Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la 1 octombrie: Monitorizare cu brățări electronice pentru inculpații aflați sub control judiciar

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 octombrie, inculpații aflați sub control judiciar vor putea fi supravegheați cu ajutorul brățărilor electronice. Guvernul a adoptat joi o ordonanță de urgență care permite utilizarea brățărilor electronice pentru monitorizarea persoanelor aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, precum și a celor eliberate condiționat și care au anumite restricții, relatează agerpres.ro.

„Început ca proiect pilot în anul 2022, pentru protejarea victimelor violenţei domestice, sistemul informatic de monitorizare electronică, cunoscut ca <brăţară electronică>, va fi utilizat începând cu 1 octombrie 2024 în sistem pilot şi pentru măsura controlului judiciar, a controlului judiciar pe cauţiune şi a arestului la domiciliu.

Totodată, ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern prevede extinderea utilizării sistemului informatic de monitorizare electronică şi în cazul în care instanţa a impus condamnatului pe durata eliberării condiţionate să nu se afle în anumite locuri sau anumite manifestări sportive, culturale sau adunări publice stabilite de instanţă, respectiv de a nu comunica cu victima sau membrii de familie ai acesteia, cu participanţii la săvârşirea infracţiunii sau cu alte persoane.

De asemenea, este introdusă o nouă categorie de alertă de apropiere de frontieră”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul şedinţei de Guvern.

Prezent la conferinţă, secretarul de stat în MAI, Bogdan Despescu, a explicat că de la începutul acestui an au fost montate 472 de brăţări electronice de supraveghere, în prezent fiind active 208. De asemenea, 25 de persoane şi-au îndepărtat brăţara, iar 24 de persoane au fost reţinute.

Publicitate

Despescu a mai spus că Poliţia are în supraveghere 9.168 de persoane aflate sub control judiciar, din care 24 de persoane sub control judiciar pe cauţiune, la care se adaugă 1.288 de persoane plasate în arest la domiciliu.

De la 1 octombrie, inculpaţii aflați sub control judiciar vor putea fi monitorizați cu brățări electronice

Practic, de la 1 octombrie, aceste persoane vor putea să fie monitorizate prin brăţările electronice.

Bogdan Despescu a menţionat că Poliţia Română în dotare 5.266 de asemenea brăţări de supraveghere, urmând ca până la data de 1 octombrie să fie achiziţionate alte 6.000 de brăţări.

Publicitate

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a transmis, într-un comunicat de presă, că această modificare legislativă este un „pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor”.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în şedinţa de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înţeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor. Legea 146 din 2021, iniţiativă liberală, a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violenţă domestică, în situaţia ordinelor de protecţie emise pentru a proteja victimele.

Dar, de la 1 octombrie, vor putea fi monitorizaţi electronic şi inculpaţii faţă de care magistraţii dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune. Şi aceeaşi măsură se va putea aplica şi pentru inculpaţii faţă de care instanţa de judecată a luat măsura arestului la domiciliu.

Pentru toţi aceştia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brăţărilor electronice – <bijuterii judiciare> – cu ajutorul cărora inculpaţii se vor conforma obligaţiilor stabilite de magistraţi.

Dacă vor încerca să plece din ţară, în ciuda obligaţiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenţie rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar şi prin el, noi, societatea”, a transmis Gorghiu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Nu la Botoșani: Tot mai multe orașe amplasează coșuri de gunoi cu dozatoare de pungi pentru excrementele animalelor de companie

Publicat

Publicitate

Tot mai multe orașe din România încep să amplaseze coșuri de gunoi cu dozatoare de pungi pentru excrementele animalelor de companie.

Deși nu la Botoșani, soluția este agreată de tot mai multe municipalități, iar ultima dintre ele este din Alba Iulia, unde urmează să fie amplasate 15 coșuri stradale prevăzute cu dispensere de punguțe speciale pentru excrementele animalelor de companie, relatează alba24.ro.

Primăria Alba Iulia a cumpărat pe 18 iunie, prin achiziție directă pe platforma SEAP, 15 coșuri stradale cu suport de pungi pentru excrementele animalelor de companie. Valoarea celor 15 coșuri stradale a fost de 8.100 de lei, fără TVA, ofertantul fiind Elkoplast Romania.

Potrivit documentației, coșurile sunt confecționate din polietilenă de înaltă densitate – HDPE. Sunt rezistente la intemperii, radiații UV cât și șocuri. Suprafața netedă a acestora asigura curățarea facilă.

Caseta suport pentru pungile de hârtie si flapsurile sunt realizate din otel inoxidabil. Pungile sunt fixate în interiorul containerului, atârnate de cârlige.

Dacă cumva municipalitatea de la Botoșani ar înțelege că și excrementele animalelor de companie au devenit o problemă, atunci trebuie să știe și faptul că capacitatea coșurilor stradale pentru deșeuri este de 50 de litri.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Tragedia de la Ibănești, cercetată de Inspecția Muncii de la București. Este considerat accident colectiv de muncă

Publicat

Publicitate

Tragedia de ieri de la Fabrica de Cașcaval de la Ibănești va fi cercetată de Inspecția Muncii de la București, fiind considerat accident colectiv de muncă.

Nu mai puțin de patru oameni au murit ieri după amiază după ce au căzut într-un bazin de decantare din curtea unei fabrici de lactate din localitatea Ibănești. Toți au decedat din cauza inhalării gazelor toxice emanate de cantitățile mari de acid sulfuric și amoniac, prezente în interiorul fosei adânci de șapte metri.

Practic, după ce unul dintre muncitori a căzut în bazinul de decantare, alți doi au încercat fără succes să îl scoată, pentru ca într-un final să intervină inclusiv administratorul societății, cel care avea să moară și el din cauza gazelor toxice.

Cele patru persoane, cu vârste cuprinse între 47 şi 56 de ani, au fost scoase din bazin de către pompieri şi preluate de echipajele medicale aflate la fața locului care au făcut tot posibilul pentru menținerea în viață a acestora.

Din păcate două dintre persoane au murit pe loc iar alte două la unitățile UPU din Botoșani și Iași.

După cum am precizat și ieri, la Botoșani a fost deschisă o amplă anchetă privind uciderea din culpă iar cazul a fost preluat și de către Inspecția Muncii de la București care cercetează securitatea în muncă.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Slujbă impresionantă la biserica din municipiul Botoșani ocrotită de Sfânta Treime

Publicat

Publicitate

„În Biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta” ar fi putut spune, luni, zeci de credincioși din municipiul Botoșani, care au participat la sărbătoarea bisericii  ce poartă hramul „Sfânta Treime”, situată „în capătul liniei 1”. În paraclisul de la demisolul acestei impunătoare clădiri, într-un spațiu destul de generos, nu aveai unde să arunci un ac. Credincioșii s-au rugat împreună la slujba Sfintei Liturghii, oficiată de părintele paroh, Gheorghiță Bădărău, alături de sobor de preoți, din care au făcut parte pr. Grigore Diaconu, fost protopop de Botoșani, pr. Gheorghe Andrișescu și pr. Eugen Vornicu de la Parohia Pacea.

La strană, răspunsurile duhovnicești au fost oferite de un cor format din cântăreți bisericești de la mai multe parohii.

Atmosfera din timpul slujbei a fost de nedescris, credincioșii prezenți identificându-se cu cântăreții bisericești, vocile lor alcătuind o strană imensă unde Dumnezeu, unul în ființă, dar întreit în persoane, a fost slăvit din adâncul inimilor.

Un moment aparte a fost cel oferit de Anastasia Podovei care a interpret priceasna „Se aude clopotul bătând”.

Momentele liturgice au fost urmate de rostirea rugăciunilor de dezlegare rostite de cei patru preoți care au invocat mila lui Dumnezeu pentru iertarea păcatelor credincioșilor prezenți la slujbă.

Parohia Sfânta Treime din Botoșani a luat ființă la data de 1 mai 1995, prin Decizia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. În toamna anului 1995 a început construcția unui paraclis din lemn, în care s-a slujit începâand cu data de 7 aprilie 1996 si care a fost sfintit la data de 1 iunie 1996, de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul. În martie 1998 au inceput sapaturile pentru biserica mare, care este prevazuta cu demisol. Sfintirea locului bisericii mari s-a facut la data de 28 iunie 1998 de catre PS Episcop Calinic Botosaneanul.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția de frontieră: Minori neînsoțiți sau fără documente justificative, întorși de la graniță

Publicat

Publicitate

Echipele Poliţiei de Frontieră au efectuat săptămâna trecută peste 33.000 de verificări în aplicaţia eDAC, iar în cadrul controalelor efectuate pe aeroporturi au descoperit mai mulţi cetăţeni care au încercat să iasă din ţară, deşi nu îndeplineau condiţiile legale.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează într-un comunicat de presă că în săptămâna 17-23.06.2024 poliţiştii de frontieră au efectuat peste 33.000 de verificări în aplicaţia eDAC pentru stabilirea valabilităţii condiţiilor de călătorie şi a documentelor de călătorie ale persoanelor şi au fost depistaţi minori neînsoţiţi sau fără documente justificative, dar şi cetăţeni români, adulţi, care aveau documentele de călătorie anulate.

În toate cazurile, persoanelor respective le-a fost întreruptă călătoria şi au fost dispuse măsurile legale.

Astfel, în data de 19.06.2024, o patrulă mixtă, formată din poliţist de frontieră şi poliţist din cadrul Biroului Poliţiei Transporturi Aeriene din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Aeroport Craiova, a verificat un tânăr care intenţiona să călătorească în direcţia Italia, Roma. Deoarece acesta era neînsoţit, lucrătorii noştri l-au legitimat şi au constatat că este minor şi nu are 16 ani împliniţi.

O situaţie asemănătoare a fost constatată şi pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti, unde un minor neînsoţit a fost depistat în apropierea unei porţi de unde se îmbarcau pasagerii unei curse în direcţia Frankfurt.

O altă situaţie a fost constatată de poliţiştii de frontieră de pe Aeroportul Iaşi, care au verificat o persoană de sex feminin, cetăţean român, care o însoţea pe fiica sa minoră şi care doreau să călătorească în direcţia Charleroi – Belgia. În urma verificărilor efectuate s-a constatat faptul că mama nu deţine documente justificative pentru a ieşi din România împreună cu minorul, iar călătoria acestora a fost întreruptă.

Publicitate

În data de 22 iunie, patrulele Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internaţional Henri Coandă Bucureşti care efectuau verificări în zona terminalului Schengen au legitimat trei cetăţeni români care intenţionau să călătorească în direcţia Hamburg, respectiv Roma. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că documentele prezentate de aceştia erau anulate.

Poliţiştii au reţinut actele în cauză, iar pentru că persoanele nu au deţinut alte documente de călătorie valabile, nu li s-a permis ieşirea din ţară.

* * *

Publicitate

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră reaminteşte că de la integrarea în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime, poliţiştii de frontieră, împreună cu colegi de la poliţie, imigrări şi jandarmerie, efectuează acţiuni de control punctuale şi inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale.

Pentru operativitate, sunt utilizate dispozitive mobile care folosesc aplicaţia eDAC, conectată la bazele de date relevante ale autorităţilor române şi a celor din Spaţiul Schengen. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending