Connect with us

Eveniment

De ce sunt atât de mulți jucători de păcănele. Mecanismele perfide care îi transformă în dependenți, până ajung să își vândă casele

Publicat

Publicitate

Jocurile de noroc, fie ele în varianta online sau offline, au devenit o problemă majoră în societatea noastră, generând dependență și consecințe nefaste pentru mulți oameni. De ce dau dependență jocurile de noroc? Aceasta este o întrebare la care cercetătorii și specialiștii în domeniul sănătății mintale încearcă să găsească răspunsuri clare, scrie realitatea.net. 

Există mai multe motive care contribuie la faptul că jocurile de noroc pot deveni o adevărată obsesie pentru unii oameni, iar această dependență poate duce la pierderea controlului asupra vieții lor.

Mecanismele psihologice care îi transformă pe jucători în dependenți
Dependența de jocurile de noroc este o problemă vastă și complexă, care afectează un număr tot mai mare de persoane în întreaga lume. Această dependență este generată de un mecanism psihologic extrem de puternic, care îi determină pe jucători să revină în mod repetat la experiența jocului, chiar în ciuda consecințelor negative pe care le poate avea asupra vieții lor. Studiile din domeniul psihologiei au identificat mai multe mecanisme psihologice care stau la baza dependenței de jocurile de noroc.

Unul dintre aceste mecanisme este reprezentat de recompensa variabilă, care se referă la faptul că jocurile de noroc oferă câștiguri aleatoare, iar creierul uman este programat să reacționeze în mod puternic la noutate și la stimulii neprevăzuți. Studiile au arătat că aceste recompense variabile activează centrii de recompensă din creier, generând o eliberare crescută de dopamină, un neurotransmițător asociat cu plăcerea și recompensa. Astfel, jucătorii ajung să dezvolte o dependență de jocurile de noroc din cauza acestei senzații plăcute pe care o experimentează atunci când obțin câștiguri, chiar dacă acestea sunt rare sau sunt înlocuite de pierderi frecvente.

Un alt mecanism psihologic care contribuie la dependența de jocurile de noroc este reprezentat de iluzia controlului. Mulți jucători cred că ei sunt capabili să își îmbunătățească șansele de câștig prin strategii sau tehnici specifice, chiar dacă jocurile de noroc sunt în mare parte bazate pe factorul aleatoriu și au un grad scăzut de predictibilitate. Această iluzie a controlului îi determină pe jucători să continue să parieze sau să joace, în ciuda probabilităților matematice care indică că șansele lor de a câștiga rămân neschimbate. Studiile arată că această falsă percepție a controlului poate fi alimentată și de stocarea selectivă a informațiilor în creier, ceea ce face ca jucătorii să își amintească mai ușor succesele lor și să ignore sau să subestimeze eșecurile sau pierderile suferite.

În timp ce jocurile de noroc le oferă aceste persoane o scurtă pauză de la realitate și o senzație de control temporar, confruntarea cu consecințele negative ale pierderilor financiare sau a problemelor relaționale legate de dependența de jocuri de noroc poate agrava starea de sănătate mentală.

Publicitate

Papa Francisc critică teoria de gen: ”Cel mai îngrozitor pericol. Este foarte important să existe această întâlnire între bărbaţi şi femei”

De asemenea, un alt factor important în crearea dependenței de jocurile de noroc este reprezentat de accesibilitatea acestora. În era digitală, jocurile de noroc sunt la doar câteva click-uri distanță, fiind disponibile pe diferite platforme online și pe dispozitive mobile. Această accesibilitate ușoară poate crește riscul de a dezvolta dependență, deoarece jucătorii pot fi tentați să parieze în orice moment al zilei, fără a fi restrictați de programele casinourilor fizice sau de orarul de funcționare al sălilor de jocuri.

Un alt aspect de luat în considerare este influența mediului social asupra dezvoltării dependenței de jocurile de noroc. Studiile au arătat că persoanele care au prieteni sau membri ai familiei care practică jocurile de noroc sunt mai susceptibile să dezvolte ei înșiși această dependență, deoarece aceste modele pot normaliza comportamentul patologic și îi pot influența pe ceilalți să aplice strategii specifice de pariere sau să își asume riscuri mai mari pentru a obține câștiguri mai mari.

Sursa: realitatea.net

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Drumul județean Darabani – Baranca – Oroftiana, întregit de către Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul României a aprobat trecerea celor 3,3 kilometri ai drumului forestier care unește localitățile Baranca (comuna Hudești) și Oroftiana (comuna Suharău), din patrimoniul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în domeniul public al județului Botoșani. Astfel, se asigură continuitatea drumului județean DJ 291D, care a fost rupt de râul Prut în zona pădurii de la Baranca.

„A fost un proiect pe care l-am promovat împreună cu echipa de la Consiliul Județean Botoșani pentru a putea asigura continuitatea drumului Darabani – Baranca – Oroftiana. Când am demarat proiectul de modernizare a acestui drum județean, a trebuit să excludem sectorul Baranca – Oroftiana, pentru că nu era în proprietatea județului. Am inițiat procedurile de transfer și acum drumul este integral la Consiliul Județean. Este de datoria noii conduceri a județului să continue proiectul de modernizare și pe acest sector, astfel încât să se poată circula în condiții normale de la Darabani până la Oroftiana”, a declarat senatorul social-democrat Doina Federovici.

Drumul Județean DJ 291D, Oroftiana; Baranca – Bajura, se află în plin proces de modernizare. Lucrările se desfășoară pe o lungime de 10,2 kilometri. „Ca președinte al Consiliului Județean am făcut din modernizarea drumurilor județene o prioritate. Am reabilitat și modernizat peste 300 de kilometri de drum din cei 652 de kilometri pe care-i are județul. La finalul tuturor proiectelor de modernizare pe care le-am demarat, drumurile județene de piatră vor reprezenta mai puțin de 2% din total”, a conchis senatorul PSD Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Programul RABLA pentru tractoare noi, amânat

Publicat

Publicitate

Lansarea sesiunii din cadrul programului RABLA pentru achiziționarea de tractoare noi va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, a anunțat Adrian Corbu, vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM). Aceasta va fi derulată simultan cu programele RABLA Clasic și RABLA Plus, scrie alba24.ro.

În prezent, AFM finalizează procesul de validare a dealerilor, fiind în desfășurare ultimele două zile de clarificări. După această etapă, lista dealerilor validați va fi publicată pe site-ul instituției. Adrian Corbu a subliniat că persoanele interesate nu ar trebui să plătească avansul pentru tractoare până la publicarea acestor liste oficiale.

Programul Rabla pentru tractoare: Detalii despre program și finanțare

Orice tip de autoturism poate fi casat pentru achiziționarea unui tractor nou.

Valoarea ajutorului financiar variază în funcție de vârsta solicitantului:

  • 80% pentru cei sub 40 de ani.
  • 65% pentru cei peste 40 de ani.

Valoarea maximă a tractorului, inclusiv accesoriile, nu trebuie să depășească 55.000 de euro cu TVA.

Publicitate

În 2024, bugetul alocat pentru programul RABLA destinat tractoarelor a fost de 600 de milioane de lei, iar trei mii de fermieri sunt deja eligibili pentru a primi tractoare aproape gratis. Monitorizări stricte vor fi aplicate pentru a preveni înstrăinarea echipamentelor achiziționate prin program.

Valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate

În funcție de cererea înregistrată în 2025, valoarea alocărilor bugetare și condițiile de finanțare vor fi ajustate, a mai precizat Adrian Corbu. Fermierii interesați sunt încurajați să urmărească anunțurile oficiale de pe site-ul AFM pentru informații suplimentare și actualizări.

Se poate casa orice tip de autoturism” în cadrul programului RABLA pentru achiziționarea unui tractor nou, precizează vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu.

Vicepreședintele AFM a lămurit că procedura este exact ca în programul pentru panourile fotovoltaice. În acest moment, mai sunt două zile de clarificări pentru dealerii validați. Peste două zile, urmează să fie publicate pe site-ul AFM lista cu dealerii validați, iar persoanele fizice interesate se vor putea înscrie la aceștia. ”Până nu publicăm listele cu dealerii validați, oamenii n-ar trebui să dea avansul pentru tractoare” a atenționat Adrian Corbu.

”Lansarea sesiunii va avea loc anul viitor, imediat după aprobarea bugetului, odată cu RABLA Clasic și RABLA Plus” a anunțat Adrian Corbu la DCNews. Anul acesta, bugetul pentru tractoare a fost 600 de milioane de lei.

”Avem o diferențiere în funcție de vârsta solicitantului: pentru cei care au mai mult de 40 de ani, valoarea ajutorului este de 65%, iar pentru cei sub 40 de ani, 80%” a precizat vicepreședintele AFM. Solicitantul trebuie să aibă în vedere un tractor a cărui valoare să nu depășească 55.000 de euro cu tot cu TVA, bani în care pot fi incluse și accesoriile. Adrian Corbu a precizat că există monitorizări în program pentru a nu fi înstrăinat tractorul.

În acest moment, trei mii de fermieri sunt pe punctul de a primi tractoare aproape gratis. În funcție de cerere, în 2025, se va ajusta valoarea, a anunțat vicepreședintele Corbu.

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la Dămideni. Doi soți au ajuns la spital cu arsuri, după ce au vrut să aprindă focul cu benzină

Publicat

Publicitate

Două persoane, soț și soție, de 76, respectiv 80 de ani, au ajuns la spital cu arsuri în urma unui incendiu produs în locuință. S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea Dămideni. Cei doi au fost scoși din casa cuprinsă de flăcări de copiii acestora, care locuiesc în apropiere. Tot ei au sunat la 112, după ajutor.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stinge și o ambulanță SMURD, ambulanța de terapie intensivă mobilă SMURD și două ambulanțe SAJ. Cele două victime au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate. Acestea prezentau arsuri și intoxicație cu fum.

Pompierii au intervenit pentru stingerea incendiului, care a cuprins bunurile din două încăperi.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs după ce una dintre persoane a încercat să aprindă focul cu benzină.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente vă recomandăm să nu aprindeți focul cu benzină, gaz sau motorină! Vă puneți viața în pericol, dar și lucrurile pentru care ați muncit de-a lungul timpului.

Benzina, gazul sau alte lichide inflamabile nu trebuie folosite niciodată pentru aprinderea focului în sobă. Acestea sunt foarte periculoase și pot produce incendii.

Publicitate

Aveți grijă să nu folosiți alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba.

Citeste mai mult

Eveniment

Ceața persistă în județul Botoșani. Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 11:00, pentru o parte din județul Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:
▪️conduceți prudent;
▪️reduceți viteza;
▪️măriți distanța dintre autovehicule;
▪️evitați orice manevră riscantă;
▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 1️⃣1️⃣2️⃣!

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending