Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dacă o vedeți sunați la 112. Copilă de 15 ani, din Brăești, căutată de familie cu poliția după ce nu s-a mai întors acasă

Publicat

Publicitate

Notă: Între timp minora a fost găsită teafără și nevătămată.

Știrea inițială: 

Polițiștii botoșăneni au fost sesizați astăzi, 1 august 2023, cu privire la faptul că o copilă de 15 ani, din comuna Brăești, a părăsit mod voluntar domiciliul, la data de 31 iulie a.c., iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Publicitate

Șurbuleț Claudia are următoarele semnalmente: 1,55 m înălțime, 45 de kilograme, păr lung roșcat, ochi căprui.

Vestimentația la momentul plecării: pantaloni de tip blue jeans, de culoare albastră, tricou galben.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112, sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție, a transmis IJP Botoșani.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Despre MÂNDRIA de a fi român: 12 mai – Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România

Publicat

Publicitate

La 12 mai 2024 este sărbătorită Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015, relatează agerpres.ro.

”Tradiţia reprezintă un element primordial în identificarea existenţei şi evoluţiei istorice şi socio-culturale a unei naţiuni. Portul tradiţional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dansul popular, meşteşugurile populare reprezintă un etalon real în ceea ce priveşte specificitatea poporului român, popor care în arealul său cultural îmbrăţişează cu aceeaşi căldură toate identităţile etnice existente pe teritoriul României. (…) În ceea ce priveşte portul popular, acesta este recunoscut în mod unanim de comunitatea ştiinţifică şi culturală din ţară şi din străinătate ca fiind unul din elementele definitorii ale culturii naţionale, şi implicit, un element al identităţii naţionale. Prin unitatea în diversitate de care dă dovadă structura portului popular se poate consolida ideea că realizarea unei convieţuiri şi cooperări interstatale este posibilă. (…) În ceea ce priveşte necesitatea de a se stabili o zi naţională a portului popular aceasta va marca importanţa acordată de statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, păstrării identităţii naţionale şi, pe ansamblu, educaţiei multiculturale a cetăţenilor lor.”, conform expunerii de motive a iniţiatorilor proiectului de lege, 39 de deputaţi şi senatori, indică portalul https://www.cdep.ro.

”De asemenea, prin instituirea unei zile a portului popular se marchează importanţa şi din punct de vedere a al valorii culturale pentru fiecare popor a portului şi tradiţiilor proprii şi se evidenţiază modul în care cetăţenii europeni pot trăi în unitate prin diversitate, diferenţele dintre grupuri ducând la evoluţie şi îmbogăţire culturală.”, se mai menţionează în expunerea de motive a iniţiatorilor, conform https://www.cdep.ro.

Publicitate

La 22 aprilie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat cu 296 de voturi favorabile, niciun vot împotrivă, 6 abţineri, iar un deputat nu a votat, propunerea legislativă privind marcarea Zilei naţionale a Portului Tradiţional din România, conform https://www.cdep.ro. Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România a fost promulgată de preşedintele României Klaus Iohannis prin Decret nr 448/2015 la data de 6 mai 2015, iar la 7 mai 2015 a devenit Legea nr. 102/2015. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 323 din data de 13 mai 2015.

Pentru a celebra această zi sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, pentru a se evidenţia ”valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone”. Organizarea activităţilor dedicate acestei zile sunt sprijinite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor. Pot fi instituite distincţii specifice, înmânate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradiţiilor populare. Potrivit acestei legi, în luna mai, în curricula şcolară pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

ANPC, sfaturi la achiziționarea fructelor și legumelor proaspete. Cântăriți, controlați, verificați calitatea

Publicat

Publicitate

Pe măsură ce se apropie sezonul fructelor și legumelor proaspete în piețe, Protecția Consumatorului vine cu o serie de recomandări pentru a vă ajuta să alegeți și să cumpărați produsele potrivite, evitând situațiile neplăcute.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a elaborat o serie de atenționări necesare consumatorilor atunci când achiziționează legume și fructe proaspete.

„De la etichetare și până la observarea directă, atenția dumneavoastră vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri și să achiziționați vegetalele cele mai proaspete și rentabile”, a declarat Sebastian Hotca, președintele ANPC.

Publicitate

Sfaturi la achiziționarea fructelor și legumelor proaspete

Potrivit ANPC, consumatorii trebuie să țină cont de următoarele aspecte la achiziționarea de fructe și legume proaspete:

  • Achiziționați produsele numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate;
  • Solicitați și păstrați bonul de casă, pentru a putea proba în cazul în care doresc să reclame calitatea produsului;
  • Verificați proprietățile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, ale culorii, ale consistenței sau integrității suprafeței etc;
  • Atenție și la preț! Vă sfătuim să verificați concordanța dintre prețurile afișate la raft și cele marcate pe bonurile de casă;
  • Citiți cu atenție eticheta de prezentare, atât la produsele comercializate în vrac, precum și la cele ambalate.
  • Eticheta trebuie să conțină: denumirea produsului, țara de provenieță a acestuia, avertizări cu privire la existența unor substanțe cu care legumele sau fructele au fost tratate, inclusiv a fungicidelor.
  • Produsele preambalate, care prezintă ambalajele deteriorate și pentru care există suspiciunea deteriorării conținutului sau a modificării cantității nete de produs, față de cel înscris pe etichetă, nu trebuie achiziționate;
  • Acordați atenție deosebită mijloacelor de măsurare ale căror indicații trebuie să fie vizibile. Acestea trebuie să fie verificate metrologic;
  • Verificați, la cântarul pieței sau la cântarul supermarketului, cantitatea netă de produs achiziționat;
  • Verificați dacă este respectat regimul promoțiilor;
  • Verificați calitatea sau calibrarea produselor. Cele de calitatea a I-a NU conțin lovituri, pete sau excrescențe;
  • Verificați elementele de identificare ale produselor, pentru a vedea dacă produsele comercializate ca fiind românești, nu sunt, de fapt, importate
  • Verificați gradul de prospețime al produsului. Alegeți achiziționarea unor produse de același tip, de la producători locali, față de cele aduse de la distanțe mari, care pot fi deja depreciate;
  • Vă recomandăm, ca înaintea consumării, să spălați bine, cu apă, din abundență, legumele sau fructele.

Citeste mai mult

Eveniment

Eurovision 2024: Câștigătorul concursului la care noi nu am mai ajuns este Elveţia. Cum arată clasamentul

Publicat

Publicitate

Elveţianul Nemo a câştigat Eurovision 2024, o ediţie plină de tensiuni politice, triumfând într-un concurs desfăşurat în Malmo, Suedia. Concursul muzical la care România nu a mai ajuns a fost perturbat de controversele legate de prezenţa Israelului în competiţie în contextul războiului din Fâşia Gaza, relatează mediafax.ro.

Marea finală a concursului Eurovision 2024 a avut loc ieri seară, sâmbătă, la Malmö, Suedia, unde 25 de ţări au concurat pentru trofeu şi pentru onoarea de a găzdui ediţia de anul viitor a concursului. Reprezentantul Olandei a fost descalificat sâmbătă în urma unui incident.

După 4 ore de muzică, spectacole, divertisment şi emoţie, Nemo din Elveţia a fost încoronat câştigător al celei de-a 68-a ediţii a concursului Eurovision cu piesa “The Code”.

Publicitate

Cântăreţul, în vârstă de 24 de ani, a câştigat concursul cu piesa “The Code”, o melodie plină de energie care trece prin rap, drum and bass şi operă, despre călătoria lui Nemo de autodescoperire ca persoană non-binară.

“Vreau să vă mulţumesc foarte mult, sper ca acest concurs să se ridice la înălţimea promisiunii sale şi să continue să militeze pentru pace şi demnitate pentru fiecare persoană din această lume”, a declarat Nemo, după ce a primit pe scenă trofeul.

Publicitate

Clasamentul Eurovision 2024

Elveţia a câştigat concursul cu 591 de puncte. Pe locul doi s-a clasat Croaţia cu 547 de puncte, iar pe trei Ucraina cu 453 de puncte.

În top 10 sunt prezente Franţa, Israel, Irlanda, Italia, Armenia, Suedia şi Portugalia.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Ioan Valahul, tinerețe și mucenicie închinate lui Hristos

Publicat

Publicitate

Biserica îl sărbătoreşte astăzi pe Sfântul Mucenic Ioan Valahul. În izvoarele epocii populaţia românească de la nordul şi sudul Dunării era numită valahi, de aceea avem şi cognomenul pentru Sfântul Ioan de Valahul.

A trăit în secolul al 17-lea, când Ţările Române se aflau sub dominaţie otomană. După domnia semnificativă a voievodului Matei Basarab, cel mai mare ctitor de lăcaşuri sfinte din istoria noastră, a venit la domnia Ţării Româneşti Mihnea al 3-lea, care a declanşat în septembrie 1659 o revoltă antiotomană. Nu rezistă contraofensivei otomane şi se refugiază în Transilvania, iar Ţara Românească este prădată de trupele turceşti. Sunt luaţi în robie mulţi români şi duşi în teritoriile otomane de la sud de Dunăre. Printre cei luaţi în robie a fost şi tânărul Ioan, care avea doar 15 ani.

Din Vieţile Sfinţilor aflăm: „Cu toate că era atât de tânăr, Ioan ajunsese la măsura vârstei plinirii lui Hristos, când curăția inimii de prunc se împletește cu înțelepciunea minții de bătrân”.

Publicitate

Avea o credinţă clară şi statornică în puterea mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos, prin care aştep­ta izbăvirea sa din robia turcească.

Cei luaţi în robie de trupele otomane erau socotiţi un bun al sultanului, putând să fie cumpăraţi de cei care erau musulmani. Sfântul Ioan a fost cumpărat și, datorită moralităţii lui, a scăpat de o posibilă agre­siune din partea stăpânului său, fiind nevoit să-l omoare pentru a se salva.

Aflând ceilalţi turci care-i păzeau pe robii valahi de moartea stăpânului Sfântului Ioan, l-au pus în lanţuri şi l-au dus în capitala Imperiului Otoman, adică la „Stambul”. Când au ajuns cu el aici, este dus la soţia celui pe care l-a ucis şi apoi să fie judecat de vizir: „Ioan a fost supus cercetării și a mărturisit adevărul, cum că el, omorându-l, nu a făcut altceva decât să-și apere curăția lui de creștin adevărat. Iar vizirul l-a dat în puterea femeii celui mort, ca să facă cu el ce va voi dânsa” (Vieţile Sfinţilor).

Publicitate

Stăpâna sa a dorit să-l ia de bărbat, iar pentru acest lucru i-a cerut să treacă la islam şi să părăsească credinţa lui creştină. Sfântul Ioan a refuzat această ofertă şi a mărturisit că nu va părăsi niciodată credinţa lui creştină. Este dat în puterea celui care administra în numele sultanului capitala Imperiului Otoman.

Acest conducător al „Stambulului” l-a închis şi aici a fost supus la chinuri pentru a părăsi credinţa lui stră­moşească creştină: „Tânărul, ase­menea unui diamant, a rămas neclintit în credință și în înțelep­ciune, căutând numai spre Domnul Hristos, de la care primea putere și biruință asupra vrăjmașilor văzuți și nevăzuți. Căci el, cu mintea lui vârstnică sălășluită în trup nevârstnic, luminată de darul lui Dumnezeu, știa că întreagă trebuie păstrată curăția și a sufletului, și a trupului, ca pe o jertfă bineplăcută îna­intea Cerului” (Vieţile Sfinţilor).

Constatând că nu reuşesc să-l determine să-şi schimbe credinţa, conducătorul capitalei otomane a cerut vizirului aprobarea să fie omorât Ioan. În ziua de 12 mai 1662, Sfântul Ioan a fost martirizat pentru credinţa sa în Hristos, în străvechea cetate zidită de Sfântul Constantin cel Mare şi devenită după 29 mai 1453 capitală a Imperiului Otoman.

Publicitate

Vieţile Sfinţilor precizează că „viața sfântului, împreună cu pătimirea sa, a fost scrisă de Ioan Cariofil, un învățat grec din vremea lui, și apoi tipărită la Veneția de Sfântul Nicodim Aghioritul, după care s-a trecut în sinaxarele grecești și apoi în cele românești”.

Pentru noi, creştinii ortodocşi români, cinstirea Sfântului Ioan Valahul este una deosebită, pentru că avem înainte un mucenic din nea­mul nostru care, la doar 18 ani, a ales martiriul pentru Hristos în locul unei vieţi îmbelşugate fără Dumnezeu. De aceea şi noi îl cinstim spunând: „Astăzi duhovniceşte prăznuieşte Biserica dreptcredincioşilor români şi cu bucurie strigă: Veniţi, iubitorilor de mucenici, să prăznuim pomenirea cea de peste an a luptelor noului mucenic Ioan! Că acesta, dintre noi cu voia lui Dumnezeu răsărind, în împărăteasca cetate a lui Constantin a înflorit minunat, aducând Stăpânului rod bogat şi bineprimit, prin mucenicie. Iar acum se roagă neîncetat, în ceruri, să se mântuiască sufletele noastre”.

Astăzi este un bun prilej să ne rugăm Sfântului rostind Acatistul lui, prin care să mărturisim viaţa lui cea plină de sfinţenie: „Deşi tânăr cu vârsta, ai dovedit curată înţelepciune când ai ales mai bine a pătimi pentru Ziditorul şi a muri pentru El decât a trăi şi a avea câştigare vremelnică. Viaţa ta plină de necazuri şi cu totul lipsită de bucurii pământeşti a fost, preafericite Ioane. Că din copilărie te-au smuls de lângă sânul părinţilor tăi şi te-au purtat pe drumuri nesfârşite în amara robie. Legat şi bătut, purtat ai fost pe drum lung, în vreme de iarnă; dar nici gerul, nici foamea, nici semnul însângerat al legăturilor nu au slăbit virtutea ta; că pe toate le-ai răbdat cu bărbăţie. Din rob puteai să fii slobod, din sărac să te îmbogăţeşti, din pripăşit, om cu aşezare. Dar cu ce preţ? Întinându-ţi trupul şi pierzându-ţi sufletul, pentru bunătăţi vremelnice şi pieritoare. Ne minunăm de cugetarea ta cea dreaptă, cinstitule mucenic. Că frăgezimea minţii tale, la vârsta de 18 ani, a ştiut să aleagă fără greş lucrul cel mai de preţ. Văzând păgânii că nu te lepezi de credinţa ta şi nu te supui poftelor stricăcioase, cerut-au vizirului să te omoare. Iar vizirul a poruncit eparhului să facă aceasta. Şi te-au dus călăii de te-au spânzurat”.

Publicitate

Pentru puterea credinţei cu care L-a mărturisit cu preţul vieţii pe Hristos şi noi îl lăudăm, cerându-i să se roage pentru noi: „O, răbdătorule de chinuri, preafericite noule mucenice, purtător al semnelor de biruinţă, Sfinte Mucenice Ioane Valahule, ascultă acum nevrednica rugăciune ce-ţi aducem din toată inima, ca să ne izbăveşti pe noi de năpastă, de primejdii, de dureri şi de ispite, spre a cinsti pomenirea ta, slăvind pe Dumnezeu, Cel de oameni iubitor, ca împreună cu tine, în veacul ce va să fie, să-I cântăm Lui: Aliluia!”

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending