Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremur noaptea trecută, în judeţul Vrancea. Detalii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora 00:25, în judeţul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 122,5 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 38 kilometri vest de Focşani, 61 km nord de Buzău, 73 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km est de Braşov, 96 km sud-vest de Bârlad, 98 km nord-est de Ploieşti şi tot 98 km sud de Bacău.

De la începutul lunii iulie, în România s-au produs trei cutremure cu magnitudini între 2 şi 3,4.

În acest an, cea mai puternică mişcare tectonică, de magnitudine 4,3, a avut loc în judeţul Vrancea, în data de 15 ianuarie, la o adâncime de 74 de kilometri, iar anul trecut în data de 14 februarie s-a produs un seism de 5,7 în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.AGERPRES

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

O nouă zi caniculară, astăzi, la Botoșani. Măsuri pentru diminuarea disconfortului termic

Publicat

Publicitate

O nouă zi caniculară, astăzi, la Botoșani. Maximele se vor situa, în general, între 33 și 35 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală se va situa în jurul valorii de 80 de unități.
Pentru a trece cu bine de această perioadă, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:
efectuaţi deplasări în primele ore ale dimineţii sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul;
evitaţi aglomeraţiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00;
purtaţi haine lejere, subţiri, deschise la culoare, pălării şi ochelari de soare;
evitaţi băuturile ce conţin alcool, cofeină sau zahăr;
consumaţi 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe sau ceaiuri;
mâncaţi fructe şi legume şi evitaţi alimentele cu un conţinut mare de grăsimi;
păstraţi legătura cu persoanele în vârstă din familia dumneavoastră, interesați-vă de starea de sănătate a acestora şi oferiţi-le asistenţă la nevoie;
nu lăsaţi copiii / animalele de companie singuri/singure în autoturisme;
creaţi un ambient care să nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului.
Pentru a preveni incendiile, vă recomandăm să:
respectați normele de prevenire și stingere a incendiilor;
nu utilizați focul deschis în zonele cu vegetație uscată, la distanțe mici față de locurile cu pericol de explozie sau față de materiale combustibile, fără a-l supraveghea și asigura prin măsuri corespunzătoare;
nu expuneți la soare sau în zone supraîncălzite recipiente sau rezervoare ce conțin lichide inflamabile sau gaze sub presiune;
pregătiți hrana prin utilizarea focului deschis doar în locurile special amenajate, în condiții și la distanțe care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți;
nu aruncați țigările nestinse în apropierea vegetației uscate;
nu lăsați copiii nesupravegheați, cu mijloace ce pot produce aprinderea (chibrituri, brichete etc.).

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Mai mulți copii din Parohia Tudor Vladimirescu, din Botoșani, au avut parte de o excursie plină de surprize

Publicat

Publicitate

Zece copii din Parohia Tudor Vladimirescu, din Botoșani, au primit sâmbătă un cadou care le-a mers la suflet, și anume o excursie binemeritată la Iași. Bucuria copiilor a fost pusă la cale de părintele paroh Felix-Petru Prisecariu.

Prima oprire a fost la Catedrala Mitropolitană din Iași, acolo unde s-au închinat la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar apoi, cu binecuvântarea Sfintei, au pornit la pas pe străzile Iașului și au vizitat următoarele obiective: Piața Unirii, Bulevardul Independenței, Statuia Independenței, Universitatea de Medicina și Farmacie G.T Popa, Mănăstirea Golia, Gradina Palas, Mănăstirea Trei Ierarhi, Palatul Culturii, Muzeul Mitropolitan, Stadionul Emil Alexandrescu, Parcul Expoziției și Lacul Ciric, acolo unde au avut parte de o surpriză inedită.

Bucuria copiilor a fost fără margini și au mărturisit că așteaptă cu nerăbdare să viziteze și alt oraș, după promisiunea părintelui, care ne-a dezvăluit că în perioada imediat următoare vrea să îi ducă pe copii la Suceava, acolo unde sunt numeroase obiective turistice încărcate de istorie și înconjurate de peisaje de vis. De această dată, însă, mai mulți copii au cerut să facă parte din gașca excursioniștilor

„Toată vizita a fost o încântare pentru copiii care acum așteaptă să viziteze și alte orașe. Ne dorim să fie cât mai mulți copii!”, a spus părintele Felix Prisecariu, cunoscut pentru implicare sa în viața comunității.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfântul Mare Mucenic Procopie şi mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia

Publicat

Publicitate

Acest Mucenic al lui Hristos a trăit pe vremea lui Dioclețian, trăgându-se din Ierusalim, născut din tată credincios, anume Hristofor, și dintr-o mamă necredincioasă, Teodosia cu numele, iar numele lui, cel dintâi era Neania, fiindcă după botez, a primit numele de Procopie.

Și, murind tatăl său, mama sa l-a crescut în credința păgânească, învățându-l închinarea la idoli. Dar tânărul Neania, fiind isteț la minte, a deprins, repede, învățătura cărților filozofiei elinești. Și, ajungând la vârsta bărbatului desăvârșit, mama sa a voit să-l facă ostaș destoinic, în slujba împăratului. Și a ajuns dregător al Alexandriei.
Dar, mergând pe drum, cu două sute de ostași, cu porunca să omoare pe creștini, a auzit un glas chemându-l pe nume, Neania. Deci, rugându-se Sfântul să i se arate, mai lămurit, cine este cel ce grăia, i s-a arătat lui o cruce în chipul cristalului și glas s-a făcut de la cruce, zicând: „Eu sunt Hristos cel răstignit, Fiul lui Dumnezeu”. Și l-a învățat toată taina credinței noastre. Iar el, întorcându-se la Schitopolis, a poruncit unui argintar să-i facă o cruce, la fel cu aceea ce i se arătase, o cruce cu trei icoane.

Deci, fiind părat de mama sa, că este creștin, Sfântul a fost trimis spre cercetare la Paulin, dregătorul din Cezareea Palestinei. Și, neplecându-se el să jertfească idolilor, a fost bătut cumplit, încât l-au închis în temniță aproape mort. Dar, fiind vindecat de un înger, au venit la credința o mulțime de închinători la idoli, între alții și mama sa, Teodosia.

Și, mărturisind ei pe Hristos-Dumnezeu, li s-au tăiat capetele. Atunci, dregătorul a hotărât și asupra Sfântului Procopie judecată de moarte, adică, să i se taie capul cu sabia. Și, scoțându-l afară din cetate, la locul cel de moarte, Sfântul și-a făcut rugăciunea sa pentru cetate, pentru popoare, pentru cei din primejdii, pentru sărmanii, ca toți să fie păziți prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Apoi, cu bucurie, și-a plecat sub sabie cinstitul său cap și, tăindu-l, și-a dat sufletul pentru Dumnezeul său, în ziua de opt a lunii lui iulie (+303).

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, s-a stins din viață. Conducea această comună din 2004

Publicat

Publicitate

Primarul comunei Coșula, Mircia Acatrinei, care a condus această comună timp de cinci mandate, în perioada 2004-2024, a încetat astăzi din viață mai puțin de o lună de zile după ce a fost confirmat prin vot ca primar al acestei comune.

Liderii Consiliului Județean Botoșani au transmis deja condoleanțe familiei și au transmis îndurerați că sunt alături de întreaga comunitate de la Coșula.

“Comuna Coșula este mai săracă, de astăzi! A pierdut un OM destoinic, un bun gospodar, care ani de zile și-a servit comunitatea cu demnitate, cu toată priceperea și cu toate resursele!

Am sperat, ne-am rugat pentru însănătoșirea sa, dar moartea a fost mai puternică și ni l-a smuls dintre noi. De acum înainte nu-l vom mai vedea decât prin fereastra amintirilor pe domnul primar Mircia Acatrinei. Nu ne rămâne decât să îl păstrăm în inimile noastre tot restul vieții.

Binecuvântată să-i fie odihna veșnică! Fie ca sufletul său, plin de o bunătate infinită, să-și găsească pacea veșnică, iar Părintele Ceresc să îl odihnească în pace între cei bineplăcuți Lui.

A fost viceprimarul comunei Copălău aproape două mandate până în anul 2003 când, în urma eforturilor susținute, a reușit să reînființeze prin lege comuna Coșula.

Publicitate

Primar al comunei Coșula timp de cinci mandate, în perioada 2004-2024, domnul Mircia Acatrinei a căutat necontenit să îmbunătățească viața comunității, dovedind în toată activitatea sa perseverență, consecvență și profesionalism. În cele cinci mandate a avut o atitudine onestă și verticală în relația cu cetățenii, depunând toate eforturile omenești pentru atragerea de investiții și dezvoltarea comunei. În iunie a câștigat un nou mandat de primar, însă… Omul Mircia Acatrinei s-a stins, rămân faptele și realizările domniei sale în memoria colectivă.

Mircia Acatrinei nu a fost doar primarul comunei Coșula, ci a fost unul dintre liderii social-democrați care și-a câștigat încrederea comunității datorită felului în care a știut să pună interesul oamenilor înainte de orice. A fost un prieten și un coleg bun, înzestrat cu calm, consecvență și dăruire. În toată activitatea sa a lăsat o puternică amprentă asupra tuturor celor care l-au întâlnit, fiind considerat un exemplu de determinare.

Profund îndurerați, suntem alături de familia îndoliată! Acum, în aceste clipe de adâncă tristețe, este foarte greu să găsim cuvintele, pentru că nimic nu mai poate mângâia sufletele familiei greu încercate. Transmitem pe această cale sincere condoleanțe și sperăm din tot sufletul ca prezența și sentimentele de compasiune ale rudelor, prietenilor și tuturor celor care le sunt alături în aceste clipe grele, să le aducă alinare și mângâiere.

Publicitate

Vom păstra cu gratitudine și respect amintirea neîntinată în conștiința și sufletele noastre. Nu te vom uita niciodată, domnule primar!

Dumnezeu să-l ierte și să-i primească sufletul în grădina Sa!

Doamne, odihnește-l în pace pe domnul primar!”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending