Connect with us
Publicitate

Eveniment

Dacă aveți rude la muncă în Europa: Germania introduce controlul pașapoartelor la toate frontierele terestre

Publicat

Publicitate

Guvernul german a anunţat că, de la 16 septembrie, introduce temporar controale la toate frontierele terestre, cu obiectivul de ‘a reduce imigraţia clandestină şi a spori securitatea internă’, transmit AFP şi Reuters.

Controalele la frontiere au ca scop atât să limiteze migraţia ilegală, cât şi să combată ameninţările reprezentate de grupări teroriste islamiste şi organizaţii de criminalitate transfrontalieră.

Toţi vecinii Germaniei fac parte, ca şi aceasta, din spaţiul Schengen de liberă circulaţie a persoanelor.

Începând din 16 septembrie, vor fi introduse pentru o perioadă de 6 luni controale la frontierele cu Franţa, Luxemburg, Olanda, Belgia şi Danemarca, a detaliat un comunicat al Ministerului de Interne.

Controalele li se vor adăuga celor deja în vigoare la graniţele cu Polonia, Cehia, Austria şi Elveţia.

Politica de azil şi imigraţie a revenit în centrul dezbaterilor în Germania odată cu ascensiunea puternică a partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă), care a obţinut rezultate record în alegerile din landurile estice Turingia, unde s-a plasat pe primul loc, şi Saxonia pe 1 septembrie.

Publicitate

Peste două săptămâni vor avea loc alegeri şi în Brandenburg, unde Partidul Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi ministrului de interne Nancy Faeser încearcă să păstreze controlul guvernării.

Întărirea controalelor

În comunicat, guvernul federal declară că întărirea controalelor este necesară pentru ‘protecţia securităţii interne împotriva ameninţărilor actuale ale terorismului islamist şi criminalităţii transfrontaliere’, la două săptămâni după atentatul de la Solingen revendicat de gruparea Statul Islamic.

Berlinul îşi explică decizia şi prin ‘capacităţile limitate ale municipalităţilor în materie de găzduire, educaţie şi integrare’ a refugiaţilor şi solicitanţilor de azil primiţi în ţară.

Publicitate

Ministerul de Interne a precizat că a notificat Comisia Europeană despre noile controale, fiind vorba despre măsuri excepţionale pe teritoriul UE.

De altfel, impunerea controalelor temporare la frontiere ar putea fi un alt test pentru unitatea UE.

După atacul de la Solingen, al cărui autor prezumat este un sirian de 26 de ani care ar fi trebuit expulzat, coaliţia condusă de Scholz a introdus unele măsuri în materie de control al imigraţiei.

Guvernul a anunţat desfiinţarea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil intraţi în UE printr-o altă ţară decât Germania, şi vrea să înlesnească expulzarea unor refugiaţi care au fost condamnaţi penal.

Ministrul de interne al Austriei, Gerhard Karner, a declarat luni pentru cotidianul german Bild că ţara sa nu va prelua niciunul dintre migranţii respinşi de Germania la frontieră.

‘Nu există niciun spaţiu de manevră aici. Aceasta este legea. Am dat dispoziţie şefului poliţiei federale să nu permită nicio returnare’, a spus ministrul austriac.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

BANI de la Guvern pentru ELEVII care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ce sume vor primi

Publicat

Publicitate

Fiecare elev care a a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, relatează mediafax.ro.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce nu se dau mesaje RO-ALERT la cutremure? Ce spune șeful DSU, Raed Arafat

Publicat

Publicitate

Deși se dau mesaje RO-ALERT la intempeerii sau alte evenimente sau în stările de urgență, nu același lucru se întâmplă la cutremure, iar șeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce se întâmplă acest lucru, relatează alba24.ro.

Acesta a declarat că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunța acest lucru cu o perioadă de timp suficientă de mare înainte.

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur.

Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat la Digi24, citat de Agerpres.

Raed Arafat a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.

„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte.

Publicitate

Toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Publicitate

Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O femeie şi doi copii au fost răniţi la Suceava după coliziunea dintre un autobuz şi un autoturism

Publicat

Publicitate

O femeie şi doi copii au fost răniţi în urma coliziunii dintre un autoturism şi un autobuz, au anunţat, marţi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.

Accidentul rutier s-a produs pe raza localităţii Pătrăuţi. Femeia a fost găsită de echipele de salvatori în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare.

“Intervin pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare şi o autospecială de transport victime multiple, cu sprijinul a cinci echipaje SAJ. La o primă evaluare, au rezultat trei victime, toate din autoturism. Este vorba de o femeie şi doi copii. Femeia este în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare. Cei doi copii sunt conştienţi, dar cu multiple traumatisme în urma accidentului”, au precizat oficialii ISU.

Toate cele trei victime au fost preluate de ambulanţe şi se îndreaptă spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

Citeste mai mult

Administratie

Imagini fabuloase: Cum arată Teatrul „Mihai Eminescu” la interior. Lucrările se apropie de final

Publicat

Publicitate

Stadiul execuției lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” a ajuns la 97%, iar în perioada imediat următoare va fi finalizată și sala de spectacole, susțin liderii administrație publice locale de la Botoșani, care au făcut astăzi un tur al lucrărilor începute în 2012, apoi abandonate și reluate din nou primarul de Cosmin Andrei.

“Primarul Cosmin Andrei merită felicitat pentru determinarea de care a dat dovadă pentru finalizarea acestei investiții importante atât în arhitectura administrativă, cât și pentru fiecare botoșănean în parte. Împreună cu echipa pe care a format-o în cadrul Primăriei Botoșani a identificat cele mai bune soluții pentru a salva încă o clădire de patrimoniu și a o reda din nou marelui public, adică botoșănenilor”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Și primarul municipiului susține că “dezideratul tuturor botoșănenilor este pe cale de a deveni realitate”, iar în scurt timp, ne vom redobândi Teatrul!

“În prezent se intervine în sala de spectacole dar lucrările sunt pe final. Ulterior, va fi montat și mobilierul! În continuarea acestui dificil dar minunat proiect, vom interveni și la Grădina de Vară! Avem în licitație publică execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a grădinii de vară și zonelor adiacente Teatrului „Mihai Eminescu”, cu o valoare estimată de 6,7 milioane de lei! Termenul de depunere a ofertelor este 8 octombrie 2024, până la ora 15:00”, a transmis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Imaginile surprinse la această vizită sunt fabuloase. Vă invităm să le urmăriți:

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending