Connect with us
Publicitate

Eveniment

Curtea Internațională de Justiție a dispus oprirea războiului din Ucraina

Publicat

Publicitate

Potrivit deciziei din 16 martie, luată cu 13 voturi ”pentru”, Federația Rusă trebuie să suspende imediat operațiunile militare începute din 24 februarie pe teritoriul Ucrainei. Este decizia Curții Internaționale de Justiție de la Haga care a dispus oprirea războiului din Ucraina, relatează alba24.ro

CIJ mai arată că Rusia trebuie de asemenea să garanteze că toate forţele aflate sub controlul său sau pe care le susţine nu mai continuă operaţiunea militară.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, s-a pronunţat miercuri în procesul deschis de Kiev care cere celui mai înalt tribunal al ONU să ordone Moscovei că înceteze imediat invazia din Ucraina, în ceea ce va fi primul verdict al unui tribunal internaţional de la izbucnirea războiului în urmă cu aproape trei săptămâni.

Ucraina acuză Rusia de încălcarea Convenţiei din 1948 privind genocidul şi cere curţii să ordone încetarea imediată a ostilităţilor. Totodată, Ucraina mai cere judecătorilor să decidă că nu există o justificare legală pentru invazie.

Rusia a boicotat audierile la 7 martie şi 8 martie. Însă, într-un document scris, Moscova a respins competenţa curţii cu privire la speţa prezentată de Ucraina.

Agenţia dpa aminteşte că, deşi verdictele CIJ au caracter obligatoriu şi nu există posibilitatea unui recurs, curtea nu are puteri executive care să-i permită să le pună efectiv în aplicare.

Publicitate

La începutul lunii, o echipă avansată a Curţii Penale Internaţionale (CPI) de la Haga pleca în „regiunea Ucrainei” pentru a începe investigarea unor posibile crime de război, a declarat procurorul principal al instituţiei într-un interviu acordat Reuters.

De facto, soldaţii ruşi trag cu tancul sau cu armele în civili (copii, bătrâni, femei, jurnalişti străini).

Rusia şi Ucraina nu sunt membre ale CPI, iar Moscova nu recunoaşte curtea, care a fost înfiinţată în 1997 şi deschisă la Haga în 2002.

Publicitate

Însă, deşi nu este membră a Curţii Penale de Justiţie, Ucraina a semnat în 2014 o declaraţie prin care acordă instanţei jurisdicţia asupra presupuselor crime grave comise pe teritoriul său începând din 2014, indiferent de naţionalitatea autorilor.

CPI, care are 123 de state membre, urmăreşte în justiţie persoanele responsabile de cele mai grave atrocităţi atunci când o ţară nu poate sau nu doreşte să facă acest lucru.

Curtea de la Haga a fost înfiinţată la finele celui De-al Doilea Război Mondial pentru a rezolva disputele dintre statele membre ONU.

Între timp, Senatul american îl numeşte pe Vladimir Putin criminal de război pentru „atrocităţile comise împotriva poporului ucrainean”.

Rusia, exclusă din Consiliul Europei
Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o şedinţă extraordinară, excluderea Rusiei din această organizaţie paneuropeană, după 26 de ani de apartenenţă.

Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina.

Moscova a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din municipiul Botoșani, reținut pentru înșelăciune

Publicat

Publicitate

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui bărbat de 51 de ani, din municipiul Botoșani, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, la data de 12 septembrie a.c., în timp ce se afla în Piața Centrală, din municipiul Botoșani, ar fi promis victimei că-i va oferi anumite bunuri, contra sumei de 450 de lei, pe care a primit-o de la aceasta, ulterior, neîndeplinidu-și promisiunea, întrucât nu deținea bunurile respective.

 

Acesta a fost introdus în centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Razie de amploare a polițiștilor în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, cu sprijinul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, a Inspectoratului General pentru Imigrări, a Inspectoratului Județean de Jandarmi  și a reprezentanților S.C. Locativa S.A. au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și pentru verificarea legalității persoanelor care locuisc în imobile aparținând S.C. Locativa,  din  zona Parcul Tineretului, Centrul Vechi, zona străzii Adrian Adamiu, ANL Cișmea și Textila.

 

Activitățile au fost desfășurate la data de 19 septembrie a.c., în intervalul orar 07:00-13:00, prilej cu care au fost legitimate 340 de persoane, 9 dintre acestea fiind supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere, iar față de 3 persoane a fost dispusă măsura sancționării contravenționale pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

De asemenena, au fost controlate 280 de imobile aparținând S.C. Locativa S.A., prilej cu care au fost identificate cinci persoane vizate de anchete penale în curs, care au fost conduse la sediul poliției, ulterior față de două dintre acestea fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

 

Publicitate

În acelasși context, au fost controlate peste 100 de autovehicule, depistate în zonele vizate de polițiști, ia în urma neregulilor constatate au fost aplicate 52 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 22.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un pompier din Botoșani și-a aniversat ziua de naștere dăruind jucării și dulciuri copiilor din zonele afectate de inundații

Publicat

Publicitate

Ei văd și simt lucrurile altfel, iar aceste zile, în care s-au văzut nevoiți să își părăsească propria casă, le vor rămâne în minte pentru totdeauna. Sunt puternici și speră să treacă mai repede această perioadă, să nu mai vadă doar noroi și mormane de gunoaie în locurile în care până odinioară se jucau.
Zâmbesc când își dau seama că pompierii și celelalte forțe de intervenție sunt acolo pentru ei. Să le ofere ajutor necondiționat.

Mai mult decât mâncare, apă, îmbrăcăminte și cazare, au nevoie de acele gesturi care să îi ajute să uite clipele trăite pe timpul și după inundații, să se simtă în siguranță.

O îmbrățișare, un zâmbet, o strângere de mână, o jucărie și ceva dulce – toate le-au făcut, astăzi, ziua mai frumoasă. Le-au primit în dar de la pompierii botoșăneni. Lor le-au fost oferite de un coleg care ieri și-a sărbătorit ziua de naștere și a vrut să dăruiască la rândul său bucurie.

Și ce poate fi mai emoționant decât un copil care se agață de gâtul tău și se simte, dintr-o dată, puternic?

Ziua de astăzi este a lor și a tuturor celor care dau o mână de ajutor!

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

A plătit 2.000 de euro pentru dreptul de a rămâne ilegal într-un stat Schengen

Publicat

Publicitate

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări în privinţa unui bărbat, cu cetățenie R. Moldova, care a prezentat la controlul de frontieră un permis de ședere cu însemnele autorităților din Polonia, care era fals.

În data de 19 septembrie a.c., în jurul orei 19.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca – ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control, pasager într-un autocar, un bărbat, cetățean moldovean, în vârstă de 25 de ani.
La controlul de frontieră, pe lângă pașaportul moldovenesc, bărbatul a prezentat și un permis de ședere cu datele de identificare și fotografia proprie, având caracteristici similare celor eliberate de către autoritățile din Polonia.
Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, colegii noştri au efectuat verificări suplimentare, ocazie cu care au constatat că permisul de ședere în cauză nu îndeplinește condițiile de formă și fond ale unuia autentic, fiind fals total.
Tânărul a declarat că a obținut permisul de ședere de la un cetățean moldovean, cunoscut pe internet, contra sumei de 2.000 de euro. Acesta a mai declarat că avea nevoie de un permis de ședere pentru a putea continua să muncească în Polonia, deoarece dreptul de ședere pe teritoriul statelor Schengen îi expirase.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat, la finalizare urmând a se lua măsurile legale care se impun.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending