De mai bine de un secol, în întreaga lume pe 8 Martie se marchează Ziua Internațională a Femeii. Cum apărut această zi, când a fost ea sărbătorită pentru prima dată şi de ce este necesar să existe o astfel de zi? Citiți mai departe pentru a afla toate aceste răspunsuri, îndeamnă ADEVĂRUL.
Femeile şi-au câştigat drepturile prin greve şi proteste, foto arhivă
În anul 1908, 15.000 de femei au participat la un marş organizat în New York, cerând reducerea programului de lucru, salarii mai bune și dreptul la vot. A fost un pas important în mişcarea internaţională de emancipare a femeii şi, un an mai târziu, ca urmare a acestui eveniment, Partidul Socialist din America a fost cel care a declarat prima Zi Națională a Femeii.
Aşadar, Ziua Femeii, cunoscută și sub denumirea prescurtată IWD, a luat naștere din mișcarea sindicală a femeilor şi iniţial ea s-a sărbătorit doar în Statele Unite ale Americii, potrivit BBC.
Publicitate
De ce 8 Martie?
Ideea de a face această zi internațională a venit de la o femeie pe nume Clara Zetkin. Ea a sugerat ideea în 1910, la o Conferință internațională a femeilor muncitoare de la Copenhaga, la care participau 100 de femei din 17 țări. Bineînţeles că iniţiativa s-a bucurat imediat de unanimitate şi, ulterior, a devenit un eveniment anual recunoscut de Organizația Națiunilor Unite (ONU).
La început, Ziua Internațională a Femeii nu avea o dată fixă.
În anul 1917, în timpul unei greve, femeile din Rusia au cerut „pâine și pace”. După patru zile de grevă a femeilor, țarul a fost forțat să abdice, iar guvernul provizoriu le-a acordat femeilor dreptul de vot. În calendarul gregorian, data la care a început această grevă a fost 8 martie.
Publicitate
Aşadar 8 Martie, Ziua Internațională a Femeii, nu e doar despre flori şi cadouri din partea celor dragi, ci este o zi-manifest, o zi în care femeile sărbătoresc cât de departe au ajuns, între timp, în societate, în politică și în economie.
Tema anului 2024: „Investiți în femei: Accelerarea progresului”
Ziua Femeii a fost sărbătorită în afara graniţelor SUA pentru prima dată în 1911, în Austria, Danemarca, Germania și Elveția, dar ea a devenit oficială în 1975, când ONU a trecut-o în agenda sa, iar mai târziu a hotărât ca în fiecare an aceasta să aibă o tematică specifică. Prima temă adoptată de ONU (în 1996) a fost „Celebrarea trecutului, planificarea viitorului”.
Anul acesta, când lumea se confruntă cu numeroase crize, de la conflicte geopolitice până la creșterea nivelului de sărăcie și la impactul tot mai mare al schimbărilor climatice, tema propusă de ONU pentru 8 martie este „Investiți în femei: Accelerarea progresului”.
Publicitate
Culorile-simbol ale zilei de 8 Martie
Violetul, verdele și albul sunt culorile Zilei Internaționale a Femeii, potrivit site-ului dedicat Zilei Internaționale a Femeii.
„Violetul semnifică dreptatea și demnitatea. Verdele simbolizează speranța. Albul reprezintă puritatea, deși este un concept controversat. Culorile își au originea în Uniunea Socială și Politică a Femeilor (WSPU) din Marea Britanie, în 1908”, precizează sursa citată.
8 Martie în lume
Ziua Internațională a Femeii este o sărbătoare națională în multe țări.
În China, multe femei beneficiază de o jumătate de zi liberă de la locul de muncă de 8 Martie, conform recomandărilor Consiliului de Stat, deși mulți angajatori nu acordă întotdeauna această jumătate de zi și angajatelor lor.
În Italia, Ziua Internațională a Femeii, La Festa della Donna, este sărbătorită prin oferirea de flori de mimoză. Originea acestei tradiții este neclară, dar se crede că a început la Roma, după cel de-Al Doilea Război Mondial.
În SUA, luna martie este Luna istoriei femeilor. O proclamație prezidențială emisă în fiecare an onorează realizările femeilor americane.
Cuantificate, activități de îngrijire neplătite ar reprezenta peste 40% din PIB
Existenţa unei zile oficiale în care atenţia guvernanţilor să fie îndreptă spre femei este justificată de faptul că toate statisticile confirmă că ele rămân în continuare o categorie vulnerabilă, problema egalităţii în drepturi nefiind în totalitate rezolvată.
Experţii ONU avertizează că, „dacă tendințele actuale continuă, peste 342 de milioane de femei și fete ar putea trăi în sărăcie extremă până în 2030. (…) Factorii de decizie politică trebuie să aprecieze, să recunoască și să ia în considerare contribuția vitală pe care femeile o aduc economiilor din întreaga lume prin munca de îngrijire plătită și neplătită. Femeile petrec de aproximativ trei ori mai mult timp decât bărbații în activități de îngrijire neplătite, iar dacă acestor activități li s-ar atribui o valoare monetară, ele ar reprezenta peste 40% din PIB”.
ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat joi că o decizie privind intrarea României în Schengen cu frontiera terestră ar putea fi luată înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din ţara noastră, scrie alba24.ro.
Aceasta ar putea fi formalizată până la finalul lunii decembrie, cu aplicare începând cu luna martie a anului viitor.
Reuniunea pentru Schengen ar putea avea loc înainte de ultimul tur de alegeri prezidenţiale, a precizat premierul înaintea şedinţei de Guvern.
Publicitate
El a spus că în martie anul viitor controlul la frontierele terestre va fi ridicat, iar de sărbătorile pascale românii vor călători fără controale la frontierele terestre ale UE.
„Cred că va fi COREPER şi pe urmă, pe 13 decembrie, în Consiliul JAI se ia decizia pe baza votului COREPER.
Va fi în martie, exact ca la aerian… Ei o să îşi ia, pentru că sunt nişte softuri de implementat, o să îşi ia acest timp de trei luni. De sărbătorile pascale, mai mult ca sigur, românii o să vină pe Schengen”, a susţinut Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Trei oferte au fost depuse pentru construirea lotului Autostrăzii Moldova, care străbate și județul Botoșani, la Tudora.
Pentru construirea celor 33 de kilometri de autostradă dintre Pașcani și Roșcani, s-au înscris doi constructori din regiunea Moldovei (asocierea UBM – Tehnostrade – SA&PE și asocierea Danlin XXL – Intertranscom Impex) și unul din Italia: Webuild SPA.
„Autostrada A7 este foarte importantă pentru Moldova și județul Botoșani, deoarece reprezintă, practic, așa cum am mai spus, pașaportul nostru pentru dezvoltare. Alături de ministrul Transporturilor, domnul Sorin Grindeanu, de colegii parlamentari social-democrați, de echipele din administrația județeană și de reprezentanții societății civile, am făcut toate demersurile necesare pentru ca Autostrada Moldovei să devină cât mai repede realitate, deoarece este coloana vertebrală rutieră care va lega Moldova de Muntenia. Mulți erau neîncrezători și ironici când am emis certificatul de urbanism pentru sectorul care străbate județul și când am cerut Autostradă pentru Botoșani. Acum aceasta devine realitate”, a declarat Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.
Publicitate
Firma care va câștiga licitația va avea la dispoziție 6 luni pentru proiectare și 24 de luni pentru execuția lucrării. Contractul prevede construcția a două viaducte, a unui pasaj de o complexitate tehnică ridicată și a trei noduri rutiere, printre care cel de la Roșcani. Acesta va asigura descărcarea în DJ 208C, Joldești – Vorona – Botoșani.
Președintele PSD Botoșani a subliniat că social-democrații vor fi garanții finalizării proiectelor de mare infrastructură, inclusiv a Drumului Expres Botoșani – Suceava, dacă vor fi în viitoarea guvernare. „Este pentru prima dată când o guvernare pune Moldova pe primul plan. PSD a demonstrat că este singurul partid care a dezvoltat infrastructura rutieră din Moldova, în mandatul premierului Marcel Ciolacu fiind lansați în execuție cei mai mulți kilometri din Autostrada A7. Aceasta este soluția pentru dezvoltarea Moldovei și pentru ca tinerii noștri să nu mai plece la muncă în străinătate!” a conchis Doina Federovici.
Îl poți căuta pe Eminescu în poezia sa antumă sau postumă, în proză, în articolele din presa vremii, îl poți căuta în documentele de epocă, în manuscrise, în amintirile celor care l-au cunoscut, în fotografii. Îl poți căuta mergând pe urmele lui și încercând doar să-i ghicești pașii prin Ipotești și împrejurimi, în Botoșani, Cernăuți, Blaj, Sibiu, Iași, București, Viena, Berlin, Odessa, prin alte locuri pe unde se știe sau doar se presupune că a trecut. Peste ani, în virtutea legăturii pe care o avem cu textul lui, îi mai putem simți prezența și o mai putem transmite, prin fotografie, celor care vor să privească aceste locuri cu ochii altora.
Publicitate
Pornind de la acest concept, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii Mihai Eminescu, continuă an de an organizarea taberelor de artă fotografică. În această tradiție, cea de-a VIII-a ediție a taberei se va desfăşura în perioada 7-10 noiembrie 2024 şi va debuta cu vizualizarea unei selecţii din materialul fotografic realizat de participanţii la Tabăra de fotografie Căutându-l pe Eminescu, ediţia 2022, material realizat în urma tururilor şi sesiunilor foto propuse în acea ediţie şi realizate de membrii clubului foto VARADINUM din Oradea.
Participanții la tabăra de artă fotografică din acest an vor lua la pas străzile din Botoșani și Dorohoi, căutând să imortalizeze istoria locului reflectată în clădirile de patrimoniu existente.
Atelierele vor fi coordonate de Ovidiu D. Pop, de la Clubul foto VARADINUM din Oradea.
Publicitate
Responsabili cu organizarea taberei sunt – din partea Memorialului Ipotești – Daniel Tupiluș, Elena-Adina Cojocariu și Liliana Grecu, care s-au ocupat cu prezentarea grafică a afișului și panotarea expoziției din Sala Portaluri – Muzeul tematic MihaiEminescu.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a făcut, joi, declarații cu privire la măsurile luate împotriva fermelor de troli care operează pe rețelele sociale din România. În cadrul unei conferințe de presă, Ivan a explicat că Ministerul a reușit să închidă mai multe conturi false, care erau folosite pentru a promova anumite interese politice sau pentru a discredita adversari, scrie realitatea.net.
„Am închis mai multe conturi false”, a declarat ministrul Bogdan Ivan. „Am identificat mai mulți candidați care le-au folosit în campaniile lor, însă nu toți candidații sunt implicați”
Aceste conturi false au fost utilizate pentru a crea o imagine favorabilă a anumitor candidați și pentru a lansa atacuri asupra altor competitori. Deși ministrul nu a oferit detalii despre numărul exact de conturi închise sau despre identitatea celor implicați, el a subliniat că toate încercările de acest tip vor fi gestionate cu strictețe.
Publicitate
„Orice încercare de acum înainte va fi blocată în termen de câteva ore”, a adăugat ministrul Ivan.
„Astăzi în România au fost identificate zeci de conturi care reprezintă mai multe reţele organizate care încearcă să obţină continut ilegitim pentru a promova un anumit candidat la aleste alegeri prezidenţiale şi parlamentare. Toate aceste conturi au fost blocate, au fost identificate aceste reţele care în integralitatea lor au fost blocate”, a declarat Ivan.