Connect with us

Eveniment

Dacă vreți să vă petreceți la munte

Publicat

Publicitate

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza de vreme pentru perioada 20 decembrie – 2 ianuarie în regiuni din țară.

Dacă, de Crăciun, vremea va fi mai caldă decât de obicei, de Revelion temperaturile scad.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: TRANSILVANIA

Vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între -4 și -2 grade. Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial, iar în intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 8-9 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 6 grade, până în jurul a 0 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea sub pragul gerului, spre -12 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi va fi creștere spre 1…2 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie. Din nou în scădere spre -8…-6 grade, vor fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații în general slabe cantitativ. Dar pe arii extinse se vor semnala în perioada 24 -27 decembrie și cu caracter local în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în 20 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: LA MUNTE

În prima zi a intervalului, media maximelor va fi în jurul a -6 grade, iar a minimelor de -7 grade.

Publicitate

Apoi, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va fi de -12 grade, iar a minimelor de -17 grade.

Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 3-4 grade, iar a minimelor până în jurul a 0 grade.

După data de 27 decembrie, temperatura aerului va avea din nou tendința de scădere spre medii regionale ale valorilor diurne de -5…-4 grade și nocturne de -10…-9 grade.

Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului și după data de 23 decembrie, posibil mai importante cantitativ în intervalul 24-27 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MARAMUREŞ

Vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 1 grad. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -3…-2 grade.

Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 -27 decembrie, media maximelor va ajunge la 7…8 grade. Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 4-5 grade, până în jurul a 0 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea până la pragul gerului, spre -11…-10 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi va mai crește spre 2…3 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie. Din nou vor fi în scădere spre -6 grade, la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în zilele de 20 și 23 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: BANAT

Prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a 4 grade. Ulterior vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între 0 și 2 grade.

În continuare, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 10-12 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 8 grade, spre 2-3 grade în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va fi în scădere în primele nopți, spre -7…-6 grade, apoi în creștere spre 4-5 grade în nopțile din perioada 25 – 27 decembrie. Din nou în scădere spre -4…-3 grade va fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe și în 20 decembrie, precum și în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: CRIŞANA

Vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 3 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor fi cuprinse între -1 și 1 grad.

Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 10-11 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 6-8 grade, spre 1-2 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va fi în scădere în primele nopți, până în jurul a -8 grade, apoi de creștere spre 4-5 grade, în nopțile din perioada 25 – 27 decembrie. Din nou în scădere spre -4 grade va fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în 20 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MOLDOVA

Intervalul va debuta cu vreme normală termic, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 2 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -4…-2 grade.

Ulterior, valorile diurne vor crește considerabil, iar în intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor se va situa în jurul a 8 grade. Începând din 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere treptată spre medii de -1…0 grade.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile nocturne, astfel media minimelor va scădea pană pragul de ger, spre -10 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi de creștere spre 1-3 grade în nopțile din perioada 25 -28 decembrie și din nou de scădere spre -6 grade până la sfârșitul intervalului.

Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare după data de 24 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: DOBROGEA

La începutul intervalului, valorile termice se vor situa ușor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 4 grade și minime de 1-2 grade.

Apoi, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va fi de -1…0 grade, iar a minimelor de -7…-6 grade.

În intervalul 23-26 decembrie, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 12-13 grade, iar a minimelor până în jurul a 6 grade.

După data de 27 decembrie, temperature aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale valorilor diurne în jurul a 2 grade și nocturne de -2…-1 grad.

Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului și după data de 24 decembrie, dar probabilitatea mai mare va fi în intervalul 27 decembrie – 1 ianuarie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MUNTENIA

Vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 5 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre 0 grade. Ulterior, valorile diurne vor crește semnificativ.

În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 12 grade. Începând cu 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere treptată până la medii de 2-3 grade.

Aceeași evoluție o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea pană la -8 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi de creștere spre 3-4 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie și din nou de scădere spre -4 grade, la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea pentru precipitații în general slabe cantitativ va fi în creștere după data de 25 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: OLTENIA

În prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa ușor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 5 grade și minime de 0-1 grad. Ulterior vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va tinde spre 0 grade, iar a minimelor spre -8…-7 grade.

În intervalul 23-26 decembrie, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 10-11 grade, iar a minimelor până în jurul a 4 grade.

După data de 27 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere, spre medii ale valorilor diurne în jurul a 3 grade și nocturne de -4…-3 grade.

Temporar vor fi precipitații, cu probabilitate mai mare în intervalul 24 decembrie – 1 ianuarie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Marșul pentru viață, sub lupa jandarmilor botoșăneni

Publicat

Publicitate

În acest sfârșit de săptămână, Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestările cu caracter religios organizate în mai multe localități, în cooperare cu efective de poliție și poliție locală.

Duminică, 30 martie, între orele 14.00 – 16.00, jandarmii vor acționa pentru siguranța participanților la ,,Marșul pentru Viață”, organizat de Protopopiatul Botoșani în parteneriat cu Asociația Tineretului Ortodox Român – Filiala Botoșani, pe traseul Biserica Buna Vestire – str. Octav Onicescu – Blvd. Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – str. Cuza Vodă – str. Marchian – Blvd. George Enescu – Biserica Sfânta Treime.

În aceeași zi, jandarmii vor fi alături de cetățenii prezenți la ,,Marșul pentru Viață” desfășurat în municipiul Dorohoi, începând cu ora 12.00, precum și la evenimentele cu aceeași denumire din orașele Darabani, Săveni și Ștefănești.

Sâmbătă, efectivele de jandarmerie vor lua măsurile necesare pentru ca meciul de fotbal de Liga a III-a, disputat de echipele Gloria Ultra – CSM Bacău la Baza Sportivă 1 Mai din municipiul Dorohoi, de la ora 15.00, să se desfășoare în condiții de siguranță pentru participanți și în spiritul fair-play-ului sportiv.

Tot sâmbătă, jandarmii vor acționa pentru prevenirea faptelor antisociale în zona Casei de Cultură a Sindicatelor din municipiul Botoșani, cu ocazia desfășurării Concursul Național de Dans ,,Tărâmul Dansului”.

Având în vederea că deplasarea coloanelor la marșurile religioase se va efectua și pe partea carosabilă, polițiștii rutieri vor lua măsurile necesare pentru fluidizarea traficului rutier și pietonal, în vederea prevenirii unor incidente nedorite.

Publicitate

Recomandăm conducătorilor auto să acorde atenția cuvenită participanților la aceste marșuri și să reducă viteza de deplasare până la limita evitării oricărui pericol, participanților să respecte măsurile stabilite de organizatori și indicațiile forțelor de ordine, iar în cazul sesizării unor fapte antisociale să solicite sprijinul acestora în mod direct, în cel mai scurt timp.

Citeste mai mult

Eveniment

Taxele pentru extrasele de carte funciară, eliminate din aprilie. Cine beneficiază de gratuitate

Publicat

Publicitate

Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară vor fi eliminate din luna aprilie. Ordinul prin care se instituie noi reglementări privind abrogarea unor tarife plătite de cetățeni pentru un serviciu public, prestat de o instituție aflată în subordinea ministerului, a fost aprobat și trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunță ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, scrie alba24.ro

Este vorba despre scutirea de la plată a tarifului pentru obținerea extrasului de carte funciară pentru informare, atunci când solicitantul este însuși proprietarul imobilului, a precizat ministrul, adăugând că vor fi abrogate și tarifele de extras de plan cadastral și cele de primă înregistrare.

Taxele plătite de proprietari pentru extrasele de carte funciară, eliminate din luna aprilie

Astfel, din 7 aprilie, aceste servicii devin gratuite pentru proprietarii care solicită extrasul fizic, la ghișeu, iar, din 2 iunie, măsura se va aplica și proprietarilor care solicită aceste documente în sistemul on-line.

„Statul este pentru cetățean, nu cetățeanul pentru stat, iar serviciile publice trebuie să fie servicii acordate cetățenilor, nu activități generatoare de profit. Impunem respectul statului pentru cetățenii care plătesc taxe!”, a transmis ministrul Cseke Attila, într-un comunicat.

În 2024, au fost eliberate 3,5 milioane de extrase de carte funciară pentru informare, pentru care Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), instituție aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, a încasat 60 milioane de lei de la cetățeni.

Publicitate

„Nu este normal ca, atunci când cerem un extras de carte funciară, să plătim pentru acest serviciu, deși ne adresăm unei instituții publice, finanțate din bani publici, iar serviciul este prestat de un angajat plătit din fonduri publice.

Până acum, această taxă era de 20 și 25 de lei, dar, de aici înainte, o eliminăm și acest serviciu va fi gratuit pentru proprietarii terenurilor și imobilelor!”, a declarat ministrul Cseke Attila.

Ministrul a mai adăugat că taxa va fi plătită în continuare de persoanele fizice și juridice care solicită extras de carte funciară pentru imobile care sunt în proprietatea altei persoane.

 

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie în vârstă 81 de ani, din localitatea Tudor Vladimirescu, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu

Publicat

Publicitate

O femeie în vârstă 81 de ani, din localitatea Tudor Vladimirescu, a rămas fără acoperiș deasupra capului în urma unui incendiu. Astăzi, casă acesteia a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, după ce mai multe materiale combustibile s–au aprins de la soba supraîncălzită. Proprietara este internată în spital de câteva zile, iar de locuință avea grijă fiul ei. În momentul producerii evenimentului, bărbatul nu era acasă. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor, la pompieri.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Avrămeni. Aceștia au constatat faptul că ardea louința ardeau bunurile din șase încăperi și acoperișul casei. Pompierii au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, ISU Botoșani vă recomandă:

▪ nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

▪ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

▪ nu lăsați ușa sobei deschisă;

Publicitate

▪ nu supraîncălziți soba;

✔ montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

▪ nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

✔ stingeți focul pe timpul nopții;

▪ nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult

Eveniment

Muniție distrusă prin explozie controlată, în poligonul militar de la Copălău

Publicat

Publicitate

Astăzi, în poligonul militar Copălău au fost distruse, prin explozie controlată, trei muniții (o bombă de aruncător calibru 82 mm, un proiectil exploziv cal. 75 mm și un proiectil perforant trasor calibru 50 mm).

Operațiunea a fost executată de echipa de pirotehnicieni a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani.

Muniția a fost descoperită, în ultima perioadă, pe raza localităților Horlăceni, Drașcani și Vlădeni.

Pe timpul misiunii de distrugere, pentru prevenirea unor incidente, un echipaj de jandarmi s-a asigurat ca nu sunt persoane în zonă, iar un echipaj SMURD a supravegheat întreaga activitate.

 

Informare preventivă

Publicitate

 

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending