Connect with us

Eveniment

Dan Șlincu: „Proiectele de infrastructură mare din regiunea Moldovei, Autostrăzile A7 și A8 sunt prinse în bugetul pentru 2024”

Publicat

Publicitate

Deputatul social-democrat botoșănean Dan Șlincu a transmis că banii alocați bugetului Ministerului Transporturilor în 2024 susțin proiecte a căror valoare ajunge la nivelul record de 81 de miliarde de lei, adică peste 16 miliarde de euro, ceea ce asigură premisele menținerii României în sensul creșterii și dezvoltării economice.

Astfel, se finanțează construcția a 710 km de drumuri de mare viteză, modernizarea și electrificarea a 430 de km  de cale ferată, achiziția a 131 de trenuri noi.

Cel mai important pentru botoșăneni și pentru toți locuitorii din regiunea de nord-est este faptul că finanțările necesare pentru continuarea proiectele de infrastructură strategică din Moldova, Autostrada A8, Autostrada A7 au fost cuprinse în bugetul din acest an. În 3-4 ani, județul Botoșani și toată zona Moldovei pot  recupera decalajele și întârzierile de dezvoltare economică față de celelalte regiuni din țară la capitolul infrastructură de transport. Acest obiectiv se poate realiza cu PSD la guvernare”, a declarat Dan Șlincu.

Anul 2023 a fost primul an de după Revoluție în care Ministerul Transporturilor a cheltuit toți banii care i-au fost alocați la început de an din fonduri europene și a mai obținut în plus încă 500 de milioane euro. De asemenea, în 2023 s-a înregistrat pentru prima oară un deficit bugetar mai mic decât valoarea investițiilor, adică România s-a împrumutat pentru a se dezvolta, nu pentru a consuma. Anul 2024 va consolida această tendință și va aduce mai multă stabilitate, mai multă încredere, mai multă bunăstare!

Avansarea lucrărilor de infrastructură rutieră la nivel local și național din ultimii doi ani s-a realizat și datorită modificării legislației de către PSD. Astfel, în loc să tergiverseze și să recurgă la subterfugii pentru a cere despăgubiri în instanță, constructorii s-au mobilizat și nu doar că au făcut eforturi să-și respecte contractele, dar au reușit chiar să termine lucrări în avans”, a subliniat deputatul PSD.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază

Publicat

Publicitate

O casă din localitatea Avrămeni a fost cuprinsă de flăcări, în această după-amiază. Bunurile din mai multe camere, dar și o parte din acoperiș, au luat foc din cauza unui scurtcircuit. Nu au fost persoane rănite, însă pagubele sunt însemnate.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni. Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la întreaga construcție, dar și la alte clădiri din gospodărie. Au ars bunurile din trei camere și un hol, dar și acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪ verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪ nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

▪ la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

Publicitate

▪ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪ nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪ nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪ instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional, pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea de vieți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident tragic la Flămânzi! O persoană a murit, iar alte două au fost rănite

Publicat

Publicitate

O persoană a decedat, iar alte două au fost rănite în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Flămânzi. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani și Punctului de Lucru Flămânzi, cu o autospecială de stingere, una de descarcerare, ambulanț de terapie intensivă mobilă SMURD, dar și o ambulanță SAJ Botoșani.

Aceștia au constatat faptul că unul dintre autoturisme era răsturnat pe capotă, iar șoferul era încarcerat. Medicii au stabilit ca acesta avea leziuni incompatibile cu viața, fiind declarat decesul.
Două persoane din cealaltă mașină au fost preluate de echipajele medicale și transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor prin deconectarea bornelor de la bateria autoturismelor.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Coiful dacic, posibil furat din Olanda la comanda unor interlopi români. Ce relatează presa olandeză

Publicat

Publicitate

Furtul tezaurului dacic din Muzeul Drents ar fi fost comandat din România, scrie presa olandeză. Potrivit unor surse ale televiziunii olandeze RTL Nieuws, comanda pentru furtul artefactelor dacice din luna ianuarie din Muzeul Drents are originea în lumea interlopă română.

Se pare că persoana care a comandat jaful dorește să folosească valorosul coif de aur și brățările ca monedă de schimb pentru a ține un infractor român departe de închisoare, scrie radiodifuzorul de stat NOS.

Reamintim faptul că celebrul „coif dacic” sau „Coiful de aur de la Coțofenești” a fost furat pe 25 ianuarie din Muzeul Drents din Assen (Olanda), alături de trei brățări dacice de aur de la Sarmizegetusa Regia.

Persoana care a comandat jaful se pare că a abordat membri ai clubului de motocicliști Hardliners, care la rândul lor au recrutat autorii jafului.

Poliția pare să mențină deschise și alte piste de investigație, dar acestea presupun tot mai mult existența unui client român. Procuratura nu dorește să comenteze „sugestiile și acuzațiile” făcute de RTL Nieuws.

Coiful nu ar fi fost topit

Dacă scenariul este corect, coiful dacic vechi de 2500 de ani este probabil încă intact, scrie RTL Nieuws.

Publicitate

„Indiciile că coiful nu a fost topit se înmulțesc”, au aflat jurnaliștii olandezi, de la o sursă apropiată anchetei. „Probabil se află undeva în apropierea localității Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”.

Poliția a ajuns rapid în Heerhugowaard în timpul investigației. Șapte suspecți au fost arestați în urma unor descinderi la domicilii și spații de depozitare. Procuratura a declarat la începutul acestei luni că deține numeroase dovezi împotriva suspecților. O sursă a declarat pentru RTL Nieuws că autorilor li s-au promis 15.000 de euro de persoană.

Clubul de motocicliști Hardliners MC, interzis de justiția olandeză

Clubul de motocicliști Hardliners MC a fost fondat în 2019 din închisoare de către conducerea Hells Angels din Haarlem.

Aceasta s-a întâmplat cu o zi înainte ca Hells Angels să fie interzis, iar noul club de motocicliști a ajuns rapid la 22 de filiale în toată Olanda.

În 2024, acest club de motocicliști a fost interzis de justiția olandeză.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune pentru prevenirea și combaterea înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje, la Botoșani

Publicat

Publicitate

Marți, în intervalul orar 08:00-13:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au organizat o acțiune de prevenire și combatere a înșelăciunilor și furturilor din buzunare/ bagaje.

Astfel, activitățile au fost desfășurate în zonele cu risc și în cele în care au fost înregistrate astfel de fapte, de pe raza municipiului Botoșani. În cadrul acestora au fost legitimate peste 30 de persoane, iar trei dintre acestea au fost supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere.

Totodată, au fost dispersate două grupuri de persoane, predispuse la comiterea de fapte antisociale și au fost aplicate două sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, respectiv tulburarea ordinii și liniștii publice și provocare de scandal.

Pentru a evita să deveniți victime ale infracțiunilor de furt din buzunare și genți, dorim să aducem la cunoștința publicului câteva recomandări preventive:

1. Păstrați bunurile de valoare în locuri sigure și greu accesibile pentru persoanele străine, precum buzunarele interioare ale hainelor sau compartimentele cu fermoar ale genților.
2. Fiți atenți la aglomerările de oameni, în special în mijloacele de transport în comun, unde riscul de furturi este mai ridicat.
3. Nu lăsați gențile nesupravegheate în locuri publice sau pe scaunele din spațiile aglomerate.
4. Folosiți genți cu închideri sigure, cum ar fi fermoare sau capse, și asigurați-le corect atunci când le purtați.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending