Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum se va moderniza sistemul de pensii: „Sistemele curente nu permit renunțarea la hârtie”

Publicat

Publicitate

Guvernul României s-a angajat prin PNRR să implementeze un sistem informatic ce va cuprinde o serie de componente care funcționează în mod integrat și centralizat. Potrivit unui proiect de HG pus în dezbatere publică până la data de 14 mai a.c., PNRR obligă Guvernul României să digitalizeze procesarea cererilor serviciilor oferite de către CNPP, scrie ADEVĂRUL.

„Aducerea tuturor acestor date într-un format digital unitar este obligatorie pentru orice plan de digitalizare al CNPP, care să susțină procesul de reformă/ recalculare al pensiilor. Această sarcină de digitalizare presupune și dezvoltarea unui sistem informatic central în cadrul CNPP, care va avea capacitatea de a susține reformele și recalculare al pensiilor publice, se arată în documentul citat.

În sprijinul aprobării proiectului, Ministerul Muncii a invocat faptul că „aplicațiile ce alcătuiesc sistemul informatic curent al CNPP sunt bazate pe tehnologii învechite (2011-2012), fără suport producător, ceea ce limitează posibilitățile de adaptare ale acestora la noile cerințe operaționale și constituie un risc crescut de securitate cibernetică a sistemului”.

Publicitate

În plus, arată autoritatea, „multe date critice în completarea unui dosar se găsesc în format nestructurat, în aplicații și sisteme de baze de date insulare sau chiar analogic (hârtie), îngreunând munca și scăzând eficiența personalului din cadrul CNPP și CJP-urilor”.

Sistemele și procedurile de lucru curente nu permit renunțarea la hârtie
„Sistemele și procedurile de lucru curente nu permit renunțarea la hârtie, ca și document oficial, atât intern, cât și în interacțiunea cu factorii externi (ex: Talonul de Pensii). Portalul instituției oferă servicii limitate, cu grad de sofisticare redus, neputând substitui, în acest moment, prezența fizică la ghișeu a persoanelor interesate. Posibilitățile tehnologice de raportare/analiză istorică și predictivă a datelor sunt extrem de reduse, generând dificultăți în fundamentarea deciziilor cu privire la sistemul de pensii. Riscul major constă în imposibilitatea dezvoltării unor noi funcționalități, precum și riscul prăbușirii sistemului, ceea ce ar face imposibilă plata pensiilor pentru cca. 5 milioane de beneficiari, lunar.

Absența oricăror posibilități de interconectare a bazelor de date cu principalii actori care utilizează sistemul public de pensii (administratori privați pentru pilonul II, ASF) astfel încât informația să fie accesibilă în orice moment tuturor. Sistemul actual a depășit cu mult „data limita de utilizare” și este imperios necesar trecerea la nivel superior de digitalizare, operabilitate și securitate, prin realizarea investiției ce face obiectul prezentei documentații”, se precizează în document.

Publicitate

Cum va fi modernizat sistemul
Obiectivul major al strategiei de modernizare a sistemului public de pensii și de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesionale din România îl reprezintă implementarea unui sistem informatic performant, complet integrat, care să permită aplicarea coerentă și unitară a reglementărilor legale în vigoare în domeniul sistemului public de pensii și al asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, în mod special a Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, precum și a Legii nr. 346/2002 republicată, privind asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale cu modificările și completările ulterioare.

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă realizarea unui nou sistem informatic integrat precum și a infrastructurii hardware necesare în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice, ce urmează a se concretiza prin:

Portal, ca o componentă de comunicare cu persoanele interesate, cu rol de a furniza setul actual de servicii electronice, precum și un nou set de funcționalități:
Servicii electronice în domeniul pensiilor și al altor drepturi de asigurări sociale;
Serviciu electronic pentru completarea cererii de emitere de bilete de tratament, precum și servicii electronice în zona de înregistrare a contribuabililor;
Servicii electronice în domeniul accidentelor de muncă și al bolilor profesionale;
Aplicația „e-Talon” care va genera automat cuponul lunar de pensie, în format electronic și tipărit, pentru toți pensionarii aflați în plată;
CNPP are în vedere demararea unui amplu program de modernizare a sistemelor sale informatice, atât prin modernizare arhitecturală și tehnologică, cât și prin implementarea unor noi componente funcționale în cadrul sistemului informatic existent.

Publicitate

Pentru demararea programului de modernizare este necesar întocmirea unui studiu de fezabilitate adaptat specificului investiției avute în vedere. Pregătirea studiului de fezabilitate presupune, inițial, o analiză a situației actuale și stabilirea obiectivelor tehnice și funcționale care să fie atinse prin investițiile propuse. Situația existentă este analizată în mod sistematic, iar obiectivele propuse trebuie documentate, din punct de vedere tehnic și funcțional, la un nivel care să permită demararea procedurilor de achiziție publică de bunuri și servicii necesare.

Îndeplinirea condiționalități lor stabilite prin Componenta C8. Reforma fiscală și reforma sistemului de pensii, are în vedere și reforma sistemului de pensii, prin crearea unui nou cadru legislativ capabil să asigure sustenabilitatea fiscală, în contextul procesului de îmbătrânire a populației, în vederea corectării inechităților, dar și pentru a asigura predictibilitatea sistemului în vederea respectării principiului contributivității, în raport cu beneficiarii drepturilor la pensie.

De asemenea, se vizează modernizarea sistemului de pensii prin aplicații și servicii digitale.

Publicitate

Reforma pensiilor vizează abordarea Recomandărilor Specifice de Țară relevante (RST) 2019 și 2020 și, în special, asigurarea sustenabilității fiscale, egalizarea vârstei de pensionare și stabilitatea financiară a pilonului II de pensii.

În ceea ce privește îndeplinirea condiționalităților din Investiția 10. Eficiență operațională și servicii electronice avansate pentru sistemul național de pensii prin digitalizare, se are în vedere implementarea noului sistem informatic în cadrul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP).

Obiectivele specifice ale proiectului
Având în vedere rezultatele analizei situației actuale și a deficiențelor identificate, precum și obiectivele enunțate in cadrul PNRR, au fost formulate următoarele obiective specifice pentru proiectul propus

Realizarea unui nou sistem informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice care să asigure digitalizarea internă a instituției, furnizarea de servicii publice personalizate, susținerea procesului guvernamental de luare a deciziilor, în condiții de asigurare a interoperabilității și securității cibernetice, în conformitate cu cerințele directivelor europene aplicabile;
Crearea infrastructurii hardware necesare pentru asigurarea funcționarii în condiții optime a sistemului informatic integrat propus spre realizare.
Conform prevederilor cuprinse în cadrul PNRR privind reforma sistemului de pensii publice, platforma informatică pentru digitalizarea relației cu cetățenii va conține următoarele elemente, dintre care o parte vor face obiectul unor alte proiecte ale instituției:

Sistem pentru digitalizarea și automatizarea proceselor interne; platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni sunt:

Registre publice
Sistem pentru relația cu cetățenii; sistemul va fi unul de tip portal cu identificarea fiecărui utilizator; va exista un sistem de management al identităților pentru toți utilizatorii și va putea fi folosită semnătura digitală; fiecare cetățean înregistrat în portal va avea un spațiu privat unde vor fi disponibile toate datele acestuia și prin intermediul căruia vor fi transmise toate comunicările electronice; în spațiul privat vor fi disponibile datele cetățeanului care sunt gestionate de CNPP, indiferent de sursa de date. Cetățenii vor avea posibilitatea și să-și completeze documentele; prin intermediul portalului vor putea fi făcute și consultări/ simulări ale datelor personale privitoare la pensie.
Platformele software care vor sta la baza acestor funcțiuni
Sisteme analiză și predicții

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) Ce presupune programul pentru dotarea fiecărei școli din municipiul Botoșani. Proiect european câștigat de Cosmin Andrei

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei a anunțat că în urma câștigării proiectului cu fonduri europene în domeniul educației prin Planul Național de Redresare și Reziliență, urmează să înceapă programul pentru dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a fiecărei unități de învățământ din oraș.

În actualul mandat am început programul pentru reabilitarea școlilor din municipiul Botoșani, care va continua până la modernizarea fiecărei unități de învățământ. Al doilea program pentru care am obținut finanțare europeană este cel pentru echiparea tuturor unităților școlare cu materiale didactice noi, inclusiv echipamente pentru digitalizarea claselor care să fie folosite de profesorii și elevii botoșăneni. În același timp în acest mandat am reușit să deschid și să dotez două noi cabinete medicale stomatologice școlare, unde copiii pot beneficia de consultații și tratamente de specialitate în mod gratuit la Liceul Alexandru cel bun și la Școala Nr. 13. Acest program îl voi continua și în următorul mandat”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Cele două proiecte, de reabilitare și dotare a școlilor din municipiul Botoșani fac parte din Programul „EDUCAȚIE INTELIGENTĂ ÎN ȘCOLI MODERNE” lansat în 2020 de primarul Cosmin Andrei.

Publicitate

M-am ținut de cuvânt și împreună cu echipa de la Primăria Botoșani am reușit să atragem toate fondurile europene disponibile pentru modernizarea unităților de învățământ din orașul nostru. Odată cu finalizarea programului de reabilitare a fiecărei școli, va începe programul pentru dotarea fiecărei unități școlare, astfel încât elevii și profesorii noștri să beneficieze de cele mai moderne condiții de lucru la clase. Sunt părinte și știu cât de important este ca toți copiii să poată învăța în școli noi și să beneficieze de laboratoare, calculatoare și echipamente digitale cât mai performante care să le ofere competențele adaptate la realitățile actuale de pe piața muncii”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Programul european câștigat de administrația Cosmin Andrei pentru școlile din municipiul Botoșani constă în asigurarea echipamentelor și a resurselor tehnologice digitale pentru unitățile de învățământ, asigurarea dotărilor pentru sălile de clasă preuniversitare, laboratoarele și atelierele școlare și dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților școlare.

Comandat de Partidul Social Democrat – Organizația Județeană Botoșani, Realizat de SC Direct Research SRL, Cod Unic de Identificare mandatar financiar coordonator 21240002.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Amplu exercițiu organizat la Botoșani. Polițiști din trupele SAS din nouă județe și Republica Moldova vin la „BLUE GUARDIANS”

Publicat

Publicitate

Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani a anunțat astăzi că în perioada 20-24 mai 2024 va fi gazda unui amplu exercițiu de antrenament integrat al structurilor de intervenție și acțiuni speciale ale unităților de poliție de pe flancul nord-estic al României.

Acesta este organizat în colaborare cu Inspectoratul de Poliție Județean Suceava și cu participarea polițiștilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, de la nivelul județelor Botoșani, Suceava, Maramureș, Iași, Vaslui, Galați, Tulcea, Bacău, București și din Republica Moldova.

Scopul exercițiului este de a realiza schimbul de experiență și bune practici între structurile de intervenție și acțiuni speciale române și cele din Republica Moldova, în vederea cunoașterii și înțelegerii diferitelor tipuri de amenințare,  elaborării strategiilor de combatere și neutralizare a acestora, precum și reziliența structurilor implicate.

Publicitate

“Activitățile se vor desfășura în Tabara Air Soft ”Codrii de Aramă”, Botoșani și Poligonul militar Copălău și vor consta în pregătire tactică, tragere cu toate categoriile de armament, iar la finanul activităților, vineri, 24 mai a.c., un exercițiu tactic realizat în baza unui scenariu stabilit”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Economie

România, printre cele mai mari PREȚURI la energie electrică din Europa. Mai mari ca în Scandinavia, unde salariul este 5000 euro

Publicat

Publicitate

De câteva zile, prețurile din țara noastră sunt mult mai mari decât țările dezvoltare din Vest și de peste 10 ori mai mari, spre exemplu, decât cel din Scandinavia, unde salariul este în jur de 5000 de euro lunar. România are printre cele mai mari prețuri la electricitate din Europa, relatează alba24.ro.

Informația a fost publicată de Economedia, care citează date furnizate de Euenergy.live. Vineri, prețul mediu de piață al electricității din România era de 96 de euro/MWh.

Sâmbătă, scăzuse la 77 de euro / MWh, dar se păstra la valori mult mai ridicate decât Suedia, de exemplu, care avea un maxim de 5,70 euro.

Publicitate

”Cât despre motivele pentru care suntem noi cei mai scumpi din Europa, se poate considera faptul că, de câteva zile, a crescut ponderea producției de electricitate din cărbune și din gaz. Complexul Energetic Oltenia a reintrat în piață și produce în prezent peste 800 MWh, de două ori mai mult ca săptămâna trecută.

Și termocentralele pe gaz au urcat până la peste 600 MWh, de la 300 MWh, săptămâna trecută. Producția de energie în termocentrale este cea mai scumpă dintre toate energiile.

Publicitate

Spre comparație, țările din vestul Europei au beneficiat de aport mare de regenerabile, eoliene și vânt, care sunt cele mai ieftine.

Se vede cel mai bine în țările din Scandinavia, unde eolienele „fac legea”, în această perioadă, iar ele sunt cele mai ieftine țări din Europa la energie.

La noi, în schimb, în săptămâna în curs, fotovoltaicele și eolienele nu au produs atât de mult ca, spre exemplu, săptămâna trecută.

Publicitate

Pondere mai mică de regenerabile în piață înseamnă prețuri mai mari și importuri” se arată în analiza jurnaliștilor de la Economedia.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat dat jos de la volan la Rădăuți Prut. NU avea carnet de conducere

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani au oprit pentru control la data de 18 mai 2024, pe drumul național, DN 24 C, din comuna Rădăuți Prut, un autovehicul condus de un bărbat, de 43 de ani, din aceeași localitate.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis, urmând ca în funcție de rezultate, să fie dispuse măsuri legale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending