Connect with us
Publicitate

Actualitate

Dacă plecați la drum: CNAIR prelungeşte RESTRICŢIILE de tonaj pe autostrăzi şi drumurile naţionale din SUD din cauza caniculei

Publicat

Publicitate

CNAIR anunţă că vor fi şi luni, între orele 10.00 şi 20.00, restricţii de tonaj pe autostrăzi şi drumuri naţionale din şapte judeţe şi Capitală. Decizia a fost luată din cauza temperaturilor. Luini, de Rusalii sunt instituite restricţii de tonaj (7,5 t) şi pe A2, DN7 şi DN39, relatează mediafax.ro.

„CNAIR informează participanţii la trafic că luni, 24.06.2024, în intervalul orar 10.00 -20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme (33-37 grade Celsius) din judeţele: Dolj, Olt, Teleorman Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov şi Bucureşti”, potrivit unui copmunicat de presă.

De asemenea, CNAIR reaminteşte şoferilor că de Rusalii, luni sunt instituite restricţii de tonaj (7,5 t) şi pe A2, DN7 şi DN39.

„Amintim conducătorilor auto că măsurile adoptate de CNAIR sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 şi 3 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia transporturilor de persoane, transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală, vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră, transporturi funerare, transporturi poştale, transporturi de echipamente de prim ajutor, transporturi pentru distribuire de carburanţi, transporturi de mărfuri sub temperatură controlată, transporturi pentru tractări vehicule avariate, transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate, transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării, transporturi apă îmbuteliată, transporturi produse provenite din exploatări agricole, precum şi ransporturi militare implicate în exerciţii multinaţionale. De asemenea, pe perioada restricţiilor vor fi exceptate utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare”, se menţionează în finalul comunicatului.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Luni încep probele scrise ale bacalaureatului

Publicat

Publicitate

Luni încep pProbele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 a examenului de bacalaureat vor debuta luni, 1 iulie, cu Limba şi literatura română. Proba obligatorie a profilului este programată pentru marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării.

Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie. În municipiul Bucureşti sunt înscrişi la probele scrise 17.469 de candidaţi, distribuiţi în 58 de centre de examen.

Un candidat este declarat promovat dacă înde¬plinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise. Primele rezultate vor fi afişate în data de 8 iulie

.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Vacă salvată de pompierii botoșăneni dintr-o groapă betonată

Publicat

Publicitate

Rămasă captivă într-un cămin de apă din beton, o bovină a fost salvată de pompierii botoșăneni.

 

Animalul a căzut în groapa adâncă de aproximativ doi metri, iar localnicii au încercat să îl ajute pe proprietar să o scoată din captivitate. Eforturile lor au fost zadarnice, motiv pentru care au sunat la 112.

 

Chemați în ajutor, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani au ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de intervenție și accesorii specifice.

 

Publicitate

Cu ajutorul kitului de salvare din spații înguste au reuşit să o aducă la suprafaţă. Aceasta nu a fost rănită.

 

Intervenţia, care s-a încheiat în urmă cu puțin timp, a durat mai puțin de 20 de minute. Întâmplarea a avut loc în gospodăria unui localnic din Tocileni, comuna Stăuceni,

Publicitate

 

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

 

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și din aplicația de mobil DSU care poate fi descprcată gratuit din APP Store și Google Play. Vava

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica „Sfinții Voievozi” – Hudești, din Protopopiatul Darabani, va fi sfințită astăzi de doi ierarhi

Publicat

Publicitate

Astăzi, 28 iunie 2024, în Parohia „Sfinții Voievozi” – Hudești, Protopopiatul Darabani, județul Botoșani, va avea loc un eveniment deosebit pentru parohie și anume sfințirea bisericii.

Ceremonia specială va fi oficiată de doi ierarhi ai Bisericii noastre, înconjurați de un sobor de preoţi și diaconi:

✝ Înaltpreasfințitul Tedosie, Arhiepiscopul Tomisului;

✝ Preasfințitul Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.

Programul slujbelor:

♦ 08:30 – Primirea ierarhilor;

Publicitate

♦ 09:00 – Slujba de sfințire a bisericii;

♦ 10:00 – Sfânta Liturghie Arhierească.

Credincioșii, atât bărbații cât și femeile, vor putea trece prin Sfântul Altar și să se închine în biserica împodobită cu sfințenie, având binecuvântarea Arhiereilor și a preotului paroh Eugen Lăzărescu.

Publicitate

Scurt istoric:

 

♠ Biserica Sf. Voievozi – Hudeşti a fost zidită în perioada anilor 1756-1759 de către spătarul Mihalache Boldur Lăţescu, descendent din familia vornicului Boldur, din perioada domniei lui Ştefan cel Mare al Moldovei (1457-1504).

♠ Biserica este zidită din piatră având o grosime la zid de 140 cm. Are formă de cruce cu partea de vest încheiată în absidă. Bolta are formă de fund de navă. Absidele laterale sunt largi încheiate cu zidărie de cărămidă.

♠ Pictura în frescă cuprinde întreaga biserică şi a fost realizată în perioada 1995-1997, prin purtarea de grijă a Pr. Paroh Eugen Lăzărescu.

♠ Lucrările de pictură au fost executate cu pictori specializați și autorizați.

♠ S-au făcut reparaţii exterioare cu hidroizolaţie şi schimbarea tencuielii, păstrându-se brâul de baghete liniare suprapus.

 

Preotul Eugen Lăzărescu, parohul comunității din localitatea Hudești, invită pe toți credincioșii din parohie și din împrejurimi, dar și alți doritori, să participe la acest eveniment religios d

eosebit.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Aducerea moaștelor Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan

Publicat

Publicitate

Sfinţii Chir şi Ioan au fost torturaţi şi ucişi pentru credinţa lor în Hristos la 31 ianuarie în vremea prigoanelor lui Diocleţian în cetatea Canopos de lângă Alexandria. În timpul vieţii lor cei doi au fost renumiţi pentru dragosta lor pentru oameni şi pentru faptul că vindecau pe cei suferinzi, alungau duhurile cele rele şi aduceau liniştea trupească şi sufletească oamenilor fără a cere nimic în schimb, ba chiar îi şi refuzau pe cei care încercau să le dea ceva. În secolul al V-lea cetatea Manutin era plină de idoli şi de cei care se închinau la ei. Patriarhul Teofil al Alexandriei (385-412) a încercat să îndepărteze slujirea idolească din ace cetate dar fără izbândă pentru că diavolii erau puternici. Urmaşul său în scaunul episcopal a fost Sfântul Chiril (412 – 444) şi lui i-a descoperit Dumnezeu că numai Moaştele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan pot să distrugă necurăţia idolatră ce domnea peste cetatea Manutin unde demonii îşi făceau de cap pentru că aveau toată puterea. Atunci Sfântul Chiril a strămutat moaştele Sfinților Mucenici Doctori fără de arginți Chir și Ioan de la Canopos la Manutin aşezându-le înr-o biserică ridicată şi închinată celor doi sfinţi. Din acea zi, duhurile necurate au fost izgonite din cetate iar biserica a devenit izvor tămăduitor pentru cei ce căutau alinare la suferinţele lor.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending