Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la începutul anului 2024 s-au majorat amenzile. Cât vor plăti șoferii indisciplinați

Publicat

Publicitate

De fapt, se schimbă modul de calcul, și anume valoarea punctului-amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca înainte, dar se renunță la deja tradiționala plafonare anuală a acestuia informează alba24.ro.

De la începutul anului 2024 s-au majorat amenzile. Așa cum e prevăzut în OUG 115/2023, prin care au fost stabilite mai multe măsuri fiscal-bugetare, de la 1 ianuarie crește valoarea punctului-amendă, după mai mulți ani de plafonare la 165 de lei.

Până în 31 decembrie 2024, valoarea punctului de amendă era de 145 de lei.

Publicitate

Practic se schimbă modul de calcul, și anume valoarea punctului-amendă va reprezenta 5% din salariul minim brut, nu 10%, ca înainte, dar se renunță la deja tradiționala plafonare anuală a acestuia.

Până la sfârșitul anului 2023, conform Codului Rutier în vigoare, punctul de amendă avea o valoare echivalentă cu 10% din salariul minim brut pe economie. El a fost înghețat la suma de 145 de lei începând din ianuarie 2017. Atunci, salariul minim brut pe economie era de 1.450 de lei.

Câți bani vor plăti șoferii pentru amenzi în 2024
În România, există cinci categorii de amenzi. Primele patru sunt destinate persoanelor fizice. A cincea categorie se aplică exclusiv persoanelor juridice.

Publicitate

Din anul 2024, amenda maximă pentru persoanele fizice (20 de puncte de penalizare) se situează la suma de 3.300 de lei. Pentru persoanele juridice, amenda maximă (100 de puncte de penalizare) ajunge la 16.500 de lei.

De exemplu începând cu 1 ianuarie 2024, amenda pentru traversarea neregulamentară va varia între 330 și 495 de lei.

Cu toate acestea, amenda va fi redusă la jumătate în cazul plății în termen de 15 zile. Astfel, suma efectivă a amenzii va fi între 165 și 247,5 lei.

Publicitate

Pentru o faptă pedepsită cu 3 puncte de amendă cum ar fi de exemplu nepurtarea centurii de siguranță, amenda în 2023 a fost de 435 de lei. În 2024 amenda este 495 de lei.

Clasele de sancțiuni, în 2023
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (între 290 şi 435 de lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (între 580 şi 725 de lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (între 870 şi 1.160 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (între 1.305 şi 2.900 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (între 3.045 şi 14.500 de lei).
Clasele de sancțiuni, începând de la 1 ianuarie 2024
a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (între 300 şi 495 de lei);
b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (între 660 şi 825 de lei);
c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (între 990 şi 1.320 de lei);
d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (între 1.485 şi 3.300 de lei);
e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (între 3.465 şi 16.500 de lei).
Valorile amenzilor, dacă va crește salariul minim pe economie la 3700 de lei
Dacă valoarea salariului minim pe economie ajunge la 3.700 de lei, valoarea unui punct de amendă va fi de 185 de lei. Valorile amenzilor în funcție de clasele de sancțiuni vor fi următoarele:

clasa I – 2 sau 3 puncte-amenda (între 370 şi 555 de lei);
clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amenda (între 740 şi 925 de lei);
clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amenda (între 1.110 şi 1.480 de lei);
clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amenda (între 1.665 şi 3.700 de lei);
clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amenda (între 3.885 şi 18.500 de lei).
Modalități de achitare a amenzilor
Există numeroase modalități prin care poți achita amenda rutieră.

Cash – la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau de domiciliul șoferului, și la direcțiile de taxe și impozite locale;
Cash – la ghișeele Poștei Române de pe întreg teritoriul țării;
Online – pe platforma ghiseul.ro. Pentru a avea acces la această platformă trebuie să-ți creezi un cont pe baza datelor tale personale și prin introducerea unui card bancar valid emis de o bancă din România;
Online – prin intermediul unui serviciu de Internet Banking în contul special dedicat amenzilor contravenționale, disponibil online, și anume:
Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.01;
Pentru persoanele fizice cu domiciliul în străinătate, contul unic pentru plata amenzilor de circulație este 50.09.02.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Igor Cuciuc, după moartea fiicei: „Am pierdut tot ce aveam mai scump”

Publicat

Publicitate

„Am pierdut tot ce aveam mai scump”. Asta a scris într-o postare pe rețele interpretul Igor Cuciuc, la scurt timp după moartea fiicei sale. Acesta a mai menționat că prima ambulanță ar fi venit neechipată, iar a doua a sosit peste 20 de minute, scrie agora.md.

Igor Cuciuc spune că fiicei lui i s-a făcut rău la data de 15 noiembrie, la ora 21:30, în timp ce se afla într-un local de la Botanica, bulevardul Dacia, după balul bobocilor. Părinții au fost anunțați că Andreea și-a pierdut cunoștința.

Din spusele tatălui, salvarea ar fi venit peste șapte minute, însă ar fi fost neechipată. Peste 20 de minute ar fi venit a doua ambulanță, cu aparat respirator, însă nu s-a mai reușit resuscitarea fetei.

Publicitate

„Au încercat 45 de minute să o resusciteze cu oxigen și nu au putut să o aducă la viață. Nu știu ce să zic. Cauza o vom afla astăzi. Nu era cu ce respira în acel local plin de fum, kalian (n.r. narghilea), țigări electronice și fără aerisire corespunzătoare! Suntem distruși de durere! Doamne, de ce ai luat-o la tine așa devreme pe Andreea, fiica mea iubită?”, a scris pe pagina sa de facebook Igor Cuciuc.

Sursa agora.md

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Valeriu Iftime: „V-am cerut demisia! Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă”

Publicat

Publicitate

Am încheiat a treia săptămână la Consiliul Județean cerând demisii pentru modul dezastruos în care a fost gestionată problema apei din județ. Toți cei care au fost părtași la acest dezastru trebuie să plece acasă!

Am spus-o încă de la începutul campaniei trecute: situația critică a companiei de apă a demonstrat o lipsă gravă de management și viziune, ca să nu mai vorbesc de implicare și capacitate pentru a gestiona situații de criză.

Avem nevoie mai mult ca oricând de o echipă nouă, una care să aibă cu adevărat capacitatea și motivația de a oferi botoșănenilor serviciile la care au tot dreptul.

Publicitate

Dacă cineva mai are dubii că această decizie este imperativă, situația de ieri nu mai lasă loc de amânare. Ieri am decis să merg în regim de urgență la o avarie majoră – o conductă mare de apă a cedat, s-a lucrat toată noaptea pentru remediere și am fost acolo, alături de echipă, pentru a urmări îndeaproape soluționarea. Lucrurile vor intra în normal, însă șubrezimea sistemului nu reprezintă altceva decât o consecință directă a tuturor investițiilor ratate de cei care au fost responsabili până acum.

Pentru mine acest subiect este prioritar!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Veste tragică! Andreea, unicul copil al interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață la Balul Bobocilor

Publicat

Publicitate

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe, scrie unica.md.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

 

Publicitate
Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

 

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

(P) Marius Budăi a demonstrat că PSD a crescut de fiecare dată pensiile cu cel puțin 41%, în timp ce PNL le-a înghețat de mai multe ori

Publicat

Publicitate

Fostul Ministru al Muncii, deputatul PSD Marius Budăi a prezentat un grafic al creșterii punctului de pensie în perioadele în care Ministerul Muncii a fost condus de miniștrii PSD, respectiv miniștrii PNL. Social-democratul demonstrează că PNL a mințit când s-a lăudat că a majorat pensiile cu 40%. În realitate, spune Budăi, PNL a înghețat pensiile în 2021, iar fostul premier Florin Vasile Cîțu spunea atunci că „mărirea pensiilor cu 8% era în programul electoral, nu în programul de guvernare”. La fel, fostul PDL, azi PNL, a înghețat pensiile timp de 3 ani, în perioada 2010-2012. 

Am vrut să vedeți adevărul, pentru că i-am auzit pe cei de la PNL cum se lăudau, sau mai degrabă mințeau, că au majorat pensiile cu 40%, lăudându-se de fapt cu deciziile noastre. Adevărul e că PNL a înghețat pensiile în 2021, iar premierul de atunci, Florin Vasile Cîțu, declara senin că nu contează ce a promis PNL în „programul electoral” – contează doar ce au trecut după alegeri în „programul de guvernare!”, a declarat Marius Budăi.

Social-democratul susține că dacă se ia în calcul și recalcularea pensiilor de la 1 septembrie, în ultimii trei ani, miniștrii muncii de la PSD au reușit să majoreze pensia medie cu peste 70%.

Publicitate

Am prezentat distinct recalcularea pensiilor, pentru că de la 1 septembrie nu mai vorbim de „punctul de pensie”, ci de un alt indicator „valoarea punctului de referință”. Dacă însă comparăm pensia medie de la finalul anului 2021 (1.608 lei) cu cea din prezent (2.735 lei), creșterea este de peste 70%!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Pentru următorii 4 ani, PSD și-a propus să majoreze pensia medie cu 48%, până la 4.050 de lei față de 2.735 de lei cât e în prezent.

https://www.facebook.com/share/1DB4WdQkpK/

Publicitate

CMF11240017

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending