Connect with us

Eveniment

Cutremure mari în lanț, luni dimineața, în România. INFP anunță activitate seismică intensă

Publicat

Publicitate

Luni dimineață, s-au produs două cutremure de 3,5 grade, în România.

Un seism de 3,5 s-a produs, luni dimineață, la ora 1:41, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea.

Potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs la o adâncime de 140.1 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 51 km V de Focșani, 61 km NV de Buzău, 62 km E de Sfântu-Gheorghe, 71 km E de Brașov, 88 km NE de Ploiești.

La ora 7:16, un alt cutremur, tot cu magnitudinea 3,5, s-a produs în Zona Seismică Vrancea, însă în județul Buzău.

Seismul s-a produs la o adâncime de 127,1 km, în apropierea următoarelor oraşe: 50 km NV de Buzău, 54 km V de Focșani, 68 km SE de Sfântu-Gheorghe, 72 km E de Brașov, 77 km NE de Ploiești.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Câți șomeri erau în județul Botoșani la sfârșitul lunii noiembrie

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii noiembrie 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.940 șomeri (din care 2.242 femei), rata șomajului fiind de 4,49%.

Din totalul de 4.940 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 956 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.984 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.594 șomeri provin din mediul rural și 1.346 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.940
< 25 ani    416
între 25-29    205
între 30-39    783
între 40-49       1.291
între 50-55 1.091
peste 55 ani       1.154

 

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 43,99%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 21,52% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 14,50%,  cei cu învățământ profesional 16,15%,cei cu studii superioare sunt 2,83% iar cei cu învățământ postliceal  1,01% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 322 persoane foarte greu ocupabile, 3.340 greu ocupabile,1.256 mediu ocupabile, iar 22 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa : https://www.anofm.ro/botosani/programe-statistici/.

 

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Guvernul adoptă ordonanța „trenuleț”. Măsuri de reducere a cheltuielilor statului. Declarațiile premierului Marcel

Publicat

Publicitate

Guvernul adoptă în ședința de luni, 30 decembrie, ordonanța ”trenuleț”. Premierul Marcel Ciolacu precizează că nu este o ordonanță a austerității și explică măsurile privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice, informează alba24.ro.

Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi cu 25% mai puțini bani. Apoi continuăm cu aparatul bugetar. Angajările vor fi înghețate în 2025, a spus Marcel Ciolacu.

Guvernul adoptă ordonanța ”trenuleț”. Marcel Ciolacu – declarații

  • Ultima prognoză oficială a Comisiei Europene din noiembrie, dar și datele venite în decembrie de la Comisia Națională de Prognoză au fost mult mai pesimiste decât așteptările specialiștilor.
  • Situația s-a deteriorat accelerat în majoritatea statelor Uniunii Europene începând cu a doua parte a lunii octombrie, iar acest lucru nu avea cum să ocolească România.
  • Noi avem deja un deficit ridicat în acest an, deoarece cheltuielile au fost mai mari cu 69 de miliarde de lei, adică 3,92% din PIB față de ceea ce era prevăzut în buget.
  • Însă niciun om de bună credință nu poate critica că am mărit pensiile de două ori și am eliminat inechitățile pentru 3,8 milioane de pensionari sau că am majorat salariile profesorilor, medicilor, polițiștilor sau militarilor.
  • Nimeni nu poate contesta că a trebuit să acordăm bani în plus pentru a menține facturile la energie și gaze neschimbate pentru populație și economie, că am mărit fondurile pentru sănătate sau că am făcut investiții record în infrastructură.
  • Toate împrumuturile au fost pentru a construi autostrăzi, școli și spitale și pentru a achita datoriile din urmă.

Guvernul adoptă ordonanța ”trenuleț”. Motivul

  • Vreau să anunț că nu regret niciuna dintre aceste măsuri, pentru că am făcut dreptate pentru milioane de oameni și am ajutat economia prin investiții majore.
  • Avem însă înainte un an dificil din punct de vedere economic, iar în fața cifrelor și a realității trebuie să adoptăm rapid măsuri care să protejeze România de eventuale riscuri financiare majore.
  • Un comportament economic iresponsabil în acest moment ar însemna automat scăderea rating-ului de țară, alungarea investitorilor și împrumuturile la dobânzi foarte mari. Asta înseamnă în scurt timp recesiune, falimente și șomaj pentru foarte mulți români.
  • De aceea, am hotărât împreună cu partenerii de coaliție să adoptăm azi așa-zisa „ordonanță trenuleț” pentru a ține sub control deficitul bugetar în 2025, așa cum ne-am angajat în fața Comisiei Europene prin Planul Fiscal.
  • Am obținut o prelungire de la 4 la 7 ani pentru reducerea deficitului, iar primul pas este să coborâm la 7% în 2025. Asta înseamnă că vom avea acces în continuare la fondurile europene și din PNRR atât de necesare pentru a continua modernizarea României.

Ordonanța ”trenuleț”. Măsuri adoptate

  • Această ordonanță nu este una a „austerității” sau  a „sărăciei”. Austeritate a fost când s-au tăiat salarii cu 25%, când a crescut TVA de la 19 la 24% sau când s-au închis școli și spitale.
  • Am structurat această ordonanță pe trei obiective fundamentale: stoparea creșterii cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu 1% din PIB, respectiv 19 miliarde de lei, și majorarea veniturilor la buget prin implementarea reformelor structurale de care are nevoie România din PNRR.
  • Adoptăm astăzi măsuri clare privind reforma statului și reducerea cheltuielilor publice. Și începem cu noi, cu politicienii.
  • Salariile demnitarilor vor fi înghețate și în acest an, iar partidele vor primi sume reduse cu 25%.
  • Apoi vom continua cu aparatul bugetar. În acest an, nu există resurse financiare pentru creșterea salariilor bugetarilor. Nu se mai acordă sporuri și premii suplimentare. Fiecare leu plătit la salariu va fi justificat prin criterii de performanță și evaluări.
  • Angajările la stat vor fi înghețate în 2025. Și vom trece rapid la desființarea și comasarea de instituții și agenții publice.
  • Vom prelua un model deja consacrat și vom înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu 1% din PIB anul viitor. Precizez că în acest departament care va fi cu specialiști din alte zone guvernamentale, se va lucra pro bono.

Eliminarea facilităților fiscale pentru IMM-uri

  • În același timp, trebuie să luăm măsuri de creștere a veniturilor la bugetul de stat. Am refuzat să tăiem de la investiții sau să creștem impozitul pe profit sau pe venit, la fel cum am refuzat creșterea TVA care ar fi dus la creșterea inflației.
  • Așadar, eliminăm toate facilitățile fiscale și creăm un sistem fiscal echitabil. Reducem gradual pragul de impozitare la microîntreprinderi pentru a evita un șoc în economie. Vor fi afectate circa 30 de mii de IMM-uri, adică 10% din total, dar vom încerca să le sprijinim prin alte scheme de ajutor de stat.
  • De asemenea, introducerea impozitului pe construcții speciale nu se va aplica decât după ce vor fi emise normele și după ce ministrul Finanțelor va avea discuții cu marile companii care vor avea investiții.
  • Astfel, ne vom păstra locul 7 în UE în ceea ce privește cel mai mic impozit pe dividende. În țara noastră plătim 10% de la 1 ianuarie. Ungaria are 15%, Polonia are 19%, Cehia are 23%, în timp ce media la nivelul Uniunii Europene este de 20%.

Apel către companii. Mesaj pentru pensionari și români cu venituri mici

  • În final, fac un apel către companiile care continuă să nu își plătească corect taxele și să își externalizeze profitul. Nu mai putem așeza povară fiscală tot pe companiile care sunt corecte, care investesc, produc și creează locuri de muncă. Cu alte cuvinte: plătiți toți corect sau plecați!
  • Am un mesaj special pentru pensionari și pentru românii cu venituri mici. Măsurile pe care le luăm astăzi ne dau încredere că atunci când vom face bugetul de stat în ianuarie vom găsi resursele financiare fie pentru a acorda un sprijin one-off pentru pensiile mici și medii, fie să indexăm pensiile cu rata inflației în a doua parte a anului.
  • De asemenea, vom reduce gradual povara fiscală pe muncă cu până la 5 puncte procentuale, în cazul salariilor mici și al familiilor cu copii.
  • Mai solicit tuturor companiilor din România un moratoriu de 6 luni de zile pentru înghețarea prețurilor și solidaritate cu populația și Guvernul României.
  • Ca prim-ministru, sunt pregătit pentru orice critică. În acest mandat nu am de gând să fiu popular, ci să fiu extrem de eficient. Criticați-mă pe mine, dar lăsați România să meargă înainte și să se dezvolte. Nu se poate face altfel.

Ministerul Finanţelor a publicat duminică ordonanța „trenuleț”, care este adoptată luni. Principalele măsuri:

  • pensiile nu cresc, rămân la nivelul din noiembrie 2024. Măsura se aplică și pensionarilor speciali din justiție, domeniul aeronautic, pensii militare etc.
  • înghețarea salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • înghețarea veniturilor demnitarilor la nivelul din noiembrie 2024
  • alocațiile pentru copii rămân la nivelul din noiembrie 2024
  • indemnizația de hrană acordată unor categorii de bugetari rămâne la nivelul din noiembrie 2024
  • orele suplimentare de lucru ale bugetarilor se vor compensa exclusiv prin zile libere, nu vor fi plătite
  • concediul neefectuat de bugetari nu va mai fi compensat în bani
  • bugetarii nu vor putea primi prime și bonusuri
  • sunt eliminate toate voucherele pentru bugetari, cu excepția celor pentru creșe
  • vouchere de vacanță: valoarea lor va fi redusă prin ”ordonanța trenuleț”. Salariații ar putea plăti o parte din valoare
    nu vor mai fi decontate cheltuielile de transport în concediu ale bugetarilor
    sunt înghețate angajările la stat, cu unele excepții
    indemnizația pentru concediul medical va fi REDUSĂ
  • eșalonarea pe 5 ani a drepturilor salariale. Nerespectarea de către judecători sau executori
  • judecătorești va fi considerată abatere disciplinară
  • limitarea la 6 a călătoriilor gratuite cu trenul pentru pensionari și angajații companiilor din cadrul Ministerului Transporturilor
  • subvenția pentru partide scade cu 25% față de 2024

DOCUMENT: Varianta oficială în forma finală poate fi accesată aici: Ordonanța de Urgență 28.12.2014.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Percheziții la Lunca. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiști continuă să acționeze pe raza întregului județ, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violență, prevenirea traficului și consumului de droguri, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

În ultimele zile, polițiștii au acționat pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice prilej cu care au fost confiscate aproximativ 500 de kg de articole pirotehnice.

Cea mai mare cantitate fiind depistată ieri, 29 decembrie, în comuna Lunca, unde în urma unei percheziții domiciliare au fost ridicate aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice deținute ilegal.

Citeste mai mult

Eveniment

Vitezoman căzut în plasa polițiștilor, la Vorona. A rămas pieton pentru trei luni

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, la nivelul județului Botoșani nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 25 – 29 decembrie, forțele de ordine au intervenit la aproximativ 200 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 436 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 230.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 52 de permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

Cea mai mare viteză înregistrată pe drumurile din județ a fost 115 km/h, în localitate Vorona, iar conducătorul auto, un tânăr de 34 de ani a fost sancționat contravențional cu amendă de peste 1.400 lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending