Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la 1 iulie CAPACELE atașate la sticlele de plastic au devenit obligatorii în toate țările din Europa

Publicat

Publicitate

Începând din iulie, capacele atașate la sticlele de plastic au devenit obligatorii în Europa. Noul design, considerat deranjant de unii, împiedică înșurubarea completă a capacelor din cauza unor benzi suplimentare de plastic care le mențin fixate de sticlă, relatează alba24.ro.

Începând cu luna iulie, toți producătorii de băuturi răcoritoare sunt obligați să pună pe piață doar PET-uri cu dopurile ataște, potrivit Euronews.

Măsura impusă de Uniunea Europeană vine după ce majoritatea capacelor ajung în mări și oceane, separate de sticle, iar acestea nu mai pot fi recuperate.

Capacele atașate la sticlele de plastic, o inovație pentru reducerea poluării

Capacele de plastic atașate de sticlă reprezintă o inovație destinată să reducă poluarea cu plastic și să îmbunătățească reciclarea.

Această inițiativă a fost introdusă în special de Uniunea Europeană prin Directiva privind materialele plastice de unică folosință, care stipulează că, până în 2024, capacele și dopurile de plastic trebuie să rămână atașate de recipientele din plastic.

Capacele atașate la sticlele de plastic: aspecte importante

Reducerea Poluării: Capacele de plastic sunt printre cele mai frecvent găsite obiecte de plastic în mediu, mai ales pe plaje și în oceane.

Publicitate

Prin atașarea lor de sticle, se previne dispersarea acestora în natură.

Facilitatea Reciclării: Când capacele rămân atașate de sticle, întregul produs poate fi reciclat mai ușor, eliminând necesitatea ca utilizatorii să separe capacele de recipiente.

Comoditate: Atașarea capacelor previne pierderea acestora și adaugă comoditate pentru utilizatori, care nu mai trebuie să-și facă griji cu privire la găsirea sau pierderea capacului.

Publicitate

Capacele atașate la sticlele de plastic – Provocări Tehnice: Implementarea acestei măsuri implică modificări în designul sticlelor și capacelor.

Producătorii trebuie să investească în noi echipamente și tehnologii pentru a produce aceste capace atașate, ceea ce poate duce la costuri suplimentare inițiale.

Inovații în Design: Unele capace atașate sunt proiectate astfel încât să fie ușor de utilizat și să nu interfereze cu funcționalitatea sticlei.

Există diverse modele și mecanisme care permit deschiderea și închiderea ușoară a capacelor atașate.

Această inițiativă este parte dintr-un efort mai amplu de reducere a impactului negativ al materialelor plastice asupra mediului și de promovare a sustenabilității.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a fost prezent, joi, la Botoșani. Declarații

Publicat

Publicitate

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, a fost prezent, joi, la Botoșani, unde a avut o întâlnire cu oamenii de afaceri din județ, față de care a dezvăluit ca vor urma o serie de măsuri menite să detensioneze într-o mică sau mai mare măsură mediul fiscal. Președintele PSD a spus printre altele că nu vor mai fi acele controale, făcute aleatoriu, care pus presiune în mediul de afaceri.

Iată declarațiile sale:

Citeste mai mult

Eveniment

Biroul pentru Imigrări Botoșani, la ceas de bilanț. Câți străini locuiesc și lucrează în județ

Publicat

Publicitate

În primele nouă luni ale acestui an au fost emise 451 permise de ședere pentru diferite scopuri, au fost analizate 1.463 cereri pentru emiterea avizelor de angajare în muncă, 14 străini au fost depistați în situații ilegale, dar și alte activități au fost desfășurate de polițiștii de imigrări din Botoșani.

 

În ceea ce privește dreptul de ședere/rezidență pe teritoriul României, în perioada 1 ianuarie – 30 septembrie 2024, poliţiştii de imigrări au asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 1.173 de persoane, dintre care 844 din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, respectiv 251 și 329 de cetățeni ai Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene, majoritatea din Italia.

 

Principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa pe raza județului Botoșani, sunt: angajare – 394 de străini și reîntregirea familiei – 336.

 

Publicitate

Dintre aceștia, 316 au calitatea de membru de familie al unui cetățean român, iar 20 sunt membrii de familie ai unor cetățeni străini.

 

Ca urmare a aprobării dreptului de ședere au fost emise 451 de permise de ședere, dintre care 438 pentru ședere temporară și 13 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 56 de certificate de înregistrare și 6 de cărți de rezidență permanentă pentru cetățenii Uniunii Europene/Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Publicitate

 

În perioada analizată au fost înregistrate 1.463 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.232 de avize de angajare pentru lucrători permanenţi şi detașați, 191 de cereri au fost respinse, iar 40 sunt în curs de soluționare.

 

De asemenea, au fost înregistrate 12 invitații pentru cetățenii din state terțe, fiind aprobate 11, iar una se află în curs de soluționare. Au mai fost înregistrate 3 cereri privind reîntregirea familiei cu cetățeni din state terțe, două dintre acestea fiind avizate, iar una se află în curs de soluționare.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Botoșani, în vederea creșterii gradului de siguranță al cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

 

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 37 de  activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați 14 cetățeni străini în situații ilegale.

 

Întrucât persoanele în cauză se aflau în ședere ilegală, a fost emisă o decizie de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 de zile de pe teritoriul României, iar în celelalte cazuri, persoanele au fost puse în legalitate.

 

Ca urmare a emiterii deciziei de returnare, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă de 3 luni în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

 

În perioada analizată nu au fost emise de decizii de returnare sub escortă.

 

Totodată, au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 5.400 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

 

De asemenea, în perioada de referință, la nivelul Biroului pentru Imigrări al Județului Botoșani au fost emise 523 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

 

Ca element de noutate, pentru a veni în sprijinul cetățenilor, Inspectoratul General pentru Imigrări a îmbunătățit și a crescut eficiența sistemului informatic în anul 2024, astfel avizele de angajare în muncă și detașare, în prezent sunt emise în sistem electronic, semnate cu semnătură electronică calificată și transmise solicitanților către adresa de e-mail comunicată, fără a mai fi necesară prezența acestora la ghișeu în vederea înmânării.

 

Noile modificări aduse aplicației Portal IGI oferă posibilitatea de a alege data și ora la care solicitanții doresc să se prezinte la ghișeu, iar cererile privind obținerea avizelor de angajare în muncă și detașare sunt preluate exclusiv în baza unei programări prin intermediul acestei aplicații, astfel fiind eliminate cozile de așteptare la ghișeu.

Citeste mai mult

Economie

O nouă escrocherie cu mesaje false în numele ANAF ia amploare. Victimele sunt înștiințate că au datorii la Fisc

Publicat

Publicitate

O nouă campanie de emailuri false, transmise în numele ANAF, este în desfăşurare în această perioadă, anunţă Fiscul. Contribuabilii primesc o „notă informativă” prin care sunt înştiinţati legat de o presupusă datorie. Mesajele sunt transmise de pe adresa valorificare@anaf.pro, iar ANAF atrage atenţia că această adresă de e-mail nu aparţine ANAF şi nu trebuie dat curs solicitărilor, alba24.ro.

„O nouă campanie de emailuri false, transmise în numele ANAF, este în desfăşurare în această perioadă. Contribuabililor, persoane fizice, le este transmisă o «Nota informativă» prin care sunt înştiinţati cu privire la o presupusă datorie, pentru care este necesară plata pentru evitarea executării silite şi a valorificării bunurilor. Mesajele sunt transmise, de această dată, de la adresa de e-mail valorificare@anaf.pro. Atragem atenţia că această adresă de e-mail NU aparţine ANAF şi nu trebuie să daţi curs solicitărilor!”, anunţă ANAF.

 

ANAF precizează că nu informează contribuabilii despre creanţe prin email, informaţiile privind situaţia fiscală proprie, somaţiile, alte înştiinţări sunt comunicate securizat fie prin SPV, fie prin Poşta Română cu confirmare de primire.

 

Pentru informaţii fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela CALL CENTER ANAF la numărul 031.40.39.160.

Publicitate

 

Identitatea ANAF este folosită în mod repetat, de mai mulți ani, pentru diverse escrocherii online. De exemplu, în 2018 au fost trimise mailuri care anunțau, în mod fals, controale ale Direcției Antifraudă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rata șomajului înregistrat la Botoșani la sfârșitul lunii trecute

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii septembrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.944 șomeri (din care 2.297 femei), rata șomajului fiind de 4,49%.

Din totalul de 4.944 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 879 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 4.065 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.528 șomeri provin din mediul rural și 1.416 sunt din mediul urban.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.944
< 25 ani    438
între 25-29    197
între 30-39    788
între 40-49       1.330
între 50-55 1.062
peste 55 ani       1.129

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 43,12%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,36% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 15,41%,  cei cu învățământ profesional 15,92%,cei cu studii superioare sunt 3,01% iar cei cu învățământ postliceal  1,17% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 331 persoane foarte greu ocupabile, 3.323 greu ocupabile,1.262 mediu ocupabile, iar 28 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa www.anofm.ro/AJOFM Botoșani .

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending