Connect with us

Actualitate

De ce iubea Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii atât de mult România. Stră-străbunica reginei Angliei a locuit la Cluj

Publicat

Publicitate

Puţină lume ştie că Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii are rădăcini în Cluj. La fel, deci, şi fiul său, regele Charles, relatează cluj24.ro.

Elisabeta a II-a (nume la naștere Elizabeth Alexandra Mary, n. 21 aprilie 1926 – d. 2022) este regina a 16 state suverane: Regatul Unit, Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica, Barbados, Bahamas, Grenada, Papua Noua Guinee, Insulele Solomon, Tuvalu, Sfânta Lucia, Sfântul Vicenţiu, Antigua, Belize, Sfântul Kitts, și a fost încoronată pe 6 februarie 1952.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a fost cel mai longeviv monarh în viață din lume și a avut cea mai lungă domnie din istoria Marii Britanii. A domnit mai mult decât cei patru precursori ai ei la un loc. Are patru copii, printre care şi Regele Charles.

Despre trecutul lor la Cluj ne povesteşte istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Clujul britanic

„Vom vorbi acum despre casa sau Palatul Rhedey, dar înainte de a face o mică prezentare a palatului şi a semnificaţiei unei locatare, să spunem că în Evul mediu aici erau patru case. Strada Napoca se numea strada Fânului, pentru că fânaţele Clujului erau unde este astăzi căminul Hasdeu, în apropiere de Piaţa Lucian Blaga, iar aici era o casă cu lanţuri -cum era numită-, pentru a se feri de carele cu fân.

Publicitate

De asemenea la sfârşitul secolului al XVII-lea, această locaţie a fost deţinută de o familie, Szekely, dar Sara, soţia comitelui Clujului, se numea Sara Bulcescu, era fiica boierului Preda Bulcescu şi a contesei Anna Szalanczi. Ea are imprimat în curtea de la numărul 2 anul 1698 şi cu numele său.

Mai târziu, această clădire intră în proprietatea lui Janos Rhedey, care ridică primul etaj. Acest Janos Rhedey este tatăl unei celebre contese, Claudine Rhedey. Această contesă, născută la Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, a fost de o frumuseţe răpitoare. Datorită acestui fapt, o persoană regală, un principe din Germania, Alexander Wurttemberg, s-a îndrăgostit de ea, şi a cerut-o de soţie. Rezulta o căsătorie morganatică, adică copiii lor n-ar fi beneficiat de statutul de prinţi.

Culmea ironiei, Alexander a trecut şi peste aceasta, dar n-a fost de acord tatăl contesei. Alexander, ca să-i facă în voie, învaţă şi limba maghiară, numai să obţină mâna fiicei sale. A obţinut mâna fiicei sale după decesul socrului său, iar din căsătorie au rezultat trei copii. Un băiat, Francisc, şi două fete, Amalie şi Claudine”, istoriseşte istoricul clujean.

Aici a locuit stră-străbunica Reginei Angliei

Vladimir Alexandru Bogosavlievici trece, mai departe, în revistă, genealogia actualei regine a Marii Britanii.

„Băiatul se va căsători cu o principesă din Anglia, Adelaide, cuplul va da naştere unei fete, care va deveni soţia regelui Angliei George al V-lea, rege care a fost tatăl lui George al VI-lea, care este tatăl actualei regine a marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Deci Claudine Rhedey ar fi stră-străbunica acestei figuri regale a vieţii de astăzi a Europei”, spune istoricul.

Poate că atracţia principelui Charles spre Transilvania se datorează şi faptului că înaintaşi ai săi au locuit în zonă.

„Claudine Rhedey a murit de tânără într-un accident de călărie în Germania, când era însărcinată cu al 4-lea copil. Ea este înmormântată nu în Cluj, la Hajongard, ci în cripta familiei de la Sângeorgiu de Pădure.

Nu ştiu dacă principele Charles, când a fost în vizită la Universitatea „Babeş-Bolyai”, a vizitat acest Palat Rhedey, dar este sigur că la Sângeorgiu de Pădure, în judeţul Mureş, unde este înmormântată stră-stră-străbunica sa, a fost prezent”, punctează Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Schimbare la Revolut: Utilizatorii vor putea face apeluri din aplicație, pentru a evita fraudele

Publicat

Publicitate

Schimbare la Revolut: Clienţii persoane fizice ai Revolut au la dispoziţie o nouă funcţionalitate, prin care pot efectua apeluri telefonice direct în aplicaţie pentru a preîntâmpina fraudele prin impersonare. Este vorba despre acele fraude care permit atacatorului să simuleze identitatea unui apropiat, scrie alba24.ro

Concret, scamurile de impersonare sunt un tip de fraudă în care cineva pretinde că reprezintă o bancă, o autoritate, o companie sau că este o persoană de încredere şi convinge victimele să trimită bani sau să divulge date personale, cu ajutorul cărora să aibă acces la fondurile acestora.

Schimbare la Revolut: precizările companiei

„Scam-urile de impersonare pot fi un pericol pentru foarte mulţi utilizatori. Noi am ajuns la concluzia că singura modalitate de a preveni acest tip de fraudă este să le punem clienţilor la dispoziţie instrumentele prin care să poată să rupă vraja escrocilor, înainte de a apuca să le trimită acestora bani.

Este prioritar pentru noi să le punem la dispoziţie soluţii cât mai inovatoare pentru depista cât mai rapid un scam.

Ce este important de reţinut e faptul că marea majoritate a apelurilor noastre către clienţi se realizează direct prin aplicaţie, numai după ce au fost stabilite de agenţii de la Relaţii cu clienţii cu utilizatorii care au nevoie de o astfel de interacţiune.

Deci, dacă cineva te sună pe nepusă masă, la telefon, printr-un alt canal decât aplicaţia Revolut, atunci trebuie să te opreşti şi să îţi pui întrebarea dacă este cu adevărat cineva din partea băncii care te apelează sau este un posibil escroc.

Publicitate

În schimb, dacă apelul se realizează prin aplicaţia noastră şi a fost antamat anterior, atunci poţi fi sigur că e Revolut, nu cineva care vrea să te păcălească”, a explicat, în comunicat, Woody Malouf, directorul Departamentului FinCrime Revolut, citat de un comunicat de presă transmis Agerpres.

Ce este Revolut?

Revolut este o platformă financiară digitală care oferă o gamă largă de servicii financiare, fiind cunoscută pentru flexibilitatea și accesibilitatea sa.Unmute

Fondată în 2015 de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko în Marea Britanie, Revolut a devenit populară datorită soluțiilor inovatoare pentru gestionarea banilor, în special în contextul călătoriilor internaționale și al tranzacțiilor transfrontaliere.

Sursă foto: Revolut Facebook

Citeste mai mult

Eveniment

Lot de 36 de jucători pentru meciul de debut al României la Rugby Europe Championship 2025. Ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Stafful tehnic al naționalei României a convocat 36 de jucători pentru meciul de debut al ”stejarilor” în Rugby Europe Championship 2025, contra Germaniei, pe 31 ianuarie, de la ora 18:00, pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf din București.

Din cei 36 de jucători convocați, 9 evoluează la cluburile din Franța, potrivit site-ului Federației Române de Rugby. ”Stejarii” se vor reuni pe 25 ianuarie, la București.

‘Este timpul să avem cei mai buni jucători în echipă, pentru că este o perioadă foarte importantă, cea de calificare la Cupa Mondială. Vom avea adversari dificili de înfruntat și știm că ținând cont de miza imensă care este în joc, nu avem decât o singură opțiune, trebuie să ne concentrăm pe fiecare meci să îl abordăm ca un meci de Cupă Mondială. Este multă presiune pe noi, dar sperăm ca împreună, jucători și staff să gestionăm bine acest lucru, este primul pas al acestei aventuri în care am pornit împreună, iar în următoarele trei meciuri este important să ne ascultăm instinctul și să acționăm mai mult. De asemenea vreau să punctez progresul pe care echipa l-a făcut, suntem o echipă diferită față de cea care am fost anul trecut, jucătorii s-au schimbat pentru că au pregresat mult în ultimele luni’, a declarat antrenorul echipei naționale a României, David Gerard.

România va debuta în REC 2025 pe 31 ianuarie, contra Germaniei. Va urma meciul cu Belgia, din 8 februarie, de la Mons (Stade du Tondreau, ora 21:00), iar ultima partidă va avea loc pe 15 februarie, contra Portugaliei, la Botoșani, pe Stadionul Municipal (ora 17:00).

”Stejarii” își pot asigura calificarea directă la Cupa Mondială de rugby din Australia dacă vor termina ediția 2025 a Rugby Europe Championship în primele două locuri din grupă.

Lotul României pentru meciul cu Germania:
Linia 1
Pilieri: Iulian Hartig (CS Dinamo), Cosmin Manole (CS Dinamo), Ciprian Chiriac (SCM USV Timișoara), Alexandru Savin (CS Rapid), Gheorghe Gajion (Stade Montois), Alexandru Gordaș (CS Dinamo);

Publicitate

Taloneri: Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), Ștefan Marko Buruiană (USON Nevers Rugby), Tudor Butnariu (SCM USV Timișoara);

Linia a doua: Nicolaas Immelman (CSM Știința Baia Mare), Yanis Horvat (SC Albi), Andrei Mahu (Massy), Marius Iftimiciuc (Carcassonne), Adrian Moțoc (Biarritz Olympique);

Linia a treia: Vlad Neculau (SCM USV Timișoara), Cristi Boboc (CSA Steaua), Adrian Mitu (Soyaux Angouleme Rugby XV Charente), Kemal Altinok (SCM USV Timișoara), Cristi Chirica (CS Dinamo), Matthew Tweddle (CSA Steaua);

Mijlocași la grămadă: Alin Conache (CSA Steaua), Gabriel Rupanu (SCM USM Timișoara), Vlăduț Bocăneț (CSM Știința Baia Mare);

Mijlocași la deschidere: Hinckley Vaovasa (CS Dinamo), Daniel Plai (SCM USV Timișoara), Marian Ispir (CS Rapid);

Centri: Mihai Graure (CS Dinamo), Alexandru Bucur (SCM USV Timișoara), Taylor Gontineac (Beziers), Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare);

Aripi și fundași: Romeo Corrado-Ștețco (SCM USV Timișoara), Nicolas Onuțu (CS Annonay), Tevita Manumua (SCM USV Timișoara), Tiqe Iliesa (SCM USV Timișoara), Marius Simionescu (SCM USV Timișoara), Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).
AGERPRES

Citeste mai mult

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (319)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

TERMENI, CONCEPTE, SINTAGME…

GÂNDIREA  ÎN  BLOC

Sintagmă introdusă de filozoful canadian Charles Taylor prin care vrea să explice că adevărata ameninţare  nu este islamul propriu-zis, ci acest tip de gândire. Am întâlnit-o  explicată  în „Dilema veche” nr. 673 din 2017 într-un eseu semnat Moha Ennaji în traducerea din limba engleză de Matei Pleşu: „Deşi extremiştii islamici reprezintă mai puţin de 0,5% din populaţia musulmană globală, viziunea lor despre lume domină mass-media nu numai în ceea ce priveşte islamul, dar şi întreaga evoluţie politică din Orientul Mijlociu. Ştergând diferenţa imensă dintre diverşii musulmani, această viziune mass-media predominantă consolidează o percepţie singulară şi simplistă asupra islamului. Asta înseamnă gândire în bloc”;

 

Publicitate

 

 

POPULISM  AUTORITAR

Sintagma este explicată de Gabriel Giurgiu în „Dilema veche” nr. 668 din 2016: „Aflu că este urma ideologică remanentă a stilului definit de Ronald Reagan şi Margaret Thatcher în anii `80 – `90 şi care a stat în amorţire câteva decenii, pentru a reveni în forţă în Europa, de curînd. Pentru a fi mai exacţi, autorii enumeră cele patru coordonate care îl defines: 1. “atitudinea eurosceptică(vezi Farage, Le Pen, Orban şi alţii”; 2. ”poziţia faţă de respectarea drepturilor omului”; 3. “opoziţia faţă de primirea refugiaţilor”; 4. “adoptarea unei atitudini de forţă, etnocentriste, în politica externă”;

 

 

IMPERIUL  „VLADIA”

Spaţiu imaginat de Eugen Uricaru, anunţat încă din 1974, când apare volumul „Despre purpură”. Adrian Dinu Rachieru, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 12 din 2012, îl defineşte astfel: „Spaţiu închis, amorţit, o insulă azvârlită în univers, VLADIA (ca „fenomen unic”) este imperiul iluziilor; aici poezia lucrurilor se scaldă într-o lumină crepusculară, iar sirenele spiritului, îmbolnăvite de trecut, inventat, protejat, de un contur aburos.  „Ruptă” de istorie, Vladia este gravidă de istorie. O „văgăună” (ocolită, s-ar zice, de evenimente) însemnând o lume cu rare zvâcniri ale „realităţii depline”;

 

DEFINIŢIA  GEOLOGICĂ  A ROMÂNIEI

Am întâlnit-o reluată  de artistul vizual Dumitru Gorzo, într-un interviu acordat lui Silviu

Pădurariu şi publicat în „Dilema veche” nr.676 din 2-8 februarie 2017: „ŢARĂ  BOGATĂ  ÎN  ZĂCĂMINTE  SĂRACE”. Aspect care, spune Dumitru Gozo,  „pare a fi aplicabil şi în artă”;

 

 

EXCEPŢIONALISMUL  AMERICAN

Codrin Liviu Cuţitaru, în „Dilema veche” nr.676 din 2-8 februarie 2017, explică: „Ce înseamnă acest lucru şi de ce ne confruntăm aici cu un paradox (până la urmă, cineva ar putea obiecta că „măreţia Americii” se suprapune semantic, nu-i aşa, cu „excepţionalitatea” sa)? Alexis de Tocqueville, în a lui celebră carte, „Democraţia în America”,  foloseşte pentru prima oară  termenul de „excepţionalism” în raport cu naţiunea transatlantică. Principala semnificaţie a conceptului, stabilită de politologul francez, este cea de singularitate istorică. Mai precis, nici o altă istorie de pe mapamond – europeană ori ba – nu seamănă cu formarea SUA (melting pot, individualism, libertate, democraţie, independenţă etc.), ţară-continent devenită de aceea unică în lume”;

 

 

UN DECALOG  ROMÂNESC

Aparţine Marianei Codruţ şi a fost publicat în „Observator cultural” nr. 857 din 2017:

  1. „Cine refuză ciolanul primarului e arogant şi trebuie să se care dintre noi;
  2. Cine critică pe mai-mare e obraznic şi trebuie să se care dintre noi;
  3. Cine nu schimbă măcar o dată partidul e rigid şi trebuie să se care dintre noi;
  4. Cel ce vrea să ţinem minte ce-a zis ieri e expirat şi trebuie să se care dintre noi;
  5. Cine spune de la obraz „minţi, măi!” e violent şi trebuie să se care dintre noi;
  6. Cine susţine „nu cu orice preţ sus!” e moftangiu şi trebuie să se care dintre noi;
  7. Cel ce ne bate la cap cu „ca şi”, cu „pe care” e plicticos şi trebuie să se care dintre noi;
  8. Cel ce afirmă „ceva publicat nu e bun public precum izvoarele-n munţi, ci aparţine cuiva” e dobitoc şi trebuie să se care dintre noi;
  9. Cel ce tot flutură stindardul valorii, onoarei e sau provocator, sau un naiv, un fraier şi trebuie să se care dintre noi;
  10. Cine face toate astea prea se ia în serios, prea n-are umor, ca orice neam prost, şi trebuie să se care urgent dintre noi.”

Concluzia:

„Fiindcă noi îi urâm pe aroganţi, obraznici, rigizi, expiraţi, violenţi, moftangii, plicticoşi, dobitoci, provocatori, naivi şi pe neamurile proaste. Clar?”

 

 

„NOVLIMBA”

L-am întâlnit explicat de Cezar Gheorghe  în articolul său “Novlimba şi elefantul din încăpere”, din „Observator cultural” nr. 857 din 2017: ”Novlimba” este un cuvânt inventat de George Orwell în romanul său “O mie nouă sute optzeci şi patru”. Ea desemnează o limbă care nu mai semnifică, care şi-a pierdut referinţa la realitate (semnificatul), curăţată de termenii care ar putea da de gândit celor care o vorbesc şi o citesc”;

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Casă distrusă de o explozie, la Gorbănești. Un bărbat de 72 ani a suferit arsuri

Publicat

Publicitate

Un bărbat, în vârstă de 72 ani, a suferit arsuri după ce în casa unde locuia s-a produs o explozie.
S-a întâmplat în această dimineață, în localitatea George Coșbuc, din comuna Gorbănești.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Trușești, cu două autospeciale de stingere, ambulanța SMURD de la Detașamentul de Pompieri Botoșani, Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gorbănești, dar și o ambulanță SAJ.

Pompierii au constatat faptul că explozia nu a fost urmată de incendiu, dar casa era avariată. Proprietarul a fost găsit în interiorul locuinței, era conștient, prezenta arsuri la nivelul feței și mâinilor. Acesta a fost scos din imobil de pompieri și preluat la echipajul SAJ. Ulterior, bărbatul a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au acționat pentru înlăturarea efectelor exploziei.

Cauza probabilă, acumulări de gaz butan.
Cazul a fost preluat de polițiștii.

Informare preventivă

Publicitate

Exploziile din cauza acumulărilor de gaze, urmate sau nu de incendiu, sunt devastatoare.

Pentru înlăturarea acestui pericol, ISU Botoșani vă recomandă:

▪️nu folosiţi butelii de aragaz fără regulator de presiune, dacă au garnituri deteriorate sau dacă furtunul de cauciuc prezintă porozităţi, crăpături sau deformări.

▪️în cazul în care se simte mirosul caracteristic al gazului în încăpere, închideți imediat robinetul buteliei și al aparatului de utilizare;

▪️deschideți ușile și ferestrele pentru aerisirea încăperii timp de 30 minute;

▪️nu aprindeți chibrituri, brichete, nu manevrați întrerupătoarele electrice, soneriile, telefoanele, nu fumați și nu utilizați surse de foc înainte de aerisi încăperea;

▪️înainte de aprinderea focului, verificați dacă robinetul buteliei și robinetele aparatului de utilizare sunt închise;

▪️întotdeauna aprindeți întâi chibritul și apoi manevrați robinetul de alimentare cu gaz;

▪️umpleți buteliile doar cu tipul de combustibil pentru care au fost proiectate și numai în centru autorizate în acest sens.

▪️nu încarcați butelia la stațiile GPL pentru autovehicule.

Este interzisă încercarea cu flacără a etanșeității buteliei, garniturilor sau a furtunului! Verificarea buteliei se va face numai cu emulsie de apă cu săpun! Folosiți doar butelii comercializate în unități specializate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending