut ca ÎCCJ să spună dacă „salariul orar al profesorilor pentru învăţământul primar angajaţi în sistem plata cu ora trebuie calculat prin raportare la numărul de ore din norma didactică de predare standard (80 ore de predare de lună)  sau prin raportare la numărul de ore efectiv prestate.

Asta ca urmare a faptului că la nivelul învăţământului primar un număr de ore sunt predate de către profesori calificaţi (Limba modernă, Educaţia fizică, Religia), luând în considerare că în contractul individual de muncă trebuie precizat numărul total de ore pe săptămână efectiv desfăşurate cu clasa.”

Citeste mai mult

Eveniment

O nouă fraudă pe WhatsApp: „Votează copilul talentat”. Infractorii încearcă să fure date personale

Publicat

Publicitate

O nouă fraudă pe WhatsApp: ”Votează copilul talentat”. Care este noua metodă pe care o folosesc infractorii pentru a încerca să fure date personale, scrie alba24.roPoliția Română avertizează asupra unei noi metode de fraudă pe WhatsApp, prin care infractorii se dau drept persoane cunoscute pentru a vă fura datele.

Mesajele conțin solicitări de a vota un copil la un concurs de talente sau de a furniza coduri de verificare.

Dacă primiți astfel de mesaje, nu accesați linkurile și nu furnizați informații confidențiale.

Poliția avertizează că aceste mesaje nu sunt trimise de prieteni sau rude, ci de hackeri care încearcă să obțină acces la aplicațiile bancare ale victimelor.

Cum să vă protejați de fraudele pe WhatsApp

Pentru a evita să deveniți o victimă, urmați aceste recomandări pentru a evita fraudele, simple, dar esențiale:

  • citiți cu atenție mesajul și nu vă grăbiți să acționați;
  • nu accesați linkuri din mesaje nesolicitate, chiar dacă acestea par a proveni de la prieteni sau cunoștințe;
  • evitați accesarea linkurilor suspecte, a celor din mesajele nesolicitate sau a celor din surse necunoscute, deoarece acestea ar putea conduce către site-uri malware sau ar putea fi utilizate pentru phishing;
  • nu introduceți coduri;
  • nu transferați bani în conturi suspecte;
  • dacă primiți un mesaj suspect de la un prieten, contactați-l printr-un alt canal (de exemplu, telefonic) pentru a verifica autenticitatea solicitării.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Hipotermia și degerăturile: Care sunt semnele acestora și ce trebuie să facem

Publicat

Publicitate

În timpul iernii, expunerea prelungită la temperaturi scăzute poate avea efecte grave asupra sănătății, iar hipotermia și degerăturile sunt afecțiuni care vă pot pune viața în pericol, scrie alba24.ro

În acest articol, regăsiți modul în care să recunoașteți hipotermia și degerăturile și ce pași trebuie să urmați pentru a ajuta victimele în caz de urgență.

Ce este hipotermia și care sunt semnele acestei stări

Hipotermia este o stare de urgență care apare atunci când temperatura corpului scade sub valoarea normală și pune viața în pericol, potrivit infocons.ro.

Când temperatura corpului scade sub 35 de grade Celsius, este absolut necesar să ceri ajutor medical de urgență.

Identificarea simptomelor și intervenția rapidă pot salva vieți.

Semnele hipotermiei includ:

Publicitate
  • Frisoane, tremur în mâini;
  • Epuizare, confuzie, pierderi de memorie;
  • Vorbire neclară sau somnolență.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi hipotermia: 

Dacă suspectezi că cineva suferă de hipotermie, este important să acționezi rapid pentru a preveni agravarea stării.

Iată pașii esențiali de urmat:

  • Sunați imediat la 112 pentru ajutor de urgență;
  • Mutați persoana într-un loc călduros;
  • Îndepărtați hainele ude pentru a preveni pierderile suplimentare de căldură;
  • Începeți încălzirea treptată a corpului, în principal pe zona centrală (piept, gât, cap).

Ce sunt degerăturile și care sunt semnele acestei stări

Degerăturile sunt leziuni ale pielii provocate de expunerea prelungită la frig extrem. Acestea apar atunci când vasele de sânge din stratul superior al pielii îngheață.

Zonele cele mai afectate sunt nasul, urechile, degetele, pomeții și bărbia.

Copiii și persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile la astfel de leziuni.

Semnele degerăturilor includ:

  • Piele palidă, rece și rigidă;
  • Modificări ale culorii zonei afectate (de la roșu la alb, apoi gri sau negru);
  • Amorțeală sau senzație de furnicături.

Ce trebuie să faci dacă suspectezi degerături

Dacă observi semne de degerături, acționează rapid pentru a evita daune suplimentare ale pielii:

  • Mutați persoana într-un loc cald;
  • Încălziți treptat zona afectată sub apă caldă (procesul poate dura cel puțin 30 de minute);
  • Acoperiți zona cu pături;
  • Nu aplicați căldură direct pe piele, deoarece poate provoca arsuri;
  • Dacă simptomele nu se ameliorează, mergeți la spital pentru îngrijire medicală imediată.

Este important de menționat că procesul de dezghețare poate cauza dureri intense.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Mașină distrusă de flăcări pe un drum din localitatea Dragalina

Publicat

Publicitate

Un autoturism a luat foc în timp ce se deplasa pe un drum din localitatea Dragalina. Conducătorul auto a observat că iese fum de sub capotă, a oprit mașina, a coborât imediat și a sunat după ajutor la 112. S-a întâmplat în urmă cu puțin timp.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că mașina ardea în totalitate.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unei defecțiuni la compartimentul motor.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ verificaţi instalaţia electrică;

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending