Connect with us
Publicitate

Eveniment

De la 1 februarie certificatele verzi pentru românii vaccinați cu două doze își pierd valabilitatea

Publicat

Publicitate

De la 1 februarie certificatele verzi pentru românii vaccinați cu două doze își pierd valabilitatea. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că se va aplica și în România directiva UE care prevede o valabilitate a certificatelor digitale de numai 9 luni de la încheierea vaccinării, care poate fi prelungită cu administrarea dozei booster, relatează alba24.ro.

Certificatele verzi ale românilor ccare au peste 9 luni de la vaccinarea completă vor expira din acel moment și nu vor mai putea fi folosite, de exemplu, la intrarea în mall sau în alte locuri unde sunt cerute pentru acces.

„S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare, dacă după data de 1 februarie va intra în funcțiune și în România mecanismul european, pe care trebuie sa-l respectăm, o directivă a UE, în care valabilitatea acelui celebru certificat de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depășească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a declarat Alexandrul Rafila, joi, la Europa FM.

Astfel, pentru toți cei vaccinați acum un an, la începutul campaniei de vaccinare, certificatele digitale nu vor mai fi valabile de la 1 februarie, dacă nu-și fac doza booster.

„Valabilitatea lor va fi condiționată de acest interval de maxim 9 luni de la incheierea vaccinării”, a confirmat ministrul Rafila,

Ministrul Sănătății a precizat că Guvernul va adopta un act normativ în acest sens până la 1 februarie.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

VIDEO: Incendiu în comuna George Enescu. A vrut să scape de păduchii de găină, dar a dat foc la adăpostul de animale

Publicat

Publicitate

Un mod de dezinsecţie total greșit, folosit de o femeie din localitatea Dumeni, a provocat un incendiu care i-a distrus adăpostul de animale.

Incidentul a avut loc în această după-amiază. Proprietara, o femeie de 80 de ani, a vrut să scape de păduchii de găină și a dat foc mai multor frunze de nuc, în interiorul adăpostului de păsări. Într-un moment de neatenție, bunurile din interior s-au aprins. Când și-a văzut gospodăria amenințată de foc, femeia a cerut ajutor de la pompieri.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD. Aceștia au constat faptul că ardeau anexa, pe o suprafață de aproximativ 70 de metri pătrați, dar și patru tone de furaje, depozitate lângă clădire. Pompierii au intervenit rapid și au stins flăcările înainte ca acestea să se extindă la casă și alte construcții din gospodărie. Proprietara a suferit un atac de panică și a primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajul SMURD.

Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor, pompierii au intervenit mai bine de două ore.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

În atenția taților care stau acasă cu bebelușii. Legea concediului paternal a fost modificată

Publicat

Publicitate

Noua lege prevede că se acordă concediul paternal, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut și de a facilita concilierea vieții profesionale cu viața de familie în cazul lucrătorilor care sunt părinți, scrie alba24.ro. Concediu paternal 2024: Legea prin care sunt stabilite regulile de acordare a concediului paternal a fost promulgată vineri, 21 iunie, de către președintele Klaus Iohannis. Aceasta aprobă OUG 117/2022 ce prevede modificări în legislație.

Actul normativ modifică și completează Legea concediului paternal nr. 210/1999.

Prin termenul lucrător se înțelege persoana care desfășoară activitate în baza unui raport de muncă sau de serviciu, încheiat conform legii.

Concediu paternal 2024. Beneficiari

În vederea acordării concediului paternal și a indemnizației aferente se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane:

  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte din activitate sportivă
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor convenții de muncă individuale
  • directorii care desfășoară activitate pe baza contractelor de mandat încheiate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management
  • cele care desfășoară activitate pe baza unor contracte de management și de administrare încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății
  • cele care ocupă o funcție de demnitate publică.

Concediu paternal 2024. Perioadă și indemnizație

Tatăl copilului nou-născut care are calitatea de lucrător are dreptul la un concediu paternal plătit de 10 zile lucrătoare (anterior, cinci zile).

Publicitate

În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal se majorează cu 5 zile lucrătoare.

Tatăl poate beneficia de acest concediu pentru fiecare copil nou-născut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultură, indiferent când este acesta obținut.

Lucrătorii și persoanele prevăzute pot cumula dreptul la concediul paternal plătit cu dreptul la învoire plătită, permisie sau zile de concediu, după caz, pentru nașterea unui copil, prevăzut de reglementările legale în vigoare aplicabile categoriei de personal din care fac parte.

Publicitate

Indemnizația pentru concediul paternal se plătește din fondul de salarii al angajatorului și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Pe perioada concediului acordat, tatăl copilului beneficiază de o indemnizație egală cu ajutorul pentru sarcină și lăuzie cuvenit mamei sau de o indemnizație calculată după salariul de bază și vechimea în muncă ale acestuia, în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Prevederi pentru militari

Perioada concediului paternal constituie vechime în muncă și în serviciu, precum și în specialitate. Este inclusă la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea, cu respectarea prevederilor Legii nr. 200/2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale.

Tatăl care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, potrivit legii, are dreptul la o permisie de 10 zile lucrătoare acordate la nașterea propriului copil.

Permisia se acordă și tatălui care îndeplinește obligatoriu serviciul militar în calitate de militar în termen, în vederea recunoașterii paternității, în condițiile legii.

Permisia solicitată va fi justificată cu certificatul de naștere al nou-născutului, din care să rezulte calitatea de tată a militarului, respectiv cu declarația de recunoaștere a paternității, întocmită în condițiile legii.

Concediu paternal 2024. Obligații pentru angajatori

Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Prevederile nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau a efectuat concediul de paternitate.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR reduce viteza de circulație a trenurilor în condițiile noilor Coduri portocalii și roșii de caniculă

Publicat

Publicitate

Viteza de circulaţie a trenurilor care tranzitează judeţele aflate sub incidenţa noilor avertizări de Cod portocaliu şi Cod roşu de caniculă va fi în continuare adaptată la condiţiile meteo de temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă, de 38 – 39 de grade Celsius în aer, a anunţat vineri CFR SA.

Potrivit unui comunicat al companiei, în perioada 21 – 23 iunie, pentru menţinerea siguranţei traficului feroviar pe raza judeţelor şi a municipiului Bucureşti, aflate sub incidenţa avertizărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie de Cod portocaliu şi Cod roşu de temperaturi de aproape 40 de grade Celsius în aer, se prelungeşte măsura de reducere a vitezei de circulaţie a trenurilor cu 20-30 km/h faţă de viteza normală.

“Adresăm scuze călătorilor pentru întârzierile inevitabile înregistrate în circulaţia trenurilor care tranzitează judeţele aflate sub incidenţa celor două avertizări de temperaturi caniculare, inclusiv a municipiului Bucureşti, asigurându-i totodată de faptul că reducerea vitezei de circulaţie cu 20 – 30 km/h faţă de viteza normală, care va conduce implicit şi la prelungirea duratei de parcurs a anumitor trenuri, este una dintre principalele măsuri aplicate, în astfel de situaţii, de orice sistem feroviar, în vederea menţinerii condiţiilor de siguranţă în trafic. În acest context, informăm faptul că reducerea vitezei de circulaţie se va aplica pe toate segmentele de cale ferată unde temperatura la nivelul şinei, în anumite intervale orare, atinge pragul de 50 de grade Celsius, această măsură fiind prevăzută de instrucţiile feroviare şi are drept scop desfăşurarea traficului feroviar în condiţii de siguranţă”, precizează reprezentanţii companiei.

CFR SA dă asigurări că personalul de specialitate din cadrul regionalelor de cale ferată ale CFR SA efectuează permanent, în această perioadă, revizii suplimentare pe reţea pentru verificarea directă a căii şi înregistrarea evoluţiei temperaturilor la nivelul şinei, iar operatorii de transport feroviar de călători şi de marfă (OTF) vor fi avizaţi operativ când se impune reducerea vitezei de circulaţie şi pe ce intervale de staţii, astfel încât aceştia să informeze, la rândul lor, pasagerii din trenurile aflate deja în circulaţie sau care urmează să circule în ziua respectivă despre condiţiile de trafic.

Administratorul de infrastructură feroviară recomandă publicului călător ca în această perioadă, înainte de efectuarea călătoriei, să solicite informaţii despre orele de sosire şi de plecare ale trenurilor din/în staţiile CFR, la casele de bilete ale operatorului de transport de la care a achiziţionat sau doreşte să achiziţioneze bilet şi să consulte periodic site-urile operatorilor de transport feroviar, pentru informaţii actualizate despre condiţiile şi măsurile impuse în graficul trenurilor înscrise în circulaţie.

Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” SA administrează infrastructura feroviară publică. AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evoluţia celor doi răniţi în explozia de la Dedeman, internați la Spitalul Floreasca din Bucureşti, este lent favorabilă, se mobilizează

Publicat

Publicitate

Evoluţia celor doi răniţi în explozia de la Botoşani şi care au fost aduşi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti este lent favorabilă, se mobilizează, a anunţat vineri Ministerul Sănătăţii.

“Cei doi pacienţi internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Floreasca) au o evoluţie lent favorabilă, se mobilizează. Se continuă cu măsurile de îngrijire specifice de ATI şi Chirurgie plastică”, afirmă sursa citată.

Potrivit sursei citate, cei trei pacienţi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Spiridon” din Iaşi sunt stabili, unul dintre aceştia cu evoluţie bună.

15 persoane au fost rănite în explozia urmată de incendiu produsă pe 7 iunie la un magazin de materiale de construcţii din municipiul Botoşani. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending