Connect with us

Actualitate

De sâmbătă, 27 august: APIA primește cereri pentru ajutoare de la stat pentru crescătorii de porci și păsări

Publicat

Publicitate

Guvernul a lansat o schemă de susținere financiară prin care se vor acorda ajutoare excepționale de până la 150.000 de euro per beneficiar pentru a ajuta crescătorii de porci și păsări să depășească problemele generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Cererile crescătorilor vor putea fi depuse la centrele teritoriale ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) începând de sâmbătă, 27 august. 

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), informează potențialii beneficiari că, în perioada 27 august – 15 septembrie 2022, primește Cereri de solicitare a ajutorului excepțional pentru susținerea următoarelor activități:

  • creșterea și/sau îngrășare și/sau reproducția suinelor;
  • creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.

Scopul acestei scheme de susținere financiară îl reprezintă acordarea de ajutoare excepționale, producătorilor agricoli, crescători de animale, din sectoarele suin și avicol, pentru susținerea unor cheltuieli angajate în perioada 24 februarie  – 31 iulie 2022, necesare activităților de creștere și/sau reproducție a suinelor, respectiv de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor, în vederea realizării obiectivelor de utilizare eficientă a resurselor, gestionarea nutrienților și aplicarea unor metode de producție favorabile mediului și climei, pentru susținerea activității de creștere în anul 2022, prin compensarea pierderilor generate de creșterea prețurilor la furaje, energie electrică și gaze naturale.

Cererile se depun la Centrele Județene ale APIA pe raza cărora potențialii beneficiari au sediul social sau unde au depus cerere de solicitare pentru Măsura 14 – Bunăstarea animalelor. Formularul de cerere și documentele justificate ce însoțesc cererea, precum și Ghidul solicitantului se vor regăsi pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

Documentele depuse/transmise în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.

Publicitate

Beneficiarii sunt producătorii agricoli, crescători de suine sau păsări, persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare, și/sau persoane juridice, care dețin exploataţii autorizate sanitar veterinar până la data de 24 februarie 2022.

Condițiile de eligibilitate:

a) să fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către APIA;

b) să dețină exploatație cu cod ANSVSA, autorizată sanitar – verterinar;

c) să desfășoare activitate de creștere și/sau îngrășare și/sau reproducție a suinelor, respectiv de creștere și/sau reproducție și/sau incubație a păsărilor, în perioada 24 februarie 2022 – 31 iulie 2022, cu condiția menținerii activității până la data de 31 decembrie 2022;

d) ajutorul de adaptare excepțional se acordă pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de beneficiar, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine/păsări, cu scopul de a menține exploatația în bune condiții tehnologice.

Plata ajutoarelor excepționale se efectuează până la data de 30 septembrie 2022.

Resursele financiare totale necesare implementării schemei de ajutor excepțional în sectoarele suin și avicol sunt de 129.166,292 mii lei, echivalentul sumei de 26.100 mii euro stabilit în conformitate cu prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467, care se asigură astfel:

a) 63.075,336 mii lei, echivalentul sumei de 12.745,324 mii euro, finanțare externă nerambursabilă conforma Anexei la Regulamentul delegat (UE) 2022/467;

b) 66.090,956 mii lei, echivalentul sumei de 13.354,676 mii euro, de la bugetul de stat în conformitate cu prevederile art.2 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467 și în limita prevederilor bugetare aprobate pe anul 2022 Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu această destinaţie.

Cursul valutar este cel stabilit la rata de schimb de 4,9489 lei pentru 1 euro în conformitate cu prevederile alin. (6) al art.1 din Regulamentul delegat (UE) 2022/467.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul suin pe capacitatea de producție deținută este de:

a) 200 euro/UVM pentru capacitatea de producție animale de reproducție (scroafe și/sau scrofițe montate);

b) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție suine la îngrășat.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro.

Cuantumul ajutorului excepțional care se acordă beneficiarilor din sectorul avicol pe capacitatea de producție deținută este de:

a) 50 euro/UVM pentru capacitatea de producție găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire;

b) 20 euro/UVM pentru capacitatea de producție pui de carne, pui de curcă, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați pe serie.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar se calculează în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro.

În situaţia în care sumele centralizate depăşesc resursele financiare aprobate cu această destinaţie, valoarea ajutorului excepțional se reduce proporţional pentru toţi beneficiarii.

Totodată, în cazul în care din resursele financiare alocate rămâne o sumă nedistribuită/neutilizată, aceasta se redistribuie procentual celorlalți beneficiari cu respectarea sumei maxime de 150.000/100.000 euro per beneficiar, în funcție de specii.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Duhovnicul creștinilor din Tocileni, comuna Stăuceni, a trecut la cele veșnice

Publicat

Publicitate

Comunitatea ortodoxă din Botoșani este din nou în doliu, după ce părintele Octavian Poduț, duhovnicul creștinilor din satul Tocileni, a trecut la cele veșnice în această dimineață. Părintele ar fi suferit un infarct, Lasă în urmă o biserică pe care a refăcut-o din temelii, dar și un proiect care abia primise binecuvântare de la ierarh, o nouă biserică.

Credincioșii din Tocileni au făcut front comun în jurul părintelui Marian Octavian Poduț, care a slujit în comunitate  44 de ani, fiind hirotonit de PF Teoctist și trimis în localitatea unde s-a născut patriarhul să facă misiune și să propovăduiască credința ortodoxă, să construiască biserici în inimile credincioșilor.

A găsit în Tocileni o biserică din cimitir care stătea să cadă, a transformat-o într-un lăcaș adevărat și a venit vremea să construiască o biserică nou-nouță cu bănuțul văduvei, dar și cu sprijinul unor persoane care acordă ajutor consistent, printre acestea regăsindu-se membrii familiei Timofte. Zidirea unei biserici este un moment deosebit în viața unei comunități. În vremurile noastre, în care o mulțime de minciuni sunt impuse ca adevăruri, este important  ca în inima satului să se predice cuvântul adevărului, care este cuvântul Evangheliei Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

Citeste mai mult

Eveniment

NOVA APASERV Botoşani ajustează de la 1 ianuarie 2025 prețurile și tarifele la serviciile de apă și de canalizare/epurare

Publicat

Publicitate

În conformitate cu prevederile legale, S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani are obligația întocmirii și implementării planului de afaceri, a strategiei tarifare și a strategiei privind redevența și investițiile în infrastructura de apă și apă uzată pentru perioada 2024-2028.

Strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri are drept scop asigurarea resurselor necesare pentru dezvoltarea de către operatori a programelor de investiţii multianuale de întreținere, reabilitare, extindere şi modernizare a sistemelor de apă şi de canalizare existente, precum şi înfiinţarea de noi sisteme, care să conducă la implementarea, în aria de operare, a strategiei Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani, cu privire la serviciile de apă și de canalizare-epurare.

O altă obligație legală este ca din prețuri și tarife să se constituie Fondul de Întreținere, Înlocuire și Dezvoltare (IID) – fond care este principala sursă proprie a operatorilor pentru realizarea investițiilor în infrastructura de apă și apă uzată.

O componentă esențiala în preturile și tarifele actuale o constituie redevența. In acest sens, prin Planul de afaceri, operatorul a elaborat Strategia privind redevenţa prin includerea graduală în preţuri şi tarife a nivelului echivalentului amortizării patrimoniului public, ţinând cont de perioadele de amortizare stabilite conform legislaţiei în vigoare şi de gradul de suportabilitate al populaţiei. Procentul actual din amortizare inclus in tarif prin intermediul redevenței este de 34% față de cel initial ( înregistrat în anul 2023) care a fost de aproximativ 17% și va  ajunge la finele anului 2028 la 50%,

Din prețurile și tarifele actuale, un procent de 25,4% se acumulează în fondul IID, urmând ca până în anul 2029, acest procent să ajungă la un nivel de 37,3%.

Strategia tarifară constituie și condiție obligatorie pentru finanțarea proiectelor de investiții în infrastructura de apă realizate din fonduri nerambursabile.

Publicitate

Menționăm faptul că strategia de tarifare aferentă planului de afaceri se stabileşte prin raportare la rata de suportabilitate a populaţiei pe întreaga perioadă de reglementare economică, pornind de la preţurile şi tarifele iniţiale şi realizând o prognoză a evoluţiei acestora, atât în termeni reali, cât și în raport cu rata inflației, pe baza cheltuielilor de operare şi întreţinere, a cheltuielilor cu redevenţa, a amortismentelor aferente capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale, a cheltuielilor pentru protecţia mediului, a cheltuielilor financiare asociate creditelor contractate, a cheltuielilor derivând din contractul de delegare a gestiunii, precum şi a unei cote de profit rezonabil, care, conform prevederilor legale, va fi reinvestit în rețelele de apă și de canalizare

În conformitate cu strategia de tarifare aferentă Planului de afaceri pentru investițiile în infrastructura de apă și apă uzată dezvoltate de operatorul regional S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani., avizată de Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (A.N.R.S.C.) prin Avizul conform nr. 1353 din data de 15.03.2024 și aprobată prin Hotărârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară AQUA Botoșani nr.199/22.04.2024, rațiunea necesității de ajustare a prețurilor și tarifelor rezidă din nevoia respectării Planului anual de evoluție a tarifelor și a formulei de ajustare  și presupune ajustări tarifare ale prețurilor și tarifelor în fiecare an, cel mai târziu la data de 01 ianuarie , atât în termeni reali, cât și cu inflația.

Începând cu data de 1 ianuarie 2025 S.C. NOVA APASERV S.A. Botoşani,. va ajusta prețurile pentru apa potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru apa potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii în alte sisteme de operare, precum și tarifele de canalizare-epurare, pentru întreaga arie de operare.

Noile prețuri și tarife au fost aprobate de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice,  prin Decizia nr. 322/17.12.2024, care prevede că acestea se vor aplica  începând cu data  01 ianuarie 2025.

Prețurile/tarifele pentru serviciile de alimentare cu  apă și canalizare practicate de la 1 ianuarie 2025 de S.C.NOVA APASERV S.A. Botoșani. vor fi următoarele:

 

 

 

Preţ/Tarif unic

pentru toate categoriile de utilizatori

(exclusiv T.V.A.)

lei/mc lei/litru Diferente valorice lei/mc
Apă potabilă produsă, transportată și distribuită, pentru întreaga arie de operare 8,41 0,00841 0,19
Apă potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii, pentru întreaga arie de operare 3,89  0,00389 0,16
Canalizare-epurare pentru întreaga arie de operare 6,20  0,00620  0,14

1 mc = 1000 litri

Astfel:

  • prețul apei potabile produsă, transportată și distribuită se va modifica de la 22 lei/mc fără T.V.A la 8,41 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;
  • prețul apei potabilă produsă și transportată în vederea redistribuirii se va modifica de la 3,73 lei/mc fără T.V.A la 3,89 lei/nc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 4,28%;
  • tariful de canalizare-epurare se va modifica de la 6,06 lei/mc fără T.V.A la 6,20 lei/mc fără T.V.A, ceea ce înseamnă o majorare cu 2,31%;

Notă: Conform legislației fiscale în vigoare, cota de T.V.A aplicabilă pentru serviciile de alimentare cu apă și de canalizare-epurare este de 9%.

Prețurile tarifele sunt valabile pentru toate localitățile în care S.C. NOVA APASERV S.A. Botoșani prestează servicii publice de alimentare cu apă potabilă și de canalizare-epurare.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: „Emoții în zbor” – expoziție personală, în spațiul Colecției de Artă

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în spațiul Colecției de Artă, în perioada 9-26 ianuarie 2025, expoziția intitulată „Emoții în zbor”, a artistei vizuale Ioana Gina Poleac.

Beneficiind de o formare artistică ale cărei baze au fost puse în cadrul Liceului de Artă „Ștefan Luchian” Botoșani, Ioana Poleac și-a continuat drumul spre împlinirea prin artă absolvind secția Artă Murală a Facultății de Arte Vizuale și Design din Iași, ceea ce-i va permite ca, între 2014-2021, să se dedice acestui domeniu, specializându-se în tehnicile și tehnologiile necesare realizării mozaicului artistic și religios și în tehnica picturii pe sticlă fuzionată, în calitate de coordonator de echipă în atelierul Mozaic Donart din Bacău.

Chiar dacă, începând din 2023, și-a orientat cariera înspre protejarea patrimoniului cultural, ocupând postul de conservator de bunuri culturale la Muzeul Județean Botoșani, artele vizuale au continuat să reprezinte un mod de viață și de exprimare, pasiunea și talentul artistei fiind recunoscute și apreciate de public și de specialiști, nu doar prin participări multiple la expoziții colective, ci și prin câștigarea a numeroase premii și distincții: premiul II la Olimpiada de Arte Vizuale, Arhitectură și Istoria Artelor, etapa națională, secția Artă Monumentală, Târgoviște, 2011; premiul I la concursul de fotografie Grand Hotel Traian, Iași, 2016; premiul I la concursul Can Pack Design, organizat de Can Pack Romania, București, 2018; premiul pentru cel mai talentat artist în devenire, oferit de Ambasada Republicii Armenia în România, în cadrul concursului de pictură ,,Andronic Țăranu”, Botoșani, 2021; trofeul categoriei, secțiunea Arte Vizuale, la Festivalul Național de Interpretare și Creație ,,Dragobete pupă fete”, ediția a IV-a, organizat de Centrul Educațional ,,Micul Picasso”, Ploiești, 2022 etc.

Într-o perioadă de finalizare, de sedimentare a căutărilor și interogațiilor, spre a lăsa loc uneia a maturizării artistice, Ioana Gina Poleac aduce în fața publicului prima ei expoziție personală, „Emoții în zbor”, care se constituie într-o transpunere „în mod inconștient a emoțiilor în propriul limbaj”, ajutând-o mereu „să elibereze ceea ce uneori a fost prea mult pentru a simți”. Cuprinzând lucrări realizate în tehnică mixtă, pictură în acrilice și mozaic din sticlă pigmentată, expoziția ilustrează, după cum precizează artista însăși, „căutările mele în direcția reprezentării ideii de zbor. Reprezentat inițial sugestiv, prin aripi, iar mai apoi prin păsări ce se înalță înspre infinitul văzduhului, zborul reprezintă pentru mine eliberarea de constrângeri și dorința de evoluție în această lume a posibilităților infinite”.

Vernisajul va avea loc pe 11 ianuarie 2025, începând cu ora 11.00. Invitatul special va fi psihoterapeutul Mihaela Cristina Puciu, cea căreia Ioana consideră că îi datorează înțelegerea în profunzime a propriilor emoții, reflectate în lucrările etalate.

Curatoriată de Liviu Șoptelea, expoziția va fi prezentată de Maria-Laura Tocariu. Ambianța artistică va fi potențată de minirecitalul de vioară susținut de Cezara Ariciuc.

Publicitate

În zilele de 18-19 și 25-26 ianuarie, în încercarea de a transmite publicului entuziasmul care i-a însoțit călătoria de cunoaștere și descoperire a mozaicului, artista va organiza ateliere de creație dedicate adulților, cărora le va propune realizarea unor lucrări de mozaic folosind diverse tipuri de materiale din sticlă.

Accesul este gratuit.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum va fi vremea în 2025: Variații mari în termometre, secetă și momente de caniculă extremă în România

Publicat

Publicitate

Cum va fi vremea în 2025: Se anticipează temperaturi globale ridicate, cu ierni caracterizate de variații semnificative în România, influențate de dinamica vortexului polar și de fenomene climatice globale, informează alba24.ro.

Conform estimărilor Met Office, anul 2025 va fi unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată la nivel mondial, cu o creștere a temperaturii medii globale între 1,29°C și 1,53°C față de perioada preindustrială.

În România, iarna cu care începe anul 2025 se anunță cu fluctuații de temperatură, alternând între perioade foarte reci și intervale cu temperaturi mai ridicate decât media sezonului.

Valorile medii vor varia în ianuarie între 5°C și 12°C, cu episoade mai friguroase la începutul lunii decembrie, când temperaturile pot scădea sub 0°C în zone extinse.

Zăpada va fi mai puțină decât de obicei, cu excepția zonelor montane înalte, transmite Antena 3.

Un factor important în evoluția vremii este dezvoltarea vortexului polar deasupra Polului Nord.

Publicitate

În acest an, formarea acestuia este mai lentă decât de obicei, ceea ce ar putea influența condițiile meteorologice din Europa și Statele Unite în lunile de iarnă.

Cum va fi vremea în 2025: Se anticipează temperaturi globale ridicate, cu ierni caracterizate de variații semnificative în România, influențate de dinamica vortexului polar și de fenomene climatice globale.

Conform estimărilor Met Office, anul 2025 va fi unul dintre cei mai călduroși trei ani înregistrați vreodată la nivel mondial, cu o creștere a temperaturii medii globale între 1,29°C și 1,53°C față de perioada preindustrială.

În România, iarna cu care începe anul 2025 se anunță cu fluctuații de temperatură, alternând între perioade foarte reci și intervale cu temperaturi mai ridicate decât media sezonului.

Valorile medii vor varia în ianuarie între 5°C și 12°C, cu episoade mai friguroase la începutul lunii decembrie, când temperaturile pot scădea sub 0°C în zone extinse.

Zăpada va fi mai puțină decât de obicei, cu excepția zonelor montane înalte, transmite Antena 3.

Un factor important în evoluția vremii este dezvoltarea vortexului polar deasupra Polului Nord.

În acest an, formarea acestuia este mai lentă decât de obicei, ceea ce ar putea influența condițiile meteorologice din Europa și Statele Unite în lunile de iarnă.

Un vortex polar puternic menține aerul rece în Cercul Arctic, ducând la ierni mai blânde în regiunile temperate, în timp ce un vortex slab permite pătrunderea aerului rece către sud, provocând episoade de frig extrem și ninsori abundente.

Cum va fi vremea în 2025: Iarna 2025 (ianuarie – februarie):

  • Temperaturi: Iernile în Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, tind să devină mai blânde, dar vor exista episoade de frig polar cauzate de slăbirea vortexului polar. În România, temperaturile pot oscila între -10°C (în depresiunile intramontane) și 5°C în zonele de câmpie.
  • Ninsori: Cantitățile de zăpadă vor fi mai reduse decât în mod obișnuit în zonele de câmpie și coline, dar munții vor beneficia de perioade de ninsoare intensă.
  • Precipitații: Precipitațiile mixte (ploi și lapoviță) vor fi mai frecvente în sudul țării.

Primăvara 2025 (martie – mai):

  • Temperaturi: Primăvara va debuta cu temperaturi ușor sub media multianuală în martie, urmate de un aprilie și mai mai calde, cu temperaturi medii între 10°C și 20°C.
  • Precipitații: Precipitații abundente sunt așteptate în martie și aprilie, mai ales în nordul și vestul țării, cu posibile episoade de inundații locale.
  • Fenomene meteo extreme: Creșterea frecvenței furtunilor de primăvară, mai ales în luna mai, cu intensificări ale vântului și descărcări electrice.

Cum va fi vremea în 2025: Vara 2025 (iunie – august):

  • Temperaturi: Vara va fi caracterizată de episoade de caniculă, cu temperaturi ce pot depăși 35°C, mai ales în zonele de sud și sud-est (Muntenia, Dobrogea). În Transilvania, temperaturile vor fi mai moderate, cu maxime de 30°C.
  • Secetă: Probabilitatea de secetă este mare, în special în zonele sudice și estice.
  • Fenomene extreme: Furtuni violente, însoțite de grindină, vor fi frecvente în lunile iulie și august.

Toamna 2025 (septembrie – noiembrie):

  • Temperaturi: Septembrie va fi mai cald decât media multianuală, cu temperaturi de până la 25°C în zonele joase. Octombrie și noiembrie vor aduce o răcire treptată.
  • Precipitații: Sezonul ploios va debuta în octombrie, mai ales în vestul și centrul țării.
  • Fenomene speciale: În zonele montane, primele episoade de ninsoare ar putea apărea spre sfârșitul lunii noiembrie.

Tendințe climatice generale pentru România în 2025:

  1. Încălzirea globală continuă: Temperatura medie anuală va fi cu 1-2°C mai ridicată față de media multianuală din ultimele decenii.
  2. Fenomene meteo extreme: România va experimenta mai multe episoade de vreme severă, inclusiv furtuni intense, valuri de căldură și precipitații abundente într-un interval scurt.
  3. Schimbări sezoniere: Sezoanele vor deveni mai greu de definit, cu o tranziție rapidă între iarnă și vară, reducând durata primăverii și a toamnei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending