Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremur semnificativ în Vrancea. Unde s-a resimțit

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,6 s-a produs, vineri seară, în România, potrivit Institutului Național pentru Fizica Pământului.

Seismul a avut loc vineri seară, 30 August 2024, la ora 22:12 și s-a produs în zona seismică Vrancea, Vrancea, la adâncimea de 140 km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 46km V de Focsani, 63km E de Sfantu-Gheorghe, 72km N de Buzau, 78km E de Brasov, 91km S de Bacau, 97km SV de Barlad.

Cel mai puternic seism din 2024, de magnitudine 4,3, a avut loc tot în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar în 2023, pe 14 februarie, s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani deschide stagiunea cu o premieră: „L.M.A.” de Selma Dragoș

Publicat

Publicitate

Botoșănenii sunt așteptați în acest sfârșit de săptămână, la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma Dragoș, regia Delia Gavlițchi.

Sâmbătă, 14 septembrie și duminică, 15 septembrie de la ora 1800, Teatrul „Mihai Eminescu” vă invită la Casa Tineretului, B-dul Mihai Eminescu nr.48 la premiera spectacolului „L.M.A.” de Selma Dragoș

Regia artistică: Delia Gavlițchi

Scenografia: Tȕnde Tomos

Coregrafia: Victoria Bucun

Sound design: Adrian Cimpoeșu (Văzduh)

Publicitate

Montaj video: David Tuluș

Voce: Sofia Mărculescu

Din distribuția spectacolului fac parte: Dana Bucătaru, Andreea Moțcu, Cezar Amitroaei, Lidia Uja, Ioan Crețescu, Alexandra Vicol, Laura-Alexandra Purice și Eric Cracană .

Publicitate

O trupă de actori binevoitori invită doi adolescenți să contribuie la realizarea unui spectacol de teatru despre adolescență.

Dezacordurile încep repede. Adulții, convinși că știu mai bine cum stau lucrurile cu adolescența, căci au trecut deja de mult prin ea, iar ce urmează e dramatic. Tot mai dramatic.

Cine știe mai bine? Cine greșește?

Oare toate familiile seamănă între ele?

Chiar și cele imaginare?

„Am fost pentru prima dată la Botoșani în noiembrie anul trecut (2023). Am fost în primul rând impresionată de elevii cu care m-am întâlnit – prompți, încrezători, amuzanți, răbdători cu un adult care întreba, din perspectiva unei mame autoare de teatru, despre lucrurile care fac vârsta adolescenței atât de dificilă pentru cei care o trăiesc și atât de temută de părinți și profesori, care asistă la ea. Multe din incidentele si elementele din text vin din aceste întâlniri. Laura Purice și Eric Crăcană au contribuit nu doar cu idei, feedback și “definiții”, ci au devenit și actori în spectacolul care sper că le seamănă. Le mulțumesc și celorlalți adolescenți botoșăneni cu care m-am întâlnit și sper să fie mulțumiți de ce am făcut cu ce mi-au dat. Eu cred că generația asta de copii sunt mai capabili decat cei de dinainte să se detașeze de ce li se întâmplă. De-asta sunt asa înspăimântători pentru adulți – vorbesc uneori cu luciditatea unui adult. Sarcasmul asta al lor e o distanță pe care o înghițim greu, ca părinți. Cum să mai joci rolul de părinte cu copiii ăștia?” (Selma Dragoș)

 

Preț bilet – 36 lei; 18 lei – elevi, studenți, pensionari.

Biletele se găsesc la Agenția teatrală:

Casa TineretuIui 0231.510.970 | 0735.779.821 marți-vineri: 10°°-18°° sâmbătă, duminică: 12°°-20°°

Cinema Unirea 0722.557.556 luni-duminică: 10°°-19°°

online https://eventbook.ro/program/teatrul-mihai-eminescu-botosani

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Expoziția de caricatură „Cik Damadian”, în spațiul Colecției de Artă a Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 12-30 septembrie 2024, în spațiul Colecției de Artă, expoziția de caricatură „Cik Damadianˮ, organiszată de Uniunea Armenilor din România, Sucursala Botoșani. Evenimentul se desfășoară în contextul Festivalului de Caricaturi și Epigrame ,,Cik Damadian… din umorul armenesc…ˮ, ediția a IV-a.

Vor fi expuse aproximativ 100 de caricaturi, realizate de artiști din toate colțurile lumii, ilustrând năravuri și moravuri, dar și portretele unor personalități marcante ale comunității armene din țară și din străinătate. Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 13 septembrie 2024, ora 13.00.

Coordonatorul evenimentului: Cristian Lazarovici.

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop s-a născut în satul Silvaşu, de lângă Hunedoara. A trăit în secolele XV-XVI şi încă din tinereţe s-a închinoviat în obştea călugărilor de le Prislop, ducând o viaţă aleasă şi plăcută lui Dumnezeu, împletită cu munca şi săvârşirea de fapte bune. Ctitorie a Sfântului Nicodim de la Tismana, Mănăstirea Prislop este situată la 13 kilometri de Haţeg, fiind unul dintre cele mai importante aşezăminte monahale ortodoxe din Transilvania.

Cuviosul Ioan a trăit în pustnicie, într-o peşteră săpată chiar de el; a găsit un loc, situat la 500 metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Slivuţ, unde şi-a săpat o chilie de piatră, cunoscută sub numele de „chilia” sau „casa sfântului”. Restul zilelor şi le-a petrecut în această peşteră, în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori din primele veacuri creştine.

Viaţa lui plină de sfinţenie s-a sfârşit prea devreme. Spune tradiţia populară că, pe când îşi făcea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celălalt al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sfântul Ioan de la Prislop. Trupul său a fost îngropat într-un loc rămas necunoscut de nişte călugări, care l-au luat şi l-au dus în Ţara Românească.

De-atunci, „casa sfântului” a devenit un loc de pelerinaj şi de reculegere sufletească pentru toţi cei ce caută alinare, mângâiere şi întărire în locurile frumoase ale Prislopului.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO Accident la Românești: Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier

Publicat

Publicitate

Trei persoane, printre care și un copil, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs în urmă cu puțin timp, în localitatea Dămideni. În eveniment au fost implicate două autoturisme, în care erau, în total, cinci persoane.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere, dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD, dar și două echipaje aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că toate persoanele erau ieșite din autovehicule. Trei dintre acestea, un bărbat, o femeie și o fetiță, care se aflau într-unul dintre autoturisme, au fost rănite. Victimele au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending