Connect with us

Actualitate

Data exactă de la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime

Publicat

Publicitate

Intrarea României în spațiul Schengen este unul dintre cele mai așteptate evenimente ale momentului. În acest sens, Comisia Europeană a făcut un anunț extrem de important, comunicând data la care românii nu vor mai arăta buletinul la graniţele aeriene şi maritime

Începând cu intrarea noastră oficială în Spațiul Schengen, frontierele aeriene și maritime interne ale României nu vor mai fi sub controlul Uniunii Europene. Alternativ, verificările vor continua la granițele terestre, informează playtech.ro.

Oficialii Executivului comunitar au declarat, într-o conversație cu jurnaliștii din România și Bulgaria, că timpul de așteptare la coadă, care este implicit rezultatul procesării fluxurilor de pasageri, devine mai scurt.

Chiar dacă pasagerul va avea mai puțin timp până ajunge efectiv la poarta de îmbarcare, regulile privind prezentarea la aeroport sau port – de obicei cu două ore înainte de plecare – rămân în responsabilitatea autorităților naționale.

Cu toate acestea, atunci când un cetățean român sau bulgar călătorește într-un stat terț din afara UE, trebuie să prezinte actele de identitate ofițerilor la frontiera din afara UE.

Când vor trece românii granițele liber

Publicitate

Începând de duminica viitoare, 31 martie, cetățenii celor două noi state membre ale Spațiului Schengen nu vor mai fi obligați să prezinte documentele de identitate la punctele de control de pe terminalele de pasageri, au confirmat oficialii Comisiei Europene.

Ridicarea controlului este valabilă pentru toți rezidenții, indiferent dacă sunt adulți sau minorii care îi însoțesc. La începutul lunii martie, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a propus ca verificările pentru minori să continue.

Proiectul prevede că pentru a obține o autorizație de călătorie pentru copii, „părinții, reprezentanții legali sau persoanele care îi însoțesc pe cetățenii români minori” trebuie să călătorească „în anumite spații special amenajate și semnalizate ca atare, în incinta aeroporturilor și porturilor”.

În plus, reprezentantul CE a declarat că România și Bulgaria sunt pregătite „complet” pentru a deveni membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen, inclusiv cu granițele lor terestre.

În conformitate cu decizia UE publicată pe 5 ianuarie, începând cu 31 martie 2024, controalele asupra oamenilor la frontierele interne cu Bulgaria și România și la frontierele lor cu celelalte țări membre ale spațiului de liberă circulație vor fi eliminate.

Reprezentanții Comisiei au declarat miercuri că sunt în comunicare continuă cu autoritățile române și bulgare. Ei au declarat că sunt complet pregătiți să pună în aplicare noile reguli care vor intra în vigoare din 31 martie. De asemenea, Austria continuă să se opună.

Care sunt șansele intrării în Schengen

Acest lucru nu este acceptat de Austria. Pe 9 martie, premierul Karl Nehammer a declarat că, în ciuda faptului că România este un partener important al Austriei, poziția României în ceea ce privește Schengen rămâne neschimbată.

Dacă celebrul cancelar austriac Karl Nehammer nu reușește să câștige alegerile din Austria, șansele României de a intra în Schengen și cu frontierele terestre ar crește, a declarat miercuri europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan.

”Sincer, cea mai bună cale pentru România, care deja îndeplineşte toate criteriile pentru aderarea la Spaţiul Schengen, este ca Karl Nehammer să piardă următoarele alegeri din Austria. Vă spun sincer, cred că o spun public în spaţiul public din România, dar aceasta este calea pentru noi cea mai bună”, a spus europarlamentarul Siegfried Mureşan în emisiunea România Politică de la Prima News.
Oficialul a subliniat și că la Congresul PPE, PNL a avut un obiectiv și a cerut ca angajamentul PPE de a susține aderarea rapidă a României și Bulgariei la spațiul schengen să fie inclus în programul electoral al PPE.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Suharău și un bloc din orașul Flămânzi au fost în pericol, seara trecută, din cauza unor incendii izbucnite în jurul coșurilor de fum.

Pompierii de la Puntele de Lucru Darabani și Flămânzi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Suharău și Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a se înregistra pagube materiale însemnate.

La Suharău, incendiul a fost generat de un coș de fum neizolat termic față de materialele combustibile. La Flămânzi, evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum necurățat de funingine.

Pentru evitarea unor incidente similare, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor reguli:

– curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

– verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grunzi, astereală etc.);

Publicitate

– tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);

– îngrășați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

– păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult

Educație

Oră de dirigenție ținută de … polițiști, la Liceul „Demostene Botez” din Trușești

Publicat

Publicitate

 Elevii Liceului „Demostene Botez” din Trușești au învățat cum să nu devină victime sau infractori. Despre delincvența juvenilă și victimizarea minorilor le-a vorbit, miercuri, elevilor de clasa a VII-a agentul principal de poliție Coșman Lucian-Andrei și agent de poliție Măniga Florin din cadrul Postului de Poliție Trușești.

În cadrul activităţii desfășurate sub sloganul “Copilărie în siguranță!” elevii au primit răspunsuri legate de prevederile Codului Penal și de Procedură Penală, referitoare la răspunderea penală a minorilor. Acțiunea polițiștilor a avut drept scop conștientizarea elevilor cu privire la măsurile de prevenire pe care trebuie să le adopte pentru a nu deveni victime sau autori ai unor fapte penale.

Desfăşurarea activităţii a avut un permanent caracter interactiv, informațiile transmise beneficiind de un feedback pozitiv din partea copiilor prezenți. Activitățile de prevenire și informare cu privire la riscurile asociate delincvenței juvenile, siguranței minorilor, bullying-ului și consumului de droguri, vor fi continuate și în perioada următoare.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Leon, Episcopul Cataniei

Publicat

Publicitate

Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei s-a născut în orașul Ravenna, la 270 km spre N-E de Roma, în sânul unei familii de creștini evlavioși. A trăit în timpul împăratului bizantin Constans al II-lea (641-668), nepotul lui Heraclie.

A iubit școala de mic copil având dragoste de învățăturile Bisericii, și totodată a avut o viață duhovnicească plină de nevoințe. Tânăr fiind, a intrat în monahism închinându-și viața lui Dumnezeu. Remarcat pentru calitățile sale, Sfântul Leon a fost hirotonit preot în Ravenna, iar după moartea arhiereului Savin au fost numit episcop al cetății Catania, în insula Sicilia, fiindu-i date în administrare bunurile bisericii.

Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei a fost un aprig luptător împotriva ereticilor, pe care îi mustra aprig, iar față de credincioși era foarte milostiv și îndurat, dând mult ajutor celor ce-l urmau pe Hristos. A avut o evlavie deosebită față de Sfânta muceniță Lucia, ocrotitoarea Siciliei, în cinstea căreia a construit o biserică unde a fost și el înmormântat după trecerea la Domnul din anul 780. O femeie de neam bun, din cetatea Siracuzei, curgându-i sânge, a cheltuit toată averea ei la doctori, dar n-a dobândit nici un folos. Mai pe urmă, luminându-se printr-o dumnezeiască descoperire, s-a dus la doctorul acesta fără de plată și ajungând la poarta cetății, care se numește Ariani, a auzit clopotele, care se trăgeau pentru mutarea Sfântul Ierarh Leon, episcopul Cataniei la Domnul. Grăbindu-se, a alergat acolo și căzând la sfintele lui moaște cu lacrimi și cu credință, a cerut vindecare. Pentru aceea, după credința ei, îndată a urmat și împlinirea dorinței, că i-a încetat curgerea sângelui; și dobândindu-și tămăduire, s-a întors la casa ei bucurându-se, și a povestit minunile cele mari ale lui Dumnezeu, mărind pe adevăratul robul său.

De viața acestui sfânt s-au minunat îngerii, iar diavolii s-au înfricoșat de puterea și stăpânirea pe care i-a dat-o asupra lor Atotputernicul Dumnezeu. Aceste și alte minuni și mai slăvite a săvârșit Sfântul Leon, nu numai cât a trăit întocmai ca un înger, dar și după ducerea și sfânta lui mutare la Dumnezeu.

După ce a adormit în Domnul, sfintele sale moaște au început să izvorască dumnezeiesc mir. Privind la exemplul său de evlavie, ortodoxie și dedicație spre nevoile oamenilor, creștinii din toate timpurile pot urma cu ajutorul Domnului buna sa pildă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Primele derogări de la „ordonanța trenuleț”: Undă verde la majorări salariale și sporuri pentru unii bugetari

Publicat

Publicitate

Primele derogări de la ”ordonanța trenuleț”: Undă verde la majorări salariale și sporuri pentru unele categorii de bugetari, la două luni după ce Guvernul a anunțat înghețarea salariilor.

Austeritatea bugetară a durat, așadar, mai puțin de două luni, iar Guvernul pare că se pregătește astfel de următoarele alegeri, cele prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.

Instituțiile vizate sunt:

  • Autoritatea Rutieră Română – ARR,
  • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – ISCTR,
  • Autoritatea Navală Română – ANR,
  • Centrul Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale – CERONAV,
  • Autoritatea de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile – AIAS.

Aceste instituții sunt finanțate integral din venituri proprii.

Explicația din proiect vizează faptul că aceste instituții au fost afectate de războiul din Ucraina, din cauza creșterii substanțiale a schimburilor comerciale feroviare, rutiere și navale.

Drept urmare, aceste instituții nu au putut găsi angajați care să ocupe posturile vacante, din cauza „salariilor mici în raport cu gradul de complexitate a muncii, studiile necesare şi atribuțiile postului”.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending