Connect with us

Eveniment

Cutremur într-o zonă mai puțin obișnuită din România

Publicat

Publicitate

Un cutremur slab s-a produs, sâmbătă la amiază, într-o zonă mai puțin obișnuită din România.

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în data de 03 iunie 2023, la ora 13:15:40 – ora locală a României, s-a produs în Transilvania, Hunedoara, un cutremur slab, cu magnitudinea ml 2.3.

Seismul a avut loc la adâncimea de 15 kilometri.

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 kilometri Sud de Hunedoara, 44 kilometri Nord-Vest de Târgu Jiu, 56 kilometri Sud de Deva, 85 kilometri Est de Reșița, 86 kilometri Nord de Drobeta-Turnu Severin și 90 kilometri Sud-Vest de Alba Iulia.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vacanță la mare cu buget redus: Prețurile din mai pe litoralul românesc. Unde și cu cât te poți caza în mai 2025

Publicat

Publicitate

„Litoralul pentru toți” 2025 a început: Cât costă o vacanță la mare în luna mai. Prețuri de extrasezon în stațiunile românești

Programul „Litoralul pentru toți” revine în forță în 2025, oferind românilor șansa de a se bucura de o vacanță la malul mării la prețuri mult reduse. Începând cu luna mai, hotelierii din mai multe stațiuni de pe litoral au pus la bătaie oferte avantajoase, cu tarife ce pornesc de la câteva sute de lei pentru un sejur complet.

Turiștii care vor să-și petreaca sejurul la mare în extrasezon, atunci cand stațiunile și plaja sunt mai puțin aglomerate, au acces la reduceri semnificative la tariful de cazare, potrivit litoralulromanesc.ro.

Aceste reduceri sunt pentru sejururile de 6 nopți.

Programul se derulează primăvara, în perioada 3 mai – 20 iunie, respectiv toamna între 1 septembrie și 15 octombrie.

Participă hoteluri de 2, 3 si 4 stele din stațiunile de pe litoralul românesc.

Publicitate

În primăvara anului 2025, sunt oferte de la 85 de lei cazare pe noapte la hotel de două stele, până la 475 de lei pe noapte, la hotel de trei stele. Unele oferte nu includ masa, însă altele au mic dejun inclus.

Sunt și variante de cazare la 101-134 de lei pe noapte, fără masă, de exemplu, în stațiunea Jupiter, la trei stele. În Costinești, prețurile variază de la 126 de lei pe noapte la 200 de lei pe noapte. În Neptun-Olimp, ofertele sunt de la 146 lei la 220 lei pe noapte.

Cei interesați au acces la cazare în stațiunile Mamaia, Eforie Sud, Eforie Nord, Saturn, Jupiter, Neptun-Olimp, Costinești, Mangalia.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Povestea candidatului aflat sub control judiciar, bănuit de luare de mită, votat de o majoritate covârșitoare

Publicat

Publicitate

Un candidat la o primărie de comună din județul Botoșani, plasat sub control judiciar de DNA, pentru luare de mită, a reușit să câștige alegerile locale. Scrutinul a fost organizat după ce primarul ales în vara anului trecut a decedat. Pe 4 mai, în mai multe administrații locale din țarǎ unde nu existau anumiți aleși locali s-au organizat alegeri locale, relatează ADEVĂRUL.

În comuna Coșula, județul Botoșani, pe 4 mai, au avut loc alegeri locale parțiale. Localnicii au fost chemați la urne pentru a-și alege primarul. Postul a rămas vacant după ce fostul primar, Mircia Acatrinei, a decedat la numai o lună după ce câștigase un nou mandat, la alegerile locale din vara lui 2024.

Viceprimarul bănuit de luare de mită

La alegerile de duminică, 4 mai 2025, cele mai multe voturi le-a obținut Neculai Șchiopul, candidatul PSD la primăria Coșula aflat în atenția DNA și sub control judiciar, bănuit de luare de mită.

Până la alegerile de pe 4 mai, Neculai Șchiopu a îndeplinit funcția de viceprimar al comunei Coșula. Tot el a asigurat și interimatul după decesul primarului Mircia Acatrinei. Pe 7 aprilie 2025, cu aproximativ o lună înaintea alegerilor locale, Neculai Șchiopu a fost săltat de DNA și dus la audieri la Suceava.

Procurorii anti-corupție îl bănuiesc de luare de mită. După audieri, a fost pusă în mișcare și acțiunea penală, iar viceprimarul de la Coșula a ajuns sub control judiciar. Conform unui comunicat al DNA, Neculai Șchiopu ar fi cerut de la un agent economic care avea un contract de lucrări publice în comuna Coșula materiale de construcție în valoare de peste 30.000 de lei, precizează ADEVĂRUL.

Publicitate

„În cauză s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar, începând cu data de 07 aprilie 2025, pe o perioadă de 60 de zile, față de inculpatul Șchiopu Neculai viceprimar al comunei Coșula, județul Botoșani, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.(…) La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, inculpatul Șchiopu Neculai, în calitatea menționată, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de contrucții în valoare de peste 30.000 lei”, se arată în comunicatul DNA din 7 aprilie 2025.

Din viceprimar anchetat de DNA, primar cu majoritate de voturi

Culmea, cu o zi înainte de fi ridicat și dus la audieri, viceprimarul Neculai Șchiopu și-a anunțat candidatura la Primăria Coșula, fiind susținut de PSD.

Adică, din interimar să devină primar cu acte-n regulă. Nici ancheta DNA, nici acuzațiile de luare de mită și nici controlul judiciar nu l-au oprit pe viceprimar în a-și depune candidatura și a-și face campanie în toată comuna. De altfel, nici nu există vreo opreliște legală pentru a candida sau pentru a exercita funcția de primar. Și asta în condițiile în care asupra viceprimarului încă planează prezumția de nevinovăție.

Problemele cu DNA nu i-au impresionat nici pe localnicii din Coșula. Neculai Șchiopu a câștigat alegerile cu o majoritate confortabilă. Mai precis, a obținut 712 voturi, adică 64.14% din preferințele electoratului. Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră, le-a transmis alegătorilor, noul primar din Coșula.

Sursa: ADEVĂRUL

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul și Dreptul Iov, mult răbdătorul

Publicat

Publicitate

Iov a trăit in Avsitida, un teritoriu amplasat intre Arabia si Idumeea. Pe tatăl lui Iov îl chema Zaret, iar pe mama sa, Vosora. Iov este o persoana istorica extrem de importanta si nu o legenda sau un mit așa cum obișnuiau sa spună păgânii.

Existenta istorica a lui Iov este certificata de Iezechiel, care îl descrie ca fiind unul din cei mai mari drepți ai Vechiului Testament, pe aceeași treapta cu Daniel si Noe. Isus, fiul lui Sirah – Iov, de-a lungul vieții sale a ținut fără vreo abatere calea dreptății; Iov este un adevărat model de răbdare pentru credincioșii de pretutindeni. În scrierile bisericești. Sfântul si dreptul Iov este prezentat ca fiind un barbat cinstit, drept, cu teama de Dumnezeu si înstărit.

Pe când împlinise 70 de ani, Dumnezeu a îngăduit ca asupra lui sa cada cumplite ispite aduse de necurat. In nu mai mult de o zi Iov a rămas fără avere, dar si fara fii sau fiice, toți murind. Mai apoi, Iov cade victima unor boli cumplite, trupul sau devenind o rana imensa din cap si pana in picioare. Cu toate acestea, Iov niciodată nu a grăit rău împotriva bunul Dumnezeu ci a continuat cu răbdare sa îndure toate bolile pana la sfârșit.

Trebuie sa amintim si cuvintele acestuia: „Gol am ieșit din pântecele mamei mele si gol mă voi întoarce in pământ.” Dând dovada de putere rezistând la toate cele indurate, Marele si Bunul Dumnezeu il făcu sănătos, ii oferă bogații mai mari decât cele avute anterior. Mai mult, i-a durut alți șapte fii si trei fiice, la fel de mulți copii cați ii muriseră. Sfântul Iov a mai trăit inca 170 de ani dupa aceasta mare încercare, paradind pamantul acesta la vârsta de 248 de ani.

In toti anii pe care i-a mai petrecut pe pamant, dreptul Iov a dus slava Creatorului. Nu in ultimul rând, Iov este considerat de credincioșii de pretutindeni ca fiind pilda de răbdare in încercările care au fost îngăduite de Dumnezeu.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Spectacol pe cer în mai: Curentul de meteori Eta Aquaride, născut din cometa Halley, își face apariția

Publicat

Publicitate

În luna mai se poate observa curentul de meteori Eta Aquaride, ce are maximul în noaptea de 6 mai, când se pot vedea între 40 şi 85 de meteori pe oră. Meteorii provin din celebra cometă Halley.

Dacă alte ploi de stele se pot observa imediat după apus, meteorii Eta Aquaride sunt vizibili abia după miezul nopţii spre dimineaţă.

Aceştia sunt meteori rapizi, care călătoresc pe cer cu aproximativ 66 de kilometri pe secundă.

Pentru observarea acestora nu sunt necesare echipamente speciale, cum ar fi telescoape sau binoclu. Este suficient doar să privim cerul într-o zonă în care să nu fie lumină artificială, şi să lăsam ochii să se adapteze la întuneric timp de cel puţin 30 de minute. Este indicată evitarea folosiri telefonului.

Cometa Halley

Cometa Halley trece prin sistemul solar interior la fiecare 76 de ani şi de fiecare dată se creează un nou flux de particule pe măsură ce se separă de cometă datorită încălzirii de la Soare.

Deoarece multe dintre aceste particule orbitează de peste două mii de ani, în prezent, pot întâlni Pământul oricând pentru o perioadă de şase săptămâni, de la mijlocul lunii aprilie până la sfârşitul lunii mai. Trebuie remarcat faptul că particulele pe care le vedem ca meteori s-au separat de cometă cu multe sute de ani în urmă, deoarece orbita actuală a cometei nu traversează orbita Pământului, potrivit www.space.com. Cometa Halley va intra în sistemul solar în 2061.

Publicitate

Curentul de meteori Eta Aquaride

Curentul de meteori Eta Aquaride este activ între 15 aprilie şi 27 mai 2023. Similar cu ploaia de meteori Orionide din octombrie, ploaia de meteori Eta Aquaride este cauzată de gheaţă şi praf lăsate în urmă de cometa Halley. Când Pământul trece printre resturile cometei, „fărâmăturile de cometă” se încălzesc pe măsură ce intră în atmosfera Pământului, producând „stele căzătoare” impresionante care străbat cerul.

Cometa poartă numele astronomului englez Edmond Halley, care a examinat rapoarte despre comete ce s-au apropiat de Pământ în 1531, 1607 şi 1682. El a concluzionat că aceste observări erau toate ale aceleiaşi comete. Halley a prezis că această cometă se va întoarce în 1758. Deşi nu a trăit pentru a vedea revenirea prezisă corect a cometei, ea a fost numită mai târziu în onoarea astronomului, potrivit Agerpres.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending