Connect with us
Publicitate

Eveniment

Cutremur cu magnitudine de 3.4 produs, miercuri dimineață, în Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur cu magnitudine de 3.4 s-a produs, miercuri dimineață, în Vrancea. Seismul a avut loc la adâncimea de 75 de kilometri.

Potrivit Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului, în data de 12 aprilie 2023, la ora 07:16:40 – ora locală a României, s-a produs în Zona Seismică VRANCEA, VRANCEA, un cutremur slab, cu magnitudinea ml 3.4.

Sekismul s-a produs la adâncimea de 75 de kilometri.

Publicitate

Potrivit sursei citate, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 41 kilometri Vest de Focșani, 69 kilometri Est de Sfântu-Gheorghe, 72 de kilometri Nord de Buzău, 84 kilometri Est de Brașov, 87 kilometri Sud de Bacău și 91 kilometri Sud-Vest de Bârlad.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Eveniment plin de emoție la Avrămeni! Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului” a ajuns la ediția a VI-a

Publicat

Publicitate
În a treia duminică după Paști, la Biserica Sfântul Dumitru din parohia Avrămeni, în cadrul Cercului Pastoral ”Sf.Mc. Efrem cel Nou”, protopopiatul Săveni, s-a desfășurat Festivalul de pricesne „Patimile și Învierea Domnului”, ediția a VI-a.
Pe o scenă amenajată în curtea Bisericii, s-au prezentat și au cântat în costume tradiționale, grupurile vocale aparținând parohiilor implicate: Adășeni, Avrămeni, Aurel Vlaicu, Flondora, Tudor Vladimirescu, Zahoreni precum și ATOR Zoițani.
Cu acest binecuvântat prilej, preotul paroh Alin Rățoi și-a exprimat bucuria de a găzdui această manifestare cultural-religioasă, apreciind colaborarea cu enoriașii și credincioșii care și-au arătat disponibilitatea de fi prezenți la activitate, remarcând de asemenea că interesul față de astfel de acțiuni a crescut anual.
Totodată , a precizat că organizarea evenimentului a fost susținută de către voluntari din parohie, resursele proprii implicate fiind obținute din donațiile enoriașilor.
În cuvintele de apreciere adresate la final, părintele Dan Muraru, misionar protopopesc al Protopopiatului Saveni, a reamintit acest îndemn pe care îl întâlnim la Sfânta Liturghie: „cu o inimă şi cu o gură”, ca o actualizare a fragmentului scripturistic: „Iar Dumnezeul răbdării şi al mângâierii să vă dea vouă a gândi la fel unii pentru alţii, după Iisus Hristos, pentru ca toţi laolaltă şi cu o singură gură să slăviţi pe Dumnezeu şi Tatăl Domnului nostru Iisus Hristos” (Romani 15, 5-6).
Priceasna sau cântarea religioasă este un mod de manifestare a gândurilor, trăirilor și învățăturilor Bisericii. Prin pricesne dobândim și o educație religioasă, descoperind drumul către Dumnezeu, a mai spus părintele.
De asemenea, părintele Ciprian Strâmbu, într-un discurs plin de emoție și-a luat rămas bun de la credincioși și colegii preoți, domnia sa beneficiind de un transfer la o altă parohie.
În final, s-au adresat urări tuturor femeilor creștine prezente, cu prilejul Duminicii Mironosițelor.

Citeste mai mult

Eveniment

(P) VIDEO: Lucian Trufin „Soluția pentru a ține tinerii în Botoșani e să îi învățăm o meserie bine plătită, după modelul școlii de meserii de la Vlăsinești”

Publicat

Publicitate

Candidatul PSD pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani consideră că cel mai eficient mod pentru a-i determina pe tineri să nu mai plece la muncă în străinătate sau în alte județe este de a le oferi posibilitatea de a munci în Botoșani pe un salariu decent. Iar soluția prin care se poate realiza acest lucru este înființarea școlilor de meserii, după modelul școlii înființate de Lucian Trufin la Vlăsinești în perioada în care era primarul localității.

Cred că un tânăr care învață o meserie care îi asigură în Botoșani un salariu de 1.000 – 1.400 de euro pe lună, nu va mai pleca la muncă în altă parte. Acest lucru este posibil. Eu nu vă spun povești și nici generalități cum spun alții. Eu vă vorbesc de lucruri concrete, din propria mea experiență de primar care a înființat o școală de meserii la Vlăsinești. Deci soluția există și o putem multiplica în tot județul. Există soluții pentru un trai mai bun!”, a declarat candidatul PSD pentru Consiliul Județean.

Modelul de succes al școlii de meserii de  la Vlăsinești

Publicitate

Într-adevăr, Școala Profesională „Gheorghe Burac” a fost înființată în Vlăsinești în anul 2015, iar până acum a format mai multe generații de mecanici și conducători profesioniști de utilaje agricole, care au fost angajați de firmele de profil din zonă. După angajarea primilor absolvenți pe salarii foarte bune, chiar de invidiat pentru mediul rural, cererile de înscriere au explodat, fiind necesară introducerea unui examen de admitere pentru a selecta viitorii elevi. Pe lângă școala propriu-zisă există și un atelier pentru practica mecanică agricolă, care a fost modernizat cu bani europeni. Practica agricolă e parcursă de elevi direct „în brazdă”, cu utilaje de ultimă generație. Elevii primesc o bursă lunară, iar școala le asigură pregătirea gratuită pentru obținerea permisului de conducere la categoriile B și Tr. (tractor).

Modelul poate fi multiplicat în tot județul

Putem înființa astfel de școli de meserii în mai multe zone din județ, în funcție de specificul activităților economice din fiecare regiune. E important să discutăm cu antreprenorii, să vedem care sunt calificările de care au nevoie, iar apoi înființăm școli de meserii pe profilul corespunzător. Asta le oferă oamenilor de afaceri forța de muncă specializată de care au nevoie, iar tinerii știu sigur că, dacă sunt serioși și învață meseria respectivă, vor avea un loc de muncă bine plătit”, a explicat Lucian Trufin.

Publicitate

Școlile de meserii vor atrage și noi investiții în Botoșani

Candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean spune că astfel de școli nu vor rezolva doar problema forței de muncă pentru antreprenori existenți și a tinerilor care vor să muncească pe un salariul decent. Totodată, școlile de meserii vor atrage noi investiții.

Investitorii își dezvoltă activitățile economice acolo unde știu că au forța de muncă specializată pentru profilul lor. Când vor vedea că Botoșaniul pregătește tineri în mai multe meserii foarte căutate, vor fi interesați să-și deschidă afacerea în Botoșani. Dacă le mai oferim și facilitățile pentru producția locală pe care le-am inclus în programul Fabricat în Botoșani, atunci cu siguranță vor fi interesați să investească în județul nostru. Iar asta va genera o cerere și mai mare de specialiști, deci o perspectivă sigură pentru tinerii serioși din județul nostru”, a mai precizat candidatul PSD pentru șefia Consiliului Județean, Lucian Trufin.

Publicitate

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Ei sunt cei care intră în foc, doar câțiva dintre pompierii din Botoșani care au limitat un dezastru într-un bloc din oraș

Publicat

Publicitate

Ei sunt câțiva dintre colegii care au intervenit, aseară, pentru stingerea unui incendiu într-un apartament, pe strada Vârnav din municipiul Botoșani.

Își fac meseria cu dăruire, iar acest lucru îl știu cel mai bine oamenii care au avut nevoie de ajutor, în situații de urgență.
Aseară, Un incendiu violent a izbucnit, într-un bloc de pe strada Vârnav din municipiul Botoșani. Mai multe bunuri din bucătăria unui apartament, situat la etajul III, au fost cuprinse de flăcări. Când s-a produs evenimentul, proprietarii nu erau acasă. Vecinii au simțit miros de fum și au sunat după ajutor, la pompieri.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu două autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD.

Publicitate

Când au ajuns echipajele de salvatori, ardeau bunurile din balcon și bucătărie, cu degajări mari de fum.

Pompierii au intervenit rapid, astfel încât flăcările să nu se extindă. Aceștia au folosit și un ventilator pentru evacuarea fumului din interiorul scării de bloc.

Nu s-a impus evacuarea locatarilor.

Publicitate

Au ars un aragaz, mobila de bucătărie și trei geamuri termopan.

Intervenția a fost îngreunată din cauza mașinilor care erau parcate lângă bloc, în locuri neamenajate.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Publicitate

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

▪️verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

▪️nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

Publicitate

▪️la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

▪️ verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

▪️nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

▪️nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

▪️instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

▪️ amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2024: Sfânta Muceniță Lidia din Filipini

Publicat

Publicitate

„Treci în Macedonia şi ne ajută.” (Faptele Apostolilor 16, 9) – este rugămintea unui bărbat macedonean ce i s-a arătat într-o vedenie Sfântului Apostol Pavel pe când se afla în Troa (în timpul celei de-a doua călătorii misionare). Considerând această vedere glasul lui Dumnezeu, Sfântul Pavel a decis fără întârziere să treacă în cealaltă parte a Europei, în estul Macedoniei, în Filipi, luându-i cu sine și pe cei care îl însoțeau: Timotei, Sila și Luca. A debarcat în Kavala și de acolo a plecat spre Filipi. În afara orașului Filipi și în apropiere de malurile râului Zygaktis era locul de rugăciune evreiesc și acolo Sfântul Pavel a întâlnit un grup de femei muncitoare. Între aceste femei, adunate la râu, Apostolul Pavel a propovăduit pentru prima dată în Europa Cuvântul Evangheliei Domnului. Femeile temătoare de Dumnezeu au ascultat cu atenție și cu evlavie cuvintele necunoscutului iudeu. Dar dintre acestea cea mai entuziasmată s-a arătat Lidia, o femeie vânzătoare de porfiră, din cetatea Tiatirelor, temătoare de Dumnezeu. „Acesteia Dumnezeu i-a deschis inima ca să ia aminte la cele grăite de Pavel” (Faptele Apostolilor 16, 14). În interiorul Lidiei s-a produs un cutremur. Inima ei era mereu neliniștită căci nu putea să se jertfească zeilor și zeițelor care se dedau orgiilor. Cunoscuse legea lui Israel care aprinsese în sufletul ei setea de al căuta pe Mesia și auzea acum pentru prima dată pe Apostolul Pavel vorbind despre Răscumpărătorul lumii. Lidia a îmbrățișat fără nici o obiecție noua învățătură, a crezut în Hristos și a mărturisit categoric că și ea vrea să devină creștină. Și Sfântul Apostolul Pavel și-a încheiat activitatea sa misionară, iar în apele râului Zygaktis a botezat-o pe Lidia, prima creștină din Europa, primul membru al Primei Biserici Creștine din Grecia. Inima ei s-a umplut îndată de sentimente de recunoștință și mulțumire față de cei care i-au deschis ochii sufletului și invitându-i în casa sa a cerut să-i găzduiască, zicând: De m-aţi socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneţi. Şi ne-a făcut să rămânem (Faptele Apostolilor 16, 15). Biserica noastră ortodoxă o cinstește pe Sfânta Lidia ca pe una întocmai cu Apostolii, iar pe locul sfânt al botezului ei de pe malul râului Zigaktis s-a ridicat o bisericuță, asemănătoare cu bazilicile paleocreștine din Filippi.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending