Connect with us
Publicitate

Actualitate

Cum se redobândește permisul de conducere anulat. Noi modificări la Codul Rutier

Publicat

Modificări Cod Rutier: Condițiile în care persoanele cu permis de conducere anulat se pot prezenta la examen pentru obținerea unui nou astfel de document sunt clarificate într-un proiect de ordonanță pentru modificarea Codului Rutier, aflat în atenția Guvernului, informează alba24.ro.

Recuperarea permisului anulat
”Persoana care nu deține permis de conducere și a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la art. 334, art. 335 alin. (1), art. 336, art. 337, art. 338 alin. (1) și art. 339 alin. (2), (3) și (4) din Codul penal sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie,

precum și persoana al cărei permis de conducere a fost anulat în condițiile art. 114 alin. (1) lit. a) – d) sau ale art. 115 alin. (1)

au dreptul de a se prezenta la examen pentru obţinerea permisului de conducere, respectiv pentru obținerea unui nou permis de conducere, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate
b) a trecut un an de la data graţierii totale ori a restului de pedeapsă, de la data a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere sau de la data împlinirii termenului prescripției executării pedepsei;
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată
e) a intervenit reabilitarea.
Prevederea anterioară din Codul Rutier:

art. 24 alin (6) – nu are dreptul să se prezinte la examen pentru obţinerea permisului de conducere persoana care a fost condamnată, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru o infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice sau pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporal a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie, cu excepţia cazurilor când a intervenit una dintre situaţiile prevăzute la art. 116 alin. (1).

Persoana al cărei permis de conducere a fost anulat ca urmare a rămânerii definitive a unei hotărâri judecătoreşti de condamnare pentru una dintre faptele prevăzute la art. 114 alin. (1) şi la art. 115 alin. (1) se poate prezenta la examen pentru obţinerea unui nou permis de conducere, pentru toate categoriile avute anterior, după caz, dacă a intervenit una dintre situaţiile următoare:

a) au trecut 6 luni de la data executării pedepsei amenzii sau a pedepsei în regim de privare de libertate ori la locul de muncă
b) a trecut un an de la data graţierii pedepsei sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere
c) a intervenit amnistia
d) interzicerea dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule stabilite de instanţă prevăzută la art. 66 alin. (1) lit. i) din Codul penal, a expirat sau a fost revocată.
La articolul 24, după alineatul (6) se introduc trei noi alineate, alin. (61)-(63) cu următorul cuprins:

„(61) Pentru prezentarea la examen în vederea obţinerii unui nou permis de conducere, pentru categoriile avute anterior, persoana al cărei permis de conducere a fost anulat, aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (6) trebuie să facă dovada că este aptă din punct de vedere medical.
(62) Persoana căreia i-a fost anulat permisul de conducere, ca urmare a condamnării pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, se poate prezenta la autoritatea competentă pe raza căreia îşi are domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unui nou permis de conducere, în condiţiile ordinului ministrului afacerilor interne prevăzut la art. 24 alin. (53), fără a mai susţine examen şi cu prezentarea documentului care atestă o astfel de situaţie.
(63) În situaţia în care anularea permisului de conducere nu a fost dispusă până la depunerea cererii de restituire de către titularul permisului de conducere, condamnat definitiv pentru o infracţiune care a fost dezincriminată, în condiţiile art. 4 din Codul penal, şeful serviciului rutier competent dispune restituirea acestuia, în baza documentului care atestă o astfel de situaţie.”
De ce au fost propuse modificările
În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță se arată că, având în vedere formularea prevederilor art. 24 alin. (6) din Codul Rutier, în raport cu dispozițiile art. 116 din același act normativ, coroborarea celor două texte poate crea dificultăți de interpretare și aplicare.

Se constată necesitatea reconsiderării soluțiilor normative prevăzute în cele două articole într-un mod clar și previzibil, care să excludă posibilitatea de interpretare și aplicare neunitară, și totodată, a creării unui tratament similar între persoanele care nu au deținut permis de conducere și cele al căror permis de conducere a fost anulat.

De asemenea, este necesară eliminarea sintagmei „pentru o infracțiune la regimul circulației pe drumurile publice” din cuprinsul art. 24 alin. (6), având în vedere faptul că aceasta nu se regăsește în legislația penală în vigoare și, totodată, înlocuirea acesteia prin indicarea precisă a infracțiunilor prevăzute de Codul Penal, a căror săvârșire este în legătură directă cu calitatea de conducător auto.

Alte modificări: Permisul de conducere internațional poate fi eliberat și de D.G.P.C.Î.
”Demersul legislativ vine în sprijinul cetățenilor care solicită acest document, fără ca aceștia să fie obligați să obțină PIC de la Automobil Club Român, în condițiile impuse și tarifele stabilite de către acesta. Pentru emiterea PIC, D.G.P.C.Î. are posibilitatea verificării autenticității și valabilității permisului de conducere național al solicitantului, aspecte care depășesc în prezent atribuțiile ACR.

Se vor stabili modalități de preluare/predare a documentelor întocmite cu ocazia emiterii PIC, prin intermediul Serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor. Nu se aduce atingere activității de emitere a acestuia de către asociațiile autorizate în acest scop p, activitatea desfășurându-se în paralel de către ambele tipuri de entități”, se arată în proiect.

Amenzi date de polițiștii de la serviciile de permise/înmatriculări
Ofițerii și agenții de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor pot constata contravențiile prevăzute de art. 100 alin. (1) pct. 4, art. 101 alin. (1) pct. 4, art. 102 alin. (1) pct. 4 și 8 din Codul Rutier și pot aplica sancțiunile contravenționale aferente acestor fapte, respectiv:

neîndeplinirea obligaţiei de a solicita autorităţii competente, în termenul prevăzut de lege, eliberarea unui nou permis de conducere sau certificat de înmatriculare ori de înregistrare, în cazul în care acestea au fost declarate furate, pierdute, deteriorate sau nu mai corespund din punctul de vedere al formei şi conţinutului celor în vigoare
neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului şi tractorului agricol sau forestier ori remorcii în cazurile prevăzute de lege
neefectuarea radierii vehiculelor din evidență, în cazurile şi termenele prevăzute de lege
deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale, dintre care unul eliberat de o autoritate competentă străină.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD GALBEN de vânt puternic la Botoșani. Ploi până vineri

Publicat

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis mai multe atenționări de Cod Galben de vânt puternic pentru județul Botoșani dar și pentru mai multe județe din zona Moldovei și din România.

Informare meteo: de miercuri, 27 martie, ora 10.00 până vineri, 29 martie, ora 21.00

Temporar vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a țării, cu viteze în general de 45-55 km/h. La munte, rafalele vor depăși 60-70 km/h.

Va ploua îndeosebi în nordul țării, în vestul și centrul țării. Local vor fi cantități de apă de 10-15 l/mp, favorizând topirea stratului de zăpadă de la munte.

Atenționare Cod Galben: miercuri, 27 martie, orele 10.00-22.00

Vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a Moldovei, Banat, sudul Crișanei, în Carpații Meridionali și de Curbură.

Vor fi viteze în general de 55-65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90 km/h.

Citeste mai mult

Eveniment

În miez de noapte: Sucevean prins beat la VOLAN circulând prin comuna George Enescu

Publicat

La data de 27 martie 2024, în jurul orei 01:00, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 4 Dorohoi au oprit pentru control, pe DJ 293, în comuna George Enescu, un autoturism condus de un tânăr, de 32 de ani, din județul Suceava.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,62 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

“Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Citeste mai mult

Eveniment

Acțiune a polițiștilor la Trușești: TIR-uri trase pe dreapta pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor

Publicat

La data de 26 martie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 3 Hlipiceni, împreună cu reprezentanții Registrului Auto Român au organizat o acțiune pe DJ 282 și DN 29, în comuna Trușești, pentru verificarea stării tehnice a autovehiculelor.

În cadrul activităților dsfășurate au fost verificate pete 60 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale.

Acestea sunt în valoare de 3.500 de lei.

De asemenea, au fost retrase 5 certificate de înmatriculare, pentru lipsa inspecției tehnice periodice, caroserie în stare avansată de degradare și anvelope uzate peste limită, au anunțat astăzi polițiștii de la Botoșani.

Citeste mai mult

Eveniment

Altă nebunie: Un bărbat din Botoșani a rămas fără arme după ce a lăsat o tânără să se fotografieze cu ele la centură

Publicat

Un bărbat a fost sancționat contravențional, i-au fost confiscate armele și i-a fost anulat dreptul de a deține arme pentru că a lăsat o tânără să se fotografieze cu acestea, a anunțat astăzi IJP Botoșani.

În mod constant, polițiștii efectuează controale la posesorii autorizați de arme și muniții, pentru verificarea modului de deținere și asigurare a acestora la domiciliu, conform prevederilor Legii 295 din 2004 privind regimul armelor și munițiilor.

“Nicio persoană neautorizată nu are drept să folosească, să dețină sau să poarte o armă letală sau neletală, dintre cele supuse autoizării. Nerespectarea prevederilor legale privind regimul armelor și munițiilor atrage răspunderea contravențională sau penală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

La data de 26 martie 2024, polițiștii din cadrul Serviciului Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au dispus sancționarea contravențională a unui bărbat de 46 de ani, din comuna Mihai Eminescu, posesor legal de arme și muniții letale, pentru faptul că a înmânat unei tinere, de 32 de ani, una dintre arme, pentru a se fotografia cu aceasta, apoi a postat fotografia pe rețelele de socializare.

“Totodată, față de bărbat a fost dispusă măsura complementară de anulare a dreptului de deținere port și folosire a armelor, precum și confiscarea acestora”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Sursa foto ilustrativ: Joom.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending