Connect with us

Actualitate

Cum vom călători în Uniunea Europeană de la 31 martie, după ce intrăm în spațiul SCHENGEN cu frontierele aeriene

Publicat

Publicitate

Începând cu data de 31 martie, cetățenii români care călătoresc în statele din spațiul Schengen nu vor mai fi supuși controlului de frontieră pe aeroporturi.

Cu toate acestea, polițiștii de frontieră vor continua să fie prezenți în incinta aeroporturilor și vor efectua verificări neanunțate în cazurile de suspiciune privind posibile fapte ilegale, a declarat duminică, pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă”, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), Cornel Laurian Stoica, citat de agerpres.ro.

„Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’ Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră. Începând cu 31 martie anul curent, cetăţenii care călătoresc în statele din Spaţiul Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. Concret, nu se vor mai opri la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie, aceştia urmând să meargă direct către porţile de îmbarcare. Subliniez faptul că în sarcina pasagerilor nu va fi nicio obligaţie suplimentară”, a afirmat inspectorul general Cornel Laurian Stoica.

 

El a subliniat că poliţiştii de frontieră se vor afla în continuare în aeroporturi şi vor face verificări privind persoanele în legătură cu care au unele suspiciuni.

Publicitate

„Însă, poliţiştii de frontieră vor fi în continuare prezenţi în incinta aeroporturilor şi vor efectua acţiuni poliţieneşti aleatorii şi inopinate pentru a verifica identitatea şi situaţia legală a persoanelor, dar şi pentru a preveni şi combate posibile fapte ilegale. Acţiunile poliţieneşti se vor efectua în baza unei analize de risc sau a unei suspiciuni rezonabile. Într-un astfel de caz, poliţistul va putea face demersuri pentru a stabili identitatea persoanei şi verificări în bazele de date operative. Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria. Dacă acestea se confirmă, persoanei i se va întrerupe călătoria şi se vor aplica măsuri legale. Persoanele urmărite general sau internaţional vor fi reţinute şi predate autorităţilor competente, iar celor care se constată că au comis infracţiuni – deţin substanţe interzise, documente false sau falsificate, sunt migranţi ilegali – li se vor întocmi actele premergătoare cercetării penale”, a menţionat şeful IGPF.

De asemenea, acesta a precizat că în cazul minorilor, deşi şi aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră, însă însoţitorii acestora vor trebui să prezinte aceleaşi documente ca şi până în prezent. Astfel, pentru a verifica dacă cetăţenii români minori şi însoţitorii acestora sunt în posesia documentelor necesare, poliţiştii de frontieră pot face verificări aleatorii în incinta aeroportului.

„În ceea ce priveşte cetăţenii români minori, ca şi în cazul adulţilor, aceştia nu vor mai efectua controlul de frontieră şi vor merge, de asemenea, direct către poarta de îmbarcare. Aceştia nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar, putând să călătorească în spaţiul Schengen cu aceleaşi documente ca şi până în prezent (…) Dacă se constată că aceştia nu sunt în posesia lor, nu li se va permite ieşirea din ţară. Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii sau reprezentantul legal, nu mai sunt obligaţi să prezinte certificatul de cazier judiciar în format fizic, acesta este consultat electronic de către poliţistul de frontieră. Însă, dacă poliţistul de frontieră constată că însoţitorul minorului a săvârşit anumite infracţiuni prevăzute de lege, acestuia nu i se va permite ieşirea din ţară cu minorul. Este vorba despre următoarele infracţiuni: omor; infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism”, a evidenţiat şeful Poliţiei de Frontieră.

Şeful IGPF a reamintit ce documente sunt necesare pentru a le avea la ei însoţitorii, la ieşirea din ţară cu minori. Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei. Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte.

Pe de altă parte, pentru deplasările către state non-Schengen, atât pentru adulţi, cât şi pentru minorii români, condiţiile de călătorie rămân neschimbate, iar verificarea documentelor se va face la filtrele de control ale Poliţiei de Frontieră.

În final, inspectorul general Cornel Laurian Stoica a subliniat că Poliţia de Frontieră Română este pregătită pentru integrarea în Spaţiul Schengen pe cale aeriană şi maritimă începând cu data de 31 martie.

„Pe lângă regândirea dispozitivului şi a măsurilor de ordin organizatoric, care au ca scop protecţia cetăţenilor, în special a cetăţenilor români minori, au fost dispuse măsuri şi pentru facilitarea tranzitului frontierei de către cetăţenii care călătoresc în statele non-Schengen. Una dintre măsuri a constat în relocarea porţilor automate de control, pe care le vedeţi în spatele meu. Ele reprezintă o soluţie modernă cu ajutorul căreia se poate procesa un număr mare de cetăţeni europeni care se deplasează către state din afara Spaţiului Schengen într-un interval scurt de timp. Acestea sunt de un real ajutor, având în vedere fluxul mare de călători de pe Aeroportul Internaţional ‘Henri Coandă’. Numai anul trecut acesta a fost tranzitat de aproximativ 15 de milioane de persoane, cu o medie de 43.000 de persoane pe zi în sezonul estival”, a mai precizat inspectorul general Cornel-Laurian Stoica.

Începând cu 31 martie, România şi Bulgaria vor face parte din spaţiul Schengen cu frontierele aeriene, respectiv maritime.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Garda de Mediu Botoșani, semnal de alarmă: Habitate distruse și specii sălbatice amenințate. Eliminarea ilegală a deșeurilor, o problemă reală

Publicat

Publicitate

Anul 2024 a fost marcat de numeroase nereguli pe probleme de mediu în județul Botoșani, probleme care au fost evidențiate de raportul de activitate al Gărzii de Mediu, a anunțat instituția. În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie, comisarii de mediu au desfășurat 468 de acțiuni de inspecție și control, iar concluziile raportului scot la iveală probleme majore, precum gestionarea ilegală a deșeurilor, distrugerea habitatelor naturale și încălcarea normelor de protecție a mediului.

Eliminarea ilegală a deșeurilor – o problemă persistentă

Unul dintre cele mai grave aspecte semnalate este eliminarea neautorizată a deșeurilor prin incendiere, îngropare sau alte metode ilegale. Aceste practici, adesea întâlnite chiar și în ariile protejate, au dus la întocmirea a 10 sesizări penale. Garda de Mediu a acuzat persoanele responsabile de fapte prevăzute de legislația în vigoare, inclusiv arderea miriștilor și distrugerea habitatelor naturale.

Habitate distruse și specii sălbatice amenințate

Distrugerea locurilor de odihnă și reproducere ale speciilor sălbatice, atât terestre, cât și acvatice, reprezintă o altă problemă gravă constatată în județ. Aceste intervenții ilegale pun în pericol biodiversitatea din zonă, iar controalele au dus la aplicarea mai multor sancțiuni severe, inclusiv obligația de a readuce terenurile afectate la starea inițială.

Amenzi și sancțiuni pentru neconformități

Publicitate

Pe parcursul anului, Garda de Mediu a aplicat 210 sancțiuni contravenționale, dintre care 96 au fost amenzi, însumând 2.715.500 lei. Printre cele mai frecvente nereguli s-au numărat nerespectarea condițiilor impuse prin actele de reglementare, lipsa măsurilor corespunzătoare pentru prevenirea poluării, precum și gestionarea necorespunzătoare a activităților economice cu impact asupra mediului.

Din totalul amenzilor, 46 au fost contestate în instanță, iar 4 au fost trimise în debit către Administrația Financiară.

Sesizări și plângeri de la cetățeni

Comisarii de mediu au procesat 206 sesizări din partea cetățenilor, majoritatea vizând probleme legate de gestionarea deșeurilor și poluare. Deși cele mai multe au fost soluționate în termenul legal, nemulțumirile oamenilor au persistat în unele cazuri, fie din cauza lipsei de confirmare a reclamațiilor, fie din cauza nerealizării măsurilor impuse.

Colaborări interinstituționale și măsuri ferme

Un număr de 64 de controale au fost realizate în colaborare cu alte autorități, precum Inspectoratul de Poliție, Administrația Națională „Apele Române” și Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Aceste acțiuni comune au contribuit la monitorizarea mai eficientă a situațiilor de mediu și la impunerea de măsuri ferme împotriva celor care încalcă legea.

Raportul de activitate al Gărzii de Mediu Botoșani subliniază gravitatea problemelor de mediu din județ și necesitatea adoptării unor măsuri mai dure pentru combaterea practicilor ilegale. Autoritățile fac apel la implicarea comunității și la respectarea normelor de protecție a mediului, avertizând că sancțiunile vor continua să fie aplicate fără compromisuri.

Citeste mai mult

Eveniment

Ceață și mai groasă: Codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00

Publicat

Publicitate

Nu scăpăm de ceață și polei, iar codul galben pentru județul Botoșani a fost prelungit până la ora 23:00, a transmis în această seară ISU Botoșani.

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, ISU Botoșani recomandă:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis ISU Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 23 ianuarie 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 23 ianuarie 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 23 ianuarie 2025:

Loto 6/49: 47, 45, 23, 21, 32, 28

Loto 5/40: 35, 15, 32, 27, 19, 5

Joker: 2, 31, 29, 33, 1 + 15

Noroc: 9 9 3 4 0 7 2

Publicitate

Noroc Plus: 6 6 3 3 8 7

Super Noroc: 2 2 0 3 1 5

Citeste mai mult

Eveniment

Doi jandarmi din Botoșani, decorați pentru merite deosebite și contribuții în slujba comunității

Publicat

Publicitate

Plutonierul adjutant șef Macovei Daniel-Constantin și plutonierul adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai, subofițeri în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani, au fost distinși cu medalii naționale pentru conduita profesională exemplară și intervențiile în sprijinul cetățenilor.

Distincții naționale pentru fapte remarcabile

Prin Decretul nr. 1539 din 28 noiembrie 2023, semnat de Președintele României, Klaus-Werner Iohannis, plutonierului adjutant șef Macovei Daniel-Constantin i-a fost acordată Medalia Națională „Serviciul Credincios” Clasa a III-a, cu însemn de pace, pentru militari. Această distincție recunoaște contribuțiile deosebite ale jandarmului în îndeplinirea cu succes a misiunilor specifice Ministerului Afacerilor Interne. Printre acțiunile sale remarcabile se numără intervenția din 15 ianuarie 2023, când, în drum spre serviciu, a acordat primul ajutor unui pieton accidentat pe o trecere de pietoni din municipiul Botoșani, până la sosirea echipajului de urgență.

Prin Decretul nr. 1417 din 28 noiembrie 2024, Președintele României i-a conferit plutonierului adjutant șef Parasca Ovidiu-Mihai Medalia Națională „Pentru Merit” Clasa a III-a, cu însemn pentru militari. Distincția onorează meritele sale excepționale în activitatea profesională, printre care se numără intervențiile pentru protejarea cetățenilor din municipiul Botoșani. Subofițerul a acționat în mod repetat pentru îndepărtarea pericolului reprezentat de câinii agresivi, eliminarea roiurilor de albine sau a cuiburilor de viespi din apropierea locuințelor, asigurând astfel siguranța comunității.

O recunoaștere a implicării în slujba cetățenilor

Aceste recompense reprezintă o apreciere a dedicării și profesionalismului de care au dat dovadă cei doi subofițeri în misiunile lor, precum și în intervențiile din timpul liber, a transmis IJJ Botoșani.

Prin munca lor constantă, plutonierii adjutanți șefi Macovei și Parasca contribuie la asigurarea unui climat de siguranță pentru locuitorii județului Botoșani.

„Recompensarea angajaților Inspectoratului de Jandarmi Județean Botoșani reprezintă o recunoaștere a muncii constante depuse în slujba cetățenilor și a comunității, disponibilitatea permanentă și responsabilitatea de care au dat dovadă, în vederea asigurării unui climat de siguranță în județul Botoșani”, a transmis Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending