Connect with us
Publicitate

Educație

Cum se vor RECUPERA orele pierdute cu Examenul de Bacalaureat 2025: Elevii și profesorii ar putea merge la școală și sâmbătă

Publicat

Publicitate

Ministrului Educației, Ligia Deca, propune ca elevii și profesorii să meargă la școală și sâmbătă pentru a compensa în avans orele pierdute cu Examenul de Bacaluareat din 2025. 

Deca a făcut o serie de declarații pe acest subiect luni seara, într-o emisiune la Digi24.ro. Răspunsul acesteia vine în contextul în care examenele la Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie, iar elevii din clasele pregătitoare până la clasa a XI-a mai au cursuri până pe 20 iunie.

Mai exact Ligia Deca a fost întrebată de moderatorul emsiunii cum se vor organiza examenele pentru absolvenții de liceu care, la 4 zile după ce încheie cursurile (6 iunie – data finalizării cursurilor la clasele a XII-a/ a XIII-a), încep probele scrise de Bacalaureat 2025 cu examenul la Limba și literatura română.

”Există școli aglomerate, iar soluțiile în acele cazuri pot fi regândirea orarului, da, adică se poate trece, dacă nu sunt deja în schimburi, se poate merge după-amiază, se poate merge pe recuperare. Da, în anumite sâmbete, chiar înainte, știind că urmează probele”, a declarat la Digi24, ministrul Educației Ligia Deca.

Școlile să facă o recuperare în avans

Ligia Deca a mai spus că recuperarea orelor ține de fiecare unitate școlară în parte. Direcțiunea va trebui să facă programul de recuperare al orelor.

„ Școlile pot să facă această recuperare în avans, adică să știe că vor avea acele zile libere și atunci să-și programeze cumva să restructureze în acel modul orarul în așa fel încât să facă orele care trebuie făcute.

Publicitate

Mai există și o altă soluție pe care ne gândim să o avansăm și anume organizarea de Săptămână Altfel și Săptămâna Verde în acea perioadă. (…) Ne gândim să modificăm această perioadă pentru a o extinde pe întreaga durată a anului școlar în așa fel încât să le dăm școlilor posibilitatea să aibă această oportunitate de a programa atunci când sunt probele de Bacalaureat”, a mai declarat ministra Educației la Digi24, citată de edupedu.ro.

Examenul de Bacalaureat 2025 va începe cu evaluarea de competențe lingvistice și digitale, în perioada 27 ianuarie – 7 februarie.

Probele scrise vor fi în iunie.

Publicitate

CALENDAR Bacalaureat 2025

Sesiunea iunie 2025

  • 27-29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14,00 – 18,00)
  • 19-20 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

BANI de la Guvern pentru ELEVII care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională şi Bacalaureat. Ce sume vor primi

Publicat

Publicitate

Fiecare elev care a a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024 va primi câte 2.000 de lei, iar cei care au primit media 10 la Bacalaureat vor primi câte 5.000 de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern de pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Executivului, relatează mediafax.ro.

„Se aprobă acordarea de stimulente financiare în valoare de 2000 de lei fiecărui absolvent al clasei a VIII-a care a obţinut media 10 la evaluarea naţională, sesiunea 2024”, potrivit proiectului Guvernul.

Conform sursei citate, fiecare absolvent de liceu care a obţinut media 10 la examenul naţional de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, va primi câte 5.000 de lei.

Sumele necesare acordării stimulentelor financiare sunt prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei, iar lista beneficiarilor stimulentelor financiare şi modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei.

Citeste mai mult

Eveniment

De ce nu se dau mesaje RO-ALERT la cutremure? Ce spune șeful DSU, Raed Arafat

Publicat

Publicitate

Deși se dau mesaje RO-ALERT la intempeerii sau alte evenimente sau în stările de urgență, nu același lucru se întâmplă la cutremure, iar șeful Departamenului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a explicat de ce se întâmplă acest lucru, relatează alba24.ro.

Acesta a declarat că nu se vor da mesaje de tip Ro-Alert la cutremure până când nu va fi pus la punct un sistem care poate anunța acest lucru cu o perioadă de timp suficientă de mare înainte.

„Nu o să dăm mesaj Ro-Alert înaintea unui cutremur până nu o să avem un interval de timp adecvat în care oamenii într-adevăr să aibă timp să se refugieze undeva unde este sigur.

Dar la acest moment nu este posibil. Ai cu câteva secunde înainte, dai mesajul şi mai degrabă inducem panică”, a spus Arafat la Digi24, citat de Agerpres.

Raed Arafat a explicat că alertele la cutremur ar fi utile, de exemplu, pentru întreruperea gazelor, întreruperea curentului electric, dar ar trebui şi ca populaţia să fie educată în acest sens şi să acţioneze corespunzător.

„Plus că există riscul să primeşti mesajul că vine cutremur după ce cutremurul a început, este riscul să primeşti mesajul cu una-două secunde înainte.

Publicitate

Toate astea trebuie analizate, nu prea ştiu ţări care dau asemenea mesaje, decât dacă intervalul între senzor şi locul unde apare efectul este lung, cum se întâmplă în Mexic”, a mai spus Arafat.

El a adăugat că există şi vor mai foarte multe discuţii cu privire la acest subiect până când se va găsi o soluţie şi un standard de abordare unitar în toată lumea.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 s-a produs luni, la ora 17,40, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Publicitate

Seismul a avut loc la adâncimea de 152,53 kilometri, în apropierea oraşelor: 52 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 54 km est de Braşov, 62 km nord-vest de Buzău, 70 km vest de Focşani, 72 km nord Ploieşti şi 97 km nord-est de Târgovişte.

Cutremurul s-a resimţit şi la Bucureşti.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: O femeie şi doi copii au fost răniţi la Suceava după coliziunea dintre un autobuz şi un autoturism

Publicat

Publicitate

O femeie şi doi copii au fost răniţi în urma coliziunii dintre un autoturism şi un autobuz, au anunţat, marţi, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, citat de agerpres.ro.

Accidentul rutier s-a produs pe raza localităţii Pătrăuţi. Femeia a fost găsită de echipele de salvatori în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare.

“Intervin pompierii militari, cu două autospeciale cu accesorii pentru descarcerare şi o autospecială de transport victime multiple, cu sprijinul a cinci echipaje SAJ. La o primă evaluare, au rezultat trei victime, toate din autoturism. Este vorba de o femeie şi doi copii. Femeia este în stop cardiorespirator şi i se aplică manevre de resuscitare. Cei doi copii sunt conştienţi, dar cu multiple traumatisme în urma accidentului”, au precizat oficialii ISU.

Toate cele trei victime au fost preluate de ambulanţe şi se îndreaptă spre Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava.

Citeste mai mult

Administratie

Imagini fabuloase: Cum arată Teatrul „Mihai Eminescu” la interior. Lucrările se apropie de final

Publicat

Publicitate

Stadiul execuției lucrărilor la Teatrul „Mihai Eminescu” a ajuns la 97%, iar în perioada imediat următoare va fi finalizată și sala de spectacole, susțin liderii administrație publice locale de la Botoșani, care au făcut astăzi un tur al lucrărilor începute în 2012, apoi abandonate și reluate din nou primarul de Cosmin Andrei.

“Primarul Cosmin Andrei merită felicitat pentru determinarea de care a dat dovadă pentru finalizarea acestei investiții importante atât în arhitectura administrativă, cât și pentru fiecare botoșănean în parte. Împreună cu echipa pe care a format-o în cadrul Primăriei Botoșani a identificat cele mai bune soluții pentru a salva încă o clădire de patrimoniu și a o reda din nou marelui public, adică botoșănenilor”, a transmis președintele Consiliului Județean Botoșani, Doina Federovici.

Și primarul municipiului susține că “dezideratul tuturor botoșănenilor este pe cale de a deveni realitate”, iar în scurt timp, ne vom redobândi Teatrul!

“În prezent se intervine în sala de spectacole dar lucrările sunt pe final. Ulterior, va fi montat și mobilierul! În continuarea acestui dificil dar minunat proiect, vom interveni și la Grădina de Vară! Avem în licitație publică execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a grădinii de vară și zonelor adiacente Teatrului „Mihai Eminescu”, cu o valoare estimată de 6,7 milioane de lei! Termenul de depunere a ofertelor este 8 octombrie 2024, până la ora 15:00”, a transmis primarul municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Imaginile surprinse la această vizită sunt fabuloase. Vă invităm să le urmăriți:

Publicitate

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending