Connect with us
Publicitate

Eveniment

De ce nu facem parastase între Crăciun şi Bobotează

Publicat

Publicitate

Dacă vom parcurge cu conştiinciozitate întregul ciclu liturgic al anului bisericesc, avem prilejul să observăm că rânduielile constitutive ale acestuia sunt alcătuite cu multă înţelepciune. Bunăoară, se poate vedea cu uşurinţă că marile praznice creştine (Sfintele Paşti, Naşterea Domnului, Boboteaza, Înălţarea Sfintei Cruci, sărbătorile consacrate Maicii Domnului ş.a.) reprezintă adevărate repere luminoase în iconomia calendarului şi, prin urmare, în viaţa duhovnicească a credincioşilor.

Reverberaţiile sufleteşti ale unei sărbători creştine se regăsesc fidel şi în diferitele rânduieli de ordin liturgic sau pastoral, întocmite cu discernământ de către Biserică. Una dintre ele se referă la pomenirea publică a celor adormiţi. Astfel, nu se săvârşesc parastase la praznicele împărăteşti (cu excepţia hramurilor şi a Înălţării Domnului), în săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului (deoarece întreaga noastră compasiune şi trăire religioasă trebuie să se îndrepte către suferinţele şi Moartea mântuitoare a Domnului), în Săptămâna Luminată (când bucuria Învierii Mântuitorului nu trebuie umbrită de tristeţea specifică pomenirilor pentru cei adormiţi), dar şi în perioada liturgică dintre Crăciun şi Bobotează (din aceeaşi exclusivitate acordată bucuriei duhovniceşti, prilejuită acum de Naşterea Pruncului Iisus).

În privinţa soroacelor de pomenire care se împlinesc în acest răstimp sau a parastaselor pe care unii creştini vor să le facă de ziua Sfântului Ştefan sau a Sfântului Vasile, Biserica recomandă amânarea lor până după sărbătoarea Bobotezei. Cu toate acestea, cei trecuţi în veşnicie nu sunt uitaţi, ci pot fi pomeniţi individual de către preot, în taină, la Proscomidie. De altfel, cea mai de folos pomenire pentru cei răposaţi este cea de la Sfânta Liturghie, unde sunt alături de Însuşi Hristos Domnul – întrupat, jertfit, înviat şi înălţat la cer – sub forma miridelor care însoţesc Sfântul Agneţ. În felul acesta, credincioşii vii sunt totuşi mângâiaţi în rugăciunile lor pentru cei trecuţi la Domnul, iar atmosfera de bucurie creştină publică este menţinută.

Publicitate

Nu trebuie, aşadar, nicidecum înţeleasă această regulă tipiconală ca o restricţie sau, mai grav, o incompatibilitate pe care Biserica o încurajează cu privire la rugăciunile pentru cei vii şi cele pentru morţi. Conotaţiile unei astfel de măsuri sunt mai mult de natură psiho-pastorală: nu dorim să ne întristăm câtuşi de puţin în această perioadă în care Darul suprem al lui Dumnezeu “S-a sălăşluit între noi” (In. 1, 14). Parafrazând cuvântul biblic sapienţial, spunem şi noi că “vreme este să ne întristăm şi vreme este să ne bucurăm”. Acum este vremea bucuriei sfinte, că ni S-a născut Mântuitor, Fiul lui Dumnezeu făcut om.

Sursa: Ziarul Lumina

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Începe campania electorală pentru locale 2024: PSD Botoșani, AUR și celelalte partide dau VINERI startul luptei electorale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani, AUR și celelalte partide dau VINERI startul campaniei electorale pentru alegerile locale și europarlamentare. 

Organizația Județeană PSD Botoșani anunță că pe 10 mai 2024 la ora 14:00 la sediul PSD Botoșani se va deschide campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare. Cosmin Andrei își dorește că câștige un nou mandat de primar al municipiului Botoșani, în timp ce senatorul Lucian Trufin dorește să devină președintele Consiliului Județean Botoșani.

În același timp, AUR Botoșani a anunțat că vineri, 10 mai, la ora 10:00, în parcul Primăriei, va avea loc și pentru candidații acestui partid evenimentul de marcare a deschiderii oficiale a campaniei electorale. Acțiunea ca fi condusă de Cătălin Silegeanu, candidatul la funcția de primar al municipiului Botoșani, dar și de Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.

Publicitate

Totodată, și PNL Botoșani, la ora 9,30, va marca începerea campaniei electorale prin lipirea primelor afișe de către Valeriu Iftime și Cătălin Flutur. Acțiunea va începe de la locul de afișaj din Parcul Junior.

Citeste mai mult

Eveniment

Din nou EXTRAORDINAR: Botoșăneanul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris

Publicat

Publicitate

Botoșăneanul Alin Alexuc-Ciurariu s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris, joi, după ce a obţinut victorii pe linie la turneul preolimpic mondial de lupte de la Istanbul, la cat. 130 kg, greco-romane, relatează agerpres.ro.

Fostul campion european din 2020 l-a învins în optimile de finală pe tadjicul Eduard Babenoşev, în sferturi a trecut de japonezul Sota Okumura, iar în semifinale l-a învins pe estonianul Heiki Nabi (nu se dispută finala, primii doi luptători de la fiecare categorie obţinând biletele pentru JO 2024).

Pentru Alin Alexuc va fi a patra ediţie a Jocurilor Olimpice, după Londra 2012 (locul 16), Rio 2015 (locul 5) şi Tokyo 2020 (locul 12).

Publicitate

Alţi doi luptători români la greco-romane rămân în cursă pentru calificarea la JO, Răzvan Arnătu şi Nicu Ojog.

La cat. cat. 60 kg, Arnăut a trecut în preliminarii de indianu Sumit Sumit, în optimi s-a impus în faţa marocanului Ismail Ettalibi, în sferturi a câştigat confruntarea cu lituanianul Justas Petravicius, dar a pierdut semifinala cu azerul Murad Mamadov, care i-ar fi putut aduce calificarea la JO. Răzvan Arnăut va lupta vineri pentru bronz, iar în caz de succes va mai avea o şansă de a obţine biletul pentru Paris, contra celuilalt câştigător de bronz.

În cadrul cat. 87 kg, Nicu Samuel Ojog l-a învins în preliminarii pe Elias Lauofo Vaoifi (Samoa Americană), în optimi a dispus de elveţianul Damian von Euw, dar a pierdut în sferturi în faţa belarusului Kiril Maskevici. Ojog îl va înfrunta vineri în recalificări pe polonezul Arkadiusz Kulynicz, cu potenţial de a se bate pentru bronz.

Publicitate

Meciul dintre câştigătorii medaliilor de bronz oferă un bilet la JO 2024.

La cat. 67 kg, Mihai Radu Mihuţ l-a învins în preliminarii pe turkmenul Begmyrat Nobatov, dar a fost întrecut în optimi de kazahul Din Muhamed Koşkar.

Ilie Cojocari a pierdut în şaisprezecimile de finală ale cat. 77 kg în faţa sârbului Viktor Nemes.

Publicitate

România participă la turneul preolimpic mondial de la Istanbul cu 13 sportivi, fiind reprezentată de opt la lupte libere, patru la masculin şi patru la feminin.

Alin Alexuc-Ciurariu este al doilea luptător român calificat la JO 2024, după ce Andreea Beatrice Ana a obţinut biletul la turneul preolimpic european de la Baku

Team Romania are în acest moment 83 de sportivi calificaţi la JO 2024, la 12 sporturi. Halterofilele Mihaela Cambei (cat. 49 kg) şi Loredana Toma (cat. 71 kg) sunt şi ele calificate, dar lipseşte oficializarea.

Publicitate

Sportivii români calificaţi la JO 2024 până în acest moment:
Atletism (5): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului);

Înot (2): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber);

Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);

Canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);

Canotaj (44 locuri cotă): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;

Gimnastică artistică (6): 5 locuri cotă – echipa feminină; Andrei Muntean;

Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;

Lupte (1): Andreea Beatrice Ana (lupte libere, cat. 53 kg), Alin Alexuc-Ciurariu (lupte greco-romane, cat. 130 kg);

Polo pe apă (13): 13 locuri cotă – echipa masculină;

Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);

Tenis de masă (4): 3 locuri cotă – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt);

Yachting (1): Ebru Bolat (clasa Ylca 6).

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele municipiului Botoșani 2024: Debut cu multă LUME, mici și bere în această seară la Botoșani

Publicat

Publicitate

La Botoșani au debutat în această seară manifestările prilejuite de Zilele Municipiului Botoșani, organizate din nou în zona Cornișa, practic unul dintre cele mai mari parcuri de agrement din România.

Mii de oameni au ajuns încă înainte de ora 20 în acest perimetru dominat de distracție, mici și bere, mai ales în condițiile în care invitatul serii și cel care a deschis cu adevărat acest festival a fost îndrăgitul artist CARLA’S DREAMS.

Dacă inițial au urcat pe scenă DJ Radu și apoi ANDIA, CARLA’S DREAMS  a urcat pe scenă de la ora 20.45.

Publicitate

Mâine, începând cu ara 19.00, pe scenă sunt așteptați SAB DJ și THE URS pentru ca de la ora 21.00 botoșănenii să se poată bucura de RICO SANCHEZ&GIPSY KINGS PARTY

Sâmbătă manifestările vor continua cu Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Battle, SAB DJ versus DJ AYA și marele ŞTEFAN BĂNICA, care va fi Live în Concert la Botoșani.

Duminică, când este și ultima zi a acestei manifestări pe scenă vor urca Academia de Arte Modus Vivendi, Ragazzo Power School Dance, DJ Radu și THE MOTANS, pentru ca întreaga manifestare să se termine într-un moment special de focuri de artificii.

Publicitate

Iată câteva imagini din această seară de la Botoșani:

 

Publicitate

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Din nou cutremur în zona Vrancea, la Buzău. A avut magnitudinea de 3,9 grade

Publicat

Publicitate

Un nou cutremur cu magnitudinea 3,9, s-a produs joi seara, la ora 17:57, în judeţul Buzău, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), relatează agerpres.ro.

Seismul a avut loc la adâncimea de 143,6 kilometri (km) în apropierea următoarelor oraşe: 57 km vest de Focşani, 58 km nord-vest de Buzău, 60 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 67 km est de Braşov şi 81 km nord-est de Ploieşti.

De la începutul lunii mai, în România s-au produs 13 seisme cu magnitudini între 2,1 şi 4,1.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending