Connect with us
Publicitate

Eveniment

Curs de formare a facilitatorilor de tineret la Botoșani. SURPRIZE pentru participanți în cadrul proiectului „Acțiunea Înseamnă Schimbare”

Publicat

Publicitate

Între 29 august și 3 septembrie 2024, la Botoșani, a avut loc cursul de formare a facilitatorilor de tineret, o activitate importantă în cadrul proiectului „Acțiunea Înseamnă Schimbare”.

Proiectul este implementat de FJTB – Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani în parteneriat cu FNT – Fundația Națională pentru Tineret și FJTPH – Fundația Județeană pentru Tineret Prahova.

La curs au participat tineri din județele Botoșani, Suceava și Prahova, care au dobândit competențe de facilitare, și au trăit experiențe de neuitat într-un cadru educativ și interactiv.

Tematica cursului a fost structurată pe mai multe module esențiale:

– Noțiuni de bază despre învățarea experiențială: Rolul trainerului, tipuri de învățare (clasică, experiențială și emergentă), stiluri de învățare și ciclul de învățare al lui David A. Kolb.

– Dinamica grupului și managementul participanților: Etapele dezvoltării grupului, gestionarea comportamentelor dificile și tehnici de contractare în facilitare.

Publicitate

– Managementul procesului de training: De la analiza nevoilor și proiectarea programului, până la implementare, monitorizare și follow-up.

– Metode și aplicații practice: Tehnici diverse de facilitare, de la icebreakers și jocuri de rol la brainstorming și simulări.

– Abilități de comunicare: Gestionarea emoțiilor, comunicarea asertivă, feedback și ascultare activă.

Publicitate

Experiențe unice și întâlniri de neuitat: Participanții au avut ocazia să-și dezvolte abilitățile de a vorbi în public într-un mod inedit, în sala de spectacol, unde au fost mentorati de Gabriel Bârjovanu, tenor la Opera Națională din Oslo. Acesta le-a oferit sfaturi valoroase despre cum să utilizeze poziția pe scenă, să se adapteze luminii, să își folosească vocea eficient și să profite de acustica sălii.

„Una dintre cele mai mari provocări pentru tineri a fost gestionarea emoțiilor și frica de a vorbi în public. Exercițiul de vorbire în public, ghidat de Gabriel Bârjovanu, a fost un moment deosebit care i-a ajutat să își depășească temerile și să capete încredere,” a explicat Emilian Ivasuc, organizator al cursului.

Cursul a inclus și momente de relaxare și socializare, printre care o seară de jocuri, inclusiv Mafia, și o întâlnire socială cu alți tineri și voluntari din Botoșani. Aceste activități au facilitat crearea unor conexiuni între participanți și au consolidat spiritul de echipă.

Proiectul „Acțiunea Înseamnă Schimbare” continuă să ofere tinerilor oportunități de formare și dezvoltare personală, consolidându-le abilitățile de facilitatori și implicându-i activ în comunitate.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Poeți în dialog la Memorialul Ipotești: ȘTEFANIA MIHALACHE – CRISTINA ISPAS

Publicat

Publicitate
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, organizează, miercuri, 18 septembrie 2024, o nouă ediție a întâlnirilor Poeți în dialog. Invitatele lunii septembrie sunt poetele Ștefania Mihalache și Cristina Ispas.
Întâlnirea va avea loc, începând cu ora 10.00, la Liceul Tehnologic „Al. Vlahuță” Șendriceni și va fi moderată de Lucia Țurcanu; profesoară coordonatoare – Otilia Ungureanu.
ȘTEFANIA MIHALACHE (n. 1978, Brașov) este poetă și prozatoare, doctor în filologie la Facultatea de Litere a Universității din București (2012). A debutat în volumul colectiv Junii 03. Antologia tinerilor prozatori brașoveni, editat de revista „Interval” în 2003. În 2004, publică romanul Est-falia (Editura Paralela 45), reeditat în 2022 (Editura Casa de Pariuri Literare). A mai publicat volumele de proză: Poemele secretarei (roman; Editura Cartea Românească, 2010; nominalizat la Premiul „Tânărul prozator al anului”, Gala Tinerilor Scriitori, 2011) și Gene dominante (povestiri; Editura Humanitas, 2022; Premiul Observator Lyceum, 2023). Participă cu povestiri în antologiile: Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatoare: Cristina Ispas; Editura Paralela 45, 2023); Lucruri mărunte. Copilăria în comunism (Editura Muzeelor Literare, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (coordonatori: Cristina Ispas, Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024); Garderoba. Antologie de proză scurtă (coordonatoare: Diana Iepure; Editura Paralela 45, 2024).
A debutat în poezie cu volumul Sisteme de fixare și prindere (Editura Nemira, 2016; nominalizat la Premiile Radio România Cultural; distins cu Premiul „Matei Brâncoveanu” pentru Literatură, acordat de Fundația Alexandrion), urmat de Cronica Akasha (Editura Nemira, 2021; nominalizat la Premiile Radio România Cultural și Premiile „Observator cultural”) și Sunt liniștită, mi-e frică (cu ilustrații de Laurențiu Midvichi; Editura Paralela 45, 2024; nominalizat la Premiul Cartea de poezie – 2023 al Festivalului Național „George Bacovia” – Bac-Fest). Este prezentă în antologia de poezie românească și spaniolă Sombras, incendios y desvanes (Umbre, incendii și mansarde) (Editura VasoRoto, Madrid-Guadalajara, 2021).
Ștefania Mihalache este autoarea volumului de critică literară Copilăria. Reconstituiri literare după 1989 (Editura Paralela 45, 2019).
În 2019, a primit în Franța Premiul Boccace pentru proză scurtă.
CRISTINA ISPAS (n. 1979, Corabia) este poetă și prozatoare, doctor în filologie cu o teză despre fenomenul poetic românesc postdecembrist (2008). A debutat editorial cu volumul de versuri fetiţa. mixaj pe vinil (Editura Vinea, 2007), urmat de rezervaţia (Editura Casa de Pariuri Literare, 2011, 2021; nominalizat la Premiile Revistei „Observator cultural”) și 40. să înceapă jocurile (Editura frACTalia, 2018; Premiul Sofia Nădejde pentru literatura scrisă de femei). Poemele ei au apărut în mai multe antologii, printre care: La Neagra (Editura Mirador, 2007); nasturi în lanul de porumb (Editura Brumar, 2008); poate ne vedem (Editura Mirador, 2010); Cele mai frumoase poeme din 2011 (Editura Tracus Arte, 2012); Un secol de poezie română scrisă de femei (Editura Cartier, 2018); Sombras, incendios y desvanes. Diecisete poetas rumanas (1961-1980) (Editura Vaso Roto, Madrid-Guadalajara, 2021).
A publicat proză scurtă în antologia dacă nu o viaţă liniştită, atunci o viaţă lentă (Editura Universităţii de Vest, 2017) şi a contribuit cu o serie de texte la antologia de limericks De ce n-au pisicile coadă (Editura Art, 2017). În 2022, în colecția Prima dragoste a Editurii Paralela 45, îi apare romanul Eva și ceilalți.
A coordonat câteva antologii: Generaţia de aur. Antologie de poezie tematică (împreună cu V. Leac; Editura FrACTalia, 2020); Retroversiuni. Antologie de proză scrisă de femei (Editura Paralela 45, 2023); Retroversiuni. Blocaje. Antologie de proză scrisă de femei (împreună cu Victor Cobuz; Editura Paralela 45, 2024).
Cristina Ispas a publicat poeme şi cronică literară în majoritatea revistelor importante din ţară şi a tradus mai multe cărţi din domeniile istorie şi analiză socio-politică. Selecţii din poemele ei au fost traduse în limbile maghiară, spaniolă şi engleză.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, să scoată apa din curțile oamenilor. Mașină blocată pe strada Pacea

Publicat

Publicitate

În urma ploilor însemnate cantitativ din ultimele ore, pompierii au fost solicitați să intervină, în municipiul Botoșani, astfel:- pe strada Pacea, unde un autoturism nu putea înainta din cauza apei care s-a adunat pe șosea. În mașină se aflau conducătorul auto, în vârstă de 18 ani, dar și sora acestuia, de 5 ani. Pompierii au scos mașina din apă. Cei doi nu au avut de suferit de pe urma acestei întâmplări;

– pe strada Împărat Traian, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea apei;

– la Spitalul de Recuperare unde subsolul era inundat. Au fost evacuați aproximativ patru metri cubi de apă;

– în Parcul Tineretului, unde subsolul unei case și curtea erau inundate. S-a intervenit cu motopompa pentru evacuarea aproximativ trei metri cubi de apă.

Au acționat echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu motopompe.

Vă reamintim faptul că, județul Botoșani se află sub incidența unei atenționări meteorologice tip Cod Galben de ploi însemnate cantitativ, până la ora 13:00. Hidrologii spun că există, în continuare, risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora și mențin codul portocaliu până la ora 18:00 și codul galben până la ora 24:00.

Publicitate

În fața naturii dezlănțuite fiecare dintre noi trebuie să știe cum să reacționeze, iar cele mai importante sunt măsurile de protecție, luate din timp.

Așadar, aveți grijă să curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apelor pluviale.

Nu aruncaţi peturi, alte ambalaje sau resturi vegetale în albiile apelor curgătoare și nici în şanţurile sau canalele de colectare a apei.

Publicitate

În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetățeni să nu traverseze cursurile de apă și să nu se apropie de malurile acestora.

În cazul producerii unor inundații, recomandăm oamenilor să urmărească în permanență anunțurile autorităților și să respecte indicațiile acestora, astfel încât să fie evitate situațiile de risc.

Conducătorilor auto le recomandăm să evite, pe cât posibil, deplasările în zonele afectate de inundații sau care se află sub avertizări de vreme severă. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.

În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise, care asigură protecția, și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Reamintim că orice situație de pericol poate fi semnalată apelând numărul unic de urgență 112.

Pe platforma Naţională de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă FII PREGĂTIT pot fi consultate ghidurile special create pentru a afla cum vă puteţi proteja în diverse situaţii de urgenţă, generate de fenomene meteo extreme.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul Galben de ploi însemnate cantitativ pentru județul Botoșani, până la ora 13:00.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp.

Hidrologii spun că există risc de inundații pe râurile Jijia, Prut și afluenții acestora, fiind instituit cod portocaliu până la ora 18:00 și cod galben până la ora 24:00.

Deoarece există riscul producerii unor inundații locale, recomandăm cetățenilor să:

▪ curețe șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

▪ nu arunce gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Publicitate

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Citeste mai mult

Eveniment

Amnistia fiscală se extinde în România, scapi de datoriile la ANAF și la primărie. Ce trebuie să știe fermierii care vor să profite de ocazie

Publicat

Publicitate

În contextul provocărilor economice actuale, Ministerul Finanțelor Publice a lansat o nouă propunere legislativă care ar putea aduce un răgaz financiar fermierilor și altor contribuabili cu datorii către stat. Proiectul de Ordonanță de Urgență (OUG) propune o amnistie fiscală, prin care o parte din datoriile acumulate până la data de 31 august 2024 vor fi șterse. Această inițiativă este o oportunitate de a reduce presiunea asupra celor cu restanțe, inclusiv asupra fermierilor, și vine cu o serie de beneficii și măsuri de care aceștia ar trebui să fie conștienți, notează  site-ul playtech.ro.

Ce datorii vor fi șterse

Proiectul de OUG prevede ștergerea a 50% din datoriile principale de până la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și eliminarea completă a dobânzilor și penalităților aferente acestor sume. Pentru datoriile mai mari de 5.000 de lei, va fi eliminată doar o parte din principal, respectiv 25%, însă dobânzile și penalitățile vor fi eliminate în totalitate.

Această amnistie este importantă pentru fermieri, care se confruntă adesea cu dificultăți financiare cauzate de variațiile de producție agricolă, precum și de fluctuațiile prețurilor la materiile prime. Dacă aceștia au acumulat datorii către ANAF sau primării, inclusiv impozite restante pe terenuri, clădiri sau alte active, ar trebui să fie conștienți că acest proiect le poate oferi o șansă de a-și reduce povara fiscală.
De asemenea, proiectul oferă firmelor fără datorii posibilitatea de a primi o bonificație de 3% din impozitul pe profit sau pe venit, ceea ce poate reprezenta o recompensă suplimentară pentru cei care au reușit să își gestioneze corect obligațiile fiscale.

Cum funcționează amnistia fiscală
Pentru a beneficia de facilitățile oferite de această amnistie fiscală, fermierii și ceilalți contribuabili trebuie să aștepte adoptarea oficială a OUG și publicarea acesteia în Monitorul Oficial. După intrarea în vigoare, vor putea depune o cerere pentru anularea penalităților și a dobânzilor sau, după caz, pentru reducerea datoriilor principale.

Este important de menționat că aceste facilități fiscale se vor aplica doar pentru datoriile acumulate până la 31 august 2024. Astfel, dacă există restanțe înregistrate după această dată, acestea nu vor fi eligibile pentru amnistia fiscală.

Publicitate

Un alt aspect important este faptul că această amnistie se aplică inclusiv pentru contribuabilii aflați în insolvență, care au scadențe la 31 august 2024. În plus, datornicii au posibilitatea de a renunța la suspendarea executării anumitor acte administrative fiscale pentru a beneficia de anularea dobânzilor și penalităților.

Cine poate beneficia de această măsură

Amnistia fiscală va fi aplicabilă pentru o gamă largă de contribuabili, inclusiv persoane fizice, persoane juridice, entități fără personalitate juridică, precum și instituții publice. Fermierii care desfășoară activități economice ca persoane fizice autorizate (PFA) sau cei care operează în cadrul unor asociații agricole sunt de asemenea incluși în această categorie și vor putea beneficia de măsuri de ștergere a datoriilor.

Publicitate

Pentru a profita de această oportunitate, fermierii trebuie să se asigure că au depus toate documentele fiscale necesare și că se conformează termenelor stabilite de ANAF și alte autorități fiscale. De asemenea, fermierii care au beneficiat de amânări sau eșalonări la plată trebuie să fie atenți la faptul că anumite restanțe nu vor fi incluse în amnistie.

Amnistia fiscală oferită prin această propunere legislativă este o oportunitate valoroasă pentru fermieri și alți contribuabili din România, care pot reduce sau chiar elimina o parte din datoriile lor fiscale. Prin ștergerea dobânzilor și penalităților și prin reducerea datoriilor principale, fermierii pot beneficia de un sprijin real într-o perioadă economică dificilă. Este esențial ca aceștia să urmărească evoluția acestui proiect legislativ și să depună cererile necesare imediat ce OUG va fi adoptată.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending