Connect with us

Actualitate

De astăzi, ratele la creditele în lei sunt mai mari, pentru că intră în vigoare decizia BNR de majorare a dobânzii cheie

Publicat

Publicitate

BNR a decis marți să majoreze rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an. Măsura se va aplica începând de miercuri, 6 aprilie 2022, relatează alba24.ro.

Începând de miercuri 6 aprilie dobânda cheie este de 3% pe an. Asta înseamnă rate cu sute de lei mai mari la creditele în lei. Primii afectaţi vor fi cei care au împrumuturi raportate la ROBOR.

Este a cincea majorare a dobânzii-cheie în doar şase luni, după ce BNR a ţinut în frâu mai bine de doi ani acest indicator. Dobânda de referinţă a crescut de la 2,5% la 3%

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de marți, a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară. De asemenea, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând tot de miercuri.

Alte decizii vizează păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit, precizează BNR

„Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală. BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu”, au anunțat cei de la BNR.

Publicitate

Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 10 mai 2022.

Ce înseamnă majorarea dobânzii-cheie pentru românii care au credite în lei
De exemplu, o persoană care plătea pentru un credit ipotecar standard o rată de puţin peste 1.500 de lei, la începutul anului, plăteşte acum cu 270 de lei în plus scrie observatornews.ro. Faţă de acum un an, aceeaşi rată este mai mare cu aproape 500 de lei – iar dacă ROBOR la 3 luni ajunge la 6% – la fel ca în 2012, rata va mai creşte cu încă 250 de lei.

Şi IRCC a crescut de la 1 aprilie cu 0,7 pp, ceea ce înseamnă 100 de lei în plus la rată. De la 1 iulie – 2,65 – aceeaşi rată va mai creşte cu încă 125 de lei. Dacă va ajunge la 3,50 – cum estimează analiştii – rata va mai creşte cu încă 125 de lei.

Calculul ratei pentru un credit de 250.000 de lei
ianuarie: 1.585 de lei
aprilie: 1.855 de lei
estimare: 2.102 lei
Comunicatul complet al BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele:

• majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022;
• majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută, de la 1,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022;
• păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară;
• menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35 la sută în ianuarie și la 8,53 la sută în februarie, de la 8,19 la sută în luna decembrie 2021.

Contribuția componentelor exogene ale IPC a fost de această dată dezinflaționistă pe ansamblu, ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de prețurile energiei electrice și gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază și al schemelor extinse de plafonare, care au devansat consistent influențele creșterii relativ mai pronunțate a prețului combustibililor, a prețurilor LFO și a celor administrate.

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a accentuat peste așteptări trendul ascendent în primele două luni ale trimestrului I 2022, mărindu-se la 5,2 la sută în ianuarie și la 5,9 la sută în februarie, de la 4,7 la sută în decembrie 2021, în principal ca efect al accelerării creșterilor generalizate ale prețurilor alimentelor procesate.

Prin urmare, evoluția componentei continuă să reflecte efectele majorărilor ample ale cotațiilor mărfurilor agroalimentare și ale costurilor cu energia și transportul, alături de influențele blocajelor persistente în lanțuri de producție și aprovizionare, potențate de cotele tot mai înalte ale așteptărilor inflaționiste pe termen scurt, de reziliența cererii pe anumite segmente, precum și de ponderea însemnată deținută în coșul de consum de produsele alimentare și de cele importate.

Rata medie anuală a inflației IPC și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC – indicator al inflației pentru statele membre UE) au crescut în februarie 2022 la 6,0 și la 5,0 la sută, de la 5,0 la sută, respectiv, 4,1 la sută, în luna decembrie 2021.

Activitatea economică a continuat să slăbească în intensitate în trimestrul IV 2021 mai mult decât s-a anticipat, comprimându-se cu 0,1 la sută față de trimestrul precedent, însă exclusiv ca urmare a deteriorării semnificative a performanțelor agriculturii.

Evoluțiile fac probabilă menținerea excedentului de cerere agregată la o valoare scăzută în acest interval, conform previziunilor din februarie, date fiind inclusiv implicațiile noii revizuiri a datelor statistice privind creșterea economiei pe parcursul anilor 2020 și 2021.

În același timp, dinamica anuală a PIB a consemnat în trimestrul IV 2021 o scădere sensibil mai pronunțată decât cea prognozată, la 2,4 la sută, de la 6,9 la sută în trimestrul III, dar aproape integral pe seama descreșterii la o valoare semnificativ negativă a contribuției variației stocurilor. Consumul gospodăriilor populației și-a diminuat doar foarte ușor aportul pozitiv, care a rămas astfel deosebit de ridicat, iar formarea brută de capital fix și-a ameliorat întrucâtva contribuția.

La rândul său, exportul net și-a redus ușor aportul negativ la dinamica anuală a PIB, în condițiile în care scăderea variației importurilor de bunuri și servicii a devansat-o pe cea a exporturilor.

Pe acest fond, creșterea anuală a soldului negativ al balanței comerciale a decelerat semnificativ față de trimestrul III, dată fiind și restrângerea decalajului nefavorabil dintre dinamica prețurilor importurilor și cea a prețurilor exporturilor.

În schimb, deficitul de cont curent și-a mărit substanțial avansul în termeni anuali, sub influența deteriorării semnificative a balanței veniturilor secundare, pe seama scăderii intrărilor de fonduri europene de natura contului curent, în raport cu perioada similară a anului precedent.

Evoluțiile recente ale indicatorilor cu frecvență ridicată sugerează o ușoară revenire a activității economice în trimestrul I 2022, probabil temporară, care implică, însă, descreșterea dinamicii anuale a PIB și în acest interval, pe fondul continuării manifestării unui efect de bază.

Astfel, în luna ianuarie 2022, menținerea constantă a variației anuale a comerțului cu amă-nuntul a fost acompaniată de scăderea amplă a celei din comerțul auto-moto și mai ales a celei din serviciile prestate populației.

În schimb, dinamica anuală a producției industriale a revenit ușor în teritoriul pozitiv, cea a valorii comenzilor noi în industria prelucrătoare s-a dublat, iar volumul lucrărilor de construcții și-a accelerat puternic creșterea.

Totodată, majorarea mult mai pronunțată consemnată în ianuarie de variația anuală a importurilor de bunuri și servicii în raport cu cea a exporturilor s-a datorat prioritar evoluției nefavorabile a prețurilor externe.

Aceasta a provocat însă o cvasi-triplare a deficitului comercial în ianuarie față de aceeași lună a anului trecut, precum și o creștere chiar mai amplă în termeni anuali a deficitului de cont curent, inclusiv din cauza deteriorării ușoare a balanței veniturilor primare.

Piața muncii s-a caracterizat, la rândul ei, prin evoluții mixte în perioada recentă. Astfel, efectivul salariaților din economie s-a mărit ușor în decembrie 2021 și în ianuarie 2022, ajungând la un nivel record, în timp ce rata șomajului BIM a consemnat un salt în decembrie 2021, până la 5,7 la sută, iar în ianuarie și februarie 2022 s-a menținut constantă, deasupra minimului istoric atins în vara anului 2019.

Deficitul de forță de muncă raportat de companii și-a accelerat însă creșterea în primele trei luni din 2022, rămânând totuși considerabil inferior vârfului său, iar intențiile de angajare pe orizontul următoarelor trei luni, relevate de sondajul DG-ECFIN, s-au mărit în primele două luni ale anului, dar au cunoscut o ajustare descendentă moderată în martie, în contextul incertitudinilor mari generate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de sancțiunile internaționale instituite ca răspuns.

Pe piața financiară, principalele cotații ale segmentului monetar interbancar și-au accelerat creșterea în februarie și martie 2022, atingând maxime ale ultimilor 9 ani, sub impulsul noii majorări a ratei dobânzii de politică monetară, precum și pe fondul înăspririi pronunțate a condițiilor lichidității și al așteptărilor privind continuarea creșterii ratei dobânzii-cheie.

Randamentele titlurilor de stat și-au accentuat, la rândul lor, mișcarea general ascendentă, consemnând creșteri ample în primele zile din martie, doar parțial corectate ulterior, în condițiile deteriorării abrupte a sentimentului investitorilor financiari, mai ales față de piețele din regiune, odată cu declanșarea războiului din Ucraina și cu instituirea sancțiunilor internaționale.

În această conjunctură, și cursul de schimb leu/euro a cunoscut o ajustare ascendentă, mult mai modestă totuși decât cele evidențiate în regiune, și succedată de o cvasi-stabilizare pe noul palier, în contextul acțiunilor BNR în sfera gestionării lichidității, dar și pe fondul relativei calmări ulterioare a volatilității pe piața financiară internațională, inclusiv sub influența inițierii de către Fed a ciclului de creștere a ratei dobânzii reprezentative.

Dinamica anuală a creditului acordat sectorului privat a continuat să urce în teritoriul de două cifre în primele două luni din 2022, ajungând la 15,8 la sută în februarie și la 15,49 la sută pe ansamblul intervalului, de la 14,31 la sută în trimestrul IV 2021, în principal sub impactul unei noi majorări a variației deosebit de înalte a componentei în lei – până la 19,8 la sută, ca medie a perioadei –, dar și cu aportul accelerării creșterii creditului în valută. Ponderea componentei în lei în creditul acordat sectorului privat s-a mărit în februarie la 72,5 la sută.

Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflației este așteptată să crească ceva mai pronunțat în următoarele luni decât s-a anticipat în luna februarie, sub impactul șocurilor pe partea ofertei.

Determinante pentru noua înrăutățire a perspectivei apropiate a inflației sunt majorările mult mai ample anticipate a fi consemnate de prețul combustibililor, și mai ales de prețurile alimentelor procesate, în principal sub influența creșterii mai puternice a cotațiilor țițeiului și a materiilor prime agroalimentare, pe fondul războiului din Ucraina și al sancțiunilor internaționale instituite.

Efectele inflaționiste astfel exercitate sunt așteptate să prevaleze pe orizontul apropiat de timp, față de impactul dezinflaționist substanțial prezumat a fi generat de prelungirea cu încă un an a schemelor de plafonare a prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru consumatorii casnici. Incertitudini însemnate rămân, totuși, asociate modului de evaluare și de includere în calculul IPC a impactului acestor scheme.

Incertitudinile și riscurile la adresa previziunilor pe termen mediu cresc însă considerabil în contextul războiului din Ucraina și al sancțiunilor asociate, ce reprezintă un nou șoc global amplu pe partea ofertei, de natură să exercite efecte divergente asupra inflației și a activității economice pe plan intern, în principal pe calea agravării crizei energetice și a blocajelor în lanțuri de producție, dar și prin intermediul altor canale, incluzând dinamica economiei și a inflației la nivel european/mondial, încrederea consumatorilor și a investitorilor, precum și percepția de risc față de regiune, cu impact asupra costurilor de finanțare.

O sursă importantă de incertitudini și riscuri rămâne, de asemenea, absorbția fondurilor europene, în special a celor aferente programului Next Generation EU, care este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte în implementarea proiectelor aprobate, în timp ce ameliorarea situației epidemiologice pe plan intern a condus la încetarea stării de alertă în prima decadă a lunii martie 2022 și la ridicarea tuturor restricțiilor de mobilitate, cu efecte favorabile asupra activității economice.

Totodată, incertitudini și riscuri sunt asociate conduitei viitoare a politicii fiscale, dată fiind cerința continuării consolidării fiscale corespunzător angajamentelor asumate în cadrul procedurii de deficit excesiv, dar într-un context economic și social dificil pe plan intern și global, marcat de implicațiile războiului din Ucraina și ale sancțiunilor impuse Rusiei, însă și de tendința de înăsprire a condițiilor de finanțare.

În ședința de astăzi, 5 aprilie 2022, pe baza evaluărilor și a datelor disponibile în acest moment, precum și în condițiile incertitudinilor foarte ridicate, Consiliul de administrație al BNR a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022.

Totodată, s-a decis majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4 la sută pe an, de la 3,50 la sută pe an și creșterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2 la sută pe an, de la 1,50 la sută, precum și păstrarea controlului ferm asupra lichidității de pe piața monetară.

De asemenea, Consiliul de administrație al BNR a decis păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Deciziile CA al BNR urmăresc ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu, precum și stimularea economisirii prin creșterea ratelor dobânzilor bancare, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile în contextul procesului de consolidare fiscală.

BNR monitorizează atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să utilizeze instrumentele de care dispune în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental privind stabilitatea prețurilor pe termen mediu.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ministrul Sănătății: Listele de așteptare pentru investigații medicale sunt o realitate în orice țară din Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, spune că nu doar în România, ci și în toate țările europene există liste de așteptare pentru investigații medicale, scrie alba24.ro.

Acesta a fost întrebat de jurnaliști care sunt soluțiile care ar putea fi găsite de minister pentru a scurta timpul de așteptare al pacienților care au nevoie de investigații imagistice decontate de Casa de Asigurări.

Ministrul Sănătății a răspuns că listele de așteptare sunt o practică întâlnită nu doar în România.

”Listele de așteptare sunt o realitate cu care mulți dintre noi nu suntem obișnuiți. În orice țară din Uniunea Europeană, și în Marea Britanie, listele de așteptare sunt o realitate. Acest lucru trebuie să îl înțelegem cu toții.

Nu este vorba aici de urgențe. Discutăm de tratamentul unor afecțiuni cronice care necesită un anume tip de investigație. Acesta este modul în care orice sistem de sănătate poate să rezolve o problemă în sistemul public: prin listele de așteptare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila, potrivit Agerpres.

De asemenea, întrebat de jurnaliști despre faptul că sunt pacienți care așteaptă și 7 luni pentru o programare la RMN, ministrul Sănătății a replicat că nu a auzit ”pe cineva să aștepte atât de mult timp pentru a face o astfel de investigație”.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Ploi de stele 2025. Curenții de meteori fac spectacol pe cer. Calendar fenomene astronomice

Publicat

Publicitate

Ploi de stele 2025. Geminidele în decembrie

În noaptea de 13 spre 14 decembrie este atins nivelul maxim de către curentul de meteori Geminide. Pământul trece printr-o zonă în care se află cantităţi mari de praf lăsate de asteroidul activ 3200 Phaethon, scrie alba24.ro.

Geminidele sunt considerate a fi una dintre cele mai spectaculoase ploi de meteori ale anului, cu posibilitatea de a observa în jur de 120 de meteori pe oră în perioada de vârf, sau chiar mai mulţi.

Geminidele alb-gălbui şi strălucitoare oferă una dintre cele mai bogate „ploi de stele” din emisfera nordică, mai ales în anii în care Luna nu luminează cerul, rivalizând cu Perseidele din august.

Ploaia îşi datorează numele constelaţiei Gemeni deoarece meteorii radiază din apropierea stelei strălucitoare Castor din constelaţia Gemenii, în partea de est în serile de decembrie. Aceasta este o aliniere întâmplătoare, desigur, deoarece Castor se află la aproximativ 52 de ani lumină distanţă, în timp ce aceşti meteori ard în atmosfera superioară la aproximativ 100 km deasupra suprafeţei Pământului. Castor este vizibil lângă o altă stea strălucitoare, steaua aurie Pollux din Gemeni.

Spre deosebire de majoritatea altor ploi de meteori, Geminidele nu sunt asociate cu o cometă, ci cu un asteroid: Phaethonul 3200. Asteroidului îi ia aproximativ 1,4 ani pentru a orbita Soarele.

Cum se formează ploile de meteori și cum pot fi observate

Ploile de meteori apar atunci când Pământul traversează calea unei comete, ciocnindu-se cu o dâră de firimituri de cometă. De aceea se întâmplă în aproximativ aceeaşi perioadă în fiecare an şi par să provină din anumite puncte de pe cer. Pe măsură ce ard în atmosfera Pământului, meteorii lasă dungi strălucitoare pe cer, denumite „stele căzătoare”.

Publicitate

În mişcarea sa pe orbită, Pământul întâlneşte curenţii de meteori în aceleaşi zone, punctul lor maxim de activitate producându-se într-o anumită perioadă a anului. Aceşti curenţi de meteori poartă denumirea constelaţiei sau a stelei în dreptul căreia este situat radiantul: Perseide, Leonide, Aqaride, Capricornide.

Primele observaţii despre vizibilitatea unui astfel de fenomen se găsesc în cronici chinezeşti, unde se spune că, în anul 36, într-o singură noapte au fost văzuţi peste 100 de meteori.

Pentru a observa meteorii, este recomandat să privim cerul într-o zonă larg deschisă în care să nu fie lumină artificială, de preferat în afara localităţilor.

Patru eclipse în 2025. Ce va putea fi observat din România

În anul 2025 se vor produce patru eclipse, respectiv două de Soare şi două de Lună. Din România, va putea fi observată în bune condiții doar una dintre acestea.

În 14 martie se produce eclipsă totală de Lună. Va fi vizibilă din America de Nord, America de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, vestul Europei, Africa, estul Asiei și estul Australiei.

Din România se va observa doar faza parțială prin penumbră. Luna va apune înainte de începutul eclipsei parțiale, ora locală: 6:27, iar începutul fazei parțiale va fi la 7:09, notează Astro Bârlad.

În 29 martie va fi eclipsă parțială de Soare. Va fi vizibilă din nordul Oceanului Atlantic, Groenlanda, nord-estul Canadei, Europa și nord-vestul Africii. Din România eclipsa va vizibilă doar în partea de vest și cea de nord-vest.

În 7 septembrie 2025 va fi eclipsă totală de Lună. Va putea fi observată și din România, pe lângă Europa, Asia, Oceanul Indian, Australia, Africa.

Luna vă răsări în eclipsă parțială. Faza maximă va fi la ora 21:11, însă satelitul natural al Terrei va fi destul de jos față de orizontul sud-estic.

În 21 septembrie va fi eclipsă parțială de Soare. Se va observa din sudul Oceanului Pacific, Antarctica și Noua Zeelandă.

Calendar fenomene astronomice 2025

  • 4 ianuarie – ocultație Luna cu planeta Saturn (seara)
  • 10 ianuarie – planeta Venus la elongaţie estică maximă (seara)
  • 16 ianuarie – planeta Marte la opoziție (toată noaptea)
  • 20 martie – echinocţiul de primăvară
  • 22 – 23 aprilie – maximul curentului de meteori Liridele (ZHR = 18)
  • 6 mai – maximul curentului de meteori Eta Aquaridele (ZHR = 50)
  • 2 iunie – planeta Venus la elongaţie vestică maximă (dimineața)
  • 21 iunie – solstiţiul de vară
  • 31 iulie – maximul curentului de meteori Delta Aquaridele (ZHR = 25)
  • 12 – 13 august – maximul curentului de meteori Perseidele (ZHR = 60 – 100)
  • 21 septembrie  – planeta Saturn la opoziție (vizibilă toată noaptea)
  • 22 septembrie – echinocţiul de toamnă
  • 23 septembrie – planeta Neptun la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 21 octombrie – maximul curentului de meteori Orionidele (ZHR = 20)
  • 17 – 18 noiembrie – maximul curentului de meteori Leonidele (ZHR = 15)
  • 21 noiembrie – planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea)
  • 13 – 14 decembrie – maximul curentului de meteori Geminidele (ZHR = 150)
  • 21 decembrie – Solstiţiul de iarnă

Citeste mai mult

Eveniment

Proteste în fața prefecturilor din țară. La Botoșani, aproximativ 500 de persoane au participat în semn de nemulțumire

Publicat

Publicitate

Membri și susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor au ieșit sâmbătă în stradă pentru a protesta față de actuala putere, aceștia scandând lozinci împotriva Guvernului, președintelui și Curții Constituționale.

Protestele au fost organizate în fața prefecturilor din toată țara.

* DÂMBOVIȚA

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a protestat în fața Prefecturii Dâmbovița față de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.

Protestatarii au avut pancarte pe care scria: ”Turul II înapoi!”, ”Nu majorării taxei de salubrizare!”, ”Nu plătiți datoria voastră cu pensia noastră”, ”Respectați votul poporului!”, ”Doar vocea poporului contează!”, ”Ce vrem noi – țara înapoi!”.

Ei au strigat: ”Jos Guvernul”, ”PSD și PNL aceeași mizerie”, ”Ieșiți din casă, dacă vă pasă!”.

Publicitate

”Respectați votul românilor! Oamenii au ieșit în stradă, se adună târgovișteni, dâmbovițeni împotriva guvernării odioase, împotriva dictaturii. Ne dorim alegeri libere, ne dorim ca poporul să fie cel care să-și aleagă conducătorul și nicidecum Iohannis sau PSD”, a transmis, de la manifestație, senatorul AUR de Dâmbovița, Ciprian Iacob.


Într-un mesaj pe Facebook, în care anunța protestul, AUR Dâmbovița a subliniat că acesta este autorizat și că mesajul este că votul românilor nu poate fi încălcat.

”Nu cedăm, nu renunțăm și nu trădăm! (…) Vom organiza proteste în toată țara, în fiecare județ, până când vor auzi ce le spunem: votul românilor nu poate fi încălcat și nu este negociabil”, se arăta în postarea de pe pagina de Facebook a AUR Dâmbovița.

La protestul din Târgoviște, senatorul AUR Ciprian Iacob a susținut că evenimentul nu este asumat politic, ci este organizat de societatea civilă.

”Astăzi este un protest organizat al societății civile, nu purtăm însemne ale vreunui partid politic, nu e asumat de niciun partid politic, este doar societatea civilă dâmbovițeană ce sigur se confruntă cu aceleași probleme cu care se confruntă întreaga țară. Din cauza acelor nouă persoane de la Curtea Constituțională a României noi suntem astăzi în stradă!”, a spus, la protest, senatorul AUR Ciprian Iacob.

* PRAHOVA

Circa 400 de susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) au luat parte la protestul care a început în fața Prefecturii Prahova, manifestanții plecând apoi în marș către nordul orașului.

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


Protestatarii au fluiere, vuvuzele, steaguri și un banner de mari dimensiuni cu mesajul ”Democrație”.

Ei scandează ”CCR, ciuma roșie”, ”Jos Iohannis”, ”Libertate”, ”Turul doi înapoi”, ”Jos Guvernul”, ”CCR, o mizerie”, ”Iohannis, nu uita, va veni și vremea ta”, dar și numele lui Călin Georgescu.

Foto: (c) ANAMARIA CONSTANTIN / AGERPRES FOTO


După manifestația din fața Palatului Administrativ, unde se află, printre altele, sediul Prefecturii Prahova, participanții la protest au plecat în marș spre nordul orașului, continuând să scandeze și să sune din fluiere și vuvuzele.

* BOTOȘANI

Și la Botoșani, aproximativ 500 de persoane au participat la protest în semn de nemulțumire față de decizia Curții Constituționale a României (CCR) de anulare a turului al doilea al alegerilor prezidențiale.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


La protestul din Piața Revoluției din municipiul Botoșani au participat și cei doi parlamentari ai AUR, senatorul Cătălin Silegeanu și deputata Ariadna Cârligeanu.

Manifestanții au scandat lozinci împotriva CCR, a președintelui Klaus Iohannis și a Guvernului. ”Dreptate”, ”Libertate”, ”Iohannis și CCR/ aceeași mizerie”, ”Demisia” sau ”Vrem alegeri libere!” – au strigat protestatarii.

Foto: (c) CRISTIAN LUPAŞCU / AGERPRES FOTO


”Protestul este singura cale și soluție care ne-a mai rămas pentru a opri acești ticăloși. Vrem democrație”, a afirmat senatorul Cătălin Silegeanu.

Protestul a fost autorizat, organizatorii estimând o participare a 1.000 de persoane.

* SIBIU

Peste 300 de protestatari au scandat lozinci împotriva președintelui Klaus Iohannis, a Guvernului și a Curții Constituționale la protestul autorizat, organizat de AUR în fața sediului Prefecturii sibiene.

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


Liderul Organizației Județene AUR Sibiu, Sebastian Suciu, a declarat presei că estimează o participare de 350 de protestatari la miting.

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


Principala cerere a protestatarilor de la Sibiu este anularea deciziei Curții Constituționale de reluare a alegerilor prezidențiale. La Sibiu s-a scandat: ”Turul doi înapoi”, ”Libertate”, ”Vrem alegeri libere”, ”CCR o mizerie”, ”Georgescu președinte”.

* BUZÃU

Peste 500 de persoane au participat sâmbătă la protestul organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) în Piața Daciei din municipiul Buzău împotriva măsurilor guvernamentale, a coaliției PSD-PNL-UDMR și a anulării alegerilor prezidențiale.

Manifestanții au purtat pe timpul protestului steaguri tricolore și pancarte pe care se puteau citi mesaje precum: ”Turul 2 înapoi”, ”Democrație”, ”Jos Guvernul Ciolacu 2”, ”Jos Iohannis, CCR, PSD-PNL-UDMR, minorități, trădători”. Din Piața Daciei, manifestanții au pornit spre sediul Instituției Prefectului Buzău, unde au scandat din nou împotriva Guvernului.

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES FOTO


”Îmi vine să și plâng, am găsit și noi un președinte care dorește să devenim independenți economic și îl gonim. Turul 2 urgent, este bătaie de joc. Ce au împotriva lui Georgescu? Au stabilit alte alegeri, de ce, să rămână Iohannis până atunci, nu e de ajuns cât ne-a prostit până acum, nu a ridicat un deget pentru România”, a declarat unul dintre participanții la protest.

Organizatorii manifestației au precizat că protestele vor continua până în momentul în care solicitările lor vor avea un rezultat.

Foto: (c) FLORIN ZAFIU / AGERPRES FOTO


”Protestul este organizat de noi, ca filială județeană, dar este deschis tuturor, nu folosim însemne de partid. Este un demers, o continuare a celui de la București din data de 12 ianuarie, astfel încât și la nivel local să se facă auzită vocea. Știm bine ce abuzuri s-au făcut de către CCR, cu milioane de voturi ale românilor anulate prin voința unui grup care din punctul nostru de vedere se menține la putere prin ilegalitate. Noi o să mergem și pe cale instituțională, s-a depus acea listă cu semnături ale parlamentarilor AUR, S.O.S și POT privind demiterea lui Iohannis, sperăm să ni se alăture și celelalte partide sau cei de la USR, că și ei au fost scoși la de la guvernare, să scoatem pe acest locatar ilegitim de la Cotroceni. Turul 2 ar fi firesc să se reia, românii au votat, și-au exprimat dorința, moral, etic este să se repete turul 2”, a precizat senatorul AUR de Buzău, Marius-Valentin Roman.

* MUREȘ

În jur de 500 de persoane au mărșăluit, sâmbătă, prin municipiul Târgu Mureș, mai bine de două ore, la mitingul organizat de Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) Mureș.

Participanții au oprit în fața unor obiective din oraș, precum Instituția Prefectului – Județul Mureș, Troița Eroilor Revoluției din 1989, scandând ”Turul II, înapoi”, ”Libertate”, ”Justiție, nu corupție”, precum și lozinci împotriva Curții Constituționale a României, antiguvernamentale și antiprezidențiale, precum și împotriva unor lideri politici.

Marșul a fost condus de liderul AUR Mureș, deputatul Răzvan Biro.

* SATU MARE

Circa 100 de persoane au protestat și în fața Instituției Prefectului Satu Mare, nemulțumiți de faptul că a fost anulat al doilea tur al alegerilor prezidențiale.

Foto: (c) GIL PIETRAR / AGERPRES FOTO


Oamenii s-au prezentat cu steaguri tricolore, cruci, icoane și pancarte cu inscripțiile ”Vrem alegeri libere”, ”Turul doi înapoi”, ”Jos Ciolacu”, ”Jos Iohannis”.

* IAȘI

Sute de persoane s-au strâns și în Piața Unirii din Iași pentru a protesta, după care au mers spre Piața Palatului. Mitingul a fost organizat de filiala ieșeană a AUR, în semn de nemulțumire față de faptul că turul doi al alegerilor prezidențiale a fost anulat.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERRES FOTO


Protestatarii au scandat ”Jos Mafia! Sus Patria!”, ”Turul doi înapoi”, ”Vrem justiție, nu corupție!”, ”Vrem dreptate!”, ”Ce vrem noi e și pentru voi”.

”Am ieșit pentru democrație, împotriva regimului ilegitim al lui Iohannis, Guvernului ilegitim, împotriva ordonanței ‘trenuleț’ care secătuiește românii. Am ieșit împotriva anulării alegerilor și pentru o Românie dreaptă și funcțională. Cred eu că fiecare ieșire în stradă a fiecărui român e un nou fior pe șira spinării lor, a celor care nu înțeleg că vocea poporului trebuie să fie ascultată”, a spus liderul AUR Iași, Ciprian Paraschiv.

Foto: (c) ADRIAN CUBA / AGERRES FOTO


După ce au stat în Piața Unirii, manifestanții s-au deplasat în coloană pe Bulevardul Ștefan cel Mare, până în Piața Palatului Culturii, unde au fluturat steaguri și au scandat lozinci, în tot acest timp ei fiind însoțiți de jandarmi.

* BISTRIȚA-NÃSÃUD

Aproximativ 200 de persoane au participat la protestul organizat de filiala AUR Bistrița-Năsăud, în fața Palatului Administrativ din municipiul Bistrița, purtând steaguri sau banderole tricolore.

De la protest a lipsit coordonatorul județean al AUR, deputatul Tiberiu Boșutar, iar dintre aleșii județeni și municipali ai partidului a fost prezent un singur consilier județean, Darius Iușan.

Foto: (c) TINA DUMITRESCU / AGERPRES FOTO


Participanții, veniți din mai multe zone ale județului, și-au arătat nemulțumirea față de anularea alegerilor prezidențiale, dar și susținerea față de Călin Georgescu.

Protestatarii au scandat ”Turul doi înapoi”, ”Georgescu președinte”, ”Ciolacu mincinosul”, ”Ieșiți din casă dacă vă pasă” și ”Am votat, ne-ați anulat”, iar printre mesajele care s-au repetat pe pancarte s-au numărat ”CCR dușmanul poporului”, ”Vot anulat” și ”Alegeri libere”.

* OLT

Membri și simpatizanți AUR au manifestat și în fața Prefecturii Olt, solicitând reluarea celui de-al tur al alegerilor prezidențiale și exprimându-și nemulțumirea față de măsuri luate de Guvern.

Senatorul AUR de Olt, George-Cezar Petre, s-a numărat printre participanții la protest, afirmând că nu se află la manifestație în calitatea oficială de parlamentar, ci de ”om care are nemulțumiri”.

Foto: (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO


”Suntem alături de susținătorii noștri, suntem alături de oameni, nu am venit aici în calitate oficială, am venit aici în calitate de simplu cetățean, de om care are nemulțumiri, în principal de turul doi furat al alegerilor. Suntem nemulțumiți de toate măsurile luate de Guvern, de faptul că tot cei care trebuie să plătească sunt oamenii care muncesc, oamenii care au salarii mici sunt oamenii care trebuie să plătească pentru împrumuturile pe care le-au făcut pe seama noastră, a românilor. Cerem turul doi înapoi, pentru că a fost furat pe nedrept, nici până în ziua de azi nu există o justificare pentru ce au făcut, au fost niște vorbe aruncate în vânt, niște hârtii fără valoare. (…) Ei chiar dacă nu sunt aici sunt conștienți de faptul că lumea iese în stradă să își strige drepturile”, a spus senatorul AUR.

Un participant la miting a declarat că a ieșit în stradă pentru că vrea să fie respectate democrația și votul.

Foto: (c) CRISTINA MATEI / AGERPRES FOTO


”Zece milioane de români au votat și efectiv și-au bătut joc de votul dumnealor. Vrem să fie respectată democrația și pentru libertate am venit”, a afirmat un protestatar, Gheorghe Despina.

”Am venit să protestăm împotriva a tot ce se întâmplă în țara asta: anularea alegerilor, bani cheltuiți degeaba, bani cheltuiți anul trecut la discreția tuturor primarilor PSD și PNL, iar acum nu mai sunt bani. Nu mai sunt bani de pensii, nu mai sunt bani de alocații, nu mai sunt bani pentru nimic”, a spus un alt manifestant.

Pe durata mitingului, manifestanții au scandat ”Libertate”, ”Jos Iohannis!”, ”Jos Guvernul”, ”Jos dictatura”, ”Turul doi înapoi”.

* TULCEA

Câteva sute de persoane, membre ale organizației județene a AUR, au protestat în centrul orașului Tulcea, nemulțumite de anularea alegerilor.

Foto: (c) LUISIANA BÎGEA / AGERPRES FOTO


Manifestanții au purtat drapelul României și s-au reunit în jurul orei 14,00 în fața statuii lui Mircea cel Bătrân, unde au scandat lozinci antiguvernamentale și s-au prins într-o horă.

”Populația s-a săturat de ce se întâmplă în ultima perioada și dorește reluarea turului al doilea al alegerilor prezidențiale. Contestăm de asemenea mărirea taxelor și impozitelor prin ordonanța ‘trenuleț’, care pune un jug mai ales pe oamenii care muncesc. Am fost astăzi (sâmbătă – n.r.) chiar 500 de persoane aici”, a declarat pentru AGERPRES vicepreședintele organizației județene a AUR, Marius Tudorie.

* BRAȘOV

Sute de oameni au protestat și în centrul municipiului Brașov, răspunzând apelului lansat de liderii AUR.

Manifestanții s-au adunat în fața Prefecturii Brașov, iar ulterior au pornit în marș pe una dintre arterele principalele ale orașului, din zona centrală, ocupând o parte din carosabil.

Ei au fluturat drapele tricolore, au purtat pancarte imense pe care era înscris cuvântul ”democrație” și au scandat mesaje antiguvernamentale și pro democrație, ”Justiție, nu corupție” și ”Murim, luptăm, un tricolor apărăm” fiind doar câteva dintre acestea.


La ora anunțată pentru începerea protestului – ora 14,00 – liderul AUR Brașov, deputatul Dan Tanasă, a postat pe Facebook un scurt mesaj în care chema cetățenii la protest – ”Haideți la Prefectura Brașov acum!”.

* NEAMȚ

Și la Piatra-Neamț câteva sute de membri și simpatizanți ai AUR au participat la protestul organizat de filiala partidului în fața Prefecturii împotriva anulării celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dar și a prelungirii mandatului de președinte al lui Klaus Iohannis.

Cu drapele naționale, pancarte și vuvuzele, protestatarii au cerut demisia președintelui Klaus Iohannis și a prim-ministrului Marcel Ciolacu și au scandat ”Demisia”, ”Libertate” și ”Turul 2, înapoi”.

Alături de protestatari au fost prezenți și cei trei parlamentari ai AUR Neamț – deputatul Dumitrina Mitrea, deputatul Andreea Neacșu și senatorul Sorin Lavric. Protestul de la Piatra-Neamț s-a desfășurat fără incidente.

* HUNEDOARA

Aproape 700 de persoane au luat parte la un miting și un marș de protest organizate, la Deva, de către filiala județeană AUR Hunedoara, cei prezenți solicitând respectarea Constituției și afirmând că justiția ia decizii ”total abuzive, nedemocratice”.

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO


”Protestăm față de încălcarea legilor constituționale, încălcarea legilor democrației. Se pare că nu mai avem un stat, nu mai avem instituții care funcționează și știm destul de bine că la nivel înalt justiția a luat decizii total abuzive, total nedemocratice. Pentru asta suntem în stradă. Vedem că justiția nu mai funcționează, sperăm ca măcar vocea străzii să fie auzită”, a declarat pentru AGERPRES președintele filialei județene AUR Hunedoara, deputatul Tiberiu Barstan.

Potrivit acestuia, la protest au venit oameni din tot județul Hunedoara pentru a-și exprima nemulțumirile.

”Am demarat șirul unor proteste și o să fim în stradă cât e nevoie pentru dreptatea noastră, pentru libertate, pentru drepturile noastre și pentru dreptul de a avea alegeri libere. Sunt foarte, foarte mulți oameni nemulțumiți, dar trebuie dat un semnal prin care toți să ieșim în stradă, să fim uniți mai mult ca oricând. Este nevoie de unitate, de oameni care să aibă curaj să iasă în stradă pentru a-și cere drepturile. Vedem destul de bine ce se întâmplă în țara asta”, a completat Barstan.

Foto: (c) SORIN BLADA / AGERPRES FOTO


Participanții la protest s-au reunit în fața sediului Prefecturii Hunedoara din Deva, după care au străbătut aproape tot orașul pe principalele artere de circulație. Protestul a continuat apoi în fața Casei de cultură din Deva, în fața statuii regelui dac Decebal. Organizatorii au menționat că astfel de acțiuni vor continua.

* ALBA

În jur de 600 de persoane au participat, la Alba Iulia la protestul organizat de AUR.

Adunați în fața Instituției Prefectului, protestatarii, veniți din tot județul, au plecat în marș pe principalele străzi din Alba Iulia.

Aceștia au scandat lozinci antiguvernamentale, antiprezidențiale, solicitând reluarea turului II al alegerilor prezidențiale. Ei au purtat bannere cu mesajele ”CCR, ciuma roșie”, ”Georgescu președinte”, ”Klaus Iohannis, președinte ilegitim” și ”Turul 2 înapoi”.

Organizatorii le-au distribuit participanților steaguri tricolore și cruci de lemn.

În fruntea lor s-au aflat deputatul Călin Matieș, un consilier local AUR în Alba Iulia – Mircea Trifu, deținătorul unei agenții imobiliare, cu o cruce, de asemenea, în mâini, și un fost viceprimar al municipiului Sebeș, Adrian Bogdan, îmbrăcat cu un cojoc de cioban și purtând o icoană în mâini.

* COVASNA

 

Foto: (c) MĂLINA NEGREA / AGERPRES FOTO


Peste 100 de persoane au protestat și la Prefectura din municipiul Sfântu Gheorghe. Manifestanții au purtat steaguri tricolore și au afișat pancarte pe care scria ”Nu suntem pleava, suntem patrioți”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți”, ”Nu vrem hoție, vrem democrație”, ”Vrem dreptate”. Aceștia s-au prins în Hora unirii în fața Prefecturii.

* VÂLCEA

Aproximativ 200 de membrii și simpatizanți AUR au manifestat și în fața Prefecturii Vâlcea, nemulțumiți de decizia de a anula alegerile prezidențiale, dar și de măsurile din ordonanța ”trenuleț”.

Protestarii au solicitat reluarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale și ca ”Iohannis să plece”.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES FOTO


”Ne-am adunat aici din cauza anulării turului II la prezidențiale. Nu ni se pare normal ca nouă milioane de voturi exprimate în mod corect în această țară democratică, așa cum credeam noi înainte de primul tur, să fie anulate, ca nouă-zece persoane să anuleze tot ce am muncit noi până în acel moment. Poporul este clar că și-a exprimat dorința pentru două persoane care au intrat în turul al doilea. Din acele două persoane urma ca una dintre ele să fie președintele României. Automat, în afară de faptul că au anulat turul II, tot cei de la CCR au hotărât că domnul Klaus Werner-Iohannis poate să rămână președintele României ilegitim. Este doar o persoană, ca restul, este un cetățean al României, care a pus un guvern, Guvernul și el este ilegitim deoarece a fost numit de o persoană fizică din România, iar aceste lucruri nu pot să continue așa. (…) Noi deja am întocmit documentele necesare pentru a-i revoca mandatul presupusului președinte, domnului cetățean Klaus Werner Iohannis, și sperăm că se duce acasă în sfârșit”, a spus deputatul AUR, Antonio Popescu.

Participanții la miting au declarat că au ieșit în stradă pentru că vor ca democrația și votul lor să fie respectate.

Foto: (c) RAMONA DINCĂ / AGERPRES FOTO


Pe durata mitingului, manifestanții au scandat ”Libertate”, ”Jos Iohannis!”, ”Jos Guvernul”, ”Jos dictatura”, ”Turul doi înapoi”, dar și numele lui Călin Georgescu.

* TIMIȘ

Câteva sute de persoane, membri și simpatizanți ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), au protestat și în fața Prefecturii Timiș, nemulțumiți de decizia de anulare a alegerilor prezidențiale.

Participanții la marș au avut bannere inscripționate cu mesaje care cereau ”Democrație” și ”Turul II înapoi!” și au scandat ”Păcat de sângele vărsat!”, ”Vrem dreptate!”, ”Noi am votat, voi ați furat!”, ”Nu vrem să fim conduși de hoți!”.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în România. Este al 16-lea produs în mai puțin de trei săptămâni

Publicat

Publicitate

Un seism cu magnitudinea 3,9 grade s-a produs sâmbătă după-amiază, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a anunțat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 55km SE de Brasov, 55km NV de Buzau, 55km N de Ploiesti, 60km SE de Sfantu-Gheorghe, 79km V de Focsani, 83km NE de Targoviste.

Doar anul acesta, în România s-au produs 16 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,4 şi 3,7 grade.

Amintim că, vineri, un cutremur cu magnitudinea 3,2 a avut loc vineri dimineața, în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Un alt cutremur, cu magnitudinea 3,5, s-a produs luni seara, la ora locală 19:08, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Seismul a fost urmat de un altul, cu magnitudine mai mică, de 2,2 grade.

În 2024, cel mai puternic cutremur produs în România a avut cu o magnitudine de 5,4 grade și a avut loc în judeţul Buzău, pe 16 septembrie.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending