Connect with us
Publicitate

Actualitate

De astăzi este LEGE: La o adresă de domiciliu pot fi înregistrate cu cartea de identitate MAXIMUM 10 persoane

Publicat

Legea pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, care stabileşte că la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane, a fost promulgată astăzi, miercuri, de preşedintele Klaus Iohannis, relatează agerpres.ro.

“Nu poate fi înscrisă în actul de identitate adresa de domiciliu dacă în Registrul Naţional de Evidenţă a Persoanelor sunt înregistrate mai mult de 10 persoane la adresa respectivă. Limita nu se aplică în cazul titularului unui drept locativ asupra imobilului situat la adresă sau membrilor familiei extinse. Prin familie extinsă să înţelege titularul dreptului locativ, soţul, soţia acestuia, rudele titularului şi cele în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv”, prevede legea.

Nerespectarea acestei prevederi se sancţionează cu amendă de la 75 lei la 150 lei.

Potrivit actului normativ, pentru “persoanele defavorizate care nu pot face dovada adresei de domiciliu aceasta se înscrie în baza adeverinţei eliberate de către unitatea administrativ-teritorială din care rezultă adresa la care se stabileşte domiciliul”.

Legea mai prevede că “de la data realizării condiţiilor tehnice pentru eliberarea cărţii electronice de identitate, cererea pentru eliberarea cărţii electronice de identitate se soluţionează de către orice serviciu public comunitar de Evidenţă a Persoanelor, indiferent de locul de domiciliu sau reşedinţa persoanelor fizice”.

Cei care găzduiesc alte persoane care nu au înscrise în actul de identitate adresa la care locuiesc efectiv, după trecerea termenelor prevăzute, vor avea obligaţia de a se prezenta împreună cu acestea la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul, în vederea exprimării consimţământului de primire în spaţiu, cu excepţia cazurilor în care persoanele locuiesc în interesul serviciului sau în scop turistic.

În textul în vigoare, această obligaţie este stabilită în cazul în care persoanele găzduiesc alte persoane, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile.

De asemenea, legea stabileşte că persoanele care, din diferite motive, locuiesc la alte adrese decât cea din actul de identitate vor fi obligate ca, în termen de 15 zile de la mutare, să solicite la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor schimbarea domiciliului sau înscrierea menţiunii privind stabilirea reşedinţei şi să ceară înscrierea în cartea de imobil.

În textul actual, persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate doar să ceară în acest termen înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Eveniment

Ro-ALERT: Ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian. Oamenii din două județe au fost sfătuiți să se adăpostească

Publicat

Un nou mesaj Ro-Alert a fost emis, vineri seară, pentru localităţile din toată zona de nord a judeţului Tulcea şi zona de graniţă a judeţului Galaţi, prin care oamenii sunt avertizaţi că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian şi sunt sfătuiţi să se adăpostească. La Galaţi au fost declanşate căutări după ce un apel la 112 a semnalat că ar fi căzut un obiect într-o zonă din apropierea oraşului. Conform prefectului judeţului Galaţi, zona a fost izolată.

„A căzut ceva, dar nu ştim ce şi cum, s-a măturat zona, care rămâne izolată până mâine dimineaţă când reluăm căutarea. Local am primit că ar fi căzut ceva. A sunat cineva din Galaţi la 112. Sunt 20 de jandarmi, 25 de pompieri, 3 autospeciale. Exact aşa s-a spus pe 112 că a căzut ceva, dar nu ştim ce, e posibil să nu fie nimic”, a afirmat sîmbătă noaptea prefectul judeţului Galaţi Claudiu Sorin Gavril, conform presei locale.

Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul. Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 min”, se arată în mesajul transmis prin sistemul Ro-Alert.

Zona de nord a Tulcei a primit acest mesaj cu toate că cei de acolo nu au auzit zgomote. De asemenea, şi locuitorii din Brăila au fost alertaţi.

Aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, mesajele Ro-Alert sunt emise în cazul atacurilor ruseşti cu drone asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, Reni şi Ismail.

Până la această oră, autorităţile române nu au anunţat concret motivul pentru care a fost transmisă alerta.

Înainte de primirea alarmei, mai mulţi gălăţeni au semnalat faptul că au auzit zgomotului unui avion care a spart bariera sonică.

Citeste mai mult

Eveniment

Podul de peste Siret, nerenovat de un secol, stă să se prăbuşească. Oamenii spun că se desprind cu mâna bucăţile de beton

Publicat

Un pod vechi de 90 de ani, care face legătura între Suceava şi Botoşani, arată ca o punte spre o tragedie. Din construcţia lungă de aproape 200 de metri se desprind cu mâna bucăţi de beton, dar pe el se circulă încă. Specialiştii spun că podul nu este periculos, dacă sunt respectate restricţiile impuse de autorităţi. Şi în timp ce şoferii riscă, CNAIR spune că deja s-au făcut demersurile pentru construirea unui pod nou, relatează observatornews.ro. 

Cine priveşte de dedesubt podul peste Siret, care leagă Suceava de Botoşani, cu greu se mai încumetă să treacă pe el. E ruginit şi atât de găurit încât poţi privi cerul prin el.

La o simplă atingere, din pod se desprind bucăţi de beton

Angela Bertea, reporter Observator: Structura metalică a podului este atât de afectată încât la o simplă atingere sau vibraţie cad exfolieri din ea. 

Şoferii îşi riscă viaţa şi nu respectă restricţiile de tonaj impuse pe pod

Angela Bertea, reporter Observator: Singurele intervenţii vizibile la acest pod, în ultimul an, sunt limitarea circulaţiei pe un singur fir şi montarea semafoarelor care să permită circulaţia alternativă. 

Pentru că podul este evident foarte afectat de timp, au fost impuse şi o serie de restricţii, de tonaj şi de viteză. Cu toate acestea, pe singurul astfel de pod din zonă, se încumetă şi vehicule de mare tonaj. În doar câteva minute am surprins cel puţin trei situaţii riscante.

Eugen Girigan, expert juridic, drumuri şi poduri: Un astfel de camion care trece pe pod, dacă este încărcat, este un pericol. Chiar şi autocarul care se vede, are peste 15 tone cu siguranţă, cu încărcătura atinge peste 20 de tone. Structura poate să cedeze.

La un pas de tragedie sunt însă o mulţime de şoferi şi pasagerii lor. Şi asta pentru că majoritatea preferă să rişte o amendă în loc să ocolească 30 de kilometri.

Sursa: observatornews.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Zilele municipiului Dorohoi, sub lupa jandarmilor

Publicat

În afara misiunilor zilnice executate independent sau în sistem integrat pentru menținerea unui climat de conviețuire socială adecvat cetățenilor, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va acționa în acest sfârșit de săptămână și pe linia asigurării ordinii publice la manifestările cu participare numeroasă.
Zilele municipiului Dorohoi, spectacolul aniversar ,,Frate lângă frate – Moldova și România” din comuna Dobârceni, precum și evenimentul promoțional ,,Deschiderea noului an școlar 2023 – 2024″, organizat de Palatul Copiilor Botoșani și Filiala Darabani pe esplanada Sălii Polivalente ,,Elisabeta Lipă” vor fi în atenția jandarmilor, dar și a efectivelor de poliție și pompieri cu care se cooperează în executarea misiunilor, care vor lua toate măsurile necesare pentru ca siguranța participanților să nu fie afectată de producerea unor incidente nedorite, potrivit competențelor instituționale.
De asemenea, jandarmii din dispozitivul de pază și protecție instituțională la cele 18 obiective din competența inspectoratului vor acționa permanent, concomitent cu exercitarea atribuțiilor pentru siguranța obiectivelor păzite, în vederea depistării persoanelor care săvârșesc fapte antisociale de natură penală sau contravențională în apropierea acestora.
„Recomandăm participanților la manifestările cultural-artistice și evenimentele promoționale să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, să acorde atenția cuvenită minorilor care îi însoțesc și bunurilor personale de valoare, să nu răspundă la provocările altor persoane și să solicite sprijinul forțelor de ordine în mod direct, în cel mai scurt timp, în cazul sesizării unor fapte antisociale care îi afectează pe ei sau pe cei din jur”, au precizat surse oficiale din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii din Botoșani l-au găsit pe Ștefan, copilul care dispăruse de acasă de 24 de ore. Acum este în grija statului

Publicat

Aseară, Ștefan, băiatul de 13 ani, din Botoșani, căutat de familie cu ajutorul polițiștilor, a fost găsit de oameni legii. Potrivit unui comunicat al IPJ Botoșani, copilul a fost internat într-un centru de primire al copilului în regim de urgență.
„Acesta nu a fost victima vreunei infracțiuni în perioada în care a lipsit de la domiciliu”, spun polițiștii.

Amintim că polițiștii botoșăneni au făcut  verificări pentru localizarea unui minor, de 13 ani, din municipiul Botoșani, după ce familia a anunțat că a plecat de acasă cu o zi înainte și nu nimeni nu mai știa nimic despre el.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Trending