De mai bine de un secol, în întreaga lume pe 8 Martie se marchează Ziua Internațională a Femeii. Cum apărut această zi, când a fost ea sărbătorită pentru prima dată şi de ce este necesar să existe o astfel de zi? Citiți mai departe pentru a afla toate aceste răspunsuri, îndeamnă ADEVĂRUL.
Femeile şi-au câştigat drepturile prin greve şi proteste, foto arhivă
În anul 1908, 15.000 de femei au participat la un marş organizat în New York, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. A fost un pas important în mişcarea internaţională de emancipare a femeii şi, un an mai târziu, ca urmare a acestui eveniment, Partidul Socialist din America a fost cel care a declarat prima Zi Națională a Femeii.
Aşadar, Ziua Femeii, cunoscută și sub denumirea prescurtată IWD, a luat naștere din mișcarea sindicală a femeilor şi iniţial ea s-a sărbătorit doar în Statele Unite ale Americii, potrivit BBC.
De ce 8 Martie?
Ideea de a face această zi internațională a venit de la o femeie pe nume Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare de la Copenhaga, la care participau 100 de femei din 17 țări. Bineînţeles că iniţiativa s-a bucurat imediat de unanimitate şi, ulterior, a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
La început, Ziua Internațională a Femeii nu avea o dată fixă.
În anul 1917, în timpul unei greve, femeile din Rusia au cerut „pâine și pace”. După patru zile de grevă a femeilor, țarul a fost forțat să abdice, iar guvernul provizoriu le-a acordat femeilor dreptul de vot. În calendarul gregorian, data la care a început această grevă a fost 8 martie.
Publicitate
Aşadar 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, nu e doar despre flori şi cadouri din partea celor dragi, ci este o zi-manifest, o zi în care femeile sărbătoresc cât de departe au ajuns, între timp, în societate, în politică și în economie.
Tema anului 2024: „Investiți în femei: Accelerarea progresului”
Ziua Femeii a fost sărbătorită în afara graniţelor SUA pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, dar ea a devenit oficială în 1975, când ONU a trecut-o în agenda sa, iar mai târziu a hotărât ca în fiecare an aceasta să aibă o tematică specifică. Prima temă adoptată de ONU (în 1996) a fost „Celebrarea trecutului, planificarea viitorului”.
Anul acesta, când lumea se confruntă cu numeroase crize, de la conflicte geopolitice până la creșterea nivelului de sărăcie și la impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, tema propusă de ONU pentru 8 martie este „Investiți în femei: Accelerarea progresului”.
Culorile-simbol ale zilei de 8 Martie
Violetul, verdele și albul sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii, potrivit site-ului dedicat Zilei Internaționale a Femeii.
„Violetul semnifică dreptatea și demnitatea. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși este un concept controversat. Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie, în 1908”, precizează sursa citată.
8 Martie în lume
Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări.
În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 Martie, conform recomandărilor Consiliului de Stat, deși mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi și angajatelor lor.
În Italia, Ziua Internațională a Femeii, La Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.
Cuantificate, activități de îngrijire neplătite ar reprezenta peste 40% din PIB
Existenţa unei zile oficiale în care atenţia guvernanţilor să fie îndreptă spre femei este justificată de faptul că toate statisticile confirmă că ele rămân în continuare o categorie vulnerabilă, problema egalităţii în drepturi nefiind în totalitate rezolvată.
Experţii ONU avertizează că, „dacă tendințele actuale continuă, peste 342 de milioane de femei și fete ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030. (…) Factorii de decizie politică trebuie să aprecieze, să recunoască și să ia în considerare contribuția vitală pe care femeile o aduc economiilor din întreaga lume prin munca de îngrijire plătită și neplătită. Femeile petrec de aproximativ trei ori mai mult timp decât bărbații în activități de îngrijire neplătite, iar dacă acestor activități li s-ar atribui o valoare monetară, ele ar reprezenta peste 40% din PIB”.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc lansează, de marți, 1 iulie 2025, o linie de contact prin intermediul aplicației WhatsApp, pentru sesizări privind piața neagră a jocurilor de noroc din România, a anunțat instituția.
Persoanele care au informații legate de existența unor activități de jocuri de noroc nelicențiate pot sesiza în mod direct ONJN, la numărul de WhatsApp: 0761 890 899, potrivit sursei citate.
”În cadrul sesizării, cetățenii sunt rugați să ofere cât mai multe detalii, inclusiv fotografii și adresa exactă, pentru ca echipele de control să poată acționa rapid și eficient.
Totodată, dacă se dețin informații despre website-uri nelicențiate pe care se desfășoară jocuri de noroc, publicul este rugat să transmită, la numărul de contact oferit, linkul către site și o captură de ecran.
Această măsură a fost inițiată în urma mai multor sesizări primite din partea publicului privind activități desfășurate la negru, în locații nelicențiate, din domeniul jocurilor de noroc”, a anunțat Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.
Jocurile de noroc ilegale pot fi raportate, din 1 iulie, pe WhatsApp. Verificări în teren
ONJN precizează că luni, în urma unei sesizări pe un număr de WhatsApp al instituției, referitoare la existența unor mijloace de joc neautorizate, s-a dispus trimiterea unei echipe de control la fața locului. Informația a fost confirmată și au fost dispuse indisponibilizarea mijloacelor de joc și sesizarea organelor de urmărire penală.
Publicitate
De la schimbarea conducerii ONJN (25 aprilie 2025) și până în prezent, s-au efectuat 2181 de acte de control, au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale însumând 1.785.000 lei, au fost depuse 10 plângeri penale și au fost confiscate aprox. 50 de mijloace de joc.
Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale
”Veniturile obținute din jocurile de noroc ilegale sunt una dintre principalele surse de finanțare a altor activități criminale, inclusiv terorism, spălarea banilor, și reprezintă totodată un spațiu necontrolat, lipsit de orice formă de protecție pentru jucători.
Deși în spațiul public din România se vorbește prea puțin sau deloc despre piața neagră, aceasta are, la nivel mondial, o dimensiune nebănuită. Se estimează că, la nivelul UE, din totalul veniturilor din jocurile de noroc, peste 70 % merg în piața neagră, iar sub 30 % în piața reglementată (taxată)”, mai precizează ONJN.
Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc va continua acțiunile de combatere a pieței negre pentru a descuraja astfel de practici și încurajează cetățenii să sesizeze orice neregularitate privind desfășurarea jocurilor de noroc la negru.
Vârsta persoanelor care suferă accidente vasculare cerebrale (AVC) a scăzut până la 35 de ani, a declarat, miercuri, medicul neurolog Cristina Luchian de la Spitalul Județean de Urgență ‘Mavromati’ Botoșani.
Potrivit sursei citate, în 2024 au fost înregistrate la unitatea medicală din Botoșani aproximativ 700 de cazuri de AVC, fie ischemic, fie hemoragic. Înmulțirea numărului de astfel de cazuri este pusă pe seama modului de viață.
‘Cea mai tânără pacientă, pe care am înregistrat-o zilele trecute, are 35 de ani. A avut un accident vascular cerebral hemoragic. Într-adevăr, vârsta a scăzut. Stilul de viață predominant… Mult stres’, a afirmat Luchian într-o conferință de presă.
Medicul neurolog atrage atenția populației să accidentul vascular diagnosticat în primele ore de la producerea sa poate fi eligibil pentru tromboliza intravenoasă, care dă șanse pacientului să fie recuperat.
‘Majoritatea ajung târziu la medic. Ori nu realizează, ori spun că mai stau puțin, că le trece, dar orice minut pierdut înseamnă pierdere’, a adăugat medicul. AGERPRES
Conflictul colectiv de muncă apare atunci când între angajați și angajatori intervin neînțelegeri legate de negocierea, desfășurarea sau încheierea contractelor ori acordurilor colective de muncă.
Legea garantează lucrătorilor dreptul de a iniția astfel de conflicte în contextul negocierilor contractuale. Totuși, revendicările care necesită modificarea legislației sau adoptarea unor acte normative nu pot face obiectul unui conflict colectiv.
Situații în care poate fi declanșat un conflict colectiv:
Angajatorul sau organizația patronală refuză să demareze negocierile pentru un contract colectiv, deși nu există unul în vigoare sau cel anterior a expirat.
Angajatorul nu acceptă revendicările angajaților.
Negocierile nu duc la un acord până la termenul stabilit de comun acord de ambele părți
Când există premisele declanșării unui conflict, sindicatul reprezentativ sau, în lipsa acestuia, reprezentanții aleși ai angajaților, trebuie să informeze în scris angajatorul sau organizația patronală. În notificare trebuie incluse revendicările, justificarea acestora și propunerile de soluționare.
Angajatorul are obligația să primească și să înregistreze această sesizare și să răspundă în scris în maximum două zile lucrătoare, punctând clar poziția față de fiecare revendicare.
Publicitate
Dacă aceste aspecte sunt discutate direct între reprezentanții angajaților și ai angajatorului și sunt consemnate într-un proces-verbal, obligația de notificare este considerată îndeplinită.
Ce se întâmplă în timpul unui contract colectiv în vigoare?
Pe durata valabilității unui contract colectiv, nu pot fi declanșate conflicte colective de muncă. Orice neînțelegeri sau încălcări ale prevederilor contractuale se soluționează fie amiabil, fie în instanță. Totuși, acest lucru nu exclude apariția unor proteste spontane, neorganizate oficial de sindicate sau de reprezentanții salariaților.
Dacă în urma negocierilor părțile ajung la un acord, conflictul colectiv se consideră încheiat.
Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au identificat, luni, un bărbat, de 45 de ani, din municipiul Dorohoi, pe numele căruia era emis de către Judecătoria Dorohoi, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.
Acesta a fost condamnat la un an de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Bărbatul a fost depistat în municipiul Dorohoi, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.