Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dacă nu vă amintiți, poate v-au povestit părinții și bunicii: Cum se petrecea Crăciunul în comunism

Publicat

Petrecem Crăciunul și celelalte sărbători cu bucurie în familie, însă tot mai puțini dintre noi își amintesc cum se petrecea Crăciunul în comunism.

Una dintre principalele măsuri luate de regimul comunist a fost eliminarea religiei și înlocuirea sărbătorilor religioase cu unele laice. Ca urmare, sărbătoarea tradițională a Crăciunului a fost înlocuită cu Sărbătorile de Iarnă, care începeau în preajma Anului Nou. Pentru a-i împiedica pe românii să celebreze Crăciunul, statul comunist a declarat zilele de 25 și 26 decembrie ca fiind zile lucrătoare.

Cu toate acestea, românii se pregăteau ca și azi de întâmpinarea Crăciunului. Tăiatul porcului și prepararea produselor tradiționale, curățenia generală, frământatul și coptul cozonacilor și al prăjiturilor, mesele în familie erau nelipsite. Cum nelipsit era și pomul de iarnă.

De cele mai multe ori, oamenii ignorau interdicția oficială și împodobeau bradul nu în apropierea Anului Nou, ci în Ajunul Crăciunului. Pomul de iarnă era, de obicei, decorat cu bomboane de pom tari de puteai să îți spargi dinții în ele, dar ambalate în staniol roșu, albastru și aurii.

Deși Nicolae Ceaușescu era conducătorul comunist al României, sărbătoarea și el, neoficial ca restul românilor, Crăciunul. Părinții lui au fost oameni simpli, credincioși, care țineau marile sărbători creștine. Crescut în valorile creștine, el mai păstra în sufletul său puțină frică de Dumnezeu.

De fapt, Nicolae Ceaușescu a rămas un tradiționalist până la moarte: și-a înmormântat părinții cu slujbe religioase, își trata bolile cu leacuri băbești și dormea în cămașă de noapte ca la țară. Crăciunul era sărbătorit, în mod tradițional, în familie: era un Moș Crăciun care venea doar pentru el, soția sa, Elena și pentru cei trei copii (Valentin, Zoia și Nicu).

Spre deosebire de marea majoritate a românilor, Nicolae Ceaușescu nu își făcea singur bradul. El avea un arhitect de interior, pe Camil Roguski, care se ocupa de împodobirea bradului de Crăciun pe 24 decembrie. Bradul era unul micuț, de numai 4-5 m înălțime și era supraîmpodobit. Bogăția ornamentelor, foarte apreciată de Ceaușescu, era menită a compensa sărăcia în care a trăit în prima parte a vieții sale.

Primeau alimente din județe

De pe masa de Crăciun a soților Ceaușescu nu lipseau bucatele tradiționale: sarmalele, cozonaci, răcituri, care intrau în meniul tradițional al acestei sărbători. În timp ce restul românilor depunea eforturi pentru a face rost de carnea și bunătățile pentru masa de Crăciun, soții Ceaușescu nu aveau această grijă: ei primeau alimente, fel de fel de pachete cu cărnuri, din toate județele. O parte păstrau pentru ei, alta parte o împărțeau copiilor și angajaților de la vila unde își petreceau Crăciunul, iar restul era trimis Gospodăriei de Partid.

Dacă Crăciunul era sărbătorit neoficial, în familie, Moș Gerilă și sărbătoarea Anului Nou se transforma într-o sărbătoare oficială.

Sursa foto: Fototeca online a comunismului românesc

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elicopterul SMURD a fost chemat la Dorohoi pentru un bărbat în stare gravă

Publicat

Elicopterul SMURD A fost chemat la Dorohoi, vineri, pentru a prelua un pacient în stare gravă.

Dorohoianul de 68 de ani a fost diagnosticat de medici cu afecțiuni cardiace și avea nevoie de intervenție de specialitate în cel mai scurt timp, impunându-se transferul pe cale aeriană.

Aeronava sanitară a aterizat pe Stadionul 1 Mai din municipiul Dorohoi.

Citeste mai mult

Administratie

Ambulatoriu de recuperare neuromotorie de la DGASPC, modernizat cu bani din PNRR

Publicat

Centrul de servicii și recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu pentru persoanele adulte cu dizabilități din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) va fi reabilitat și modernizat cu fonduri atrase din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Doina Nacu, directorul general al DGASPC, instituție subordonată Consiliului Județean Botoșani, a semnat contractul de finanțare a proiectului depus în cadrul Componentei 13  a PNRR, Reforme sociale. Este un proiect cu o valoare de peste 1,3 milioane lei, care prevede atât lucrări de reabilitare, cât și dotările necesare pentru creșterea șanselor de recuperare a persoanelor cu dizabilități. Consiliul Județean Botoșani va asigura o cofinanțare de 23.800 lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor neeligibile.

„Consiliul Județean Botoșani și instituțiile din subordine valorifică toate oportunitățile de finanțare ce se ivesc. Prin implementarea acestui proiect, în care dotările reprezintă aproape o treime din valoarea totală, vom crește șansele de recuperare neuromotorie a persoanelor cu dizabilități. Acordăm o atenție deosebită domeniului social, drept dovadă investițiile pe care le-am făcut în ultimii ani în instituțiile din subordine, atât din fonduri proprii, cât și guvernamentale și europene”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, felicitând, totodată, echipa care a lucrat la acest proiect.

„Obiectivul nostru, al Consiliului Județean, este să demarăm și să ducem la bun sfârșit cât mai multe investiții, pentru a asigura cele mai bune condiții persoanelor care au nevoie de serviciile specialiștilor Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului”, a spus vicepreședintele Dorin Birta.

DGASPC Botoșani a lansat achiziția publică pentru realizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție, necesară pentru realizarea proiectului tehnic și a execuției lucrărilor de modernizare.

Valoarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a DGASPC din ultimii trei ani, implementate sau aflate în curs de implementare, se ridică la aproximativ 15 milioane euro.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Paşaportul simplu temporar: Noi condiții pentru eliberarea acestui document

Publicat

Guvernul a adoptat, joi, proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Prin acest act normativ, sunt revizuite condiţiile în care poate fi eliberat paşaportul simplu temporar, în acord cu tendinţele europene, informează observatornews.ro.

Astfel, paşaportul simplu temporar ar urma să fie emis doar în situaţii speciale, de excepţie, care presupun o urgenţă în care este necesară deplasarea în străinătate sau, după caz, continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile.

De asemenea, actul normativ reglementează posibilitatea ca datele biometrice şi datele cetăţenilor români să fie preluate o singură dată de personalul consular, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, dar să poată fi utilizate atât pentru eliberarea paşaportului simplu electronic, cât şi pentru eliberarea titlului de călătorie sau a cărţii electronice de identitate, conform solicitărilor adresate de cetăţenii români, mai arată comunicatul de presă al Executivului.

Întrucât au existat situaţii în care hotărârile instanţelor de judecată de suplinire a acordului unuia dintre părinţi pentru eliberarea paşaportului minorului lasă loc de interpretări, nefiind clar dacă suplinirea a avut în vedere eliberarea unui singur document de călătorie sau eliberarea paşapoartelor până la dobândirea de către minor a capacităţii de exerciţiu, prin acest act normativ se reglementează ca eliberarea succesivă a mai multor paşapoarte simple electronice pentru minori să se efectueze numai dacă în cuprinsul hotărârii judecătoreşti sau al ordonanţei preşedinţiale de suplinire a acordului unuia dintre părinţi, instanţa a stabilit, în mod expres, acest aspect.

Totodată, sunt reevaluate situaţiile excepţionale în care cetăţenii români vor putea deţine, concomitent, fie un paşaport simplu electronic şi un paşaport simplu temporar valabile, fie două paşapoarte simple electronice valabile, precum şi obligaţiile ce le revin acestora, mai spune sursa citată.

Actul mai prevede anularea informatică a paşapoartelor eliberate anterior persoanelor care au pierdut cetăţenia română, în situaţia în care acestea nu au respectat obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei obligaţia legală de a preda documentele de călătorie în termen de 5 zile de la data pierderii cetăţeniei. Este reglementat şi faptul că Direcţia Generală de Paşapoarte este autoritatea care ţine evidenţa cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Acțiunea BLOCADA în Dorohoi, Săveni și Botoșani. S-a lăsat cu amenzi pentru vitezomani

Publicat

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 3 acțiuni punctuale, în orașele Dorohoi, Săveni și Botoșani, în cadrul planului BLOCADA, acționând în sistem integrat, împreună cu jandarmii și au intervenit la 51 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

 

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 131 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 50.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Exemplu:

La data de 22 februarie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au acționat pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică și pentru prevenirea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

 

Astfel, în cadrul activităților desfășurate au fost controlate 38 de autovehicule, 14 dintre conducătorii auto fiind depistați în timp ce conduceau cu viteză peste limita legală, motiv pentru care au fost sancționați cu amendă în valoare totală de peste 3.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending