Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dacă vreți să vă petreceți la munte

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat luni prognoza de vreme pentru perioada 20 decembrie – 2 ianuarie în regiuni din țară.

Dacă, de Crăciun, vremea va fi mai caldă decât de obicei, de Revelion temperaturile scad.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: TRANSILVANIA

Vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între -4 și -2 grade. Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial, iar în intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 8-9 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 6 grade, până în jurul a 0 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea sub pragul gerului, spre -12 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi va fi creștere spre 1…2 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie. Din nou în scădere spre -8…-6 grade, vor fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații în general slabe cantitativ. Dar pe arii extinse se vor semnala în perioada 24 -27 decembrie și cu caracter local în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în 20 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: LA MUNTE

În prima zi a intervalului, media maximelor va fi în jurul a -6 grade, iar a minimelor de -7 grade.

Apoi, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va fi de -12 grade, iar a minimelor de -17 grade.

Până la începutul celei de-a doua săptămâni, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 3-4 grade, iar a minimelor până în jurul a 0 grade.

După data de 27 decembrie, temperatura aerului va avea din nou tendința de scădere spre medii regionale ale valorilor diurne de -5…-4 grade și nocturne de -10…-9 grade.

Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului și după data de 23 decembrie, posibil mai importante cantitativ în intervalul 24-27 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MARAMUREŞ

Vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 1 grad. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -3…-2 grade.

Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 -27 decembrie, media maximelor va ajunge la 7…8 grade. Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 4-5 grade, până în jurul a 0 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea până la pragul gerului, spre -11…-10 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi va mai crește spre 2…3 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie. Din nou vor fi în scădere spre -6 grade, la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în zilele de 20 și 23 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: BANAT

Prima zi a intervalului va debuta cu o medie a temperaturilor maxime apropiate de normal, în jurul a 4 grade. Ulterior vremea se va răci, astfel încât în perioada 21 – 23 decembrie, mediile vor fi cuprinse între 0 și 2 grade.

În continuare, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 10-12 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 8 grade, spre 2-3 grade în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va fi în scădere în primele nopți, spre -7…-6 grade, apoi în creștere spre 4-5 grade în nopțile din perioada 25 – 27 decembrie. Din nou în scădere spre -4…-3 grade va fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe și în 20 decembrie, precum și în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: CRIŞANA

Vremea va fi normală termic în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 3 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor fi cuprinse între -1 și 1 grad.

Ulterior, valorile diurne vor crește substanțial. În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 10-11 grade.

Din 28 decembrie, tendința temperaturilor va fi de scădere treptată de la medii de 6-8 grade, spre 1-2 grade – în primele zile ale lunii ianuarie.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va fi în scădere în primele nopți, până în jurul a -8 grade, apoi de creștere spre 4-5 grade, în nopțile din perioada 25 – 27 decembrie. Din nou în scădere spre -4 grade va fi la sfârșitul intervalului.

Precipitații pe arii extinse și în general moderate cantitativ se vor semnala în perioada 24-27 decembrie, dar cu caracter local și slabe în intervalul 28 decembrie – 2 ianuarie, precum și în 20 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MOLDOVA

Intervalul va debuta cu vreme normală termic, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 2 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre -4…-2 grade.

Ulterior, valorile diurne vor crește considerabil, iar în intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor se va situa în jurul a 8 grade. Începând din 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere treptată spre medii de -1…0 grade.

Aceeași evoluție termică o vor avea și valorile nocturne, astfel media minimelor va scădea pană pragul de ger, spre -10 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi de creștere spre 1-3 grade în nopțile din perioada 25 -28 decembrie și din nou de scădere spre -6 grade până la sfârșitul intervalului.

Vor fi precipitații în general slabe cantitativ, cu probabilitate mai mare după data de 24 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: DOBROGEA

La începutul intervalului, valorile termice se vor situa ușor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 4 grade și minime de 1-2 grade.

Apoi, vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va fi de -1…0 grade, iar a minimelor de -7…-6 grade.

În intervalul 23-26 decembrie, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 12-13 grade, iar a minimelor până în jurul a 6 grade.

După data de 27 decembrie, temperature aerului va avea tendința de scădere spre medii regionale ale valorilor diurne în jurul a 2 grade și nocturne de -2…-1 grad.

Temporar vor fi precipitații la începutul intervalului și după data de 24 decembrie, dar probabilitatea mai mare va fi în intervalul 27 decembrie – 1 ianuarie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: MUNTENIA

Vremea va fi ușor mai caldă decât în mod obișnuit în prima zi a intervalului, cu o medie a temperaturilor maxime în jurul a 5 grade. Apoi va deveni rece în perioada 21 – 23 decembrie, când mediile vor tinde spre 0 grade. Ulterior, valorile diurne vor crește semnificativ.

În intervalul 25 – 27 decembrie, media maximelor va ajunge la 12 grade. Începând cu 28 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere treptată până la medii de 2-3 grade.

Aceeași evoluție o vor avea și valorile din timpul nopților. Media minimelor va scădea pană la -8 grade, în nopțile din 22 și 23 decembrie. Apoi de creștere spre 3-4 grade în nopțile din perioada 25 – 28 decembrie și din nou de scădere spre -4 grade, la sfârșitul intervalului.

Probabilitatea pentru precipitații în general slabe cantitativ va fi în creștere după data de 25 decembrie.

Prognoza meteo 20 decembrie – 2 ianuarie: OLTENIA

În prima zi a intervalului, valorile termice se vor situa ușor peste mediile multianuale, cu maxime în jurul a 5 grade și minime de 0-1 grad. Ulterior vremea se va răci, iar la mijlocul primei săptămâni, media maximelor va tinde spre 0 grade, iar a minimelor spre -8…-7 grade.

În intervalul 23-26 decembrie, valorile termice vor crește considerabil. Media maximelor va ajunge la 10-11 grade, iar a minimelor până în jurul a 4 grade.

După data de 27 decembrie, temperatura aerului va avea tendința de scădere, spre medii ale valorilor diurne în jurul a 3 grade și nocturne de -4…-3 grade.

Temporar vor fi precipitații, cu probabilitate mai mare în intervalul 24 decembrie – 1 ianuarie.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA: 4 aprilie 2024 – Startul Campaniei de primire a cererilor de plată

Publicat

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani informează că în perioada 4 aprilie – 7 iunie 2024, la Centrele APIA, se vor depune cererile de plată pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic în anul 2024.

Și în acest an, fermierii vor putea depune Cererea de Plată prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform Instrucţiunilor de utilizare IPA-Online (accesibile în aplicaţie).

Dacă cererea de plată cuprinde şi intervenții din sectorul zootehnic, solicitantul se va adresa întâi responsabilului APIA în vederea completării declaraţiei privind sectorul zootehnic și ulterior va completa cererea pentru suprafaţă prin intermediul aplicației IPA- Online.

Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă se utilizează suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Persoana fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depun o singură cerere de plată.

După data limită de depunere a cererii de plată, fermierii trebuie să notifice în scris APIA cu privire la orice modificare a datelor declarate în cererea de plată şi în documentele doveditoare, în termen de 15 zile de la data modificării.

Fermierii care nu desfăşoară activitate agricolă nu sunt eligibili la plată pentru suprafeţele/ animalele neconforme.

Fermierii și alți beneficiari care primesc plăți directe sau plăți anuale  prin intervenții sub formă de plăți directe și intervenții pentru dezvoltare rurală, finanțate din fonduri europene trebuie să respecte normele privind condiționalitatea pe întreaga exploatație agricolă (inclusiv pe cele neeligibile şi pe cele care nu mai sunt folosite în scopul producţiei) și pe tot parcursul anului de cerere.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie valabile la data depunerii Cererii.

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

ATENŢIE!!! Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să se anunțe (prin mesaj telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că se dorește să se semneze electronic. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația IPA-Online la data depunerii. Angajamentele și declarațiile, parte a cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2024, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise și documentația depusă!

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Incendiile de vegetație din Havârna au băgat localnicii în sperieți. „Suntem aici în frică și panică, trăim clipe de groază, suntem disperați”

Publicat

Locuitorii comunei Havârna asistă neputincioși de două zile la flăcări cât casa pe câmpurile din apropierea gospodăriilor și își strigă îngrijorarea pe rețelele de socializare. Oamenii cer ajutor în găsirea celor care se fac vinovați, pentru că sunt convinși că la mijloc este o mână criminală.

În ultimele două zile, aproape 20 de hectare de vegetație uscată și stufăriș s-au făcut scrum și numai intervenția pompierilor din Darabani și a voluntarilor din comuna Havârna au limitat proporțiile unor incendii pornite să mistuie totul în cale.

„Ferească Dumnezeu suntem aici în frica și panica trăim clipe de groaza suntem disperații pe viețile noastre ,sunt oameni bătrâni bolnavi în case care nu se pot deplasa la pat ,copii mici eu am 2 copii mici unu de 6 ani și unu nou născut unde plec cu copii în brate din calea focului, Rugam autoritățile și cei de la Primăria Havarna sa ia masuri urgente nu e de gluma cu viețile oamenilor vrem și noi explicații sa ne zică ce mana criminala da foc ,Vrem siguranță dar se pare ca nimănui nu hi pasa de noi suntem a nimănui, vrem sa știm cine deține iazul ala sa răspundă dacă face asa ceva și sperie lumea Va mulțumim de Înțelegere și vrem siguranță”, este unul dintre strigătele după ajutor pe o rețea de socializare.

„Cum este posibil să ardă stuful pe iaz a doua noapte săptămâna asta și nimeni să nu facă nimic? Atât de nepăsători pot fi cei responsabili cu găsirea persoanei care face treaba asta? Sau e important ca persoana să fie acoperită? E Postul Paștelui, oameni buni… Să vă dea Dumnezeu după suflet. Iar cei care închideți ochii la așa ceva, să vă ferească Dumnezeu să fiți în postura în care focul e la câțiva metri de voi. Rușine! Rușine tuturor cărora nu le pasă de viețile oamenilor din sat!!!”,  a spus o localnică care se uita din curtea locuinței  flăcări aflate  la câțiva metri.

„Lumea are nevoie de certitudinea ca nu vor lua foc in casa. Am ajuns in 2024 sa mergem la somn cu frica asta? Presupun ca oamenii au fost buni doar cand v-au ales pe post de primar. După aceea…Dumnezeu cu mila…”, este o altă opinie extrasă din zecile care au împânzit rețeaua de socializare.

Pompierii fac apel după apel: „STOP VEGETAȚIEI USCATE”, însă la Havârna încă nu a ajuns mesajul lor și oamenilor le este frică să adoarmă și sunt deciși să aleagă reprezentanți care să stea de pază în zona iazului din comună care a ars de două ori în două zile două zile.

„La Havîrna a intervenit un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Serviciul Voluntar din comună pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată și stufăriș pe o suprafață de aproximativ 10 hectare. Incendiul a fost lichidat după mai bine de două ore. Cauza probabilă a fost utilizarea focului în spații deschise.
Atragem atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile pot avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de locuințe, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, este comunicatul transmis de pompieri.

Potrivit legislației privind protecția mediului, este interzisă arderea miriștilor, a turbăriilor, a litierei pădurii, a stufului, a tufărișurilor sau a vegetației ierboase. Astfel, cetățenii trebuie să respecte prevederile Ordonanţei de Urgenţă nr. 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare. Conform acestui act normativ, proprietarii și deținătorii de terenuri cu titlu sau fără titlu au obligația de a nu arde și de a preveni arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase. Nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice, iar pentru persoanele juridice de la 50.000 lei la 100.000 lei.

Am încercat să obținem un punct de vedere al primăriței comunei Havârna, Rodica Baltă, însă apelurile au rămas cără răspuns.

Citeste mai mult

Eveniment

Prețuri mai mari la biletele de tren, de la 1 aprilie

Publicat

Se scumpesc biletele de tren de la 1 aprilie. Este o decizie internă a CFR Călători care stabilește prețuri mai mari pentru locurile din vagoanele de dormit, pe timp de noapte.

Astfel, noul preț va fi de 225 de lei pentru suplimentul de cabină single, cu 15 lei mai mult decât acum.

Un loc în cabinele de doua paturi va costa 120 de lei, iar un loc în cabina de trei paturi va fi 100 de lei. CFR Călători dispune însă de cabine cu trei paturi doar pe trenurile internaționale.

La vagoanele cușetă, suplimentele vor fi de 78 de lei pentru patul în cabină cu patru locuri şi de 58 de lei pentru un pat în cabina de şase locuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 24 de ani din Știubieni, la volanul unei mașini cu numere false

Publicat

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe strada Pacea, din municipiul Botoșani, un autoturism condus de un tânăr de 24 de ani,  din comuna Știubieni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că numerele de înmatriculare ale autoturismului sunt false și aparțin  altui autovehicul.

 

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul cu numere false.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending