Connect with us
Publicitate

Actualitate

De sâmbătă, 27 august: APIA primește cereri pentru ajutoare de la stat pentru crescătorii de porci și păsări

Publicat

Publicitate

Guvernul a lansat o schemă de susținere financiară prin care se vor acorda ajutoare excepționale de până la 150.000 de euro per beneficiar pentru a ajuta crescătorii de porci și păsări să depășească problemele generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Cererile crescătorilor vor putea fi depuse la centrele teritoriale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) începând de sâmbătă, 27 august. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), informează potențialii beneficiari că, în perioada 27 august – 15 septembrie 2022, primește Cereri de solicitare a ajutorului excepțional pentru susținerea următoarelor activități:

Publicitate
  • creșterea și/sau îngrășare și/sau reproducția suinelor;
  • creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.

Scopul acestei scheme de susținere financiară îl reprezintă acordarea de ajutoare excepționale, producătorilor agricoli, crescători de animale, din sectoarele suin și avicol, pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie  – 31 iulie 2022, necesare activităților de creștere și/sau reproducție a suinelor, respectiv de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor, în vederea realizării obiectivelor de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, pentru susținerea activității de creștere în anul 2022, prin compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Cererile se depun la Centrele Județene ale APIA pe raza cărora potențialii beneficiari au sediul social sau unde au depus cerere de solicitare pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor. Formularul de cerere și documentele justificate ce însoțesc cererea, precum și Ghidul solicitantului se vor regăsi pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Publicitate

Beneficiarii sunt producătorii agricoli, crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, și/sau persoane juridice, care dețin exploataţii autorizate sanitar veterinar până la data de 24 februarie 2022.

Condițiile de eligibilitate:

a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;

Publicitate

b) să dețină exploatație cu cod ANSVSA, autorizată sanitar – verterinar;

c) să desfășoare activitate de creștere și/sau îngrășare și/sau reproducție a suinelor, respectiv de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor, în perioada 24 februarie 2022 – 31 iulie 2022, cu condiția menținerii activității până la data de 31 decembrie 2022;

d) ajutorul de adaptare excepțional se acordă pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine/păsări, cu scopul de a menține exploatația în bune condiții tehnologice.

Publicitate

Plata ajutoarelor excepționale se efectuează până la data de 30 septembrie 2022.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor excepțional în sectoarele suin și avicol sunt de 129.166,292 mii lei, echivalentul sumei de 26.100 mii euro stabilit în conformitate cu prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467, care se asigură astfel:

a) 63.075,336 mii lei, echivalentul sumei de 12.745,324 mii euro, finanțare externă nerambursabilă conforma Anexei la Regulamentul delegat (UE) 2022/467;

b) 66.090,956 mii lei, echivalentul sumei de 13.354,676 mii euro, de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art.2 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467 și în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Cursul valutar este cel stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de producție deținută este de:

a) 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate);

b) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de producție deținută este de:

a) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire;

b) 20 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.

În situaţia în care sumele centralizate depăşesc resursele financiare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului excepțional se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii.

Totodată, în cazul în care din resursele financiare alocate rămâne o sumă nedistribuită/neutilizată, aceasta se redistribuie procentual celorlalți beneficiari cu respectarea sumei maxime de 150.000/100.000 euro per beneficiar, în funcție de specii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Parlamentarii au dat vot favorabil: Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară

Publicat

Publicitate

Cheltuielile care revin statului român, în cazul în care persoana solicitată, persoana extrădată sau persoana extrădabilă, după caz, s-a sustras urmăririi penale sau judecăţii vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare, de către instanţa de executare, conform prevederilor Codului de procedură penală, potrivit expunerii de motive, scrie alba24.ro.

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Legea a fost aprobată, marți, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Este reglementată procedura prin care sunt recuperate sumele pe care statul român le are de achitat în cazul acestor persoane.

Proiectul a fost adoptat de Camera Deputaţilor cu unanimitate de voturi. Acesta completează art. 16 din Legea 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală.

Publicitate

Iniţiativa vizează limitarea fenomenului „fugarilor” şi descurajarea acestei atitudini infracţionale, potrivit Agerpres.

Fugarii vor trebui să suporte cheltuielile de aducere în țară. Care este procedura

Costurile aferente preluării fugarilor vor fi avute în vedere la stabilirea cheltuielilor judiciare.

În ceea ce priveşte costurile aferente preluării persoanelor urmărite care se sustrag de la executarea pedepsei, autorităţile române dobândesc un drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Publicitate

Pentru recuperarea cheltuielilor ocazionate de aducerea în ţară a persoanei solicitate, a persoanei extrădate sau extrădabile, după caz, care s-a sustras executării pedepsei, autorităţile române au drept de regres, la instanţa civilă competentă.

Această cauză se judecă cu celeritate şi este scutită de taxă de timbru, mai prevede proiectul. Categoria acestor cheltuieli se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Justiţiei şi a Ministerului Afacerilor Interne.

Legea adoptată de Parlament este trimisă pentru promulgare.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VOT FINAL: Șoferii care conduc băuți sau drogați, fără permis timp de 10 ani

Publicat

Publicitate

Legea completează mai multe acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu efecte psihoactive, informează alba24.ro. Șoferii care conduc băuți sau drogați vor risca să rămână fără permis timp de 10 ani. Legea a intrat la vot final în Camera Deputaților.

Proiectul a fost adoptat de Senat în decembrie 2023. De atunci, a intrat de mai multe ori pe ordinea de zi a Camerei.

Acum, este programată pentru votul final, după raport favorabil de la comisii.

Publicitate

Legea completează mai multe acte normative din domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri și alte substanțe cu efecte psihoactive.

Una dintre prevederile propuse este că:

”dreptul de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă poate fi interzis pe o perioadă de la 1 la 10 ani”.

Publicitate

Se aplică șoferilor prinși băuți sau drogați la volan.

De asemenea, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi amânată. Sunt vizate cazurile de infracțiuni – conducere fără permis sau sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Alte prevederi din lege

Unul dintre inițiatorii legii, senatorul Robert Cazanciuc, anunța, la momentul depunerii proiectului, că ”se vor majora pedepsele privind şi finanţarea faptelor ce au legătură cu traficul şi consumul de substanţe psihoactive. Produsele psihoactive, mijloacele de producere a lor, banii, valorile sau orice alte bunuri dobândite prin valorificarea produselor vor fi confiscate”.

Publicitate

Referitor la art. 16 („fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează fără drept operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă)

  • dacă aceste fapte au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Ce înseamnă HUB-ul alimentar propus de candidatul PSD pentru Consiliul Județean, Lucian Trufin

Publicat

Publicitate

Unul dintre proiectele principale din Programul 10 pentru Botoșani propus de Lucian Trufin, candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, are în vedere sprijinirea producției agroalimentare locale, astfel încât produsele fermierilor botoșăneni să fie valorificate în mod prioritar pe piața din județul Botoșani.

Colectarea, sortarea și valorificarea produselor agroalimentare din Botoșani

Lucian Trufin propune ca, în colaborare cu asociațiile de profil, să organizeze mai multe centre la nivel județean, unde să fie colectate cerealele, legumele și fructele și alte produse agro-alimentare. „Aceasta este cea mai bună formă de protecție pentru fermierii botoșăneni, care acum sunt nevoiți să își valorifice produsele în condițiile dezavantajoase impuse de marii retaileri. Prin aceste centre de colectare, sortare și depozitare, le oferim fermierilor botoșăneni o perspectivă sigură că își vor putea valorifica munca în condiții corecte”, a explicat Lucian Trufin, care a adăugat că înființarea presupune crearea mai multor locuri de muncă

Publicitate

HUB-ul alimentar va mai rezolva o altă problemă legată de faptul că micii fermieri nu au capacitatea de a furniza loturi suficient de mari, la aceeași calitate, marilor lanțuri de magazine. Produsele colectate de la mai muți fermieri din județ vor fi sortate pe categorii de calitate corespunzătoare în loturi suficient de mari pentru a fi valorificate în mod eficient.

Hrană bună și sănătoasă pe mesele botoșănenilor

Cel mai important beneficiu se va regăsi la celălalt capăt al lanțului comercial, respectiv la consumatorii din județul Botoșani. Produsele colectate și sortate în centrele HUB-ului alimentar, propus de Lucian Trufin, vor fi valorificate în mod prioritar pe piața din Botoșani. Astfel, hrana sănătoasă și gustoasă produsă în județ nu va mai fi vândută în alte zone ale țării, decât după ce este acoperită cererea de pe piața botoșăneană. „Este mare păcat că botoșănenii nu se bucură cum ar trebui de produsele agroalimentare fabricate la noi în județ. Avem legume și fructe bune și proaspete care sunt net superioare mărfurilor din import. Botoșănenii trebuie să aibă prioritate la produsele realizate în Botoșani”, a precizat candidatul PSD pentru conducerea Consiliului Județean.

Publicitate

Costuri reduse de depozitare și transport înseamnă prețuri bune pentru botoșăneni

Senatorul Lucian Trufin spune că scopul acestui proiect este de a crea lanțuri comerciale cât mai scurte, fără intermediari care să adauge comisioanele proprii și cu costuri de transport minime. Pe lângă faptul că se reduc costurile de comercializare, produsele vor ajunge mereu proaspete pe tarabele din piețe și pe galantarele din magazine. „Este o afacere tip win-win. Câștigă și fermierii, și cetățenii. Producătorii au o piață sigură, la prețuri corecte, iar botoșănenii vor avea produse proaspete, sănătoase la prețuri decente, fără adaosul intermediarilor”, a mai spus Lucian Trufin.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului „Elie Radu” Botoșani au dat startul Săptămânii ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ, ediția întâi. „Profesori” au fost polițiștii

Publicat

Publicitate

Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul Siguranța Școlară, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Botoșani și alți parteneri instituționali desfășoară în această săptămână activități tematice de informare, conștientizare și prevenire a  comiterii de fapte antisociale.

 

Activitățile desfășurate sub semnul primei ediții a  ”Săptămânii ȘCOALA ÎN SIGURANȚĂ” vor alinia domenii prestabilite de discuții, respectiv:

Publicitate

 

  • prevenirea violenței în mediul școlar
  • prevenirea faptelor de bullying și cyberbullying, precum și cele de criminalitate informatică
  • prevenirea consumului și traficului de droguri, în rândul elevilor
  • prevenirea infracţiunilor la viața sexuală și violarea vieții private

 

Contextualizat celor precizate, astăzi – 14 mai, activitățile au debutat în cadrul Liceului Tehnologic ”Elie Radu” Botoșani, iar la întâlnirea elevilor cu polițiștii Biroului Siguranța Școlară, reprezentanții Inspectoratului Școlar Botoșani și cei ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Botoșani, au fost purtate discuții cu privire la consecințele actelor de violență raportat atât la autor cât și la victimă; probabilitatea adoptării unui comportament violent pe fondul consumului de substanțe interzise a constituit de asemenea unul dintre subiectele dezbaterii.

Publicitate

 

Informații de background:

Violența asupra elevilor reprezintă un concept integrator pentru diversele forme de abuz fizic, verbal, emoțional, sexual, neglijare, exploatare sexuală, trafic, violență prin internet, violență de gen, hărțuire sexuală etc. Această formă de violență include violența între egali, respectiv între elevi. De asemenea, violența asupra elevilor cuprinde forme de rele tratamente comise de către adulți aflați în poziție de răspundere, putere ori în relație de încredere cu copilul, care produc vătămare asupra sănătății acestuia și îi pun în pericol dezvoltarea, demnitatea și moralitatea.

Publicitate

Noțiunea de violență presupune utilizarea forței și a constrângerii fizice, psihice sau morale asupra unei persoane care nu dorește să fie tratată în acest mod. De aceea violența implică mereu și agresivitatea sau un comportament agresiv.

Agresivitatea reprezintă o formă de comportament orientat în sens distructiv, care poate cauza prejudicii de natură fizică sau morală altor persoane. Comportamentul agresiv se poate manifesta de la abuzuri verbale – prin cuvinte care jignesc, calomniază;  abuzuri fizice  – lovirea sau alte violențe;  până la distrugerea bunurilor unei persoane.

Siguranța elevilor și a personalului didactic în incinta unităților de învățământ preuniversitar și zona adiacentă acestora constituie una din condițiile fundamentale pentru organizarea unui proces educațional de calitate, performant.

Publicitate

Ca factor de răspundere în asigurarea unui climat corespunzător de siguranță în zona unităților de învățământ, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani prin Biroul de Siguranța Școlară, a desfășurat în primul trimestru al anului curent peste 130 de activități cu caracter de informare și prevenire, la care au participat peste 4000 de elevi.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending